Voorkom vakantiekilos – 5 tips om slank te kiezen op vakantie


Heb jij op vakantie ook altijd zo’n dubbel gevoel? Aan de ene kant geniet je van die heerlijke etentjes, ijsjes, drankjes en een uitgebreid ontbijt, terwijl je aan de andere kant baalt van de kilo’s die je erbij voelt groeien.Wil jij genieten van je vakantie én zonder vakantiekilo’s thuiskomen? Dat kan! Met deze inzichten en concrete tips die je overal kunt toepassen. Van een 5-sterren hotel op Ibiza tot een camping in Frankrijk.

1. Besef dat je altijd een keuze hebt

“Achja, wat maakt het nu nog uit” of “Niet aankomen op vakantie is onvermijdelijk”. Ik hoor het zo vaak om me heen. Veel mensen komen op vakantie in de automatische ja-stand als het gaat om eten. Ze zeggen tegen alles ja omdat ze de door de bomen het bos niet meer zien. Zoveel lekkers, waar kies je dan wel en juist niet voor?

Als je er van tevoren niet over na hebt gedacht zul je voor die ijskraam of in dat restaurant altijd toegeven aan je korte termijn reflex (ach toe maar dan, het is tenslotte vakantie). En dat is zonde! Want daarmee doe je uiteindelijk jezelf tekort (inclusief vakantiekilo’s). Jij wil graag slank worden en/of blijven, en dus is aandacht aan je (slanke) keuze besteden de moeite waard. Dat betekent echt niet dat je de hele vakantie moet knagen op worteltjes en snoeptomaatjes. Een praktijkvoorbeeld:

Voorbeeld: Ellen

Ellen is met haar man en twee dochters op vakantie in Italië. Ze gaan ’s avonds uit eten bij de pizzeria vlakbij de camping waar ze verblijven. Onderstaand schema laat het verschil zien tussen Ellen in de automatische ja-stand en Ellen die slank en bewust kiest. (Tip: onderstaande wordt beter weergegeven als je het op een laptop of computer bekijkt!)

Ellen in de automatische ja-stand Ellen kiest slank & bewust
Vooraf aan het eten Na de lunch neemt Ellen niets meer, omdat ze weet dat ze ’s avonds uit eten gaat. Ellen neemt een uur voor vertrek naar het restaurant twee schijven verse Galia-meloen (65 kcal).
Voorgerecht De familie beland met stevige trek op het terras. Snel bestellen ze een mandje brood met aioli om de eerste trek te stillen. Ellen neemt 3 stokbroodjes (198 kcal) en bestelt een glas witte wijn (75 kcal) Ellen bestelt een glas witte wijn (75 kcal) en neemt 4 olijven uit het schaaltje (23 kcal).
Hoofdgerecht Ellen bestelt een pizza Tonno (819 kcal) en drinkt daarbij een glaasje wijn (75 kcal).

Ze bestelt nog een glas wijn (75 kcal).

Ellen ziet dat de pizza’s die in het restaurant worden gereserveerd erg groot zijn. Ze bestelt een pizza Tonno maar vraagt om een kleinere variant (500 kcal). Bij het eten drinkt ze een glas witte wijn (75 kcal).

Ellen bestelt een glas water.

Nagerecht Op weg terug naar de camping komt de familie langs de beroemde ijssalon van het dorp. Ellen’s dochters zijn meteen enthousiast en voor Ellen het door heeft staat de hele familie in de rij en bestelt ze een hoorntje met twee bolletjes straciatella-ijs (245 kcal) Op weg terug naar de camping komt de familie langs de beroemde ijssalon van het dorp. Ellen bestelt één bolletje frambozen-sorbetijs in een bakje (38 kcal).
Thuis voor de tent    Ellen drinkt met manlief nog 1 glas wijn (75 kcal) voor de tent Ellen drinkt met manlief nog 1 glas wijn (75 kcal) voor de tent
Totaal aantal kcal 1562 851
De volgende dag Ellen slaapt uit en gaat ze met de meiden naar het zwembad waar ze een boek leest. Ellen slaapt uit en gaat met de meiden naar het zwembad, ze trekt 25 min baantjes (-210 kcal)

Door slank te kiezen bespaart Ellen 711 kcal (zelfs 921 met zwemmen!), terwijl ze evengoed geniet van pizza, wijn en ijs. Kleine acties en keuzes als even zwemmen, een keer een glas water in plaats van wijn, een kleinere pizza en trek stillen met iets dat laag is in kcal maken een enorm verschil. Slank en bewust kiezen betekent genieten van heerlijk eten, zonder schuldgevoel en extra vakantiekilo’s. Die keuze heb je altijd!

