Kaakspieren ontspannen – 5 simpele oefeningen


De kaakspieren ontspannen, hoe doe je dat?

Gespannen kaken komen veel voor. Wanneer je spanning en stress ervaart, dan spannen de kaakspieren zich aan (evenals de spieren rondom je mond en ogen).

Dit gaat onbewust en het is geen probleem als het af en toe eens gebeurt. Maar als je vaak je kaken hard op elkaar klemt, dan kan je dit dat die spieren pijn gaan doen.

Kauwen wordt bijvoorbeeld vervelend en ook gapen of praten kan soms zelfs al vervelend zijn.

Je kaakspieren staan in verbinding met andere spieren in je lichaam, dus als je kaken zich aanspannen, ontstaat er ook spanning op andere plekken in het lichaam.

Het is daarom belangrijk om te leren hoe je je kaakspieren kunt ontspannen.

In deze blog kom je meer te weten over het ontspannen van de kaakspieren. Je komt te weten:

 • Hoe gespannen kaken ontstaan
 • Wat symptomen zijn van kaakklemmen
 • Het verband tussen gespannen kaken en het bekken
 • Wat je kunt doen tegen gespannen kaken
 • 5 oefeningen om de kaken te ontspannen

En nog veel meer! Lees je mee?

kaakspieren ontspannen

Vraag en antwoord

1.Wat kun je doen tegen spanning in de kaak?

Het helpt natuurlijk om de kaak te ontspannen. De kaak regelmatig losjes heen en weer bewegen helpt daarbij bijvoorbeeld.

Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak van de spanning te achterhalen, zodat je daarmee aan de slag kunt gaan.

2.Hoe weet je dat je met je kaken klemt?

Dat is best lastig, want op het moment zelf heb je het vaak niet door. Wanneer je het vaak doet, kun je pijn in je kaken, maar ook op andere plekken in je lichaam ervaren. Ook je gebit kan schade vertonen door veelvuldig klemmen.

Sommige mensen die ’s nachts veel klemmen en knarsen, maken daar soms zoveel geluid bij dat de partner er wakker van wordt.

Wat zijn de symptomen van gespannen kaakspieren?

Er zijn verschillende dingen die je kunt merken wanneer je kaken niet ontspannen zijn. Sommige mensen ervaren nauwelijks klachten en de klachten kunnen per dag wisselen. Een aantal voorbeelden:

 • Pijn in de kaken
 • Pijn in de nek en schouders
 • Moeite of pijn bij het kauwen
 • Hoofdpijn
 • Een gespannen bekkenbodem (wat bijvoorbeeld incontinentieklachten kan geven)
 • Slecht slapen

Gespannen kaakspieren, hoe kom je daar aan?

Gespannen kaakspieren ontstaan doordat je je kaken vaak hard op elkaar klemt. Sommige mensen gaan daarbij de kaken ook nog heen en weer bewegen, dit wordt knarsen of Bruxisme genoemd.

Het lastige hieraan is dat veel mensen dit ’s nachts doen en het dus totaal niet door hebben. De volgende ochtend kun je dan wakker worden met pijnlijke kaken en kan het vervelend zijn om je mond ver open te doen of te kauwen. Gespannen kaken ontstaan meestal door stress.

Er wordt weleens gezegd dat er ook een erfelijk aspect zit aan het klemmen en knarsen van kaken, maar of dit echt zo is, is niet helemaal duidelijk.

Ook alcoholgebruik, slaapstoornissen, roken, drugs en caffeine hebben een link met gespannen kaken.

Als je het vanuit een meer holistisch en lichaamsgericht perspectief bekijkt, kun je je afvragen wat je probeert ‘te verbijten’? Want dat is eigenlijk wat je doet, je ‘verbijt’ de spanning die je (onbewust) voelt.

Overigens kan ook een verkoudheid leiden tot gespannen kaken. Deze spanning straalt dan vaak uit naar de oren.

De verbinding tussen het bekken het de kaken

Het kan ook dat de spanning uit de kaken eigenlijk ontstaat vanuit het bekkengebied. De kaken staan namelijk in verbinding met de bekkenbodemspieren.

Al heel erg vroeg in de ontwikkeling van een kindje, ontstaat deze verbinding.

De delen waaruit de mond wordt gevormd en de delen waaruit de openingen van de voortplantingsorganen, urinewegen en spijsvertering wordt gevormd, liggen heel dicht bij elkaar.

Hiertussen ontwikkelt de wervelkolom en deze delen blijven daardoor een soort verbonden met elkaar.

Wanneer jouw bekkenbodem erg gespannen is, dan kan dit ervoor zorgen dat je kaken ook gespannen aanvoelen. Er zijn veel redenen waarom je bekkenbodem gespannen kan zijn.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je veel sport of danst, maar het kan ook ontstaan doordat je yogavormen doet waarbij je gewend bent om continu je mula bandha aan te spannen.

