TOP 8 tips om dit te voorkomen!


Stress is niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving en kan vervelende gevolgen hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. En 1 daarvan kan gewichtstoename zijn. Aankomen door stress kan heel vervelend zijn en kan een vicieuze cirkel creëren, waarbij de stress van het aankomen weer leidt tot nog meer gewichtstoename. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om aankomen door stress te voorkomen. In dit artikel leggen we uit waarom je aankomt van stress, wat de onderliggende oorzaken zijn en geven we je 8 tips om dit probleem aan te pakken.

Hoe kun je aankomen door stress?

Er zijn verschillende redenen waarom je kunt aankomen door stress. In tijden van stress hebben mensen vaak de neiging om ongezond voedsel te eten, zoals snacks en fastfood, als een vorm van emotionele troost. Deze ongezonde producten bevatten vaak heel veel calorieën. Hierdoor heb je een calorieoverschot en kom je aan. Bovendien kan stress het hormonale evenwicht in het lichaam verstoren. Het stresshormoon cortisol, dat in verhoogde hoeveelheden wordt afgescheiden tijdens stressvolle periodes, kan de eetlust vergroten en het metabolisme vertragen, waardoor het lichaam meer vet opslaat. Ook dit hormoon kan bijdragen aan gewichtstoename (bron).

Naast de directe effecten van stress op eetgedrag en hormonen, kan stress ook leiden tot veranderingen in levensstijl. Wanneer je gestrest bent, heb je misschien de neiging om minder tijd te besteden aan lichaamsbeweging en meer tijd aan Netflix. Hierdoor beweeg je minder en verbrand je minder calorieën waardoor je aankomt.

8 tips die je helpen om aankomen door stress te voorkomen

Hieronder vind je 8 tips die je helpen voorkomen dat je aankomt door stress:

1. Zorg voor voldoende beweging

Regelmatige lichaamsbeweging werkt eigenlijk dubbelop. Het zorgt ervoor dat je extra calorieën verbrand waardoor je minder snel aankomt door stress. Maar het zorgt er ook voor dat je stress verminderd. Wanneer je beweegt komt er namelijk endorfine vrij waardoor je je fijner voelt en je stress verminderd. Vind daarom een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt en die bij je past, zoals wandelen, joggen, fietsen, zwemmen of dansen. Probeer elke dag minstens 30 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging te krijgen.

2. Aankomen door stress door emotie eten

Emotie eten is één van de belangrijkste redenen waarom mensen aankomen onder stress. Wees je daarom bewust van je eetpatronen en probeer te voelen of je echt honger hebt of emotionele honger. Als je merkt dat je uit emotie eet, stop dan met snacken en probeer te kiezen voor groente of fruit. Probeer ook om met je emoties om te gaan, zoals praten met een vriend, een wandeling maken of een hobby beoefenen.

3. Met gezonde voeding kom je niet aan door stress

Gezond eten is altijd belangrijk. Maar wanneer je een stressvolle periode hebt is dit nog belangrijker. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan volkoren granen, magere eiwitten, gezonde vetten, fruit en groenten. Probeer producten met veel calorieën te vermijden, en probeer meer groenten te eten. Het kan ook nuttig zijn om maaltijden voor te bereiden en gezonde snacks bij de hand te hebben, zodat je niet in de verleiding komt om ongezonde keuzes te maken.

4. Zorg voor een goede nachtrust

Wanneer je het gevoel hebt dat je aankomt door stress dan is het een goed idee om je nachtrust eens goed te bekijken. Een goede nachtrust is namelijk essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht en het verminderen van stress. Probeer een vast slaaptijdstip te hebben en creëer een slaapomgeving die bevorderlijk is voor rust en ontspanning. Dat betekent een omgeving zonder schermen: dus geen televisie op je slaapkamer en probeer je telefoon beneden te laten zodat je geen afleiding hebt voor en tijdens het slapen.

5. Plan je maaltijden en snacks

Maak een weekmenu en doe je boodschappen online. Op die manier heb je alleen de maaltijden en gezonde snacks uit je weekmenu. Wanneer je dan tijdens de week wil snacken door stress heb je niets ongezonds in huis. Dit voorkomt impulsieve keuzes voor ongezond voedsel wanneer je gestrest bent of weinig tijd hebt. Wanneer je alleen gezonde voeding en snacks in huis hebt heb je minder kans om aan te komen door stress!

Iedere week 1 kilo vet verliezen?

Verlies iedere week een kilo vet met lekker eten! Geen shakes, koolhydraatarme kolder of andere dure onzin!

Begin direct met afvallen!

6. Probeer te begrijpen wanneer en waarom je gestrest bent

Het is belangrijk om bewust te zijn van je eigen stresslevel. Probeer te herkennen waar je gestrest van wordt en probeer deze bronnen van stress weg te nemen. Wanneer je de bron van de stress niet kunt wegnemen kun je de stress verlagen door meditatie, ademhalingsoefeningen, sporten en yoga. Deze dingen kunnen je helpen om stress te verminderen en emotioneel evenwicht te herstellen.

7. Verminder de stress met verschillende technieken

  • Meditatie: Meditatie is een techniek om je geest tot rust te brengen en stress te verminderen. Door regelmatig te mediteren, kun je stress verminderen, je focus verbeteren en een gevoel van kalmte en ontspanning ervaren. Begin met korte meditatiesessies en verleng geleidelijk de duur naarmate je meer ervaring opdoet. Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen helpen.
  • Ademhalingsoefeningen: Ademhalingsoefeningen kunnen directe verlichting bieden bij stress. Neem de tijd om diep in te ademen door je neus, je buik te laten uitzetten en langzaam uit te ademen door je mond. Door je te richten op je ademhaling kun je je lichaam en geest tot rust brengen en stress verminderen.
  • Mindfulness: Mindfulness is het bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Je leeft niet in het verleden of in de toekomst maar in het hier en nu. Door mindfulness te beoefenen, kun je stress verminderen, je concentratie verbeteren en je algehele welzijn vergroten.
  • Tijd voor ontspanning: Reserveer regelmatig tijd voor ontspanning en leuke dingen. Denk dan aan een ontspannend bad , een boek lezen, naar muziek luisteren of een wandeling in de natuur maken. Het is belangrijk om momenten te creëren waarin je je kunt ontspannen en genieten, los van stressvolle verplichtingen.

8. Aankomen door stress: schakel Professionele hulp in

Wanneer je blijft aankomen door stress en je er zelf niet uitkomt aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Je kunt dan hulp vragen aan de huisarts. Hij kan je wellicht helpen of doorverwijzen naar iemand die je advies en begeleiding kan bieden om stress te verminderen en gezonde gewoonten te bevorderen.

Conclusie

Aankomen door stress is een veelvoorkomend probleem in onze stressvolle samenleving. Gelukkig zijn er effectieve manieren om dit probleem aan te pakken en gewichtstoename te voorkomen. Het begint allemaal met bewust worden van je bronnen van stress, verminderen van de stress door verschillende technieken, en het nemen van positieve stappen in de richting van een gezonde levensstijl. Door gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagementtechnieken en voldoende te slapen, kun je gewichtstoename voorkomen. Probeer uit te zoek welke techniek voor jou werkt en zorg dat je je stress onder controle houd.

https://yellowfit.nl/aankomen-door-stress/