Vegetarisch dieet schema nodig? Afvallen met Ma’s vegetarische weekmenu


Vind jij een vegetarisch dieet samenstellen lastig? Wij van Makkelijk Afvallen helpen je graag op weg!

Waarom is vlees eten zo slecht?

We horen het steeds vaker: vlees eten is ongezond. Het is niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook schadelijk voor het milieu.

Als jij wilt stoppen met vlees eten doe je dus niet alleen jezelf en de dieren een plezier. Wist jij bijvoorbeeld dat de productie van één kilo rundvlees gelijk staat aan de uitstoot van een autorit van 180 kilometer? Dat zijn meer kilometers dan een ritje van Utrecht naar Leeuwarden!

In deze video van de NOS wordt precies uitgelegd waarom vlees eten zo slecht is voor het milieu.

Niet alleen het eten van varken en rundvlees is slecht! Ook de productie van kip en kalkoen, vleessoorten die vaak worden aangeraden in een koolhydraatarm dieet of weekmenu, zijn een belasting op het milieu.

Als jij je bewust bent van de negatieve effecten die jouw vleesconsumptie heeft op het milieu, ligt de stap om vegetariër te worden misschien al wat meer voor de hand. Toch snappen we dat het overstappen op een vegetarisch dieet schema een grote stap kan zijn.

Misschien vind jij het lastig een vegetarisch dieet te combineren met je werk, of heb je een partner of kinderen die de overgang op een vegetarisch dieet schema niet zo zien zitten. Het goede nieuw is, dat alle kleine beetjes helpen. Zoals gezegd, bespaar je met het laten staan van 1 kilo rundvlees uitstoot ter waarde van een flinke autorit.

Ook aantal keer per week het vlees uit je maaltijd schrappen heeft dus zin! Zo kunnen jij en je omgeving rustig wennen en bekijken of een volledig vegetarisch dieet misschien een optie is.

Het is natuurlijk het beste om uiteindelijk helemaal te stoppen met het eten van vlees. Maar hoe doe je dat, en is dat wel iets voor jou?

Afvallen met een vegetarisch dieet schema?

Vegetarisch eten, is dat iets voor jou? Veel mensen twijfelen aan het overstappen op een vegetarisch dieet schema. Want vegetarisch eten, is dat niet super lastig?

Als jij bezig bent met afvallen, laat je waarschijnlijk de zwaardere vleessoorten, zoals varkensvlees en rundvlees, al buiten je menu. Vaak worden wel recepten met lichtere soorten vlees, zoals kip en kalkoen, aangeraden als je bezig bent met afvallen.

Maar kun je misschien ook helemaal zonder?

Een koolhydraatarm dieet voor vegetariërs

Voor het vervangen van vlees wordt in een vegetarisch weekmenu vaak gedacht aan producten zoals bonen, linzen en zoete aardappel. Dit zijn stuk voor stuk producten die veel koolhydraten bevatten!

Gelukkig zijn hiervoor hele goede koolhydraatarme vervangers te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van vegetarische recepten met couscous, tofu of pompoen?

Koolhydraatarme vleesvervangers:

 • Eieren
 • Noten
 • Peulvruchten
 • Paddenstoelen
 • Avocado
 • Vrijwel alle soorten groenten

Vegetarisch dieet schema voor sporters

Als jij veel sport eet je waarschijnlijk iets meer eiwitten dan een normaal persoon die niet of weinig aan extra beweging doet. Betekent dit dat een vegetarisch weekmenu bij voorbaat niet geschikt is voor jou? Helemaal niet!

De eiwitten die je nu misschien veel uit vlees haalt, kun je ook prima tot je nemen door het eten van natuurlijke producten. Wist jij bijvoorbeeld dat je heel veel gezonde eiwitten gewoon uit groenten kunt halen?

Eiwitrijke groenten zijn bijvoorbeeld bladgroenten, zoals spinazie, spruitjes, maar ook broccoli. Een bekende vleesvervanger binnen een vegetarisch dieet zijn daarnaast bonen en linzen. Ook deze vleesvervangers zijn een grote bron van eiwitten.

Ook voor de sporters is er dus geen excuus om niet over te stappen op een vegetarisch dieet schema.

1 Week vegetarisch

Als jij twijfelt of een vegetarisch dieet wel bij je past, kunnen wij je iets aanraden: waarom probeer je niet gewoon 7 dagen over te stappen op een vegetarisch weekmenu? Een bekend Hollands gezegde is immers ‘niet geschoten altijd mis’.

Daar zijn wij het helemaal mee eens!

Binnen een week kun je goed uitproberen of vegetarisch eten bij jou past. Je zult zien dat het koken van recepten zonder vlees gemakkelijker is dan jij misschien denkt. Bovendien geef je je lichaam in 7 dagen mooi de tijd om te wennen aan je nieuwe eetpatroon.

Vegetarisch weekmenu samenstellen

Goed, we hebben je overtuigd. Maar hoe ga je beginnen met jouw vegetarisch dieet schema? Geen zorgen. We zeiden toch dat we je een handje zouden helpen?

Scrol snel door voor onze lekkerste vegetarische recepten per dagdeel.

Beginnen met een vegetarisch dieet: Ma’s vegetarisch weekmenu

Makkelijk Afvallen geeft jou hieronder een vegetarisch weekmenu voor 7 dagen; dus drie recepten voor iedere dag. Zo wordt beginnen met een vegetarisch dieet schema peanuts!

