kun je hiermee echt 5 kilo afvallen?


Een van de diëten die de laatste jaren erg populair geworden is, is het 5/2 dieet, ook wel Fast Diet genoemd. Eigenlijk is het geen dieet, maar een leefstijl. Het is een vorm van intermittent fasting en kan mogelijk een goede manier zijn om af te vallen.

Wat het dieet aantrekkelijk maakt, is het feit dat je 5 dagen van de week normaal kunt eten, en maar 2 dagen per week op de calorieën moet letten. Maar is dat wel een gezonde manier van eten en helpt het echt om af te vallen? Hier blijken toch wat haken en ogen aan te zitten. In deze blog leggen we uit hoe het 5/2 dieet praktisch in zijn werk gaat, wat de voor- en nadelen zijn en of het een geschikte manier is om af te vallen.

Wat is het 5/2 dieet?

Wil jij graag bijvoorbeeld 10 kilo afvallen, dan ben je vast op zoek gegaan naar een dieet dat daarbij kan helpen. De kans is groot dat je tijdens je zoektocht het 5/2 dieet bent tegengekomen. Bij dit dieet hoef je helemaal niet te letten op wat je eet, maar draait het juist om wanneer je eet. Het is een vorm van intermittent fasting.

Het komt er op neer dat je 5 dagen per week normaal kunt eten en je 2 dagen per week beperkt tot 500 tot 600 calorieën per dag. Er worden geen richtlijnen gegeven over wat je die dagen mag eten. Dat klinkt natuurlijk geweldig. Wel afvallen en niet letten op wat je eet! Je kunt in principe dus nog lekker patat, pizza en andere lekkernijen eten. Het lijkt dus een dieet dat makkelijk vol te houden is en dat is ook de reden dat veel mensen het gaan proberen.

Maar is het ook daadwerkelijk zo positief als het lijkt? Dat zullen we eens nader gaan bekijken. Vijf dagen per week kun je normaal eten, maar 2 dagen per week moet je het houden op 500 calorieën voor vrouwen, en 600 calorieën voor mannen. Deze twee dagen mag je in een week plannen wanneer het jou uitkomt. Een voorbeeld van een weekindeling kan bijvoorbeeld als volgt zijn (voorbeeld voor een vrouw):

Dag van de week Calorieën
Maandag 2000
Dinsdag 500
Woensdag 2000
Donderdag 2000
Vrijdag 500
Zaterdag 2000
Zondag 2000

Je kunt de dagen met minder calorieën dus plannen zoals jij het wilt. Het is natuurlijk niet handig om een dag met 500 calorieën te plannen als je gaat sporten of in het weekend, wanneer je altijd gezellig met je gezin eet. Doordat het gaat om 2 dagen is dit nog goed te overzien. Het kan zijn dat dit het afvalproces heel wat makkelijker maakt.

Hoeveel val je af met het 5/2 dieet?

Met het 5/2 dieet kun je afvallen, en dat komt vooral doordat je twee dagen lang vrijwel niets eet. Als je zo weinig calorieën binnenkrijgt, zit er voor je lichaam niet veel anders op dan vet te gaan verbranden. Uit onderzoek blijkt dat je met een variant van het dieet (4/3 dieet) gemiddeld in 12 weken 5 kilo kunt afvallen. En dat betekent dat je ongeveer een halve kilo per week kunt kwijtraken.

Het voordeel van dit dieet is dat je het merendeel van de tijd, 5 dagen per week, normaal kunt eten. Je hebt dan geen honger en hoeft geen lekkere dingen te laten staan. Twee dagen per week eet je wel een stuk minder, maar dat valt te overzien. Waarschijnlijk heb je hierdoor niet echt het gevoel dat je op dieet staat.

Wat zijn de voordelen?

Wat zijn nu de voordelen van het 5/2 dieet? Die zie je hieronder.

1. Makkelijker vol te houden dan gewoon dieet

Omdat je 5 van de 7 dagen van de week normaal kunt eten, voelt dit dieet voor de meeste mensen niet al te strikt. Vijf dagen per week zul je geen honger hebben. Het geeft je daarbij de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je de dagen plant, dat je wel op de calorieën moet letten. Dat betekent dat je telkens maar 1 dag minder eet. En je weet dat je de dag erna weer normaal kunt eten. Dat helpt om makkelijker die dag door te komen.

