Kun je aankomen door collageen?


Door collageen aankomen in het kort

Hoewel sommige mensen zich afvragen of je van collageen zult aankomen, zijn daar op dit moment geen aanwijzigingen voor. Collageen kan mogelijk juist helpen bij een betere gewichtsbeheersing omdat je er na gebruik een ‘voller’ gevoel van krijgt.

Wat is collageen?

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en ook een van de belangrijkste. Het zit in pezen, ligamenten, vet, huid en op andere plaatsen en is een soort steiger (bekend als de extracellulaire matrix) die de bindweefsels van het menselijk lichaam bij elkaar houdt.

Collageen drankjes en poeders zijn populair vanwege de voordelen voor haar, huid en het uiterlijk in het algemeen, waardoor het een anti-aging imago heeft gekregen.

collageen aankomen

Welk effect heeft collageen op je gewicht?

Omdat collageen een eiwit is, en zelfs ‘n zeer overvloedig eiwit, vragen mensen zich soms af of het innemen van collageen kan leiden tot gewichtstoename. Als je je hier zorgen over maakt, stel ik je graag gerust: er is geen direct verband tussen collageensupplementen en gewichtstoename.

Als je anekdotische verhalen hoort over mensen die aankomen terwijl ze een collageen booster gebruiken, dan zijn daar goede redenen voor. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat poeders met collageenpeptiden spiermassa en kracht kan ondersteunen bij mensen die aan weerstandstraining doen.

Omdat spierweefsel dichter is dan vetweefsel, kan een verbeterde spiermassa en spierkracht leiden tot gewichtstoename. Uit een ander onderzoek bleek dat suppletie met collageenpeptiden kan leiden tot een verhoogde botmineraaldichtheid bij postmenopauzale vrouwen. Toename in botdichtheid kan ook bijdragen aan kleine gewichtsveranderingen.

Collageen geeft een ‘voller’ gevoel.

Over het algemeen is er dus geen verband tussen het nemen van collageensupplementen en gewichtstoename. Het is opmerkelijk dat elke gewichtsverandering die optreedt meestal een goede reden heeft. In sommige gevallen kan het gebruik van collageen poeder zelfs leiden tot gewichtsverlies, waarover straks meer.

Toch zijn er ook andere bijwerkingen waar je rekening mee moet houden, zoals het mogelijk vasthouden van water en een opgeblazen gevoel. Laten we die eens nader bekijken en kijken of ze gevolgen hebben voor je gewichtsbeheersing.

Lees ook het artikel: Kun je met collageen afvallen?

Collageen en vocht vasthouden

Onderzoeken tonen aan dat collageen inderdaad vocht kan vasthouden in de huid. Kijk maar eens naar dit onderzoek, waaruit bleek dat collageensupplementen de hydratatie van de huid van de deelnemers aanzienlijk verhoogde in vergelijking met de controlegroep.

Er is echter geen verband tussen de voordelen van collageen voor de gezondheid van de huid en complicaties bij gewichtsbeheersing.

gewichtsbeheersing avocado

Collageen en een opgeblazen gevoel

Als het gaat om een opgeblazen gevoel, zijn er goede aanwijzingen dat collageensupplementen een netto positief effect hebben. Eén onderzoek onderzocht de effecten van 20 gram dagelijkse collageeninname voor verder gezonde vrouwen die last hadden van hun spijsvertering.

De relevante gegevens toonden aan dat de supplement routine een opgeblazen gevoel kan verminderen en milde spijsverteringssymptomen kan verbeteren – en deze effecten werden aangetoond zonder andere veranderingen in levensstijl, zoals het cultiveren van een gezond dieet.

Collageen: gewichtsbeheersing in plaats van aankomen?

Er is op dit moment zeer beperkt onderzoek gedaan naar het feit over mensen aankomen door een collageen drank of poeder.

Toch is er wel enig (indirect) bewijs voor collageen en gewichtsbeheersing. Dat komt (wellicht) omdat collageen een effect lijkt te hebben op het verzadigingsgevoel en het energieverbruik, die beide helpen bij gewichtsbeheersing.

Aankomen

Over dit artikel

Dit artikel over aankomen door collageen is voor het eerst gepubliceerd op 10 oktober 2023.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/aankomen-door-collageen/