Slaapformule | Het belang van een goede slaap


Slaap is een groot onderdeel van ons dagelijks leven en speelt een hele belangrijke rol bij het herstel en de vernieuwing van het lichaam. Overdag belast je het lichaam met zowel fysieke als mentale inspanning. Slaap geeft het lichaam de gelegenheid om te herstellen van deze inspanning en dat is hard nodig. Het is daarom belangrijk om voldoende kwalitatieve slaap te krijgen. In dit artikel lees je meer over de invloed van slaap op het lichaamsherstel, welke factoren slaap belemmeren en hoe je juist kunt zorgen voor verbetering van je slaap.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Het belang van een goede slaap
  • Oorzaken van slaapproblemen
  • Voedingsstoffen voor een goede slaap

Het belang van een goede slaap

Tijdens de slaap komen het lichaam en de geest tot rust. In de diepe slaapfase neemt de bloedtoevoer naar de spieren toe en wordt groeihormoon afgegeven.  Dit zorgt ervoor dat weefsels zich kunnen repareren en spieren kunnen groeien. Tijdens de slaap wordt ook het immuunsysteem versterkt door productie van eiwitten die ontstekingen reguleren en helpen bij bestrijden van infecties. In de hersenen worden tijdens de slaap neurale verbindingen versterkt en wordt informatie georganiseerd en opgeslagen in de hersenen. Ook kunnen de hersenen toxines en afvalstoffen opruimen. Dit draagt bij aan een gezonde hersenfunctie en verbetering van geheugen, concentratie en leervermogen. Verder worden tijdens de slaap hormonen in balans gebracht en draagt voldoende slaap bij aan emotionele stabiliteit en het reguleren van de eetlust en metabolisme. Kortom, de slaap is van invloed op bijna alle aspecten van onze gezondheid en daarom ontzettend belangrijk.

Uit onderzoek [1] blijkt dat maar liefst één op de vijf Nederlanders te kampen heeft met slaapproblemen. Slaapproblemen zijn divers, in de meeste gevallen gaat het om te weinig slapen doordat je er lange tijd over doet om in slaap te vallen, vroeg wakker wordt of in de nacht wakker bent. Hierbij is meestal sprake van niet goed lopende of verstoorde slaapfuncties. De slaapfases waarbij je van lichte slaap, naar een diepe en vervolgens een droomslaap gaat verlopen niet normaal. Dit zorgt ervoor dat je in de nacht niet genoeg uitrust en herstelt, waar je overdag de gevolgen van merkt. Slaapproblemen kunnen onder andere zorgen voor minder energie, concentratieproblemen, een slecht humeur, verminder geheugen, futloosheid en soberheid.

Oorzaken van slaapproblemen

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op slaapproblemen. Zo kunnen genetische aanleg of medische aandoeningen zorgen voor slaapproblemen. Daarnaast wordt een groot deel van de slaapproblemen veroorzaakt door stress en psychische ongemakken. Stress kan ervoor zorgen dat je langer wakker ligt omdat er in bed allerlei gedachten door je hoofd heengaan. Ook kunnen er hormonen vrijkomen die het slaap- en waaksysteem in de war brengen.

Andere oorzaken hebben te maken met leefstijl of sociale gewoonten en activiteiten. Ongezonde voeding, overmatig drinken van cafeïne en alcohol, sociale verplichtingen tot laat in de avond en schermlicht door het gebruik van je smartphone of computer in de avond kunnen leiden tot slaapproblemen.

Bij regelmatige slaapproblemen is het belangrijk om de oorzaak te identificeren en aan te pakken. Een gezonde leefstijl, voldoende ontspanning en rust en een regelmatig ritme kunnen daar aan bijdragen. Ook zijn er verschillende voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust.

Voedingsstoffen voor een goede slaap
Er zijn verschillende soorten plant- en kruidenextracten die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Hieronder noemen we 5 van de beste ingrediënten voor een goede slaap.

Valeriaan

Valeriaan is een van de bekendste kruiden voor de slaap vanwege de ontspannende en rustgevende eigenschappen van het kruid*. Valeriaan draagt bij aan een gezonde nachtrust en helpt om uitgerust wakker te worden*. Valeriaan is goed te combineren met hop.

Melatonine

Melatonine is een stof die voorkomt in de natuur, voor komt in supplementvorm maar ook wordt aangemaakt in het menselijk lichaam. Zodra het donker wordt in de pijnappelklier melatonine aangemaakt en wordt in het lichaam een signaal afgegeven dat het tijd is om te gaan slapen. De aanmaak van melatonine neem in de ochtend wanneer het licht wordt weer af.

Slaapmutsje

Goudpapaver wordt ook wel slaapmutsje genoemd en is een kruidachtige plant. De plant bevat diverse werkzame bestanddelen en rustgevende stoffen waaraan kalmerende en angstverminderende eigenschappen worden toegeschreven. Het kruid wordt gebruikt om ontspanning te bevorderen en de kwaliteit van de nachtrust te verbeteren.

Hop

Hop is een plant die sinds oudsher bekend staat om de rustgevende en kalmerende werking. Hop kan daarom worden gebruikt om de nachtrust te bevorderen*.

5-HTP

5-HTP staat voor 5-hydroxytryptofaan en is een stof die al natuurlijk in ons lichaam voorkomt. 5-HTP kan worden omgezet in serotonine, dat vervolgens weer kan worden omgezet naar andere hormonen zoals melatonine. 5-HTP is dus een belangrijke voorloper van het slaaphormoon melatonine en daarmee bijdragen aan een goede slaap. Ook kan bij suppleren van 5-HTP worden ervaren dat de kwaliteit van de slaap erop vooruit gaat.

Tot slot

Slaap is van grote invloed op bijna alle aspecten van onze gezondheid en daarom ontzettend belangrijk. Slaapproblemen kunnen leiden tot vervelende ongemakken en gezondheidsproblemen. Er zijn verschillende oorzaken voor slaapproblemen zoals stress, psychische ongemakken en een ongezonde leefstijl. Zorg voor een goede slaap voor een gezonde leefstijl, voldoende ontspanning en voedingsstoffen die een goede nachtrust kunnen bevorderen.

*gezondheidsclaim is lopende

Referenties

  1. CBShttps://www.perfecthealth.nl/nieuws/slaapformule/