Waarom is je microbioom zo belangrijk? | Blog


Het microbioom is de verzamelnaam voor de miljoen bacteriën, gisten en virussen die zich in het lichaam bevinden, en dan voor het grootste gedeelte in de darmen. Het microbioom is ontzettend belangrijk voor een goede algehele gezondheid en draagt bij aan een goed werkend immuunsysteem, zenuwstelsel en je metabolisme.

Onderwerpen in het dit artikel:

  • Wat is het microbioom
  • Het belang van het microbioom
  • Hoe zorg je voor een goed werkend microbioom

Wat is het microbioom

Het grootste gedeelte van het microbioom bevindt zich in de darmen. Naar schatting zijn dit gemiddeld al meer dan 1000 verschillende soorten bacteriën. Welke soorten dit precies zijn, is verschillend per persoon. In principe geldt: hoe meer soorten er in de darmen leven, hoe gezonder het microbioom is. De verschillende bacteriën leveren ieder hun eigen bijdrage aan onze gezondheid en er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. De balans tussen deze twee is erg belangrijk. Wanneer de balans verstoord raakt en de slechte bacteriën in de meerderheid zijn, kun je ongemakken ervaren.

Het belang van het microbioom

De bacteriën in de darmen hebben verschillende belangrijke functies. Het microbioom draagt bij aan de goede werking van het immuunsysteem, het zenuwstelsel en het metabolisme.

Immuunsysteem

Het microbioom speelt een belangrijke rol voor een goed werkend immuunsysteem. De bacteriën in de darmen staan continu in contact met het systeem en identificeren en reageren op binnendringers die een  negatieve impact hebben op je gezondheid. Daarmee reguleert het microbioom het immuunsysteem. Een gezond microbioom beschermt je lichaam daarmee enorm, het biedt een sterke mate van preventie voor je algemene gezondheid.

Zenuwstelsel

Het microbioom heeft een directe invloed op het zenuwstelsel via de darm-hersen-as. De darm-hersen-as is het communicatiesysteem tussen de darmen en de hersenen. Deze interactie tussen de darmen en hersenen is van invloed op onze stemming, cognitie en stressrespons. Een gebalanceerd microbioom kan helpen bij het bevorderen van een gezonde mentale toestand en bijdragen aan een goede stemming en goede werking van de hersenen.

Metabolisme

Het microbioom speelt ook een cruciale rol bij de stofwisseling van voedingsstoffen, dat ook wel het metabolisme wordt genoemd. Bepaalde bacteriën in de darmen helpen bij de afbraak van vezels en complexe koolhydraten. Bij dat proces komen nuttige stoffen vrij die de stofwisseling en energieniveaus ondersteunen en daarnaast helpen bij het in conditie houden van de darmwand.

Tips voor een gebalanceerd microbioom

Een gebalanceerd microbioom is essentieel voor een goede gezondheid. De samenstelling van het microbioom kan door verschillende factoren veranderen, zoals omgevingsfactoren, voeding en medicijngebruik. Er zijn een aantal aanpassingen in je dieet die kunnen bijdragen aan groei van goede bacteriën in de darmen en daarmee bijdragen aan een betere balans in het microbioom.

Een gezond dieet

Een gezond en evenwichtig dieet dat rijk is aan vezels, groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en peulvruchten is essentieel om te zorgen voor een gezond en gebalanceerd microbioom. Vermijd daarbij het (overmatig) gebruik van suikers en bewerkte voedingsmiddelen die de balans in het microbioom juist kunnen verstoren.

Probiotica

Probiotica zijn goede darmbacteriën die kunnen bijdragen aan een goede balans in het microbioom. Probiotica komen voor in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, yoghurt, zuurkool en kefir, of in supplementen.

Prebiotica

Prebiotica zijn vezelrijke voedingsstoffen die de groei van probiotica in de darmen kunnen bevorderen en daarmee een gezonde darmflora ondersteunen. Prebiotica komen voor in voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, bananen, volkoren granen en asperges.

Tot slot

Een gezond microbioom is van belang voor de algehele gezondheid en draagt bij aan de goede werking van ons immuunsysteem, metabolisme en is van invloed op ons zenuwstelsel. Besteed aandacht aan de gezondheid van het microbioom door gezond dieet voorzien van probiotica en prebiotica waarmee de diversiteit en functionaliteit van de bacteriën in de darmen en daarmee het microbioom kunnen verbeteren.  https://www.perfecthealth.nl/waarom-is-je-microbioom-zo-belangrijk/