Slaapregressie baby: wat, wanneer & hoe overleven?


Stel je voor: je kindje was een topslaper en sliep de hele nacht door, maar net als je denkt dat je alle slaapproblemen hebt overwonnen, word je opeens geconfronteerd met constant wakker worden ‘s nachts. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

Dit staat bekend als een slaapregressie en als je hiermee worstelt, ben je niet de enige.

Uit onderzoek gepubliceerd in het Journal of Pediatric Psychology is gebleken dat minstens één op de drie moeders problemen heeft met het slaappatroon van baby’s of peuters en dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor hun mentale functioneren overdag en hun geestelijke gezondheid.

Kortom, een slaapregressie is een periode waarin een baby of peuter die altijd goed heeft geslapen plotseling ‘s nachts wakker wordt en/of dutjes overslaat. Ze kunnen nu moeilijk in slaap te sussen zijn voor dutjes en bedtijd. Balen, toch?

We delen onze geheimen voor het overleven van de 4 maanden slaapregressie en het verbeteren van de dutjes van je kleintje, zijn concentratievermogen en zijn nachtrust.

slaapregressie baby

Wat is een slaapregressie?

In principe is een slaapregressie elk moment waarop je baby achteruit lijkt te gaan in zijn slaap. Bijvoorbeeld, een baby die zich goed nestelt en dutjes doet, kan zich plotseling gaan verzetten tegen dutjes, of een baby die ‘s nachts doorslaapt met slechts 1-2 voedingen kan om de 2 uur wakker worden.

Deze achteruitgang in slapen en wennen wordt vaak gelinkt aan ontwikkelingsveranderingen. Hoewel dit ontmoedigend kan lijken als je er middenin zit, moet je onthouden dat slaapterugval een teken is dat de ontwikkeling van je baby op de goede weg is.

Het slechte nieuws is, ja, dat hun slaap hier de dupe van is, maar het goede nieuws is dat je baby groeit, nieuwe dingen leert en meer betrokken raakt bij zijn omgeving, en dat is iets om te vieren!

Wat is het verschil tussen een slaapregressie en een ‘fase’?

Slaapregressies worden vaak afgedaan als een ‘fase’, terwijl ze in feite een normaal onderdeel zijn en in sommige gevallen een blijvend onderdeel van de ontwikkeling van je kleintje dat niet kan worden vermeden.

Een fase suggereert iets dat vanzelf overgaat, wat geldt voor de meeste regressies, behalve voor de beroemde slaapregressie van vier maanden. Deze regressie is zeker geen fase, want het is een permanente verandering in de slaap van je kleintje – lees verder voor meer informatie.

Er zijn veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat je kleintje een ‘fase’ doormaakt, zoals de zomertijd die ervoor zorgt dat je ‘s ochtends vroeg wakker wordt, het aanleren van nieuwe vaardigheden zoals rollen of kruipen, of onwel worden.

In sommige gevallen kunnen de veranderingen in het settelen of slapen van je baby gewoon te wijten zijn aan het feit dat zijn dutjes wat bijgesteld moeten worden. Als er bijvoorbeeld iets hun slaapomgeving verstoort, zoals zonlicht, kan je baby hierdoor een slechte slaapfase doormaken, of als je kleintje ziek is, kan dat hun slaappatroon tijdelijk verstoren.

Een slaapregressie is een terugslag in slaap bij baby’s.

Wat zijn de tekenen van een slaapregressie?

Het belangrijkste teken dat je kleintje een terugval doormaakt, is dat zijn slaappatroon een wending neemt. Je baby sliep bijvoorbeeld graag voordat hij 3-4 maanden oud was, en opeens maak je deel uit van een anti-slaapopstand. Of je baby van 8-10 maanden sliep eerst vrolijk de hele nacht door en geeft nu elke nacht een feestje om 3 uur ‘s nachts!

