Probiotica baby: druppels tegen krampjes?


Misschien heb je al gehoord over probiotica en hoe belangrijk ze kunnen zijn voor de darmgezondheid voor baby’s. Zeker wanneer jouw baby last heeft van erge krampjes wil je natuurlijk alleen het beste voor je kindje. In dit artikel bekijken we de beste probiotica baby druppels van dit moment en onderzoeken we of ze kunnen helpen tegen krampjes.

Bekijk direct de beste probiotica druppels voor baby’s.

Waarom je baby probiotica geven?

Probiotica zijn goede bacteriën in de darmen van baby’s die al beginnen te koloniseren vanaf het moment dat je kindje in de baarmoeder leeft. Idealiter heeft je kindje een goede balans van deze goede bacteriën in de darmpjes om de slechte bacteriën te kunnen overwinnen.

Lactobacillus en bifidobacterium zijn de twee meest voorkomende probiotische stammen, en behalve dat ze verkrijgbaar zijn in baby probiotica, zijn ze ook te vinden in natuurlijk gefermenteerd voedsel zoals yoghurt. Daarnaast kunnen probiotica bijdragen tot een betere spijsvertering en een betere immuunrespons.

Probiotica zijn goede bacteriën in baby darmen.

Het beste bewijs dat we hebben voor probiotica bij oudere zuigelingen en peuters is dat ze helpen bij sommige gastro-intestinale ziekten. Gebruik van baby probiotica kan de duur van gastro-enteritis verkorten en het herstel wanneer een baby diarree heeft bevorderen.

Beste probiotica druppels bij baby krampjes

Wanneer je baby krampjes heeft wil je natuurlijk de best beschikbare probiotica druppels kopen. Om het beste baby probioticum te kiezen, gebruikten de laatste inzichten en beschikbare ervaringen van ouders die probiotica kochten bij baby krampjes.

We zochten naar probiotica met lactobacillus en/of bifidobacterium, de twee meest voorkomende probiotische stammen. We zorgden er ook voor dat elk probioticum hoge beoordelingen had van andere recensenten die ze online hadden geprobeerd.

Vitals Microbiol Kind 0 tot 4 jaar Wat maakt Vitals Microbiol het beste?
Voordeel 1 Makkelijk te mengen in babymelk
Voordeel 2 Speciaal voor baby’s ontwikkeld
Voordeel 3 Geregistreerde probiotica
Voordeel 4 Koop voordelig op Vitamines.com

Uit ons onderzoek komt eigenlijk één duidelijke winnaar die het predikaat beste probiotica voor baby’s verdient, en dat is Vitals Microbiol Kind 0-4 Jaar. Simpelweg het allerbeste probiotica supplement voor baby’s omdat dit supplement speciaal ontworpen is voor jonge kinderen, en zorgt ervoor dat 1 miljard levende bacteriën hun doel bereiken.

Wat Vitals Microbiol Kind extra goed maakt is hetgeen wat er juist niét inzit. Door het ontbreken van onnodige toevoegingen zoals smaakstoffen en zoetstoffen, zijn deze probiotica baby druppels zowel veilig als effectief en zorgt het voor een gezonde darmflora bij kinderen.

Is probiotica baby gevaarlijk?

Een van de belangrijkste dingen om te weten over probiotica is dat het onderzoek aantoont dat baby probiotica niet gevaarlijk is. En enkele studies ondersteunen juist het tegenovergestelde: dat er een verband is tussen probiotica en een betere darmgezondheid.

Probiotica lijken (bescheiden) effectief te zijn bij de behandeling van acute virale gastro-enteritis en het voorkomen van antibiotica-geassocieerde diarree. Er zijn namelijk bemoedigende maar voorlopige gegevens over hun rol bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom, colitis ulcerosa, atopie en koliek bij kinderen.

probiotica baby gevaarlijk

Probiotica baby ervaringen bij andere klachten

Als we online naar reviews over probiotica voor baby’s zoek, zien we onder meer dat deze mogelijk helpen bij het verminderen van koliek en huilen bij zuigelingen, vooral lactobacillus-stammen. We zetten de meest gehoorde ervaringen bij andere klachten voor je op een rij.

Minder huilen

Veel radeloze ouders vragen zich misschien af of het de moeite waard is om een probioticum te proberen om hun kleintje te kalmeren, en het antwoord is: misschien. Er zijn gegevens dat probiotica, vooral lactobacillus-stammen, kunnen helpen bij het verminderen van koliek en dat ze kunnen leiden tot minder huilen.

Minder exceem

Als je hoopt dat een probioticum kan helpen om huiduitslag veroorzaakt door eczeem te verhelpen, is het niet helemaal duidelijk of het werkt. Gegevens over afname van eczeem of atopie zijn wisselend. Het grootste voordeel lijkt te bestaan wanneer moeders tijdens de zwangerschap een probioticum beginnen te nemen en daarna doorgaan tijdens de babytijd.

Voor wie zijn probiotica baby druppels geschikt?

Veel onderzoek naar het geven van probiotica aan zuigelingen staat nog in de kinderschoenen. En probiotica baby druppels zijn ook niet voor voor iedere baby noodzakelijk. Er zijn echter enkele gevallen waarin een probiotisch supplement mogelijk gunstig kan zijn.

probiotica baby druppels

Als je baby koliek heeft

Koliek wordt gedefinieerd als drie of meer uren huilen per dag op drie of meer dagen van de week gedurende een periode van drie weken bij een verder gezonde, goed gevoede zuigeling. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat probiotica de huilduur bij koliekerige baby’s kunnen verminderen.

Als je koliek in de eerste plaats wilt voorkomen is er geen reden om je baby een probiotica supplement te geven want er is momenteel geen bewijs dat het gebruik van probiotica als hulpmiddel ondersteunt.

