Kan collageen haaruitval tegengaan? | Vitamines.com


Als je dun haar of last van haaruitval hebt, heb je waarschijnlijk onderzoek gedaan naar hoe je de haargroei kunt ondersteunen en ben je collageen tegengekomen als (mogelijke) oplossing.

Haaruitval en collageen in het kort

Collageen is een natuurlijk voorkomend eiwit in het menselijk lichaam dat de elasticiteit van de huid en gezond haar ondersteunt. Je vindt collageen in voeding en collageen poeders, want naarmate we ouder worden raken onze collageenvoorraden uitgeput.

Daarom verkopen fabrikanten collageen poeders met het idee dat je daarmee je natuurlijke collageenverlies kunt aanvullen, met een jeugdiger uiterlijk en langer of dikker haar als resultaat.

Welke collageen voor haaruitval?

Op Vitamines.com is rundercollageen (zoals de naam doet vermoeden afkomstig van runderen) het meest verkochte collageen tegen haaruitval.

Om rundercollageen te maken worden koeienbotten of andere bijproducten van runderen gekookt in water om er uiteindelijk collageen poeder van te kunnen maken. Herbolist is een supplement op basis van 100% rundercollageen en wordt het veel gekocht voor haaruitval.

Wat is collageen?

Collageen is een soort eiwit. Het is een van de essentiële structurele bouwstenen van het menselijk lichaam dat een belangrijke rol speelt in huid, botten en haar. Collageen wordt in het lichaam gemaakt, maar na verloop van tijd maakt ons lichaam er steeds minder van aan.

Als onze collageen voorraden uitgeput raken, krijgen we vaak rimpels, dunner wordend haar en andere lichamelijke aandoeningen zoals gewrichtspijn. Er is op dit moment veel onderzoek gaande naar collageen en er zijn zelfs collageen draden behandelingen in schoonheidsklinieken.

Zo onderzoekt Nutrients of collageen supplementen de hydratatie, elasticiteit en dichtheid van de huid kunnen verbeteren. Een ander onderzoek in Journal of Drugs in Dermatology onderzocht of collageen mensen kan helpen om artrose te beheersen en gewrichtspijn te verminderen.

Collageen en leeftijd

Hoe kan collageen haargroei ondersteunen?

Er zijn veel anekdotische verhalen en collageen haargroei ervaringen online te vinden, maar hoe betrouwbaar zijn deze verhalen?

Volgens een onderzoek in Science weten we dat haaruitval direct verband houdt met onze natuurlijke collageenvoorraad. Daarom ervaren veel mannen en vrouwen dat hun haar dunner wordt naarmate ze ouder worden.

Collageen bestaat voornamelijk uit drie niet-essentiële aminozuren: proline, glycine en hydroxyproline en het is proline dat ook het hoofdbestanddeel is van keratine, de vezelachtige wolachtige substantie waaruit ons haar en onze nagels bestaan.

Het consumeren van proline-rijk collageen voorziet ons lichaam mogelijk van de bouwstenen die het nodig heeft om haar te creëren. Maar als we kritisch kijken is er geen enorme hoeveelheid klinische gegevens die ondersteunen hoe collageen helpt bij haargroei.

Collageen ondersteund de huid en gezond haar.

Er zijn enkele onderzoeken gedaan in Marine Drugs en Food and Function naar het potentieel van collageen, dat een antioxidant is, om vrije radicalen te bestrijden die haarzakjes kunnen beschadigen. Er zijn echter maar weinig onderzoeken bij mensen die laten zien hoe effectief collageen is voor mensen met schade aan de haarzakjes.

Het blijft dus de vraag als je dunner wordend haar hebt (door uitputting van de collageenvoorraad of door schade aan de haarzakjes) of collageen poeder kan helpen.

Sommige artsen en wetenschappers zijn óók van mening dat collageen supplementen minder effectief zijn voor haargroei dan hun marketing doet vermoeden.

Fabrikanten stellen dat zoals bij elk supplement de effecten van persoon tot persoon verschillen. Het is de moeite waard om collageen een aantal maanden te gebruiken om een goed idee te krijgen of het effect heeft op de gezondheid van je haar.

vrouw met goede haargroei

Hoe kun je jouw collageeninname verhogen?

Wil je proberen collageensupplementen toe te voegen aan je routine om een gezonde haargroei te ondersteunen? Een collageen booster poeder kan je een extra dosis collageen geven. Collageen wordt verkocht in collageen pillen en poeders zodat je ze gemakkelijk in je routine kunt opnemen.

Collageen uit voeding

Je kunt je collageeninname ook verhogen door meer voedingsmiddelen te eten die natuurlijk collageen bevatten. Enkele collageenrijke voedingsmiddelen zijn:

 • Kip
 • Zalm
 • Eiwitten
 • Bladgroenten
 • Bonen
 • Noten

Om je collageenniveaus op peil te houden is een evenwichtige, gezonde levensstijl belangrijk. Zorg ervoor dat je evenwichtig eet, rook niet en draag zonnebrand als je naar buiten gaat in de zomer.

