Jou afval waarheid onder ogen komen


Deze tekst is ook te beluisteren via een podcast
Klik hier voor de podcast op spotify

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Uitstellen

Mijn man is naar Ibiza en ik ben alleen met de kinderen thuis. Als ze wat aan me vroegen zei ik meteen dat ik heel druk was met werk. Dat was ik ook, maar als ik nu heel eerlijk ben zat ik wel achter mijn bureau maar deed eigenlijk niet wat ik echt moest doen. Er waren een paar grote dingen waar ik aan moest beginnen en niet precies wist hoe ik daar aan kon beginnen. Met als gevolg het uitstellen van de meest belangrijkste en grote taken. Om mezelf wel een goed gevoel te geven ga ik andere minder belangrijke kleine dingen doen. Ze moeten wel degelijk gebeuren maar niet per se op dat moment zelf. Het zijn vaak dingen die makkelijk zijn, waar ik niet tegen op kijk en in mijn comfort zone liggen. Hiermee verstop ik mezelf een beetje voor de werkelijkheid, voor de grote dingen die ik moet doen en de grote keuzes die ik moet maken. Ik hou mezelf wel bezig in de tussen tijd zodat ik wel kan zeggen dat ik goed bezig ben en mijn doelen bereik.

100% voor gaan

Dit is nou ook zo met mensen die afvallen. Ik deed heel veel dingen goed: zei vaker nee tegen iets zoets of nam geen tweede bord. Dit ging wel goed maar ik zat er toch niet lekker in. Ik deed vaker dingen die me makkelijk afgingen maar echt het gevoel van regie hebben ontbrak.
Als mensen tegen mij zeggen dat ze heel veel doen maar niet afvallen dan is er dit dus vaak aan de hand. Je hebt een plan en je houd je eraan maar niet helemaal tot aan de kern van het plan. Wat ik dan vraag aan mensen is of ze eerlijk met hun zelf kunnen zijn. Welk cijfer zou jij je deze week geven? Ben je echt het aan het aanpakken tot de kern of doe je de dingen die je makkelijk afgaan om jezelf in slaap te sussen? Om wel dat goede gevoel van regie in handen te hebben. Wat er ook gebeurt jij hebt jouw eetpatroon in handen en dan ook de regie in handen.

Excuusjes

Ga dan ook geen excuses maken. Ik ben 50 en daarom val ik niet af of ik ben 30 en mijn prioriteiten liggen ergens anders. Zo heb je in iedere fase van je leven wel een excuus. Dan ben je het dus niet 100% echt aangegaan, dat je niet echt op zoek gaat naar de motivatie en energy. No matter what in actie komen en begin dan met wat jij het moeilijkst vindt. Begin met de grootste uitdaging, wat echt nodig is om door te breken. De rest van de dag komt het wel goed. Dus begin met de regie actie, waarvan jij weet dat dat je dan de rest van de dag lekker in die flow komt. Voor mij is dat even een stukje rennen in de ochtend voor jou kan het wat anders zijn. Het zit hem in het ochtendritueel, na dit kan je de rest van de dag helemaal aan. Het kan zijn dat je even een muziekje op zet of even wat tijd voor jezelf nemen. Iets waarvan jij weet dat je er 100% helemaal in zit en er 100% helemaal voor gaat.

‘Ik ga niet in discussie met mezelf maar ik doe gewoon wat me te doen staat omdat ik er 100% voor mijn doel ga.’

 

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/jou-afval-waarheid-onder-ogen-komen/