Slanke mensen eten ook niet de hele dag worteltjes: eet lekker chips!


Een gevleugelde uitspraak bij Skinnyminds is: slanke mensen eten ook niet de hele dag worteltjes. Wij pleiten voor afvallen zonder verboden middelenlijst. In onze visie is het heel belangrijk dat je alles mag eten. Dat je geniet van lekkers, keuzes maakt én gewoontes doorbreekt.

Ik heb dat aan den lijve ondervonden: tussen mijn 15e en 33ste was ik te zwaar en wilde ik graag afvallen. Soms lukte dat. Dan bande ik een tijdje de lekkere dingen uit mijn leven. Dan gingen wijn en chocola op rantsoen tot ik op mijn streefgewicht was. Daarna mocht het weer (want hé: je gaat toch niet je hele leven afzien)… met alle gevolgen van dien. Ik was een echte jojo. Totdat ik naar slanke mensen ging kijken. Slanke mensen eten helemaal niet de hele dag worteltjes. Zij eten alles, ook koolhydraten en vet, en komen niet aan… De enige mensen die de hele dag rauwkost knabbelen zijn mensen die aan de lijn zijn. Hoe werkt dat dan?

Elke avond gezond aan het knabbelen

Citaat uit een van mijn workshops: ‘Ik ben trots op mezelf. Ik ben alleen thuis deze week en ik heb het gevonden! Vroeger at ik, alleen op de bank, me bijna misselijk aan chips en andere lekkere dingen. Nu staat op het aanrecht een bakje met tomaatjes en stukjes komkommer. Ik hoef helemaal niet ongezond te eten ‘s avonds. Nee, er moet gewoon iets te knabbelen zijn. Ik heb dus elke avond gezonde dingen genomen. Zelfs zaterdagavond toen m’n dochter kwam, had ik geen zak chips op schoot maar een zakje gesneden ijsberg sla. Hahahaha. Als de zak maar kraakt’.

Van worteltjes naar rijstwafels, en weer terug naar chips

Ook ik ken dit gedrag. Vroeger zat ik regelmatig aan de wortels, komkommers en tomaten als ik op dieet was. Want: dat mag. In knaagvoer zitten geen kcal. Inmiddels weet ik dat de hele dag worteltjes en komkommers eten, geen enkele zin heeft als je blijvend wilt afvallen. Je houdt met deze keuzes namelijk je patronen in stand. Het lijkt wel alsof je de regie pakt, maar het is maar schijn…

Je ‘dikke’ patroon is dat je ‘s avonds als je alleen bent wat ‘moet’ eten. En met de komkommers en sla geef je nog steeds toe aan die gedachte. ‘Ik kan nee niet verdragen als ik alleen ben’. En omdat je wilt afvallen, neem je geen chips maar ijsbergsla. Dat werkt alleen tijdelijk. Over een half jaar heb je echt weer genoeg van de sla en ga je over op de rijstwafels ‘s (ik ben toch geen konijn) en na een jaar eet je gewoon weer chips als je alleen bent (ik ben nu eenmaal een emo-eter). Je hebt géén patroon doorbroken.

Genieten van een bakje chips

Bij Skinnyminds draait het juist om het doorbreken van patronen. Dat betekent in het voorbeeld hierboven dat je net als slanke mensen soms chips eet ‘s avonds, en op andere dagen eet je het niet. De kern is dat je het allerlekkerst, niet vervangt door een (laag calorisch) ‘afzien-snack’. Én vooral dat niet de situatie bepaalt wat je eet. Dus het feit dat je moeite hebt met alleen zijn, bepaalt niet langer dat je wat moet eten. Je accepteert dat je alleen zijn moeilijk vindt, dat je misschien eenzaam bent, je verveelt, etc. Als je dat erkent, hoef je niets weg te eten en heb je een keuze. Je kiest bewust voor die zak chips, reep chococla of glas wijn als je daar echt zin in hebt, zonder schuldgevoel.

Het is niet erg het af en toe moeilijk te hebben met minder eten; daar word je slanker van

Dat erkennen van je echte behoeftes is niet altijd makkelijk. Maar: als honger niet je probleem is, is eten nooit de oplossing. Accepteer dat het helemaal niet erg is om het af en toe moeilijk te hebben. Er is geen sprake van een levensbedreigende situatie. Jij kunt dit soort patronen doorbreken. Soms kies je iets lekkers, soms eet je niets. Dat kun jij prima verdragen. Dan pak je écht de regie over je eetgedrag: je mag alles, je kiest er niet altijd voor! Dat is het enige dat werkt om slank te worden en te blijven. Van XL naar S, voor altijd!

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/slanke-mensen-worteltjes/