Lekker in je vel dankzij huidverzorging! – Cure4Life


De een is er meer mee bezig dan de ander; je lichaam goed verzorgen. Toch willen we er over het algemeen allemaal wel goed uitzien en het liefst zo lang mogelijk! Dat betekent dat ons lichaam de nodige aandacht verdient. En met name de huid, want lekker in je vel zitten kan soms een erg letterlijke betekenis hebben.

Je voelt je namelijk al een stuk beter als je de spiegel in kijkt en een goed verzorgd gezicht ziet. Daar hebben we soms wat hulp bij nodig in de vorm van cosmetica. Een crèmepje hier, een lotion of serum daar, en – voor met name de vrouwen onder ons – wat make-up om het af te maken.

We poetsen onze tanden en zorgen voor een aangename geur dankzij deodorant en een luchtje. We zien er goed uit en zijn klaar voor de dag! Maar zijn die producten ook goed voor je lichaam?

Cosmetica: een flinke industrie!

De bovengenoemde handelingen zijn enkele voorbeelden van persoonlijke verzorging die vaak dagelijks terugkomen. Met cosmetica kun je uiterlijke kenmerken mooi accentueren en versterken en bepaalde kenmerken ‘verstoppen’.

Je kunt de aandacht naar je ogen of je lippen laten leiden. Je kunt puistjes of vervelende plekken proberen te verbergen. Daarnaast kun je de nieuwste modetrends volgen en vrolijke kleurtjes op je nagels of in je haar doen.

Veel mensen voelen zich goed dankzij het gebruik van cosmetica. Het geeft een positief, beter gevoel en dus meer zelfvertrouwen.

Dat we lichaamsverzorging belangrijk vinden is ook terug te zien in de cijfers. Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging bedraagt de totale consumptieve besteding zo’n 2,6 miljard euro!

Deze zogenaamde ‘health en beauty branche’ behoort tot de top 5 branches van online bestedingen. Een flinke industrie dus! Hierbij wordt het meest uitgegeven aan huidverzorging.

Huidverzorging, waar doen we goed aan?

Dat uiterlijke verzorging een actueel thema is blijkt ook wel uit de bezoeken naar wellness centra, sauna’s en schoonheidsspecialisten. Een ontspannen manier om er weer mooi uit te zien en ons even helemaal te laten verwennen.

Maar waar doen we goed aan? Wat komt er bij huidverzorging kijken en hoe doe je dat het meest verantwoord binnen een gezonde leefstijl?

Voordat we die vraag beantwoorden, kijken we eerst even naar de huid en  bespreken we waarom een goede verzorging zo belangrijk is.

Waarom onze huid zo belangrijk is…

Wie denkt dat de huid simpelweg het omhulsel is van ons lichaam heeft het mis. Met onze huid nemen we dingen waar. We staan dankzij onze huid als het ware in contact met de buitenwereld en al zijn invloeden. Kou, warmte, regen, straling, bacteriën, virussen en ga zo maar door.

Onze huid beschermt ons hiertegen en speelt een belangrijke rol in de temperatuurregeling. Het maakt vitamine-D en pigment aan en zet afval buiten (puistjes, transpiratie). Verder beschermt het ons tegen stoten en slaat het voedingsstoffen en vetten op.

Daarnaast kunnen we aan de huid vaak zien hoe ons lichaam functioneert als geheel. Kortom, reden genoeg voor een goede verzorging!

We schreven eerder al dat de ‘health and beauty branche’ een flinke industrie is. Maar maken we wel de juiste keuzes als het gaat om huidverzorging?

Soms denken we namelijk de huid goed te verzorgen, maar is het tegendeel vaak waar. We werken de huid juist tegen.

Zo gebruiken we bijvoorbeeld desinfecterende zeep voor het wassen van onze handen. Goed voor de hygiëne, maar naast het doden van slechte bacteriën worden ook de goede bacteriën vernietigd. Op den duur kan dit leiden tot resistentie waardoor de slechte bacteriën vrij spel krijgen. Dus ongezond op langere termijn.

Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van vochtinbrengende crème voor een uitgedroogde huid. Of juist zonnebrand om onze huid te beschermen tegen UV-straling. Niet wetende dat er bepaalde stoffen in kunnen zitten die onze poriën afsluiten (b.v. paraffine of siliconen).

Zo kan de huid juist zijn afvalstoffen niet goed uitscheiden en wordt de huid afgesloten. Hierdoor hebben deze producten een verstorende werking op de huid. Hetzelfde geldt voor deodorant in de vorm van anti-transpirant!

Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsmiddelen

Wist je dat in sommige verzorgingsmiddelen zelfs stoffen kunnen zitten die de hormoonhuishouding verstoren? Nu dus wel!

Deze hormoonverstoorders zijn synthetische stoffen die de werking van hormonen beïnvloeden. Ze imiteren hormonen of blokkeren juist de werking. Op den duur kunnen ze mogelijk schadelijke effecten op het zenuwstelsel en het immuunsysteem veroorzaken.

Het zou zelfs kunnen leiden tot afnemende kwaliteit van sperma bij mannen en onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Deze synthetische stoffen zitten helaas in veel huishoudelijke en industriële producten. Zo ook in huidverzorgende producten. Vaak heeft het een antibacteriële of conserverende werking, maar dus ook hormonaal.

Ze komen voor in zeep, shampoo, deodorant, lotions en hydraterende crèmes. Daarnaast komen ze voor in de eerder genoemde cosmetica zoals lippenbalsem, lippenstift en nagellak.

Het is dus van belang om goed voor de huid te zorgen, maar wel met de juiste producten!

De rol van een gezonde leefstijl

We hebben nu voornamelijk producten besproken die we aanbrengen op de huid. In de ideale situatie hebben we deze producten helemaal niet nodig. Door middel van gezonde leefstijl kunnen we er al voor zorgen dat de huid weerbaar, soepel en gehydrateerd blijft.

Via gezonde voeding krijgen we namelijk de vitamines, mineralen en vetzuren binnen die zorgen voor een stevige, beschermende en gehydrateerde huid.

Voor een goede werking van deze voedingsstoffen is een goede bloedcirculatie nodig. Dit wordt vooral gestimuleerd door te gaan bewegen; het liefst in de buitenlucht. Dan krijgt de huid ook de gelegenheid om voldoende vitamine D aan te maken.

Daarnaast kan, bijvoorbeeld, stress een negatieve invloed hebben op je huid; het maakt de huid minder goed opgewassen tegen indringers en raakt daardoor sneller geïrriteerd.

Verder hebben we onze nachtrust nodig voor voldoende herstel en kan voldoende vochtinname niet ontbreken.

Je snapt het waarschijnlijk al wel: ook hier zien we weer dat meerdere elementen of aspecten van een gezonde leefstijl bijdragen aan een goede huidverzorging. Leef jezelf gezond en straal met je mooie huid!

“Door zorg te dragen voor jezelf, werk je aan geluk en gezondheid van zowel jezelf als de wereld om je heen. Als lid van het adviesteam van Cure4Life help ik mensen bij het vinden van de juiste balans en het (her)pakken van de eigen verantwoordelijkheid.”

Geschreven door Vera

https://www.cure4life.eu/lekker-in-je-vel-dankzij-huidverzorging/