Jeukende hoofdhuid oma tips | Vitamines.com


Een jeukende hoofdhuid, mega-irritant. Jarenlang heb ik onwetend zitten krabbelen op m’n hoofd. In mijn persoonlijke geval bleek het om psoriasis te gaan, en dit werd vastgesteld door een gespecialiseerde huidarts waar ik op doorverwijzing van mijn huisarts naartoe ging.

Dat is dan ook direct mijn eerste tip als je al langer met een jeukende hoofdhuid rondloopt: bezoek de huisarts als je al langere tijd met dit probleem kampt en nog niet eerder advies hebt ingewonnen.

Maar wat veroorzaakt een jeukende hoofdhuid, zijn er oma tips met huismiddeltjes die je kunt proberen om van die kriebels af te komen – of is er iets wat je juist moet laten om het te verminderen? In dit artikel lees je alles over een hoofdhuid die flink jeukt.

Wat veroorzaakt een jeukende hoofdhuid?

De meest voorkomende oorzaken van hoofdhuid jeuk zijn roos en een vorm van eczeem met de naam seborroïsch dermatitis en psoriasis.

Roos ontstaat wanneer de huidcellen op de hoofdhuid te snel vervellen en zichzelf vervangen. Dit veroorzaakt een opeenhoping van dode huidcellen die uiteindelijk in het haar afschilferen, wat resulteert in zichtbare roos en een jeukende hoofdhuid.

Bij seborroïsch eczeem raakt de huid rond de olieklieren ontstoken en ontstaan er gelige, vettige schilfers. Seborroïsch eczeem kan op elk deel van het lichaam met olieproducerende klieren voorkomen, maar het komt vooral voor op de hoofdhuid. Bepaalde factoren zoals stress, hormonale veranderingen en huidgevoeligheid kunnen de aandoening verergeren.

Psoriasis is een van de meest voorkomende huidaandoeningen in de Verenigde Staten. Psoriasis zorgt ervoor dat de huidcellen sneller groeien dan normaal, waardoor er een opeenhoping van huid ontstaat die plaques wordt genoemd. Het komt vaak voor op de hoofdhuid.

Andere mogelijke oorzaken van een jeukende hoofdhuid zijn:

  • Allergieën voor shampoo-ingrediënten
  • Netelroos
  • Hoofdluis
  • Schurft
  • Ringworm op de hoofdhuid
  • Atopische dermatitis
  • Zenuwproblemen

Een jeukende hoofdhuid komt vaak door roos of eczeem.

Wat doen bij jeuk op je hoofdhuid?

Om de irritatie op je hoofd te verminderen, zijn er speciale producten die rust brengen aan je hoofdhuid. Overweeg het gebruik van een pH-neutrale shampoo of speciale shampoos gericht op het bestrijden van roos en irritatie. Voor hoofdhuidschilfers veroorzaakt door een overproductie van talg is Selsun huidsuspensie een effectieve optie.

Blijft de jeuk aanhouden? Dan kan dit wijzen op een onderliggende aandoening of allergie. Een bezoek aan de dokter voor een grondig onderzoek is dan de beste stap. De dokter kan door middel van observatie en eventuele tests de exacte oorzaak vaststellen.

Oma weet wat je vooral niet doen: krabben!

Hoewel jeuk ontzettend irritant kan zijn, moet je volgens oma zeker proberen te voorkomen dat je gaat krabben. Dit kan namelijk leiden tot wondjes die op hun beurt weer jeuk veroorzaken. Het is beter om de oorzaak van de jeuk te achterhalen en deze specifiek aan te pakken, weet oma.

vrouw met jeukende hoofdhuid

Lees ook: Oma tips bij schimmelnagels

Hoe herken je een jeukende hoofdhuid?

Een jeukende hoofdhuid kan zich op verschillende manieren manifesteren, maar er zijn een paar typische signalen om op te letten.

Schilfers

Vaak een teken van droogheid, veroorzaakt door een gebrek aan natuurlijke oliën. Deze droogte leidt tot witte, kleine schilfertjes die je outfit ongewild kunnen versieren. Een veelvoorkomende boosdoener is het gebruik van te agressieve haarproducten die de natuurlijke balans van je hoofdhuid verstoren.

Overweeg om over te schakelen op milder, huidvriendelijker haarverzorgingsproducten, zoals dermatologisch geteste antiroosshampoos. Ook is het raadzaam om hitte-stylingapparaten zoals föhns en stijltangen spaarzaam te gebruiken, aangezien deze het haar en de hoofdhuid kunnen beschadigen.

Rode plekken

Deze kunnen wijzen op diverse huidaandoeningen zoals atopisch eczeem, dat vaak samengaat met een droge huid, seborroïsche dermatitis, dat bij elk huidtype kan voorkomen, of hoofdhuidpsoriasis.

