TOP 8 tips + weekmenu! (2023)


Wil jij graag 1 kilo per week afvallen? Wij hebben de beste tips samengesteld die jou stap voor stap helpt om dat doel te bereiken, en dat op een gezonde manier. Geen hypes, geen strenge diëten, maar echte tips en trucs die werken. Ben je klaar om jezelf te transformeren en je beste ik te ontdekken? Lees dan verder en lees de beste tips voor 1 kilo per week afvallen!

Kun je 1 kilo per week afvallen?

Het is zeker mogelijk om 1 kilo per week af te vallen, maar je moet met een paar dingen rekening houden.

Om 1 kilo te verliezen, moet je minder calorieën eten dan je verbruikt. Als je net begint met minder eten en meer bewegen, kun je in het begin wat sneller gewicht verliezen. Dit komt niet alleen door vetverlies, maar ook omdat je lichaam minder vocht vasthoudt. Na een tijdje kan het afvallen wat langzamer gaan.

Het is ook heel belangrijk om op een gezonde manier af te vallen. Als je te snel gewicht verliest, kun je je moe voelen of andere gezondheidsproblemen krijgen. Ook kun je spiermassa verliezen.

Iedereen is ook anders. Sommige mensen vallen sneller af dan anderen. Dit hangt af van hoe oud je bent, of je een man of vrouw bent, hoe zwaar je bent als je begint en hoe actief je bent.

Dus ja, je kunt 1 kilo per week afvallen, maar het is belangrijk om dit op een gezonde en blijvende manier te doen. Je kunt bijvoorbeeld starten met ons weekmenu: hiermee kun je afvallen met lekker en normaal eten!

De 8 beste tips om 1 kilo per week af te vallen

Wil jij een kilo per week afvallen? Hieronder vind je de beste tips:

1. Probeer eiwitrijk te eten

Als je ooit hebt geprobeerd af te vallen, heb je waarschijnlijk gehoord dat eiwitten belangrijk zijn. Maar waarom? En hoe kan eiwitrijk eten jou helpen om dat doel van 1 kilo per week te bereiken?

Voel je langer vol – de wetenschap achter verzadiging

Ooit een maaltijd vol eiwitten gegeten en het gevoel gehad dat je urenlang geen honger had? Dat is geen toeval. Studies tonen aan dat eiwitten de eetlust verminderen en de verzadigingshormonen verhogen. Dat betekent: minder tussendoortjes en minder calorieën. Bottom line: Eiwit = minder honger.

Een hogere stofwisseling met eiwitten

Eiwit heeft een hoger thermisch effect dan koolhydraten of vetten. Dit betekent dat je lichaam automatisch meer calorieën verbrandt door simpelweg eiwitten te verteren. Dus, door het toevoegen van meer eiwit aan je dieet, zet je je metabolisme in een hogere versnelling.

Bescherm die spieren

1 kilo per week afvallen is geweldig, maar je wilt vooral vet verliezen, niet je kostbare spieren. Eiwitten spelen hier een cruciale rol. Het behoudt spiermassa, vooral als je op een caloriebeperkt dieet zit of intensief traint. Quick Win: Probeer na de training een eiwitshake te nemen om spierherstel te optimaliseren.

Stabiel Energielevel, Minder Suikerbuien

Een stabiele bloedsuikerspiegel is key voor energie en focus. Eiwit helpt pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen. Geen plotselinge energiedips meer midden op de dag.

Eiwitrijk eten is niet zomaar een trend; het is een bewezen strategie voor iedereen die serieus is over gewichtsverlies. Integreer het in je dieet, en kijk hoe het je helpt om dichter bij dat doel van 1 kilo per week te komen.