 

MA’s TIP: Je kunt met onderstaande recepten variëren naar hartenlust. Heb je even geen zin in wat er vandaag op het menu staat; dan wissel je toch gewoon van recept met een andere dag? Keuze genoeg!

 

Ma’s vegetarisch weekmenu: ontbijt recepten

Laten we beginnen bij het ontbijt, want een goed begin… is het halve werk! Groot kans dat jij zonder het te weten in de ochtend allang een vegetarisch dieet schema aanhoudt.

Het verzinnen van een ontbijt zonder vlees is namelijk helemaal niet moeilijk. Hieronder geven wij je 7 recepten voor koolhydraatarme, eiwitrijke ontbijtjes.

Zo begin je je ochtend goed én gezond!

Ma’s vegetarisch weekmenu: inspiratie voor de lunch

Houd jij van een plakje kip of ham op je brood of op een cracker? Of misschien lunch jij wel graag met een omelet met spek…

Dat is vanaf nu verleden tijd! Ons vegetarisch dieet schema zit vol lekkere lunchgerechten zonder vlees. Gebruik onderstaande recepten als inspiratie. Je zult zien dat ook een vegetarische lunch helemaal niet moeilijk te bereiden is!

Je wilt op het werk waarschijnlijk niet moeilijk doen door gerechten te moeten opwarmen of bereiden. Ook heb je geen tijd om iedere avond lange tijd in de keuken te staan om jouw lunch voor de volgende dag te maken.

Wij hebben rekening gehouden met jouw drukke schema en de beste, snelle vegetarische gerechten op een rijtje gezet. Een goede vegetarische lunch bestaat heus niet alleen uit salade!

Take a break met deze vegetarische lunch recepten, eenvoudig mee te nemen naar je werk!

 • Maandag: Een eiergerecht op het werk? Jazeker! De avond van tevoren maak je in slechts 25 minuten (waarvan 15 minuten wachttijd) ei in een potje. Handig om mee te nemen!
 • Dinsdag: Deze salade maakten wij ooit als ontbijtrecept, maar hij is door zijn goed vullende ingrediënten ook zeker geschikt voor de lunch! Een salade met avocado en mozzarella is bovendien klaar in een handomdraai.
 • Woensdag: Even blenden, en je hebt een heerlijke wortel-paprika soep. Die hoeft op het werk alleen nog maar in de magnetron. Je collega’s zullen jaloers zijn.
 • Donderdag: Het is weer tijd voor een salade, wat dacht je van deze heerlijke bietensalade met geitenkaas?
 • Vrijdag: Ook Italiaanse bollen kunnen koolhydraatarm zijn en passen prima in een vegetarisch weekmenu. Je belegt ze met een laagje Philadelphia of zelfgemaakte hummus.
 • Zaterdag: In een klein kwartiertje zijn ze klaar: zoete aardappel rösti! Dat is nog eens een lekkere vervanger van een boterham met vlees.
 • Zondag: Ben jij een zoetekauw? Bananenbrood is super vullend. Oké, het kost misschien wat tijd om te maken, maar dan heb je ook een heerlijk brood voor het ontbijt én de lunch. Dit koolhydraatarm banenbrood kun je bovendien langere tijd bewaren.

Ma’s vegetarisch weekmenu: vegetarische hoofdgerechten

Je bent de dag goed begonnen met een vegetarisch ontbijt en, zeg nou zelf, die lunchgerechten waren eigenlijk ook supermakkelijk en lekker!

Dan is het nu tijd voor het moment suprême. Wat ga jij vinden van ons vegetarisch dieet schema als het aankomt op het hoofdgerecht?

Voor velen is het bedenken van een vegetarisch hoofdgerecht een hele kunst. Vooral als je gewend bent ’s avonds een traditionele Hollandse maaltijd met aardappelen, groenten en vlees te eten, is het lastig om een goede vervangende maaltijd te bedenken.

Gelukkig zijn er vele opties! Ook jij kunt overstappen, je hebt alleen wat inspiratie nodig. Wat dacht je van:

Waarom overstappen op een vegetarisch dieet?

Dat was smullen! Hopelijk heeft ons vegetarische weekmenu je laten inzien dat het schrappen van vlees uit jouw menu helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Het heeft bovendien een aantal voordelen:

 • Vlees is slecht voor je lichaam en het milieu. Heb je deze week last gehad van een after-dinner-dip? Waarschijnlijk niet.
 • Door deze week geen vlees te eten heb jij ervoor gezorgd dat er veel minder schadelijke gassen de wereld in zijn gestuurd. Dankjewel!
 • Ontbijtjes zijn over het algemeen makkelijk te maken en bevatten vaak geen vlees. Met Ma’s vegetarische weekmenu zet jij ook een lunch en hoofdgerecht op tafel in een handomdraai!
 • Door vegetarisch te eten schrap je een grote bron van koolhydraten uit je dieet. Door ons vegetarische weekmenu te volgen ben jij zeker van koolhydraatarme recepten die je helpen bij het afvallen!

Heb jij de ambitie om minder dierlijke producten te eten. Of wil je helemaal overstappen op een vegan lifestyle. Dat is in het begon best lastig. Wij werken samen met Happy Vegan. Speciaal voor jou hebben zij een programma ontwikkeld waarmee je eenvoudig kan beginnen met vegan eten. Check it out!

 https://makkelijkafvallen.nl/afvallen-met-vegetarisch-dieet-schema-weekmenu/