Bij veel gewone diëten zul je elke dag op de calorieën moeten letten, en dat betekent dat je mogelijk weken- of zelfs maandenlang met honger rondloopt. Dat is met het 5/2 dieet niet het geval. Omdat je praktisch alles kunt eten, hoef je ook niet al teveel te laten. Daardoor is het voor veel mensen makkelijker vol te houden dan veel andere diëten. Dit geldt echter niet voor iedereen, want het kan voor sommige mensen juist lastiger zijn om om te gaan met deze manier van eten. Daarover kun je meer lezen bij de nadelen van het 5/2 dieet.

2. Het is een gezonde manier van eten

Het 5/2 dieet bestaat nog niet zo lang, dus er is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Maar het is een vorm van intermittent fasting, en daar is wel onderzoek naar gedaan. Het heeft een aantal van dezelfde voordelen. Periodiek vasten, zoals het ook wel wordt genoemd, zorgt ervoor dat de insulinespiegels in het lichaam omlaag gaan. Dit hormoon is betrokken bij de opslag van vet. Als de insulineniveaus lager worden, kan je lichaam minder vet opslaan. Daardoor kan het 5/2 dieet helpen bij het afvallen.

Andere mogelijke voordelen van intermittent fasting zijn:

  • Minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel
  • Gevoeligheid voor insuline neemt toe
  • Sneller afvallen (meer vet verbranden)
  • Verbetering van de cholesterolniveaus
  • Minder laaggradige ontstekingen

Intermittent fasting is dus niet alleen goed als je wilt afvallen, maar heeft ook voordelen voor de gezondheid in het algemeen.

3. Je spijsvertering blijft actief

Als je een streng dieet volgt, krijg je nog maar weinig energie binnen. Dit kan ervoor zorgen dat je spijsvertering vertraagt. Omdat je lichaam merkt dat er te weinig eten binnenkomt, gaat het energie besparen. Een vertraagde spijsvertering is nadelig, omdat je daardoor alleen maar minder vet gaat verbranden. Bij het 5/2 dieet zal dit niet gebeuren. Het merendeel van de tijd eet je normaal, waardoor je metabolisme actief blijft. Meer informatie over de spaarstand vind je hier: gaat je lichaam echt in spaarstand?

Wat zijn de nadelen van het 5/2 dieet?

Behalve voordelen, brengt het 5/2 dieet helaas ook enkele nadelen met zich mee.

1. Ongezond eten

Een gezond gewicht draait om gezond eten. Wat bij het 5/2 dieet vaak gebeurt is dat mensen de vrijheid hebben om, gedurende 5 dagen van de week, te eten wat ze willen. En dat betekent dat er ook vaak gekozen wordt voor ongezonde voeding. Ondanks dat zou je nog steeds af kunnen vallen. Natuurlijk klinkt dat voor veel mensen erg aantrekkelijk. Ze hoeven er niet veel voor te laten. Maar dat heeft weinig zin.

Het eten van ongezonde producten is de reden dat het merendeel van de mensen juist is aangekomen. Ongezond blijven eten tijdens het 5/2 dieet, zal er voor zorgen dat je minder snel afvalt en het is tevens een belasting voor je lichaam. Verder leer je ook niets over hoe je gezond kunt eten en na het dieet op gewicht kunt blijven.

2. Meer plannen

Het 5/2 dieet is best makkelijk om te gebruiken, maar het vergt toch wel enige planning. Op de twee dagen dat je maar 500 of 600 calorieën mag, moet je goed letten op wanneer je gaat eten: eet je die 500 calorieën in 1 keer of neem je twee heel kleine maaltijden? En kies je voor ontbijt, lunch of avondeten? En welke dagen worden je vasten dagen?

Hierbij moet je natuurlijk ook rekening houden met ongeplande feestjes, uitstapjes of bezoek. Het wordt lastiger om er spontaan op uit te gaan of uit eten te gaan. Ook samen eten met je gezin wordt door dit dieet beïnvloed. Heb je een veeleisende baan of sport je graag? Het is verstandig daar eveneens rekening mee te houden. Je moet dus goed plannen en zult soms nee moeten zeggen tegen feestjes of uitstapjes.