Enkele veelvoorkomende tekenen van slaapregressie bij baby’s zijn:

 • ‘s Nachts vaker wakker worden
 • De dutjes van je baby overdag kunnen korter worden
 • Oververmoeid raken als gevolg van slechte dutjes
 • Zich verzetten tegen dutjes/bedtijd
 • Meer hulp nodig hebben om in slaap te komen
 • Algemene drukte of irritaties zonder duidelijke oorzaak
 • Geen zin in eten hebben

Wanneer slaapregressie bij baby’s?

Er zijn vijf verschillende slaapregressie momenten die de meeste baby’s en peuters zullen doormaken:

 1. Al vanaf 8 weken (het is een kleine terugval, maar het gebeurt)
 2. Rond 4 maanden
 3. Tussen 8-10 maanden
 4. Tussen 12 -15 maanden
 5. Rond 2 jaar

Slaapregressie 8 weken

Dit is het magische punt waarop veel baby’s beginnen te dutten en overdag slechter beginnen te slapen. De slaperigheid van de pasgeboren baby is uitgewerkt en je baby lijkt nu ineens een stuk alerter.

Wat er op dit punt ook gebeurt, is dat de melatonine van de moeder is uitgewerkt, dus ze moeten hun eigen melatonine aanmaken om gemakkelijk in slaap te komen en goed te slapen. Melatonine is een slaaphormoon dat alleen in het donker wordt aangemaakt en afgegeven, dus een superdonkere kamer vanaf deze leeftijd helpt baby’s echt om slaapcycli te koppelen en in slaap te blijven tijdens dutjes en ‘s nachts.

Als je baby na dit punt blijft dutten, zelfs als je verduisterende rolgordijnen gebruikt, kan het zijn dat de tijdstippen voor dutjes wat bijgesteld moeten worden om ze voorzichtig weg te krijgen van het slaappatroon van pasgeborenen. Lees meer over hoe om te gaan met een katnappende baby.

slaapregressie baby 4 maanden

Slaapregressie 4 maanden

De eerste van de grote slaapregressies is de grootste verandering in de slaapcyclus van je baby! Zoals we al eerder zeiden, is het zelfs een permanente verandering. Je kleintje zal nu volledig wakker worden tussen elke slaapcyclus in, in plaats van automatisch van de ene cyclus naar de andere te gaan zoals toen hij jonger was.

Als je baby vertrouwt op een slaapassociatie die door de ouders wordt geleid, zoals voeden, wiegen of tikken om in slaap te komen, dan zal hij daar nu naar op zoek gaan als hij tussen de slaapcycli door wakker wordt.

Slapen is nu een heel bewust iets geworden voor je baby en het zal oefening vergen om hem te leren zichzelf te settelen en opnieuw te settelen. Helaas gaat deze regressie NIET weg totdat je baby heeft geleerd om zichzelf te settelen.

Slapen wordt vanaf 4 maanden iets bewusts.

Slaapregressie 8 maanden

Op deze leeftijd maakt je baby een enorme fysiologische ontwikkelingsverandering door. Hij leert kruipen, trekt zich op om te gaan staan en vindt zijn stem – je baby is een bezige bij, wat betekent dat hij tijdens dutjes of ‘s nachts wakker wil worden om zijn pas ontdekte vaardigheden te oefenen. In principe worden baby’s op deze leeftijd afgeleid door hun eigen verbazing (en terecht).

Er is ook vaak een piek in verlatingsangst op deze leeftijd, wat kan betekenen dat je baby aanhankelijk wordt en moeilijk in slaap te sussen is tijdens dutjes en bedtijd. Als dit gebeurt, is het heel gemakkelijk om nieuwe slaapgewoonten te vormen, dus je kunt het beste proberen om consequent te blijven!

Maak je trouwens geen grote zorgen, in tegenstelling tot de 4-maanden regressie, zal deze slechts een paar weken duren.