Deze aandoeningen produceren schilfers die variëren van droog tot vettig, en sommige kunnen zelfs aan je hoofdhuid plakken, terwijl andere gemakkelijk loskomen. Het onderscheid tussen bijvoorbeeld seborroïsch eczeem en hoofdhuidpsoriasis is niet altijd duidelijk zonder professionele diagnose.

Luizen en andere parasieten

Een ander minder vaak besproken maar belangrijke oorzaak van hoofdhuidjeuk zijn parasieten, waaronder luizen. Vooral relevant voor ouders van schoolgaande kinderen.

Luizen zijn zichtbaar als kleine stipjes, vooral in blond haar, terwijl hun eitjes, of neten, opvallen in donker haar. Schurft, veroorzaakt door een mijt, is een zeldzamere maar serieuze aandoening die microscopische inspectie vereist voor detectie.

jeuk op de hoofdhuid

Leestip: Oorsuizen? Oma weet raad

7 oma tips voor een jeukende hoofdhuid

Er zijn verschillende natuurlijke huismiddeltjes tegen een jeukende hoofdhuid die je kunt proberen, al blijft het advies om een dokter te spreken, vooral als de klachten al langer spelen over verergeren.

1. Kies een milde shampoo

Laten we beginnen met de makkelijkste tip: je oude shampoo laten staan. Ik dacht jarenlang dat roos de oorzaak was, en ging jarenlang met anti-roos shampoo mijn jeukgevoel te lijf. Je oma raadt het al: de jeuk op mijn hoofdhuid werd steeds erger. Op advies ging ik toen juist mijn haar wassen met een milde shampoo speciaal voor een jeukende hoofdhuid en dat hielp wel.

2. Minder heet douchen

Mijn eerste huis kocht ik van een 89-jarige oma die nog nooit onder de douche had gestaan. Gewoon met een lauw washandje, that’s it. Dat is misschien het andere uiterste, maar overweeg wél om minder heet te douchen. Te warm water kan de hoofdhuid uitdrogen, waardoor de jeuk kan verergeren. Door de temperatuur iets te verlagen, behoud je de natuurlijke vochtbalans van je huid, wat kan helpen om irritatie en jeuk te verminderen.

3. Vermijdt stress

Makkelijke gezegd dan gedaan, oma! Maar toch, stress zeker een trigger zijn voor hoofdhuidproblemen, inclusief jeuk. Probeer stress te verminderen door regelmatige ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen. Voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging kunnen ook helpen je stressniveau te verlagen en daarmee de gezondheid van je hoofdhuid te verbeteren.

4. Eet gezonder

Je dieet speelt een cruciale rol in de gezondheid van je hoofdhuid. Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, vitamine B, ijzer en zink, kunnen leiden tot droogheid en jeuk. Het introduceren van voedingsmiddelen die rijk aan deze voedingsstoffen, zoals vette vis, noten, zaden en groene bladgroenten, kan de conditie van je hoofdhuid verbeteren. En een evenwichtig dieet ondersteunt de algehele gezondhuid: win-win!

5. Vermijdt haarverf

Verf je regelmatig je haar? Dit zou volgens oma je hoofdhuid kunnen irriteren. Als je hoofdhuid vaak jeukt na het verven van je haar, probeer dan producten met natuurlijke ingrediënten of voor de gevoelige huid. Deze zijn vaak milder en kunnen de irritatie verminderen. Het is ook verstandig om een test te doen voor je je haar verft, om allergische reacties te voorkomen. Kies waar mogelijk voor verf zonder ammoniak of parabenen.

6. Hoofdhuid beschermen

Grote temperatuurwisselingen in het voor en najaar en een koude lucht in de winter of hitte in de zomer kan je hoofdhuid laten uitdrogen en jeuk veroorzaken. Bescherm je hoofd tegen de elementen door een warme muts te dragen en hydrateer je hoofdhuid met vochtinbrengende producten. Een luchtbevochtiger in huis kan trouwens ook helpen in de wintermaanden

7. Waterontharder

Ook deze tip wordt vaak over het hoofd(huid) gezien. Hard water kan mineralen achterlaten op je hoofdhuid en haar, wat kan leiden tot droogheid en jeuk. Overweeg het gebruik van een waterontharder of spoel je haar met gefilterd water na het wassen. Dit kan helpen om de opbouw van mineralen te verminderen en je hoofdhuid gezonder te houden.

vrouw met jeuk in de nek

Lees ook: Verstopt oor zelf oplossen oma weet raadt

Veelgestelde vragen

Wat betekent jeuk in de nek?