2. Kennis is key

Om slank en effectief te kunnen kiezen is het handig om te weten welke voedingsmiddelen slimme en slanke keuzes zijn. Zo had Ellen eerst geen idee dat een pizza vaak meer dan 800 kcal bevat en wist ze niet dat sorbetijs zoveel lager was in kcal dan schepijs. Kennis over je calorie inname is de sleutel tot slank kiezen. Zo kun je afwegen wat jij wel en niet langer het aantal kcal waard vindt. Daarnaast ontdek je al snel welke lekkere alternatieven er zijn. En daarvoor hoef je echt niet met je neus de boeken in: met de eetmeter van Voedingscentrum zie je handig en snel hoeveel kcal jouw dagelijkse voeding bevat. Houd op je telefoon een eetdagboek bij en ontwikkel in no time een idee over de energiewaarde van jouw voeding.
En ben je benieuwd naar jouw ideale kcal inname? Bereken die dan hier!

3. Vooraf kiezen 

Wel of geen ijsje. Salade met gamba’s of toch pasta carbonara? Steeds opnieuw (slanke) keuzes maken kan soms best lastig zijn. Wat helpt is vooraf afspraken maken met jezelf. Heb je er al over nagedacht, dan weet je waar je aan toe bent. Zo hoef je niet te blijven twijfelen. Voorbeelden van dat soort afspraken zijn:

 • Ik neem bij het ontbijtbuffet om de dag yoghurt met fruit/ een zoet broodje.
 • Een keer in de drie dagen trakteer ik mezelf op ijs/een taartje.
 • Als ik ’s avonds wijn drink laat ik overdag frisdrank staan
 • Om het glas wijn drink ik een glas water
 • Als ik ’s avonds uit eten ga zwem ik die dag een half uurtje
 • Waterijs kan ik altijd nemen
 • Als er tiramisu op de kaart staat neem ik geen voorgerecht en max 2 wijn op een avond
 • Tijdens een avond borrelen neem ik maximaal 3 hapjes
 • Door deze afspraken met jezelf te maken kom je niet voor verassingen te staan. Heb je gisteren ijs gehad? Dan laat je dat vandaag aan je
 • voorbij gaan. Keuzes maken hoort erbij in een slanke leefstijl. Bepaal vooraf wat je wil eten en drinken en houd je aan die afspraak met jezelf.
 • Daarvan word je niet alleen slank, het geeft ook een supergoed gevoel! Vind je geen ijsje nemen toch heel zwaar? Relativeer. Vraag jezelf af of
 • je er ’s nachts wakker van zal liggen en in hoeverre jij door geen ijsje nemen iets mist in het leven. Zo zie je maar. Het valt best mee.

Door deze afspraken met jezelf te maken kom je niet voor verassingen te staan. Heb je gisteren ijs gehad? Dan laat je dat vandaag aan je voorbij gaan. Keuzes maken hoort erbij in een slanke leefstijl. Bepaal vooraf wat je wil eten en drinken en houd je aan die afspraak met jezelf. Daarvan word je niet alleen slank, het geeft ook een supergoed gevoel! Vind je geen ijsje nemen toch heel zwaar? Relativeer. Vraag jezelf af of je er ’s nachts wakker van zal liggen en in hoeverre jij door geen ijsje nemen iets mist in het leven. Zo zie je maar. Het valt best mee.

4. Voorkom vakantiekilo’s: pak regie

Eet je toch een keer te veel? Geef dan niet toe aan het gevaar van de slippery slope: “Ik begin in september wel weer” en “Nu is het toch al verpest” gaan je niet verder helpen. Gooi je jouw doel overboord dan kom je niet alleen aan, maar heb je de hele vakantie ook te dealen met het knagende stemmetje in je achterhoofd (‘oh jee, ik eet eigenlijk veel te veel’).

Ben je achteraf ontevreden over je eetkeuzes? Dat kan gebeuren. Pak daarna de regie meteen weer terug. Na de zesde bitterbal helpt het nog steeds om geen zevende te nemen. Slanke mensen eten ook wel eens veel te veel. Maar dat is een incident, geen patroon. Zet je schouders er weer onder en pak opnieuw de regie. Daarvoor is het nooit te laat.

5. Geniet heel bewust van wat je wél eet

Geniet van die heerlijke pizza, die cappuccino in de zon en dat toastje met Franse brie. Er blijft nog heel veel lekkers over om van te genieten, zonder vakantiekilo’s. Geniet bewust van wat je wél eet, dat maakt dat je niet bezig hoeft te zijn met wat je niet eet. Bovendien is nee zeggen tegen overeten ja zeggen tegen jezelf en tegen het slanke doel dat je gaat bereiken. Dat is pas echt genieten! Droom daar maar eens bij weg. Met dat heerlijke wijntje bij die ondergaande zon….

Fijne vakantie!

Vera

PS. Wil je meer weten over regie houden over je eetgedrag op vakantie? Lees dan hier hoe Leanne dat deed tijdens haar vakantie in Indonesië. Staat jouw vakantie vol met etentjes en barbecues? Dan vind je hier 10 tips voor een slanke BBQ en hier voor etentjes buiten de deur.

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/vakantiekilos-tips-slank-kiezen/