Is pasta gezond? (en 7x pasta recepten)


Pasta kan je op vele manieren bereiden. Eet je vandaag een pasta bolognese kan je morgen zomaar een pasta met kip of vis eten zonder dat het saai of van hetzelfde is. Sommige mensen laten pasta bewust weg uit hun dieet omdat ze denken dat het een dikmaker is. Echter is dit niet waar. Alles valt en staat met hoeveel je ervan eet en wat je door de pasta doet.

Soorten pasta

Als je het over pasta hebt denk je al snel aan witte pasta. Maar er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten pasta. Zo zijn er over de hele wereld wel 600 verschillende soorten pasta!

Misschien wel de bekendste variant van pasta is de ‘witte’ pasta. Deze is gemaakt van het binnenste van de graankorrel. Er zitten hierdoor minder vitamines, vezels en mineralen in. Deze bevinden zich namelijk aan de buitenkant van de graankorrel. Witte pasta kan je daarom beter vervangen door een andere soort pasta maar welke soorten dan?

Volkoren pasta gezond

Naast witte pasta heb je ook volkorenpasta. Dit bevat meer vezels doordat het gemaakt is van de gehele graankorrel. Vezels zorgen ervoor dat je sneller vol zit waardoor je er minder van gaat eten. Het is dus een goed alternatief voor als je op je gewicht wil letten. Daarnaast dragen volkoren producten bij aan het verlagen van het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Ook zijn volkoren producten een belangrijke bron van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitaminen. Het is hierdoor een gezond alternatief.

Er is tegenwoordig ook een andere variant van pasta te krijgen, pasta gemaakt van groente. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van courgette of pompoen. Bij deze variant krijg je namelijk veel groente en vitaminen binnen wat goed is voor je lichaam. Ook is het laag in calorieën waardoor het een goed alternatief is als je op je gewicht let. Het is hierdoor een gezond alternatief.

Bottomline

Pasta is geen dikmaker en je kan het gerust eten, maar let wel op je portie. Zo lang je een negatieve energiebalans behoudt, val je af. Kies ook eens voor een volkoren- of groentevarioant die meer vitamines en vezels bevat, waardoor je langer vol zit.

Houd jij ook zo van pasta? Download dan ons gratis receptenboek met 7x gezonde pasta recepten!

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/pasta-gezond-afvallen/