Lees ook meer over: Probiotica voor baby’s

Slaapregressie 12 maanden

Dezee slaapregressie komt minder vaak voor en heeft meer te maken met de overgang naar een dutje rond deze leeftijd. Rond de 12 maanden kan je baby weigeren om 2 dutjes te doen en veel ouders gaan ervan uit dat dit betekent dat het tijd is om van 2 naar 1 dutje over te gaan. Dit kan voor sommige baby’s het geval zijn, maar voor anderen kan het dichter bij de 15 maanden liggen. 

Als je baby alert is of een hele goede slaper die tot 7 uur ‘s ochtends doorslaapt, kun je misschien kort na 12 maanden overgaan op één dutje, maar als je kleintje ‘s ochtends eerder wakker wordt, zal het dichter bij 15 maanden liggen. Overhaast deze overgang niet!

Terwijl je kleintje zich aanpast aan deze nieuwe verandering, kan hij een paar dagen eerder wakker worden ‘s ochtends of na één slaapcyclus voor het slapengaan. Maar net als bij de 8-10 maanden regressie, lost dit meestal vanzelf op als je baby eenmaal comfortabel door de dutjes overgangsperiode heen is.

slaapregressie baby 12 maanden

Slaapregressie 2 jaar

Net toen je dacht dat het voorbij was.. eh, dan had je mis! Op deze leeftijd is je kind een peuter geworden en daar hoort onafhankelijkheid bij. Op deze leeftijd maken ze een aantal belangrijke ontwikkelingsmijlpalen door die hun slaap negatief kunnen beïnvloeden, en er is vaak een piek in verlatingsangst.

Deze regressie zorgt er vaak voor dat peuters zich verzetten tegen hun middagslaapje – soms weigeren ze hun middagslaapje helemaal. Veel ouders gaan ervan uit dat dit een teken is dat hun peuter klaar is om het dutje te laten vallen, maar dit is zelden het geval en de meeste 2-jarigen raken ook zonder dutje oververmoeid.

Nogmaals, deze terugval gaat voorbij, maar je moet sterk blijven met je slaapschema, vooral nu je peuter zijn stem heeft gevonden en kan discussiëren alsof er geen morgen is! Zolang je consequent blijft met het aanbieden van het dutje elke dag, zal je peuter meer dan waarschijnlijk weer goed gaan slapen als deze regressie voorbij is.

Blijf ook bij 2-jarige peuters middagdutjes aanbieden.

Hoe beïnvloedt een slaapregressie de slaapcycli?

De slaapcycli van je baby veranderen aanzienlijk tijdens de 4 maanden durende slaapregressie. Vóór 3 of 4 maanden zijn de slaapcycli van baby’s ‘s nachts 4 tot 6 uur lang, maar daarna maken baby’s een enorme ontwikkeling door, waarbij hun slaapcycli meer georganiseerd en uitgesproken worden.

Veranderingen in de slaapcycli rond de vier maanden:

 • Dagcycli veranderen – Hier beginnen baby’s volledig wakker te worden tussen elke slaapcyclus van 45 minuten overdag.
 • Nachtcycli veranderen – De slaapcycli ‘s nachts worden 2 uur korter en baby’s gaan niet meer zo gemakkelijk van de ene cyclus naar de andere.

Omdat de slaapcycli van je kleintjes zijn veranderd, betekent dit meestal dat ze meer gaan katnappen en ‘s avonds erg oververmoeid naar bed gaan, omdat katnapjes het minst herstellende soort dutjes zijn voor een baby. Deze verandering markeert ook het punt waarop het leren van zelf-settelen echt gunstig kan zijn voor het dutje en de nachtrust van je baby. Je kunt hier meer leren over zelf-settelen.

Hoe beïnvloedt een slaapregressie de slaapassociaties?

Nieuwe slaapassociaties ontwikkelen zich vaak rond periodes van grote ontwikkelingsveranderingen of dutjesovergangen. Bijvoorbeeld rond 8 weken, bij 3-4 maanden, tijdens de regressie van 8-10 maanden of de regressie/dutjesovergangsperiode van 12-15 maanden.

