Waar smaakt matcha naar? | Vitamines.com


Je hebt vast wel eens gehoord van matcha: een heldergroene poederthee uit Japan. Maar weet je ook hoe het smaakt? Smaakvolle matcha heeft een helder, plantaardig en licht bitter smaakprofiel, met smaaktonen van zoetheid en umami. In dit artikel laten we onze smaakpapillen verder proeven aan matcha.

Wat is het verschil tussen ceremoniële & culinaire matcha?

Matcha van ceremoniële kwaliteit is geschikt om zo te drinken, terwijl culinaire matcha kan worden toegevoegd aan onder andere lattes en smoothies. Sowieso zit alle matcha vol met geconcentreerde hoeveelheden van de vele voordelen van groene thee.

Hoe smaakt matcha?

Matcha kan licht bitter smaken en een samentrekkende bite hebben. Matcha van lage kwaliteit of verkeerd bereid kan bijdragen aan een onsmakelijke bitterheid, maar het beste matcha poeder is een tikkie subtiel bitter.

Als bewijs van zijn complexiteit wordt de smaak van matcha vaak beschreven als rijk, zacht en enigszins boterachtig. Zonder twijfel is matcha een volle thee met extreme eigenschappen die elkaar lijken tegen te werken, maar op de een of andere manier een eclectisch smaakprofiel opleveren. Het is een smaak waaraan je soms moet wennen.

De eerste smaak is voor sommigen schokkend uitgesproken, maar ik begon het met elke smaak lekkerder te vinden, net als een volle wijn. Pure matcha van ceremoniële kwaliteit heeft absoluut een gedurfd smaakprofiel, maar zit ook vol met verrassend veel nuance.

Smaaktonen van matcha

Een van de meest prominente smaaktonen in matcha van hoge kwaliteit is een grasachtige, plantaardige smaak. Matcha wordt gemaakt van groene theebladeren die worden geoogst, gestoomd en gemalen tot een fijn poeder.

Het stoomproces, dat gebruikelijk is bij Japanse groene thee, resulteert in sterkere vegetale tonen dan Chinese groene thee, die wordt gestoomd en daardoor meestal nootachtiger en milder is.

Omdat het gemaakt is van hele gemalen theebladeren, wordt matcha vaak beschreven als een thee met een nog sterkere en meer geconcentreerde groene thee smaak.

Umami smaak

Een andere indicator van matcha van hoge kwaliteit is een uitgesproken umami smaak. Umami is een rijke, hartige smaak die ook voorkomt in voedingsmiddelen als bottenbouillon en misosoep. Wanneer aanwezig in matcha, wordt deze umami smaak soms ook omschreven als oceanisch, vergelijkbaar met zeewier.

Het schaduwproces dat matcha theeplanten ondergaan draagt bij aan hun umami smaak. Deze planten worden tot drie weken voor de oogst in de schaduw gezet, waardoor het chlorofylgehalte in de planten toeneemt en ze een rijke, hartige smaak krijgen.

Het verhoogt ook het cafeïne- en l-theanine gehalte. Kabusecha en Gyokuro zijn twee andere prominente voorbeelden van in de schaduw verbouwde Japanse losse groene bladthee.

Zoete smaak

Matcha heeft een subtiele, aanhoudende zoetheid. Hoewel pure matcha niet zo zoet zal zijn als bijvoorbeeld een matcha latte, heeft het een lichte natuurlijke zoetheid die helpt om de andere sterke smaaktonen in deze unieke thee in balans te brengen.

Bij de traditionele Japanse theeceremonie wordt matcha vaak geserveerd met kleine snoepjes, die helpen om de zoetheid die van nature in de thee zit te accentueren.

waar smaakt matcha naar

Bittere smaak

Matcha heeft een lichte aardse bitterheid. Hoewel matcha van lage kwaliteit of verkeerd bereide matcha onaangenaam bitter kan zijn, heeft de beste matcha subtiele bittere tonen die de andere smaken in de thee combineren en aanvullen. Matcha heeft ook een aangename samentrekkende bite.

Boterachtige smaak

Een zachte smaak is een ander kenmerk van goede matcha van ceremoniële kwaliteit. Matcha wordt vaak beschreven als glad, rijk en bijna boterachtig, met een volle body en een lang aanhoudende nasmaak.

Als je matcha op een traditionele manier bereidt, gebruik dan een matcha zifter en klop je matcha op met een matchaklopper om ervoor te zorgen dat je matcha glad, rijk en schuimig is in plaats van dun en samengeklonterd.

Wat is matcha?

Matcha is een fijne poederthee met een heldere, smaragdgroene kleur en een rijke, plantaardige smaak. Deze smaakmaker wordt gemaakt van gemalen groene theebladeren en geproduceerd in Japan. Matcha theeplanten staan voor de oogst minstens drie weken in de schaduw.

