Kiezen voor energie en motivatie, hoe doe je dat?


Je kunt deze tekst ook beluisteren in een podcast.

Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Ik heb vandaag heel veel dingen gedaan, ik heb net een masterclass gegeven, filmpjes opgenomen voor mijn nieuwe trainingen, die ging namelijk gister van start en dat liep heel erg snel, en nu is het tien uur ’s avonds en ben ik toch wel een beetje moe. Ik heb alleen gezegd dat ik morgen nog een podcast zou plaatsen, dus ik dacht, ik ga dat gewoon nog opnemen, ook al ben ik moe ga ik het toch doen, en daar gaat eigenlijk ook het blog van vandaag over. Namelijk over energie en motivatie. 

Energie en motivatie is een keuze 

Heel vaak hoor ik mensen zeggen dat ze wel of niet gemotiveerd zijn, of dat ze wel of geen energie hebben, en in mijn visie klopt dat niet. Energie en motivatie is niet iets wat je hebt, maar iets waar je voor kiest. Iets wat je zelf kunt verhogen en aanwakkeren. Juist energie en motivatie heb je nodig om door te zetten, en je doelen te bereiken. Door die motivatie en energie haal je jezelf van de bank af en kom je in actie. Ik heb al heel erg in de gaten, en dit komt ook vaak terug in mijn trainingen, dat je iedere dag toch een soort dosis energie moet voelen om weer aan de slag te gaan en de gemaakte afspraken met jezelf na te komen. Die commitment, om te doen wat je te doen staat, dat is één van de belangrijkste succesfactoren als jij blijvend wil veranderen. 

Commitment 

Voor mij is de definitie van commitment dat je doet wat je met jezelf hebt afgesproken, ook een lange tijd nadat je die afspraak hebt gemaakt. Wat bedoel ik daar nu mee? Als jij op een gegeven moment een periode te veel eet, dan ben je je eetgedrag en gewicht weer zo zat, dan ben je super gemotiveerd om het anders te doen, en maak je het besluit om te veranderen, en op dat moment voel je die motivatie ook echt helemaal stromen. Commitment is dat je dit ook blijft doen na die stroom van motivatie, dat je waar maakt wat je toen hebt afgesproken, dus ook als het even niet vanzelf gaat. 

Stilstaan bij hoe het gaat 

Om die commitment te hebben en die afspraak daadwerkelijk uit te voeren heb je motivatie nodig, door bijvoorbeeld een goed doel voor ogen te houden, en dat je op dagen echt denkt: “Yes, ik ga ervoor!” Om dan door te gaan, heb je ook energie nodig, de energie om het waar te maken en er inderdaad ook echt voor te gaan. Die combinatie tussen motivatie en energie is essentieel voor je verandertraject, als jij wilt afvallen zonder dieet. Daarvoor is het ook belangrijk om te weten hoe dat bij jou werkt, daarom geef ik altijd als opdracht in het begin van mij trainingen om dagelijks even stil te staan bij hoe je ervoor staat, hoe het gaat met die motivatie en energie.  

Een zeven of lager? Dan is er werk aan de winkel

Welk cijfer geef ik mijn motivatie en energie? Als jouw motivatie en energie een zeven of lager is, dan is er werk aan de winkel. Dat is niet iets wat je constateert en vervolgens negeert of excuusjes voor verzint. Dat is precies het hele patroon wat je wil verbreken. Je hebt harder te werken, je hebt er wat aan te doen. Dat betekent niet per se meteen je hardloopschoenen aantrekken en een rondje gaan rennen. Het doen betekent goed voor jezelf zorgen en naar jezelf luisteren. Als jij heel moe bent, kan het heel goed zijn dat je motivatie en energie omhooggaat als je even een dutje doet en tot rust komt. Heel bewust kiezen voor ontspanning. Het kan ook zijn dat je juist wel actie nodig hebt, dus dat je wel even dat rondje gaat lopen. Het gaat erom dat je je er niet bij neer legt maar er iets aan doet om die motivatie en energie weer omhoog te krijgen, want dat kan je helemaal zelf. 

Focus op je doel

Het is dus belangrijk dat jij weet van welke dingen jij motivatie en energie krijgt. Ook als je moe bent kun je nog steeds nee zeggen tegen een dropje, en hoef je echt niet te gaan overeten. Als je het even kwijt bent kun je het weer terug halen. Bij mij helpt het bijvoorbeeld heel erg om mijn doelen, die ik heb uitgeschreven, erbij te pakken en weer is door te lezen. Dat is iets wat jij ook kan inzetten. Focus op waar je naartoe wil gaan, geef richting aan je doel en kom in actie. Doe iets waarvan je weet dat het jouw motivatie en energie weer omhoog krijgt.  

Herken dingen die effect hebben 

Stilstaan bij waar je energie en motivatie van krijgt is ook eigenlijk heel leuk, je leert er heel veel van. Je ziet namelijk direct dingen die daar veel effect op hebben. Bij mij is dat bijvoorbeeld werk als het gaat om eten en eetgedrag. Ik moet echt zorgen dat ik mijn werk goed inplan, want dan kom niet in de situatie dat het effect heeft op mijn energie en motivatie. Het is echt van belang dat je weet welke dingen effect hebben op jouw energie en motivatie. Voor veel mensen is dit bijvoorbeeld slaap, zorg dus dat je goed slaapt, en als het een keer niet lukt, hoe ga je er dan mee om? Hoe verhoog je dan je energie en motivatie? Ik bedenkt me dan altijd dat er genoeg succesvolle mensen zijn die vier à vijf uur slapen per nacht en ontzettend goed functioneren, dus kan ik dat ook wel een keer. Ik hoef dan niet eens de hele dag goed te functioneren, maar ik kan nu wel eventjes doorzetten, en vaak wordt het dan gewoon een topdag, omdat ik erbij stilsta. Je kan ook even een dutje doen om uit te rusten, maar sta stil bij wat effect heeft op jouw energie en motivatie en wat je kan doen om dit weer op te hogen. 

Kies voor energie en motivatie!

Het kan dus van alles zijn. Je kunt door heel veel verschillende dingen je motivatie en energie ophogen, maar of je dat doet, dat is een keuze. Motivatie en energie is dus niet iets wat je hebt, maar waar je voor kiest. Jij kunt ervoor kiezen om je motivatie en energie zo hoog te houden dat je doet wat je te doen staat, en die afspraken met jezelf nakomt. Dat je die commitment toont. Als jij weet wat je wil en welke acties je daarvoor nodig hebt, kun je je daar echt aan houden, en dat is het effect van een cijfer van acht of hoger op je energie en motivatie. Zo kom je ook in die flow, want als deze dag goed voelt en je in actie komt, voel je je morgen ook beter, en op die manier haal jij dat streefgewicht. Dat is het effect en dat gun ik jou ook. Als jij die regie wilt hebben en wilt afvallen, kies dan voor energie en motivatie, dat maakt alles leuker.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/kiezen-voor-energie-en-motivatie-hoe-doe-je-dat/