Baby’s kunnen in deze periodes moeilijker in slaap te krijgen zijn omdat ze misschien over- of ondervermoeid zijn, omdat ze in hun wiegje staan of zitten of omdat hun slaapbehoeften veranderd zijn. Een baby in een van deze situaties zal niet gemakkelijk in slaap komen.

Tijdens deze slaapregressies begin je misschien te wiegen of te voeden om je baby in slaap te helpen en als je kleintje op die methode is gaan vertrouwen om in slaap te komen, zal hij je nu nodig hebben om dat elke keer te herhalen als hij tussen de cycli door wakker wordt.

baby slaapt in bed

Hoe lang duurt een slaapregressie?

Niet alle slaapregressies duren even lang, het hangt af van de leeftijd van je kleintje en wanneer hij of zij de mijlpalen in de ontwikkeling bereikt.

We vinden het vervelend om te moeten zeggen, maar de beruchte slaapregressie van vier maanden is een heel ander verhaal. Zoals eerder gezegd, is dit de grootste verandering in de slaap van je baby die ooit zal plaatsvinden en het is ook een permanente verandering. Deze regressie gaat pas over als je baby heeft geleerd om zichzelf te settelen.

In tegenstelling tot de slaapregressie van vier maanden, gaan de andere slaapregressies wel voorbij en duren ze maar een paar weken – zolang er in die tijd geen nieuwe slaapgewoonten in sluipen.

Wat veroorzaakt slaapregressie?

Niets veroorzaakt noodzakelijkerwijs regressies, want het zijn ontwikkelingsfases die alle baby’s doormaken, maar slaapregressies worden vaak verward met andere dingen zoals groeispurts of de behoefte aan dutjes.

Deze kunnen zeker een verandering in het slaappatroon van je kleintje veroorzaken, maar zijn als zodanig geen ‘regressie’, omdat slaapregressies meer te maken hebben met de mentale groei van je baby dan met de fysieke groei.

Is het een slaapregressie of iets anders?

Als je kleintje plotseling tekenen van een slaapregressie begint te vertonen, is het een goed idee om eerst andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Groeispurten

Als baby’s plotseling vaker wakker worden tijdens dutjes of ‘s nachts, kan dat soms het gevolg zijn van een groeispurt – vooral als ze willen voeden zodra ze wakker worden. Groeispurten komen vaker voor dan slaapregressies en duren meestal niet langer dan een week.

Als je baby rond de 4 maanden een ‘groeispurt’ lijkt door te maken, houd er dan rekening mee dat het wakker worden eigenlijk het gevolg kan zijn van de slaapregressie. Sommige baby’s, vooral baby’s die aan het begin van dutjes en bedtijd in slaap worden gevoed, kunnen tussen de slaapcycli door wakker worden en verwachten dat ze elke keer weer in slaap worden gevoed.

slaapregressie door tandjes

Doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes zijn meestal de oorzaak van veel problemen met je kleintje. Mijn baby krijgt geen voeding … oh dat zullen wel tandjes zijn, mijn baby is chagrijnig … dat zullen wel tandjes zijn, mijn baby slaapt niet … dat zullen wel tandjes zijn.

Maar de waarheid is dat doorkomende tandjes eigenlijk een kortdurende nachtmerrie zijn die maar een dag of twee duurt en je weet wanneer je kleintje tandjes krijgt als je het tandje uit het tandvlees ziet komen.

Dus als je kleintje meer wakker wordt dan normaal en hij of zij is ongeveer 3-4 maanden oud en je ziet geen tandjes doorkomen, dan kun je gerust zeggen dat hij of zij de 4 maanden slaapregressie heeft doorgemaakt. Lees meer over doorkomende tandjes.

Scheidingsangst

Naarmate je baby ouder wordt, merk je misschien dat hij of zij zich meer aan je vastklampt of huilt als hij of zij bij iemand anders is. Dit komt vaak voor vanaf ongeveer 6 maanden, wanneer baby’s het concept van objectpermanentie beginnen te ontwikkelen.