Als je baby diarree door antibiotica heeft

Als je baby om wat voor reden dan ook een antibioticum krijgt, kan diarree een bijwerking zijn, en een probioticum kan daarbij helpen. Gebaseerd op de bevindingen lijkt er een algemeen beschermend effect van probiotica te zijn bij het voorkomen van antibiotica-geassocieerde diarree.

Uit een dubbelblind, placebo gecontroleerd onderzoek bleek zelfs dat zuigelingen die probiotica kregen minder episodes van diarree (37,5%) hadden dan de controlegroep (80%).

Een probioticum helpt mogelijk tegen diarree.

Als je baby acute gastro-enteritis heeft

Acute gastro-enteritis wordt gedefinieerd als diarree of braken (of beide) dat langer dan zeven dagen duurt. Je moet dan altijd met een arts spreken als je baby deze symptomen heeft, en er is enig bewijs dat probiotica kunnen helpen. Het effect is dat probiotica concurreren met darmpathogenen, er zijn dan minder voedingsstoffen voor deze pathogenen en probiotica verhogen de immuunrespons.

Eén systematische review van gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoeken vond dat het gebruik van probiotica in vergelijking met placebo gepaard ging met een significant lager risico op diarree die langer dan drie dagen duurde.

Als je baby vaak ziek wordt in de opvang

Baby’s en peuters die bij andere kinderen in de kinderopvang zijn, worden vaker ziek dan kinderen die thuis blijven. Als je de kans wilt verkleinen dat je baby ziek wordt, kunnen probiotica helpen. Een onderzoek toonde aan dat kinderen in de kinderopvang minder vaak rhinopharyngitis (of verkoudheid) kregen als ze een gefermenteerde yoghurtdrank dronken.

Lees meer over: Waar is probiotica goed voor?

leeftijd baby probiotica

Is er een minimum leeftijdsgrens voor baby probiotica?

Producenten maken verschillende probiotica voor pasgeborenen, oudere baby’s en peuters. Hoewel er geen minimumleeftijd is vastgesteld voor algemeen gebruik van probiotica, is het zoals gezegd altijd belangrijk om eerst met de arts van je kind te overleggen voordat je met een specifiek probioticum begint. Dit is vooral belangrijk als je kind een aangetast immuunsysteem of kanker heeft.

Veroorzaken probiotica maagklachten?

Niet persé en waarschijnlijk is juist het tegenovergestelde het geval aangezien probiotica bij kinderen tot het tegenovergestelde lijkt te leiden, waarbij kinderen een verbeterde spijsvertering, minder oprispingen en minder constipatie vertonen.

Welke soorten probiotica zijn verkrijgbaar?

Baby probiotica worden verkocht als poeders (die kunnen worden toegevoegd aan zachte voeding, melk of water) en druppels, die het meest gebruikt worden voor jonge baby’s en meestal worden gegeven met een lepel of toegevoegd aan een flesje.

Veel bedrijven waarschuwen tegen het toevoegen van probiotica aan warm of heet eten en drinken, omdat dit de bacteriën kan doden. Als je borstvoeding geeft, kun je ook proberen de druppels direct op je borst te doen voordat je baby vastklikt.

Hoe snel werkt probiotica voor zuigelingen?

Net zoals het onduidelijk is hoe nuttig verschillende baby probiotica stammen zijn, is het voor deskundigen ook moeilijk om met zekerheid te zeggen hoe lang ze ingenomen moeten worden. Als je wel verbeteringen merkt in de gezondheid van je baby, zal dat waarschijnlijk na een paar weken zijn. Probiotica worden veilig geacht om gedurende langere tijd te gebruiken.

probiotica baby krampjes

Conclusie: Probiotica baby druppels tegen krampjes kopen?

Probiotica kunnen belangrijk zijn voor de darmgezondheid van baby’s en mogelijk krampjes verminderen omdat ze bijdragen aan de balans van goede bacteriën en een verbeterde spijsvertering en immuunrespons. Ze kunnen voordelig zijn bij acute gastro-enteritis, antibiotica-gerelateerde diarree, koliek en frequent ziek worden in de kinderopvang.

Probiotica worden verkocht in de vorm van probiotica baby druppels en probiotica poeders. Er is nog geen minimumleeftijd vastgesteld voor het algemene gebruik van probiotica. Onderzoekers blijven onderzoeken hoe snel probiotica voor zuigelingen werken, maar de resultaten variëren op basis van het specifieke product en de gezondheid van het individuele kind.

Bekijk hier het beste probiotica supplement voor baby’s.

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5974413/
https://www.nature.com/articles/s41390-020-01350-0
https://www.mcri.edu.au/impact/watch-listen-download/download/fact-sheet-probiotics-for-infants-and-children
   
Informatie

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen veranderingen in hun spijsverteringsstelsel, zoals toenemend maagzuur. Osteopathie kan hier een oplossing voor bieden, omdat deze holistische behandelmethode de spanning in het lichaam kan verminderen en de spijsvertering kan ondersteunen.

Na de geboorte, vooral bij een keizersnede, kunnen baby’s baat hebben bij probiotica. Dit zijn gunstige bacteriën die kunnen helpen bij de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel van de baby. Dit is vooral relevant bij flesvoeding, omdat borstvoeding natuurlijke probiotica bevat die de baby helpen bij het opbouwen van een gezonde darmflora.

Voedingssupplementen kunnen een aanvulling zijn op de dagelijkse voeding van de baby. Ze kunnen worden toegediend in de vorm van capsules die in de flesvoeding worden opgelost, of direct aan de baby worden gegeven. Deze supplementen kunnen verschillende voedingsstoffen bevatten, waaronder vitaminen, mineralen en probiotica.

https://vitamines.com/probiotica-baby/