Nadat de bladeren zijn geoogst, worden ze gestoomd, gemalen en verpakt voor de verkoop.

Groene thee in poedervorm werd voor het eerst in China geproduceerd, maar werd in de 12e eeuw in Japan geïntroduceerd. Matcha is een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur en tijdens de traditionele Japanse theeceremonie wordt matcha bereid volgens een geritualiseerde methode die in de loop der eeuwen is ontwikkeld.

Matcha kan op zichzelf worden gedronken en is ook een populair ingrediënt in lattes, smoothies en gebakken producten.

Lees ook | Hoe lang blijft matcha poeder goed?

Ceremoniële vs. culinaire matcha smaken

Matcha is er in twee soorten of categorieën: ceremoniële matcha en culinaire matcha. Matcha van ceremoniële kwaliteit is bedoeld om alleen van te genieten en heeft een subtiele en complexe smaak.

Matcha van culinaire kwaliteit is bedoeld om toe te voegen aan smoothies en andere brouwsels en heeft een brutere smaak. Beide soorten matcha zijn lekker en er is niet één soort matcha die perse beter smaakt dan de andere. Ze hebben elk hun eigen doel en smaak!

Voordelen van matcha thee

Matcha bevat een geconcentreerde hoeveelheid van de vele voordelen van groene thee. Deze omvatten:

 • Hoog in EGCG
 • Geeft energie
 • Vermindert stress
 • Verbetert de cognitieve functie
 • Goed voor je tanden
 • Goed voor je stofwisseling
 • Hoog in antioxidanten
 • Goed voor je huid
 • Verhoogt je immuunsysteem
 • Vermindert ontstekingen
 • Goed voor de spijsvertering

Hoe maak je matcha?

Om thuis matcha te maken verwarm je koud, gefilterd water tot ongeveer 175 graden. Schep het matchapoeder in een zeef met een matchaschepje (we raden ongeveer twee schepjes, of ongeveer een theelepel, matchapoeder per kom aan).

Zeef het poeder in je matcha kom, voeg dan een kleine hoeveelheid heet water toe en gebruik een bamboe matcha garde om de thee op te kloppen tot er een gladde pasta ontstaat. Voeg dan tot 6 ons water toe en klop tot het schuimig is.

Ben je nieuw in de wereld van matcha en weet je niet waar je moet beginnen? Onze matcha starterkit bevat alles wat je nodig hebt om thuis matcha te maken, waaronder een blikje matcha van ceremoniële kwaliteit, een matcha kom, een schepje, een garde, een gardehouder en een zeef.

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over matcha? Wij hebben antwoorden!

Smaakt matcha naar groene thee?

Matcha wordt vaak beschreven als thee met een nog sterkere en intensere groene theesmaak. Dit komt omdat je het hele theeblad consumeert als je matcha drinkt.

Smaakt matcha zoet?

Matcha van hoge kwaliteit heeft een lichte natuurlijke zoetheid. Het is niet zoet zoals suiker of snoep, maar je kunt zeker subtiele zoete smaaktonen proeven.

Smaakt matcha naar vis?

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar matcha heeft oceaanachtige, umami tonen die doen denken aan de zee. Hoewel het geen onaangename “vissmaak” heeft, kan het een beetje naar zeewier smaken.

Waar is matcha van gemaakt?

Matcha wordt gemaakt van Japanse groene theebladeren die in de schaduw worden verbouwd en met stenen worden gemalen. Deze thee wordt voor de oogst een aantal weken in de schaduw gezet, daarna gestoomd en vermalen tot een fijn poeder.

Zit er cafeïne in matcha?

Matcha bevat veel cafeïne, ongeveer net zoveel als koffie per kopje. Het schaduwproces verhoogt het cafeïne- en l-theanine gehalte in deze thee. Hoewel het relatief veel cafeïne bevat, wordt matcha vaak beschreven als thee met een rustiger en langduriger energiegevend effect dan andere dranken met veel cafeïne.

Matcha

Over dit artikel

Duik in de gastronomische wereld van Matcha Hana, waar ceremoniële groene matcha thee de voedingsindustrie verrijkt. Proef de subtiele hint van magnolia in onze latte art, geschuimd tot perfectie met een bamboe klopper. Voeg een lepel genmaicha toe of combineer met de unieke matcha smaken van ginger ale, ginger beer en een vleugje earl grey. Of ervaar ijsthee met een specerij twist of kies voor een traditionele matcha in het restaurant. Van de verfijnde smaken tot de kunstzinnige presentatie, elk detail weerspiegelt onze passie.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/waar-smaakt-matcha-naar/