2. Beperk alcohol

Alcohol is een veelvoorkomende valkuil als het gaat om gewichtsverlies en algemene gezondheid. Hier zijn enkele redenen waarom het beperken van alcoholconsumptie een slimme keuze is als je 1 kilo per week wil afvallen:

 1. Lege Calorieën: Alcohol bevat calorieën, en in tegenstelling tot voedingsmiddelen die vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen bieden, biedt alcohol weinig tot geen voedingswaarde. Bijvoorbeeld, een standaard glas wijn bevat gemiddeld 85 calorieën, terwijl een biertje kan oplopen tot 150 calorieën of meer.
 2. Je krijgt meer trek: Alcohol kan de eetlust stimuleren, waardoor je meer eet dan je normaal zou doen. Dit kan resulteren in overeten of het maken van ongezonde voedingskeuzes.
 3. Je kiest sneller voor ongezonde snacks: Alcohol kan je oordeel en besluitvorming beïnvloeden. Dit kan leiden tot ongezonde voedingskeuzes, waarbij je misschien kiest voor vetrijke of suikerrijke snacks.

Terwijl af en toe een drankje een plezierig onderdeel van het leven is, is het belangrijk om bewust te zijn van de effecten van alcohol op je gewicht en algemene gezondheid. Door je alcoholinname te beperken, zet je een belangrijke stap naar een gezondere levensstijl en 1 kilo per week afvallen!

3. 1 kilo per week afvallen met actief zijn

Een actieve levensstijl is cruciaal voor de algehele gezondheid, maar het speelt ook een integrale rol in gewichtsverlies. Als je je doel van 1 kilo per week afvallen wilt bereiken, is beweging een onmisbaar onderdeel van die puzzel.

Waarom is actief zijn zo belangrijk?

 1. Verbrand Meer Calorieën: De meest voor de hand liggende reden is dat fysieke activiteit calorieën verbrandt. Hoe intensiever de activiteit, hoe meer calorieën je verbrandt. Dit helpt bij het creëren van een calorietekort, wat noodzakelijk is voor gewichtsverlies.
 2. Boost Je Metabolisme: Regelmatige lichaamsbeweging kan je rustmetabolisme verhogen, wat betekent dat je lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs in rust.
 3. Behoud van Spiermassa: Als je gewicht verliest, wil je vooral vet verliezen, niet je waardevolle spiermassa. Krachttraining helpt je om spieren te behouden en te ontwikkelen, wat op de lange termijn voordelen heeft voor je stofwisseling.

Het is niet nodig om elke dag intensief te sporten. Het is wel belangrijk om actief te zijn en voldoende te bewegen iedere dag. Actief zijn is meer dan alleen calorieën verbranden; het gaat om het opbouwen van een gezondere, sterkere versie van jezelf. Door beweging een prioriteit te maken in je dagelijkse routine, leg je een solide basis om dat doel van 1 kilo per week af te vallen te bereiken en tegelijkertijd te genieten van alle gezondheidsvoordelen die beweging met zich meebrengt.

4. Kies voor caloriearme maaltijden

Het verliezen van 1 kilo per week is een gezond en haalbaar doel voor velen. Een van de meest effectieve manieren om dit doel te bereiken is door te kiezen voor caloriearme maaltijden. Maar hoe passen deze maaltijden precies in het grotere plaatje van gewichtsverlies?

Waarom Caloriearme Maaltijden?

Het basisprincipe van gewichtsverlies is simpel: je moet minder calorieën consumeren dan je verbrandt. Het lijkt misschien een voor de hand liggende uitspraak, maar in de praktijk kan het een uitdaging zijn om dit consistent toe te passen.

 • Beheer je Energie-inname: Door voor caloriearme maaltijden te kiezen, kun je gemakkelijker een calorietekort bereiken, wat essentieel is om dat doel van 1 kilo per week te halen.
 • Volume vs. Calorieën: Veel caloriearme voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit, laten je meer eten qua volume, terwijl je toch binnen je caloriebudget blijft. Dit is vooral handig als je graag grote porties eet.

De Voordelen van Caloriearme Maaltijden

 • Rijk aan Voedingsstoffen: Behalve dat ze laag in calorieën zijn, zijn veel caloriearme voedingsmiddelen zoals bladgroenten en magere eiwitten rijk aan essentiële vitamines en mineralen. Dit betekent dat je lichaam de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om goed te functioneren, zelfs terwijl je minder eet.
 • Verzadiging en Voldoening: Goed samengestelde caloriearme maaltijden, rijk aan eiwitten en vezels, kunnen je een vol gevoel geven en de behoefte aan tussendoortjes verminderen.

