Kun je met appelazijn afvallen?


Appelazijn wordt al duizenden jaren gebruikt, maar wat is het eigenlijk? En kan het toevoegen van appelazijn aan je dieet je ook helpen om af te vallen?

Wat is appelciderazijn?

Appelciderazijn, ofwel appelazijn, is een azijn dat wordt geproduceerd door het fermenteren van (geperste) appels. Tijdens het fermentatieproces worden de suikers in de appels omgezet in azijnzuur en andere zuren, wat resulteert in een zure vloeistof met een kenmerkende smaak en geur van azijn. 

Appelazijn bevat ook kleine hoeveelheden andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Appelciderazijn wordt vaak gebruikt als ingrediënt in dressings, marinades, sauzen en conserveermiddelen.

Lees ook: 10 beste natuurlijke eetlustremmers

Kun je afvallen met appelazijn?

Onderzoek waaruit blijkt dat appelciderazijn je eetlust kan helpen onderdrukken ontbreekt, wat betekent dat het onduidelijk is of het consumeren ervan kan leiden tot gewichtsverlies. Het kan wel een aantal andere voordelen voor de gezondheid hebben, maar een teveel kan bijwerkingen veroorzaken.

Of je dus kunt afvallen met appelazijn is geen eenzijdig antwoord op te geven. Appelazijn is sowieso geen wondermiddel waarvan je vanzelf afvalt. Het blijft bij gewichtsverlies altijd belangrijk dat je minder calorieën consumeert dan dat je verbruikt. 

Appelazijn is geen wondermiddel wanneer je wilt afvallen. Glucomannan daarentegen kan wel ondersteunen bij gewichtsverlies.*

Leestip: afvallen in de overgang: hoe doe je dat?

Afvallen met glucomannan

In tegenstelling tot appelazijn is glucomannan wel effectief bij het ondersteunen van gewichtsverlies, maar alleen in combinatie met een energiebeperkt dieet.* Om de gunstige effecten te bereiken, is het essentieel om dagelijks 3 gram glucomannan in te nemen in drie doses van elk 1 gram (supplement). Neem de supplementen in met 1-2 glazen water, voor de maaltijden, en blijf een energiebeperkt dieet volgen.*

Bekijk hier: slank supplementen

Glucomannan afvallen in plaats van appelazijn

Hoe wordt appelciderazijn gemaakt?

Appelciderazijn wordt gemaakt door middel van een fermentatieproces in twee stappen.

Eerst worden appels gesneden of geplet en gecombineerd met gist om hun suiker om te zetten in alcohol. Vervolgens worden bacteriën toegevoegd om de alcohol om te zetten in azijnzuur.

De traditionele productie van appelciderazijn duurt ongeveer een maand, hoewel sommige fabrikanten het proces drastisch versnellen zodat het slechts een dag duurt.

Lees ook: wat is bewerkt voedsel?

Waarom is appelazijn zuur?

Azijnzuur is het belangrijkste actieve bestanddeel van appelciderazijn.

Het staat ook bekend als ethaanzuur en is een organische verbinding met een zure smaak en sterke geur. De term “azijnzuur” komt van “acetum”, het Latijnse woord voor azijn.

Azijnzuur is een vetzuur met een korte keten dat in je lichaam oplost in acetaat en waterstof.

Ongeveer 5-6% van appelciderazijn bestaat uit azijnzuur. Het bevat ook water en sporen van andere zuren, zoals appelzuur. Een eetlepel, of 15 milliliter, bevat ongeveer 3 calorieën en vrijwel geen koolhydraten.

Leestip: waar zitten veel koolhydraten in?

Wat zit er precies in appelazijn?

  • Azijnzuur. Dit is de belangrijkste component van appelazijn en staat bekend om zijn zure smaak
  • Water. Het grootste deel van appelazijn bestaat meestal uit water.
  • Kalium. Appelazijn bevat kleine hoeveelheden kalium, een mineraal dat goed is voor de bloeddruk en spieren.*
  • Antioxidanten. Appelazijn kan enkele antioxidanten bevatten, zoals polyfenolen.
  • Sporen van andere voedingsstoffen. Afhankelijk van de productiemethode kan appelazijn ook sporen van andere voedingsstoffen bevatten, zoals magnesium, calcium en ijzer, hoewel deze in zeer kleine hoeveelheden aanwezig zijn.

Lees ook: wat is een keto dieet?

Krijg je een verzadigd gevoel van appelciderazijn?

Enkele onderzoeken hebben gesuggereerd dat appelciderazijn verzadiging (een verzadigd gevoel) kan bevorderen, waardoor de calorie-inname kan afnemen. Het bewijs is echter inconsistent en er is meer onderzoek nodig om deze claim te maken.

Veel verschillende onderzoeken laten diverse resultaten zien. In principe is appelazijn ongevaarlijk, maar natuurlijk is het belangrijk dat je het gebruik niet overdrijft. Met name als je een medische aandoening hebt is het verstandig niet zomaar veel appelazijn in te nemen.

Bekijk ook: slank & detox producten

Appelazijn voor gewichtsverlies

Helpt appelazijn bij het verliezen van gewicht en lichaamsvet?

Het is niet duidelijk of appelciderazijn invloed kan hebben op gewicht en lichaamsvet, hier is simpelweg te weinig wetenschappelijk bewijs voor. Bij gewichtsverlies is het altijd belangrijk dat je minder calorieën eet of drinkt, dan dat je verbruikt. 

