Lactose-intolerantie | Blog | Perfect Health


Lactose-intolerantie is een aandoening waarbij het lichaam moeite heeft met het verteren van lactose. Lactose is een suiker dat voor komt in melk en melkproducten en wordt ook wel melksuiker genoemd. Om lactose uit melk(producten) te kunnen verteren is het enzym lactase nodig. Dit enzym wordt aangemaakt in de dunne darmwand en is nodig om lactose af te breken in eenvoudige suikers die door het lichaam opgenomen kunnen worden. Wanneer het enzym niet of niet voldoende wordt aangemaakt, kan het lichaam lactose uit voeding niet goed afbreken en komt het onverteerd in de dikke darm terecht. In de dikke darm zorgen bacteriën ervoor dat de lactose gaat vergisten en hierdoor kunnen vervelende ongemakken ontstaan.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Vormen van lactose intolerantie
  • Symptomen en diagnose
  • Behandeling en tips

Vormen van lactose intolerantie

Bij een tekort aan lactase kan lactose niet goed worden verteerd in het lichaam. Dit noemen we lactosemalabsorptie. Er kunnen dan ongemakken ontstaan, maar niet iedereen heeft daar last van. Wanneer er wel ongemakken ontstaan noemen we het tekort aan lactase lactose-intolerantie.

Er zijn drie vormen van lactose-intolerantie: Aangeboren -, primaire- en secundaire-lactose-intolerantie. Iedere vorm van lactose-intolerantie heeft een eigen oorzaak.

Aangeboren lactose-intolerantie

Aangeboren lactose-intolerantie is een zeldzame en erfelijke vorm van lactose-intolerantie. Met deze vorm wordt er vanaf de geboorte al geen tot weinig lactase aangemaakt. Baby’s met de aangeboren variant verdragen ook geen moedermelk. De aangeboren vorm van lactose-intolerantie blijft levenslang bestaan.

Primaire lactose-intolerantie

De meest voorkomende vorm van lactose-intolerantie is de primaire variant. Deze ontstaat door onvoldoende productie van het enzym lactase. Baby’s maken vanaf de geboorte al lactase aan om lactose uit moedermelk goed te kunnen verteren. Na ongeveer het derde levensjaar neemt de productie bij veel mensen af. Wanneer de aanmaak van lactase zoveel afneemt dat lactose niet meer verwerkt kan worden en ongemakken ontstaan, is sprake van lactose-intolerantie.

Secundaire lactose-intolerantie

Wanneer de darmwand bijvoorbeeld door een ontsteking, infectie of operatie beschadigd raakt, kan het gebeuren dat deze niet meer in staat is om voldoende lactase aan te maken en lactose-intolerantie ontstaat. Deze vorm noemen we secundaire lactose-intolerantie en kan van tijdelijke aard zijn. Er wordt weer voldoende lactase aangemaakt wanneer de darm herstelt.

Symptomen en diagnose

Symptomen ontstaan bij lactose-intolerantie wanneer er zuivelproducten worden gegeten en gedronken. De lactose in de producten kan niet worden afgebroken en komt onverteerd in de arm terecht. De lactose gaat vergisten en hierbij komen gassen en vetzuren vrij. Ongemakken die hierbij kunnen ontstaan zijn buikpijn, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Ervaar je deze ongemakken, dan kan dit dus wijzen op lactose-intolerantie.

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk die de diagnose kunnen stellen. Veelvoorkomend is de waterstofademtest waarbij een drankje wordt gedronken met hoge concentratie lactose. Vervolgens wordt gedurende een aantal uren waterstof in de uitgeademde lucht gemeten. Bij een verhoogd niveau kan dit wijzen op lactose-intolerantie. Een andere vorm is een lactose-intolerantietest waarbij de bloedglucosewaarden worden gemeten na inname van lactose. Ook kun je lactose bepaalde tijd volledig vermijden. Verdwijnen symptomen en zijn ze weer aanwezig na inname van lactose, dan kan dit wijzen op lactose-intolerantie.

Behandeling en tips

Ben je lactose-intolerant dan is voor het voorkomen van ongemakken het beste om lactose zoveel mogelijk te vermijden. In de meeste gevallen geven kleine hoeveelheden geen Ongemakken en zijn deze niet schadelijk. Bij de aangeboren vorm van lactose-intolerantie kan dit wel het geval zijn.

Lactose komt voornamelijk voor in alle soorten melk, zuiveldranken, vla, smeerkaas, roomboter, slaagroom en roomijs. Zure melkproducten zoals karnemelk, yoghurt en kwark en harde kaas bevatten veel minder lactose en worden in de meeste gevallen beter verdragen. Ook zijn er veel voedingsmiddelen waaraan melkpoeder of melkbestanddelen zijn toegevoegd zoals in soep, saus, snoep, koek en chocolade. Deze voedingsmiddelen zullen ook voor mensen met primaire of secundaire lactose-intolerantie geen tot weinig ongemakken geven. Voor de aangeboren variant geldt weer dat dit anders kan zijn. Tegenwoordig bestaan er ook verschillende varianten van lactose-arme melk(producten) en verschillende plantaardige varianten die geen lactose bevatten.

In geval van de secundaire variant is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de darmwand herstelt. Gezonde voeding is van groot belang en probiotica kan daarbij ondersteunen.

Tot slot

Lactose-intolerantie is een vervelende aandoening die kan zorgen voor vervelende ongemakken. Ervaar je na het eten of drinken van producten met lactose ongemakken? Laat je dan testen om er achter te komen of sprake is van lactose-intolerantie. Om ongemakken te voorkomen is een dieet waarin je lactose zoveel mogelijk vermijdt de beste oplossing. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop alternatieven ter vervanging van melk of jouw favoriete (smeer)kaas.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/lactose-intolerantie/