Objectpermanentie is het begrip dat objecten blijven bestaan, zelfs als ze niet kunnen worden waargenomen (gezien, gehoord, aangeraakt, geroken of op welke manier dan ook gevoeld.

In de eerste maanden van het leven van je baby heb je misschien gemerkt dat je kleintje graag kiekeboe speelde, omdat je in hun gedachten eenmaal uit hun gezichtsveld verdwenen was, je verdween en weer verscheen (de beste truc uit het boek), maar voor oudere baby’s is dit niet langer het geval.

Dit kan ervoor zorgen dat je baby aanhankelijk wordt en moeilijk in slaap te krijgen is bij dutjes of bedtijd, of dat hij je nodig heeft om bij hem in de kamer te blijven terwijl hij in slaap valt. Dit komt vooral voor tijdens de slaapregressie van 8-10 maanden.

Lees ook: Gouden tip krampjes baby

Hoe vallen slaapregressies samen met slaapveranderingen?

Sommige slaapregressies treden op rond dezelfde tijd als de dutjesovergangen, die meestal rond de 6-8 maanden en 12-15 maanden plaatsvinden. In deze periode kun je merken dat je baby overdag aanhankelijker is en moeilijker in bed te krijgen is.

 • De 3-2 slaapjes overgang vindt plaats rond 6-8 maanden oud
 • De 2-1 slaapjes overgang vindt plaats rond de leeftijd van 12-15 maanden

Verpesten slaapregressies een slaaptraining voor baby’s?

Het antwoord is helemaal niet. Zeker, tijdens een regressie wordt het wat lastiger om een plan te volgen, maar werken aan zelf-setting is de enige manier om door de grote 4 maanden slaapregressie heen te komen, dus we zouden zeggen: hoe beter je voorbereid bent, hoe beter.

Het volgen van een schema en het vroeg invoeren van goede slaapgewoonten zal je later zeker helpen en je in staat stellen om te herkennen wanneer er zoiets als een slaapregressie optreedt, omdat je de veranderingen in de slaapgewoonten van je baby kunt herkennen. En wat nog belangrijker is, je zult herkennen wanneer de slaapbehoeften van je baby zijn veranderd door ziekte, in welk geval je meteen contact kunt opnemen met je huisarts.

Er zijn ook apps om te helpen om het slaappatroon van je baby te reguleren. We zeggen niet dat het van een leien dakje zal gaan, want omgaan met een regressie is verdomd moeilijk, maar een routine volgen zal je kleintje helpen zich aan te passen aan deze grote veranderingen, waardoor hij of zij de regressie veel gemakkelijker doorkomt.

baby dutje

Hoe overleef je de slaapregressie van je baby?     

We weten dat het waarschijnlijk voelt alsof de eerste 12-18 maanden van het leven van je kleintje een eindeloze wervelwind van regressies is, maar onthoud dat het natuurlijke ontwikkelingsperiodes in het leven van je baby zijn die hem helpen om te groeien, te rijpen en zich te ontwikkelen. En ja, het zal moeilijk zijn, maar er zijn genoeg dingen die je kunt doen om jou en je kleintje op weg te helpen.

1.  Haal adem en besef dat het niet eeuwig duurt

Afgezien van de slaapregressie van vier maanden, zijn de andere regressies niet blijvend en kunnen ze binnen een paar weken verdwijnen.

2. Geef je baby de kans om zichzelf te settelen.

Dit betekent geen harde slaaptraining of een huilende, in de steek gelaten baby. In plaats daarvan betekent zelf-settelen gewoon dat je baby in staat is om zelf in slaap te vallen als hij daar klaar voor is (deze verschuiving vindt plaats tijdens de vier maanden slaapregressie). Probeer je baby in zijn wiegje te laten slapen als hij slaperig is, maar nog wel wakker. Dit helpt je kleintje om zichzelf te settelen en verbreekt ook de bestaande slaapassociaties.