Hoe gebruik je appelciderazijn om af te vallen?

Er zijn een paar manieren om appelciderazijn in je dieet op te nemen, hoewel er dus niet genoeg bewijs is om te zeggen dat het consumeren ervan je kan helpen bij het afvallen.

  • Saladedressing. Een makkelijke methode is om het samen met olijfolie als saladedressing te gebruiken. Het is vooral lekker bij bladgroenten, komkommers en tomaten.
  • Inmaken van groenten. Je kunt het ook gebruiken om groenten in te maken.
  • Mengen met water. De simpelste methode: mengen met water en opdrinken.

De hoeveelheid appelciderazijn is 1-2 eetlepels per dag, gemengd met water. Het is het beste om dit te verdelen over 2-3 doses verspreid over de dag, en het kan het beste zijn om het voor de maaltijd te drinken.

Lees ook: gezonde lunch meenemen naar werk? 5 tips!

Kan je meer dan 1-2 eetlepels appelazijn innemen?

Meer innemen dan 1 tot 2 eetlepels per dag wordt afgeraden vanwege de mogelijk schadelijke effecten bij hogere doseringen, zoals interacties met medicijnen of erosie van tandglazuur. Het is ook het beste om te beginnen met 1 theelepel om te zien hoe je het verdraagt.

Het is belangrijk om appelciderazijn met water te mengen. Onverdunde azijn kan de binnenkant van je mond en slokdarm verbranden.

Appelazijn kun je consumeren als saladedressing, gebruiken bij het inmaken van groenten of drink het simpelweg met wat water.

Leestip: opgeblazen buik? Oma weet raad!

Verbrandt appelciderazijn echt buikvet?

Er is beperkt onderzoek dat het gebruik van appelciderazijn voor gewichtsverlies en algemeen lichaamsvetverlies ondersteunt, en er is momenteel geen bewijs dat het je specifiek kan helpen buikvet te verliezen. Er loopt momenteel één klinisch onderzoek naar deze vraag.

Hoeveel appelciderazijn moet ik drinken om af te vallen?

Ongeveer 1-2 eetlepels (15-30 ml) appelciderazijn per dag wordt aanbevolen, al is er dus geen bewijs dat dit daadwerkelijk helpt bij het afvallen.

Lees ook: kun je hongergevoel onderdrukken met pillen?

Hoe verlies ik buikvet in 2 weken?

Het is moeilijk om snel buikvet te verliezen en het is ook niet per se duurzaam en gezond. De beste manier om af te vallen is om het langzaam te doen terwijl je beweegt en een uitgebalanceerd dieet eet. Gezond eten, voldoende slapen, bewegen en weinig stress is de magische mix om af te vallen. 

Vrouw die appelazijn drinkt

Wat gebeurt er als ik elke dag appelciderazijn drink?

Dagelijks een beetje appelcider drinken is niet schadelijk en kan positieve gezondheidsvoordelen hebben, maar wees je bewust van enkele mogelijke bijwerkingen, zoals problemen met de spijsvertering, misselijkheid en tanderosie. Vertel je arts ook of je medicijnen gebruikt om er zeker van te zijn dat er geen negatieve wisselwerkingen zijn.

Over het algemeen wordt 1-2 eetlepels of 15-30 milliliter met water of voedsel aangeraden, maar effecten zijn dus niet aangetoond.

Leestip: hoe verlies je snel buikvet

Is afvallen met appelazijn een fabel?

Hoewel appelazijn een populair middel is, is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Er is beperkt wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat appelazijn kan helpen bij gewichtsverlies. Dus ja, helaas kunnen we stellen dat afvallen met appelazijn een fabel is.

Het is belangrijk op te merken dat appelazijn geen wondermiddel is voor gewichtsverlies en nooit als vervanging mag dienen voor een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Een gebalanceerd voedingspatroon en een gezonde levensstijl blijven de meest effectieve manieren om (langdurig) af te vallen. Raadpleeg altijd je huisarts voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet of levensstijl.

Samenvatting

Er wordt veel beweerd dat een (dagelijkse) matige inname van appelazijn kan helpen bij afvallen, maar bewijs hiervoor is er helaas onvoldoende. Onderzoek toont echter aan dat het een aantal andere voordelen voor de gezondheid kan hebben.

Andere soorten azijn kunnen vergelijkbare voordelen bieden, hoewel het effect van de azijn kan variëren op basis van het specifieke azijnzuurgehalte.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims.

Verder lezen: dikke buik na stoppen met roken? 9 tips!

Kun je afvallen met appelazijn?

Over dit artikel

Dit artikel over appelazijn afvallen is voor het eerst gepubliceerd op 15 april 2024. Appelazijn bestaat eigenlijk uit gefermenteerde appels. Dat appelazijn helpt bij afvallen of het verbranden van vet is een fabel, er is in ieder geval onvoldoende bewijs. Door de hoge zuurgraad kan een teveel aan appelazijn slecht zijn voor organen zoals je slokdarm, maag en lever. Wil je toch proberen af te vallen met appelazijn? Neem dan niet meer dan 1 tot 2 eetlepels dagelijks gemengd met water of bijvoorbeeld als saladedressing. Zorg dat je deze hoeveelheid niet overschrijdt en ook als je medische aandoeningen hebt is het verstandig eerst te overleggen met je arts.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/blog/appelazijn-afvallen/