Jeuk in de nek kan wijzen op verschillende oorzaken, variërend van allergische reacties, droge huid, tot huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis. Het kan ook een reactie zijn op bepaalde stoffen in kleding of cosmetica. Jeuk is een signaal van de huid dat er irritatie of ontsteking is. Het is belangrijk om te observeren of er andere symptomen zijn, zoals roodheid, uitslag of schilfering. Wanneer de jeuk in de nek persistent is of verergert, is het raadzaam een huidarts te raadplegen.

Waarom in de avond meer jeuk?

Jeuk kan ‘s avonds intensiever aanvoelen om verschillende redenen, weet oma. Ten eerste, de afleidingen overdag (zoals werk en activiteiten) verminderen ‘s avonds, waardoor je meer bewust wordt van de jeuk. Daarnaast verandert ‘s avonds de circulatie van bloed en de activiteit van het immuunsysteem, wat de perceptie van jeuk kan beïnvloeden.

Ook kan de huid ‘s avonds droger zijn door minder talgproductie en de invloed van omgevingsfactoren gedurende de dag, wat de jeuk verergert. Het is belangrijk om de huid gehydrateerd te houden en indien nodig een arts te raadplegen.

Welk vitamine tekort kan jeuk veroorzaken?

Vooropgesteld: een specifiek vitamine tekort komt bij de meeste mensen niet (zomaar) voor. Een tekort aan bepaalde vitamines, zoals vitamine B-complex, vitamine A, en vitamine D, kan echter in specifieke sitaties wel leiden tot huidproblemen, waaronder jeuk.

Vitamine B-complex speelt een cruciale rol in de gezondheid van de huid door het ondersteunen van de celregeneratie en reparatie. Vitamine A is essentieel voor de huidvernieuwing en kan bij een tekort droge, jeukende huid veroorzaken.

Vitamine D-tekort wordt geassocieerd met huidaandoeningen zoals eczeem, die jeuk kunnen veroorzaken. Een evenwichtig dieet rijk aan deze vitamines kan helpen de huidgezondheid te ondersteunen en jeuk te verminderen.

jeuk tips

Oma tips tegen jeukende hoofdhuid die niet werken

Een jeukende hoofdhuid is heel frustrerend. De waarheid is dat veel van de zogenaamde oma weet raad tips zoals azijn, diverse natuurlijke oliën, of zelfs oplossingen die bedoeld zijn voor totaal andere aandoeningen zoals voetschimmel, niet wetenschappelijk onderbouwd zijn voor het behandelen van een droge of jeukende hoofdhuid.

Het lukraak toepassen van sommige oma tips kunnen je situatie verergeren, door irritatie of zelfs beschadiging van je hoofdhuid te veroorzaken.

Het is daarom cruciaal om de oorzaak van de jeuk grondig te onderzoeken en te vertrouwen op bewezen methoden of producten. Laat je leiden door deskundig advies in plaats van goedbedoelde maar potentieel schadelijke huis-tuin-en-keuken oplossingen van oma weet raad.

Dus wat te doen tegen enorme jeuk op de hoofdhuid?

Een jeukende hoofdhuid kan variëren van mild irritant tot zels ondraaglijk. Het is belangrijk om de oorzaak te identificeren, wat kan liggen bij aandoeningen zoals roos, seborroïsch eczeem of psoriasis. Omgaan met jeuk op je hoofdhuid betekent vaak overstappen op specifieke shampoos of behandelingen.

Krabben is een hele logische reactie maar verslechtert de situatie wel door mogelijke wondjes en meer jeuk. Bij aanhoudende jeuk, is het advies om je huisarts te contacten voor een persoonlijk advies. Hij of zij kan je ook doorverwijzen naar een gespecialiseerde huidarts.

Verder lezen: Wat eten bij diarree? Oma weet raad

Jeukende hoofdhuid

Over dit artikel

Dit artikel met oma’s tips bij een jeukende hoofdhuid is voor het eerst gepubliceerd op maandag 18 maart 2024. Jeuk op de hoofdhuid kan diverse oorzaken hebben. Schimmelinfectie en hoofdroos zijn veelvoorkomende factoren, net als atopisch en contacteczeem, die vaak geassocieerd worden met huidaandoeningen en erfelijkheid.

Shampoos en kokosolie

Symptomen variëren en kunnen leiden tot het gevoel dat je wilt krabben. Het gebruik van specifieke shampoos, vaak in combinatie met een conditioner, kan helpen om de hoofdhuid te verzachten. Natuurlijke ingrediënten zoals kokosolie en citroen worden soms toegepast; deze staan bekend om hun kalmerende eigenschappen.

Masseren van het hoofd

Allergische reacties op materialen, bijvoorbeeld van een kussen, kunnen ook jeuk veroorzaken. Masseren van de hoofdhuid wordt vaak als prettig ervaren en kan ontspannend werken.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

  • Jeukende hoofdhuid oma tips

https://vitamines.com/oma-weet-raad/jeukende-hoofdhuid/