3. Stimuleer goede slaapgewoonten in een vroeg stadium, voordat de terugval toeslaat.

Op die manier hoef je niet te proberen om diepgewortelde slaapassociaties later te veranderen.

Goede slaapgewoonten om aan te moedigen:

 • Zorg ervoor dat de wakkere tijden aangepast zijn aan de leeftijd
 • Laat je baby in een volledig donkere kamer slapen zodat het slaaphormoon melatonine vrijkomt.
 • Een goede bedtijdroutine volgen (bekijk hier ons artikel over het belang van een bedtijdroutine)
 • Witte ruis gebruiken om je baby in slaap te krijgen
 • De fopspeen wegdoen als je die de hele nacht moet vervangen
 • Je baby in zijn wiegje laten slapen voor de dutjes overdag, zodat hij zijn bedje leert associëren met slapen.

4. Houd je aan je routine

Hoewel slaapregressies het moeilijk voor je maken om je aan je schema te houden, probeer je aan je vaste routine te houden omdat het dan veel gemakkelijker is om er weer in te komen als de regressie voorbij is.

5. Lijd niet in stilte en zorg ook voor jezelf

Je moet ook voor jezelf zorgen tijdens deze periode en als dat betekent dat je hulp moet vragen aan een grootouder, je partner of een vriend, doe dat dan. Hoe meer hulp je kunt krijgen, hoe beter.

Conclusie

Babyslaapjes zijn een fenomeen dat voortdurend verandert. Van de babytijd tot de peutertijd zijn er veel dingen die het slaappatroon van je baby beïnvloeden en sommige daarvan zijn vluchtig, zoals een koelere nacht, terwijl andere dingen blijven hangen, zoals de ontwikkelingssprongen tijdens een regressie.

Bijna alles in de wereld van je baby heeft invloed op zijn slaap, dus in zekere zin gaan baby’s voortdurend achteruit en vooruit in hun slaap en slaapregressies maken gewoon deel uit van dat proces. Dus, met dat in gedachten, onthoud gewoon dat ook jij het kunt!

Slaapregressie

Veranderd slaapritme en slaapgedrag tijdens slaapregressies

Ontdek hoe slaapritme en slaapgedrag van je kindje veranderen tijdens slaapregressies. Leer alles over de leeftijden waarop omrollen, sprongen in groei en ontwikkeling, en veranderingen in slaapjes overdag plaatsvinden.

Ervaren slaapcoaches voor kinderslaapcoaching

Ervaren slaapcoaches, gespecialiseerd in kinderslaapcoaching, bieden op maat gemaakte slaapregressie masterclasses aan. Deze omvatten technieken zoals babymassage, om je kleintje te helpen als het slechter slaapt. Verrijk je kennis en vaardigheden met onze inzichten en ondersteun de slaap van je kindje effectief, zowel ‘s nachts als overdag. Voel je net zo vredig als de vogels buiten, wetende dat je kindje gezond slaapt.

Invloed van nachtmerries op de slaap

Dit artikel over slaapregressie bij baby’s is voor het eerst gepubliceerd op 23 november 2023. Op slaapregressie pagina voor babies, behandelen we hoe nachtmerries en traumatische ervaringen zoals een moeilijke bevalling of buikgriep hun slaap kunnen beïnvloeden.

Borstvoeding, slaapzak of zachte massage

We bespreken de rol van borstvoeding, het gebruik van een slaapzak, en hoe huid-op-huid contact, zoals een zachte massage, kan helpen. De invloed van veranderingen zoals het winteruur wordt ook verkend.

Huilen, luiers en kinderopvang

Daarnaast bieden we inzichten uit de wetenschap over groei en ontwikkeling, en hoe huilen, luiers en kinderopvang dit kunnen beïnvloeden. Tot slot ontkrachten we fabels rond slaapregressie en informeren we over zorgverzekeraar opties die ouders kunnen ondersteunen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 

https://vitamines.com/slaapregressie-baby-wat-wanneer-hoe-overleven/