Is het openen van je derde oog gevaarlijk?


Op zich is het niet gevaarlijk om je derde oog te openen, maar veel mensen ervaren wel een aantal opvallende symptomen:

 •     een algemeen gevoel van overweldiging
 •     een grotere mate van lichamelijke en emotionele gevoeligheid
 •     levendige dromen of zelfs hallucinaties
 •     het aanvoelen van de energieën van andere mensen

Zelf je derde oog openen kan, maar is niet verstandig, omdat het nogal overweldigend kan zijn. Je bent er dan misschien nog niet klaar voor omdat het niet geleidelijk is verlopen. Daardoor kun je een disbalans ervaren. 

Om op een veilige manier de voordelen van het derde oog te kunnen ervaren, is het verstandig om dit begeleid te doen. Hoe je dit kunt doen en waar je op moet letten, lees je in dit blog.

Het derde oog wordt soms ook wel het ‘oog van intuïtie’ genoemd. Het is hier waar we een visie voor ons leven vormen. – Rolf

Is het openen van je derde oog gevaarlijkIs het openen van je derde oog gevaarlijk

Waarvoor staat het derde oog?

Het derde-oogchakra, oftewel het zesde chakra, staat voor wijsheid en helpt je innerlijke kennis opdoen. Ten minste, als het geopend is.

Het bevindt zich in het midden van je voorhoofd, pal tussen je wenkbrauwen, en vervult een aantal belangrijke functies.

Dit chakra wordt ook wel in verband gebracht met intuïtie, waardoor we met ons derde oog gemakkelijker de juiste keuzes maken in ons leven. Het in balans houden van dit chakra is belangrijk, maar daarvoor moet je hem dus wel openen. 

Het derde oog openen brengt heel wat voordelen met zich mee, maar kan ook potentieel gevaarlijk of op zijn minst overweldigend zijn. De juiste begeleiding is dus heel belangrijk, want zo gaat het proces vlotter.

Meer weten over het Ajna-chakra? Hier lees je er alles over.

Wat is een chakra?

Volgens de Indische traditie is ons menselijke lichaam een samensmelting van allemaal verschillende wielvormige knooppunten of energiecentra, de zogenaamde chakra’s.

Elke chakra heeft een andere functie en een eigen plaats in het lichaam, maar ze zijn allemaal onmisbaar voor een complete lichamelijke en mentale gezondheid. 

Wil je meer uitleg over de chakra’s? In deze video vertelt Rolf je wat de chakra’s precies zijn.

Derde oog openen

Hoewel het openen van de Ajna-chakra potentiële risico’s met zich meebrengt, is het gesloten laten van deze chakra waarschijnlijk nog minder wenselijk. Als je derde oog gesloten is, heb je last van: 

 •     algemene verwarring
 •     een laag zelfvertrouwen
 •     negatieve gedachten en cynisme
 •     doelloosheid

Als je je derde oog kunt openen, krijg je meer mentale helderheid, maak je gemakkelijker beslissingen en ervaar je meer geluk in je leven. Ook sta je dan sterker in je schoenen en kan je je veel beter concentreren.

Allemaal goede redenen om dit chakra te openen – maar zoals we al hebben gezegd, zijn daar ook enkele risico’s of ingrijpende bijwerkingen aan verbonden.

Op een veilige manier chakra’s openen

Wanneer je graag op een veilige manier met de chakra’s aan de slag wil, dan is de online cursus Yoga Nidra: Reis door de Chakra’s hier heel geschikt voor.

Je krijgt dan:

 • 5 diepe, helende en transformatieve chakra Yoga nidra sessies
 • Een uitgebreide cursushandleiding van ‘Reis door de chakra’s’
 • Een persoonlijk werkboek voor elk van de 7 chakra’s, inclusief sankalpa’s voor ieder chakra 
 • Diverse instructievideo’s die je helpen het meeste uit de cursus te halen 
 • Toegang tot een enthousiaste en toegewijde Facebook community (optioneel) 
 • Begeleiding van professionele Yogadocenten 
 • Onbeperkt en overal toegang tot de inhoud van de cursus en toekomstige updates

Cursus Yoga nidra chakraCursus Yoga nidra chakra

Je Ajna-chakra openen? Laat je begeleiden

De Ajna-chakra vormt de zetel van je bewustzijn en het centrum van je innerlijke zelfkennis. Dit chakra openen draagt dan ook bij aan je levensgeluk, een sterke intuïtie en meer zelfvertrouwen.

Wil je je derde oog openen? Besef dan dat dit een overweldigende ervaring kan zijn en dat juist daarom begeleiding van een professional zo belangrijk is.


Heb jij ervaring met het openen van je derde oog? Laat het weten in een reactie hieronder.https://www.happywithyoga.com/meditatie/openen-derde-oog-gevaarlijk/