Het kiezen voor caloriearme maaltijden is een eenvoudige, maar effectieve manier om je te helpen 1 kilo per week af te vallen. Door je maaltijden bewust te kiezen en te bereiden, zet je grote stappen naar je gewichtsverliesdoelen zonder in te boeten op smaak of tevredenheid.

Iedere week 1 kilo vet verliezen?

Verlies iedere week een kilo vet met lekker eten! Geen shakes, koolhydraatarme kolder of andere dure onzin!

Begin direct met afvallen!

5. Eet meer vezels als je 1 kilo per week wilt afvallen

Wanneer je 1 kilo per week wilt afvallen dan is het een goed idee om meer vezels te eten. Vezels helpen je namelijk op verschillende manieren:

 1. Verzadigingsgevoel: Vezels nemen water op en zwellen op in de maag, wat bijdraagt aan een gevoel van volheid. Dit volheidsgevoel kan ervoor zorgen dat je minder eet en dus minder calorieën binnenkrijgt. Een studie gepubliceerd in het “Journal of Nutrition” vond dat het verhogen van de vezelinname geassocieerd was met een verhoogd gevoel van volheid en verminderde honger.
 2. Stabiliseert de bloedsuikerspiegel: Vezels, met name oplosbare vezels, kunnen de stijging van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd vertragen. Door de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel kan honger en het verlangen naar snacks worden verminderd. Een studie in “The American Journal of Clinical Nutrition” toonde aan dat diëten rijk aan vezels bijdragen aan een lager risico op type 2 diabetes, mede dankzij deze stabiliserende werking.
 3. Minder calorieën uit andere voedingsstoffen: Sommige studies suggereren dat een vezelrijk dieet kan leiden tot het verliezen van calorieën via de ontlasting. Dit komt omdat vezels de opname van calorieën uit andere voedingsstoffen kunnen verminderen. Een onderzoek in “Nutrition Research” heeft aangetoond dat deelnemers die een vezelrijk dieet volgden meer vet in hun ontlasting hadden, wat suggereert dat niet alle vetten werden opgenomen.
 4. Gezonde darmflora: Er is groeiend bewijs dat vezels de groei van gunstige darmbacteriën kunnen stimuleren. Deze bacteriën produceren vetzuren met korte ketens, die kunnen helpen bij het beheersen van het lichaamsgewicht. Een onderzoek in “Nature Reviews Endocrinology” heeft de interactie tussen vezelinname, darmbacteriën en gewichtsregulatie besproken, waarbij werd benadrukt hoe essentieel een gezonde darmflora is voor gewichtsbeheersing.

6. Zorg voor minder stress

Wanneer je het doel hebt om 1 kilo per week af te vallen, speelt niet alleen je voeding en lichaamsbeweging een belangrijke rol, maar ook je mentale welzijn. Stress kan ongemerkt een flinke tegenstander zijn in je afslankproces. Je kunt zelfs aankomen door stress. Hier is waarom en hoe je stress kunt verminderen:

 1. Stress en Hormonen: Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam meer van het hormoon cortisol aan. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat je meer eet en dat je lichaam vet opslaat, vooral rond de buik. Door je stress te verminderen, help je je lichaam om minder cortisol aan te maken.
 2. Eetgewoontes: Onder stress kan men gemakkelijk naar ‘troostvoedsel’ grijpen. Dit zijn vaak snacks of maaltijden die rijk zijn aan suiker en vet. Door je stressniveau te verlagen, kun je deze verleidingen beter weerstaan.
 3. Slaap: Stress is een bekende boosdoener als het gaat om slaapproblemen. En slechte slaap kan je afslankpogingen dwarsbomen. Volgens een studie in het “American Journal of Epidemiology” hebben mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen een grotere kans om in de loop van de tijd aan te komen dan degenen die meer slapen.
 4. Energie en Motivatie: Voortdurende stress kan je energieniveau verminderen, waardoor het moeilijker wordt om gemotiveerd te blijven en fysiek actief te zijn. Dit kan het lastig maken om regelmatig te bewegen, wat cruciaal is voor gewichtsverlies.