3. Het kan zwaar zijn

Vaak wordt het 5/2 dieet weggezet als een makkelijk dieet dat nauwelijks enige moeite kost. Maar twee dagen per week slechts 500 calorieën eten, zou je niet moeten onderschatten. Dat is echt erg weinig. Het is juist het schrille contrast tussen de dagen dat je normaal mag eten (2000 calorieën) en de vasten dagen (500 calorieën) die het moeilijk kan maken. Eet je chronisch minder calorieën, dan zul je daar op den duur aan wennen. Juist omdat je hier blijft wisselen tussen normale dagen en vasten dagen, kan het zijn dat je lichaam hier niet aan went.

Je blijft de hele dag enorme honger houden. Dat kan nogal storend zijn als je moet werken of veel te doen hebt. Ook kan het mentaal zwaar zijn, omdat je enorm tegen de vastendagen op gaat zien. Hierdoor kan het zijn dat dit dieet toch niet voor jou geschikt is.

4. Wat doe je na het dieet?

We hebben het al eerder genoemd: tijdens dit dieet hoef je niet te letten op wat je eet. Je moet alleen zorgen dat je op de twee vasten dagen niet meer eet dan 500 calorieën. Hierdoor leer je dus niets over gezonde voeding en over wat je overgewicht in de eerste plaats veroorzaakt heeft. Na het dieet is de kans dan ook groot dat je doorgaat op de oude voet en dat je verloren gewicht   er snel weer aan zit.

5. Teveel eten

Teveel eten is een ander probleem van dit dieet. Dat zal niet gebeuren op de twee dagen dat je je calorie inname moet beperken, maar op de andere dagen is er geen limiet aan wat je mag eten. Waarschijnlijk zul je je best wel doen en de meeste mensen zullen zich niet volproppen op deze dagen. Maar toch kun je teveel eten op die dagen, want er is geen controle. Er is dan ook een kans dat je zoveel eet, dat je veel van wat je op de vasten dagen wint, weer verliest. Dan zal het dieet niet veel zin hebben.

Wat zijn de ervaringen met het 5/2 dieet?

Er zitten dus voor- en nadelen aan het 5/2 dieet. Maar hoe hebben mensen die dit dieet hebben gevolgd, dit ervaren? Hoe zwaar was het om het vol te houden en zijn ze er veel mee afgevallen? Wat opvalt bij de ervaringen is dat de meningen erg verschillen. Sommigen vinden het dieet makkelijk te volgen. Ze vallen goed af (meestal wordt een gewichtsverlies van tussen de 3 en 5 kilo genoemd). Ze letten beter op wat ze eten. Het feit dat je alles mag eten gedurende 5 dagen per week, wordt zeker gewaardeerd. Een persoon geeft aan dat ze het daardoor veel makkelijker vindt dan een normaal dieet.

De vasten dagen zijn waar het lastig wordt. Er zijn mensen die er flexibel mee omgaan. Als het vasten een keer niet lukt, doe je de week daarop 4 normale dagen en 3 vasten dagen. Zo houd je de vaart er toch in. Een iemand vertelt dat ze op een vasten dag liefst de hele dag niet eet en dan een grotere maaltijd in de middag of avond neemt.

Sommigen hebben wel wat honger op de vasten dagen, maar dat kan na een of twee weken minder worden, omdat je eraan went. Wat ook belangrijk is om dit dieet succesvol te maken, zo geven veel mensen aan, is om op de dagen dat je normaal mag eten, wel gezond te eten.

Maar uit reviews valt ook op te maken dat het vasten voor sommigen eigenlijk niet te doen is, zeker niet als je een drukke baan of studie hebt. De honger en het gebrek aan energie kan in dat geval te zwaar zijn. Ze konden zich niet concentreren en sporten was eveneens niet te doen. Zo zegt iemand dat hij niet op een vasten dag kon hardlopen en een ander zegt dat hij zijn drukke baan niet kon doen doordat de honger te intens was. Er zijn dus zeker mensen die het dieet niet kunnen en willen volhouden.

Wat is ons advies?

Het 5/2 dieet kan voor sommigen een goede manier zijn om af te vallen. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan. De vasten dagen kunnen een probleem zijn en je moet deze wel in plannen. Op deze dagen zul je hoogstwaarschijnlijk wel honger hebben en minder energie. Ons advies is dan ook: afvallen kan veel makkelijker! Dat kan met ons weekmenu, waarmee je gewoon normaal kunt eten, drie maaltijden per dag. Dat niet alleen, je kunt genieten van heerlijke gerechten, die snel op tafel staan. Probeer het zelf en verlies op een gezonde manier gemiddeld 1 kilo gewicht per week.

https://yellowfit.nl/5-2-dieet/