Ook slaan emoties zich vaak op in het bekkengebied. Onverwerkte emoties kunnen daardoor ook leiden tot spanningen in het bekkengebied en daarmee ook in de kaken.

De kaakspieren ontspannen, hoe doe je dat?

De kaakspieren zijn een van de sterkste spieren in ons lichaam. Als je echt vaak klemt, dan kan zelfs de vorm van je gezicht veranderen.

Wanneer je kaken gespannen zijn wil je natuurlijk weer leren hoe je je kaakspieren kunt ontspannen. Hoe doe je dat?

Om weer van gespannen kaken af te komen, is het belangrijk dat je zowel met de symptomen aan de slag gaat, als met de oorzaak. Dat kan op verschillende manieren.

1. Kaakfysio

Een kaakfysio is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het kaakgebied. Een kaakfysio kan je helpen om je kaak weer echt goed los te masseren.

Hij kan je ook oefeningen geven om ervoor te zorgen dat je minder gaat klemmen.

2. Gezichts- en kaakyoga

Er bestaat een yogavorm die gericht is op je gezicht waarbij je oefeningen doet om je gezicht soepel en ontspannen te houden.

3. Yogahoudingen voor de schouders en nek

Veel yogahoudingen die gericht zijn op de nek en schouders, hebben ook effect op het gezicht en de kaken. In deze blog delen we een aantal ontspanningsoefeningen voor de schouders en nek.

5 oefeningen voor het ontspannen van de kaakspieren

1.Beweeg je kaak en gaap

Laat je onderkaak hangen en beweeg hem losjes heen en weer. Draai vervolgens cirkels beide kanten op. Maak dan een aantal kauwbewegingen (zonder dat er dus eten in je mond zit).

Ook een paar keer gapen zorgt ervoor dat je kaken zich meer ontspannen.

2.Steek je tong uit – lion’s breath

Steek een paar keer per dag je tong zo ver mogelijk uit. Je kunt proberen om met je tong je kin of je neus aan te raken.

Ook de yoga-oefening genaamd lion’s breath of Simha Pranayama, is een oefening die spanning rondom de kaken laat gaan. De oefening gaat alsvolgt: je ademt in en bij je uitademing steek je je tong uit en maak je een verlengd “ha” geluid.

In onderstaande video zie je hoe je deze oefening uitvoert.

3.Beweeg je bekken

Ga staan en maak losse draaibewegingen met het bekken. Stel jezelf voor de je met iedere uitademing naar beneden ademt. Alsof de adem via je bekkenbodem naar buitenkomt en je via de bekkenbodem alle spanning wil laten gaan.

Tip: het is vaak fijn om even te gaan plassen van te voren 😉

4.Masseer je kaken

Breng je vingertoppen richting je kaaklijn en draai dan stevige cirkels met je vingers. Je kunt dicht bij je oren beginnen, zelfs een stukje boven je oren, en vanuit daar langzaam via de bovenkaak naar voren werken.

Vervolgens doe je hetzelfde bij de onderkaak.

Doe dan je mond open breng je duim aan de binnenkant van je wang, ongeveer op de plek waar je kaken bij elkaar komen. Daar voel je vaak een harde plek.

Leg vervolgens je wijsvinger op de buitenkant van je wang en maak hier cirkel en knijpbewegingen. Dit voelt waarschijnlijk een beetje oncomfortabel, omdat je op de plek vaak veel spanning vasthoudt. Doe het rustig.

Blijf een aantal seconden masseren en bewegen en zoek dan een plek waar het gevoelig is en hou de druk daar zachtjes een paar seconden vast. Als je daarna je vingers weer loslaat, voel je vaak de spanning uit je kaak vloeien.

Doe hetzelfde aan de andere kant.

In onderstaand filmpje vind je ook nog een oefening die je kan helpen om de kaken te ontspannen.

5.Ontspan met Yoga nidra

Met yoga nidra kun je oude patronen veranderen, omdat je werkt met een intentie die in je onderbewuste doorwerkt. Daarnaast komt je lichaam in een staat van diepe ontspanning terecht.

Aangezien spanning een van de voornaamste oorzaken is van klemmen, is diepe ontspanning dus geen overbodige luxe!

Wil jij de kracht van yoga nidra zelf ervaren? Doe dan mee met onze online cursus yoga nidra.

Cursus Yoga Nidra


Heb jij regelmatig last van gespannen kaakspieren? Wat doe jij eraan? Deel het hieronder en inspireer elkaar!

https://www.happywithyoga.com/ontspanning/kaakspieren-ontspannen/