Kortom, als je elke week 1 kilo wilt afvallen, is het cruciaal om niet alleen je dieet en lichaamsbeweging te beheersen, maar ook je stressniveaus. Hiermee vergroot je je kansen op succes aanzienlijk.

7. 1 kilo per week afvallen door bewerkte producten te vermijden

Wanneer je 1 kilo per week wilt afvallen is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van het voedsel dat je consumeert. Bewerkte voedingsmiddelen kunnen een hindernis vormen. Hier is waarom en wat je moet weten:

 1. Overmatige Calorieën: Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak meer calorieën in vergelijking met hun onbewerkte tegenhangers. Dit maakt het moeilijk om binnen je dagelijkse caloriedoel te blijven, wat vooral belangrijk is als je 1 kilo per week wilt verliezen.
 2. Toegevoegde Suikers en Vetten: Volgens een onderzoek in het tijdschrift “Public Health Nutrition” bevatten veel bewerkte producten toegevoegde suikers en ongezonde vetten. Deze kunnen leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.
 3. Minder Voedingsstoffen: Bewerkte voedingsmiddelen verliezen vaak hun natuurlijke voedingsstoffen tijdens het productieproces. Hierdoor krijg je minder vitaminen, mineralen en vezels binnen, wat essentieel is voor je algehele welzijn en gewichtsverliesdoelen.
 4. Eetlust en Verzadiging: Sommige onderzoeken, waaronder een in het tijdschrift “Appetite”, suggereren dat bewerkte voedingsmiddelen minder verzadigend kunnen zijn. Dit betekent dat je sneller weer honger krijgt na het eten van bewerkte producten, waardoor je mogelijk meer eet dan je nodig hebt.

Kortom, als je streeft naar het verliezen van 1 kilo per week, is het verstandig om je inname van bewerkte voedingsmiddelen te beperken. Richt je in plaats daarvan op hele, onbewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en je lichaam ondersteunen in je afslankreis.

8. Probeer langzaam te eten

Als je elke week 1 kilo kwijt wil raken, dan gaat het niet alleen om wát je eet, maar ook om hóe je eet. De snelheid waarmee je eet kan invloed hebben op je verzadiging en uiteindelijk op de hoeveelheid voedsel die je consumeert. Hier zijn enkele redenen om de tijd te nemen en langzaam te eten:

 1. Betere Verzadiging: Door langzamer te eten, geef je je lichaam de tijd om de signalen van verzadiging te herkennen. Een studie in het “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism” heeft aangetoond dat langzaam eten kan leiden tot een groter gevoel van volheid en een hogere productie van verzadigingshormonen.
 2. Minder calorie-inname: Als je snel eet, is de kans groter dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt voordat je lichaam de kans heeft om te signaleren dat het vol is. Door langzaam te eten, kun je de totale calorie-inname verminderen, wat essentieel is voor gewichtsverlies.
 3. Betere spijsvertering: Het eten van voedsel in een trager tempo bevordert grondig kauwen, wat de eerste stap is in het spijsverteringsproces. Dit kan helpen om maag- en spijsverteringsproblemen te voorkomen.
 4. Meer genieten: Door je tijd te nemen voor elke hap, kun je de smaken, texturen en aroma’s van je eten beter waarderen. Dit kan de eetervaring bevorderen en je helpen meer te genieten van wat je eet.
 5. Bewust eten: Langzaam eten moedigt je aan om aandachtiger te zijn en meer aanwezig te zijn tijdens de maaltijd. Dit kan je helpen om beter in te tunen op de signalen van je lichaam en te herkennen wanneer je vol bent.

Samenvattend, als je streeft naar een gestaag en gezond gewichtsverlies, zoals het verliezen van 1 kilo per week, is het raadzaam om aandacht te schenken aan de snelheid waarmee je eet.

https://yellowfit.nl/1-kilo-per-week-afvallen/