Als je besluit om een collageensupplement voor haargroei te nemen, is het belangrijk dat je niet te veel collageen pillen tegelijk inneemt.

Er is een specifieke medische aandoening genaamd Sclerodermie die ontstaat door een overproductie van collageen in de huid, wat kan leiden tot verschillende huidgerelateerde complicaties.

Hoeveel collageen per dag?

Het blijft lastig om precies te zeggen hoeveel collageen per dag verstandig is en er is ook geen algemene dagelijkse hoeveelheid voor collageen vastgesteld. Onderzoeken naar de voordelen van collageensupplementen hebben doses variërend van 2,5 tot 10 gram per dag bestudeerd.

Met andere woorden: ga niet te overdrijven met collageen, want meer is zeker niet beter.

voller haar door haargroei met collageen

Wat verergert haaruitval?

Een toename van haaruitval hoeft niet perse een collageen tekort te betekenen maar kan ook het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem, zoals alopecia, een tekort aan voedingsstoffen, zwangerschap of medicijngebruik.

De behandeling hangt af van de oorzaak, maar het vermijden van warmtebehandeling en andere leefstijltips kunnen helpen om het onder controle te houden.

Hoewel kaalheid bij mannen en vrouwen een primaire oorzaak van haaruitval is, zijn er nog een heleboel andere redenen. Een arts zal deze willen onderzoeken voordat hij de juiste behandeling aanbeveelt.

Hieronder bespreken we enkele mogelijke oorzaken van haaruitval.

1. Alopecia androgenetica

Mogelijke oorzaken van haaruitval zijn alopecia androgenetica, zwangerschap en telogene effluvium. Alopecia androgenetica is een andere term voor mannelijke of vrouwelijke kaalheid. Het is een veel voorkomende oorzaak van haaruitval.

Zowel kaalheid bij mannen als bij vrouwen is genetisch bepaald. Mannen verliezen meestal haar op de slapen en de kruin van het hoofd. Bij vrouwen wordt het haar meestal over het hele hoofd dunner.

Alopecia androgenetica treedt eerder op naarmate iemand ouder wordt, maar kan op elk moment na de puberteit beginnen. Veel vrouwen met alopecia androgenetica ontwikkelen het na de menopauze. Dit betekent dat hormonen er iets mee te maken kunnen hebben.

Het is mogelijk om deze aandoening te behandelen met minoxidil, een medicijn tegen haargroei.

Collageen bestaat uit drie aminozuren.

2. Zwangerschap

Sommige vrouwen kunnen kort na de bevalling last krijgen van overmatige haaruitval. Dit komt door een daling van het oestrogeenniveau. Dit type haaruitval is tijdelijk en verdwijnt meestal binnen een jaar of eerder.

Om het haar te helpen terugkeren naar de normale conditie, kun je het volgende proberen:

 • Een volumegevende shampoo en conditioner te gebruiken
 • Producten voor fijn haar te gebruiken
 • Intensieve conditioners of verzorgende shampoos vermijden omdat deze te zwaar kunnen zijn voor fijn haar
 • Conditioner aan te brengen op de uiteinden van het haar in plaats van op de hoofdhuid om het haar niet te verzwaren

3. Telogeen effluvium

Telogeen effluvium is een aandoening waarbij het haar in de telogene (natuurlijke uitval) fase van de groeicyclus blijft. Hierdoor valt er meer haar uit, soms handenvol haar zelfs. Telogeen effluvium is meestal een tijdelijke aandoening die na verloop van tijd verdwijnt. Het is raadzaam om naar een arts te gaan om de oorzaak te achterhalen.

Enkele mogelijke oorzaken zijn:

 • Ernstige stress
 • Operatie
 • Bevalling
 • Snel afvallen
 • Schildklierproblemen
 • Bepaalde medicijnen

Een arts zal alle onderliggende oorzaken van telogeen effluvium moeten behandelen.

Als een arts vermoedt dat specifieke medicijnen haaruitval veroorzaken, kan hij of zij deze medicijnen veranderen.

collageen poeder haaruitval

4. Anageen effluvium

Bij anagene effluvium vallen grote hoeveelheden haar snel uit tijdens de anagene (groei-) fase van de haarcyclus.

Door deze aandoening kan haar uitvallen op het hoofd, maar ook op andere delen van het lichaam, zoals wenkbrauwen en wimpers.

Oorzaken van anagene effluvium zijn onder andere:

 • Chemotherapie
 • Bestraling
 • Schimmelinfecties
 • Auto-immuunziekte

De behandeling van deze aandoening hangt af van de oorzaak, maar kan bestaan uit een topische oplossing van minoxidil.

Als iemand anagene effluvium heeft als gevolg van chemotherapie, kan het helpen om de hoofdhuid tijdens de procedure te koelen. Vaak groeit het haar 3 tot 6 maanden na het stoppen met chemotherapie weer terug.

Lees ook meer over: Viscollageen uit Urk

5. Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het haar plotseling uitvalt. Het immuunsysteem valt de haarzakjes aan, samen met andere gezonde delen van het lichaam.

Haar van de hoofdhuid, wenkbrauwen en wimpers kunnen in kleine stukjes uitvallen.

Als iemand deze aandoening heeft, moet hij of zij naar de dokter gaan. Een arts kan medicijnen voorschrijven om het haar terug te laten groeien.

Collageen voorraden kunnen uitgeput raken.

6. Tractie alopecia

Tractiealopecia is haaruitval door haar in strakke kapsels te trekken, waardoor het afbreekt en loskomt. Kapsels die geassocieerd worden met deze aandoening zijn onder andere:

 • Strakke knotten of paardenstaarten
 • Vlechten
 • Extensions

Als tractiealopecia aanhoudt, kan iemand kale plekken en dunner wordend haar ontwikkelen. Wat zelfzorg betreft, zal het vermijden van strakke kapsels meestal verdere schade voorkomen.

7. Medicijnen

Bepaalde medicijnen hebben bijwerkingen waardoor het haar kan uitvallen.

Voorbeelden van zulke medicijnen zijn:

 • Bloedverdunners, zoals warfarine
 • Accutane (om acne te behandelen)
 • Antidepressiva (zoals Prozac en Zoloft)
 • Bètablokkers
 • Cholesterolverlagende medicijnen (zoals Lopid)

Als iemand denkt dat haaruitval het gevolg kan zijn van een medicijn dat hij of zij gebruikt, moet hij of zij overwegen om naar de dokter te gaan voor een beoordeling. De arts kan misschien de dosering verlagen of de persoon op een ander medicijn zetten.

medicijnen haaruitval

8. Voedingstekorten

Voedingstekorten kunnen haaruitval veroorzaken. Extreme diëten die te weinig proteïnen en bepaalde vitamines bevatten, zoals ijzer, kunnen soms overmatig haarverlies veroorzaken.

Iemand zou naar een arts moeten gaan voor een bloedtest om na te gaan of hij een voedingstekort heeft waardoor zijn haar kan uitvallen.

9. Geboortebeperkingspillen

Mensen kunnen haaruitval ervaren tijdens het gebruik van anticonceptie pillen. Anderen kunnen haaruitval ervaren enkele weken of maanden nadat ze gestopt zijn met de pil.

Als mensen anticonceptiepillen gebruiken, kunnen ze kiezen voor een pil met een lage androgeenindex. Dit kan helpen om het risico op haaruitval te verlagen.

Voorbeelden van anticonceptiepillen met een lagere androgeenindex zijn:

 • Desogen
 • Ortho-Cept
 • Ortho-Cyclen

Ovral en Loestrin hebben een hogere androgeenindex.

Andere vormen van anticonceptie die de hormonen beïnvloeden, zoals implantaten en huidpleisters, kunnen ook haaruitval veroorzaken.

Haaruitval door anticonceptie is mogelijk.

10. Ringworm

Ringworm is een schimmelinfectie die haaruitval kan veroorzaken. Ringworm op de hoofdhuid, of tinea capitis, kan tijdelijke kale plekken op het hoofd veroorzaken.

Symptomen zijn onder andere:

 • Een klein plekje dat groter wordt, waardoor schilferige, kale plekken op de huid ontstaan
 • Broos haar dat gemakkelijk breekt
 • Jeukende, rode huidvlekken op de aangetaste plekken
 • Sijpelende blaasjes op de hoofdhuid
 • Ringvormige plekken, met een rode buitenkant en de binnenkant van de cirkel passend bij de huidskleur

Als ringworm niet vanzelf geneest, kan een arts een antischimmelmiddel voorschrijven. Een andere mogelijkheid is om een antibioticum voor te schrijven, zoals Griseofulvin.

Conclusie: helpt collageen voor haargroei?

Haren ontdekken in je stofzuiger of doucheputje kan verontrustend zijn. Als je te maken hebt met haaruitval, ben je misschien op zoek naar manieren om een gezondere haargroei te bevorderen. Veel onderzoek naar collageen voor haargroei is nog bezig waardoor er nog geen harde bewijzen zijn.

Wel zijn op het internet veel positieve ervaringen te lezen, maar deze zijn veelal anekdotisch en dus niet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Wel is duidelijk dat een collageen pil volkomen veilig is.

Collageen

Over verzorging van haar, huid en voorhoofd

Dit artikel over collageen tegen haaruitval is voor het eerst gepubliceerd op 2 november 2023. Gehydrolyseerd collageen poeder is een belangrijk ingrediënt in veel haarverzorging producten. Gecombineerd met antioxidanten uit knoflook en thee, evenals vitamine A en niacine, is collageen interessant voor de verzorging van zowel het haar als de huid van het voorhoofd.

Shampoo voor fijne haartjes

Rijst en l-glutamine zijn soms toegevoegd voor extra voeding en er is ook shampoo die kan bijdragen aan het versterken van fijne haartjes. Terwijl sommigen zweren bij het serum voor baardgroei, zorgen anderen ervoor dat hun haar op zijn plaats blijft met haarlak. Vet en jeuk zijn vaak geen probleem meer met deze producten.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/collageen-haaruitval/