Intermittent fasting, kan je afvallen met vasten? [+3 schema´s] »


Intermittent Fasting is wereldwijd enorm populair. Het blijkt een doeltreffende manier te zijn om gewicht te verliezen. Bij intermittent Fasting wissel je korte periodes van eten af met periodes van vasten om effectief af te vallen.

Veel sterren in Hollywood en fitnessgoeroes zijn super enthousiast over intermittent fasting. Logisch! Je valt in korte tijd veel af en hoeft niet veel te veranderen aan je eetpatroon. Hoe dat kan en hoe je dat doet? Dat vind je in deze post. Ontdek de intermittent fasting schema’s. Oh, en lees ook de conclusie onderaan.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een eetpatroon, waarbij eten wordt afgewisseld met (een periode van) vasten. Het zegt helemaal niets over het soort eten dat je mag eten. Het heeft dus niets te maken met een dieet. Maar waar zegt het dan wél iets over? Over wannéér je mag eten.

Vasten; jezelf onthouden van eten

Klinkt moeilijk en niet leuk. Toch is het best makkelijk. Wanneer je met intermittent fasting begint, besef dan dat je eigenlijk al begonnen bent. Gedurende de uren die je slaapt, is je lichaam al aan het vasten, want je eet niets. Het uitbreiden van de uren die je vast is daardoor minder moeilijk.

Wie z’n ontbijt overslaat, is eigenlijk al aan het vasten…

Er zijn verschillende methodes om aan intermittent fasting te doen. Hieronder vind je alvast een van de drie methode. Scroll snel verder voor de rest.

intermittent fasting gratis schema
In deze afbeelding zie je een voorbeeld van een intermittent fasting schema. Je eet binnen een tijdsframe van 8 uur.

Wat moet je doen?

Hoe werkt intermittent fasting? Gelukkig pas je het makkelijk toe op je dagelijks leven. Je hoeft namelijk geen speciale gerechten te bereiden of rekening te houden met allerlei voedingsmiddelen die je niet mag eten. Je kan gewoon blijven eten, wat je gewend bent te eten.

Het enige verschil is het tijdsbestek waarin je eet. Normaal zou je verspreid over de dag eten, bij intermittent fasting eet je binnen het tijdsframe van 6-8 uren. Door dit tijdsframe waarin je wel gewoon mag eten, is het het hongergevoel nihil. Tenzij je kiest voor een schema waarbij je één dag per week niet eet.

Maar pas op! Een veelgemaakte fout is direct de voorraadkast plunderen wanneer de tijd is aangebroken om het vasten te doorbreken en te gaan eten.

Wij van MA vinden het net zo belangrijk, al dan niet belangrijker dan afvallen, dat je gezond blijft tijdens en na het afvallen.

De stelregel tijdens je eetframe is daarom: schrap geraffineerde en slechte suikers en geniet van gezonde koolhydraten.

Dit gaat gepaard met vele voordelen:

 • Breng je bloedsuikerspiegel in balans
 • kick af van suiker
 • maak gezondere en bewuste keuzes
 • voel je energieker en lekkerder in je vel
 • zie gegarandeerd resultaat.

Dit zijn alle voordelen die de deelnemers aan het Koolhydraatarm 50 dagen Programma ervaren. Ze hoeven alleen maar de weekmenu’s te volgen en eten daardoor makkelijk, gezond en lekker volgens de MA Methode.

Gratis Download: 2 Weekmenu’s

Benieuwd hoe lekker koolhydraatarm eten kan zijn? Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF met 2 gratis weekmenu’s naar je toe kan sturen. 

Drinken

Mag je drinken bij intermediate fasting? Tijdens de uren dat je vast, is eten niet toegestaan. Drinken uiteraard wel. Je hebt daarbij de keuze uit koffie, thee, water en drankjes zonder calorieën.

Het is tevens belangrijk om te weten dat je voedingssupplementen mag doorslikken. Mits ze geen calorieën bevatten.

Waarom zou je vasten?

De meeste mensen doen aan intermittent fasting om af te vallen in combinatie met de gezondheidsvoordelen. Wat veel mensen niet weten is dat de meeste voordelen niet voortkomen uit vasten, maar samenhangt met het gewichtsverlies. En er is meer..

Top 4 redenen voor vasten

4. Pure noodzaak. Vasten bestaat al duizenden jaren. Er waren tijden met een gebrek aan voedsel en dus was vasten de enige optie.

3. Religie. Zowel de Islam, het Boeddhisme als het Christendom kent een vorm van vasten. Iedere religie hanteert hierbij zijn eigen regels. Maar centraal staat hetzelfde doel: de zuivering van lichaam en geest (bron).

2. Gezondheid. Het is niet bekend wat intermittent fasting doet op lange termijn, wel is bewezen dat vasten gezond voor je is op korte termijn. Hormonen en belangrijke cellulaire processen passen zich aan. Zo zullen de insulinespiegel en de bloedsuikerspiegel dalen. Terwijl bijvoorbeeld het groeihormoon toeneemt (bron).

1. Afvallen. De nummer 1 reden om te vasten met intermittent fasting is toch wel afvallen. Lees hieronder hoe vasten helpt bij afvallen boosten.

Kan je afvallen met intermittent fasting?

Het vastendieet is een snelle manier om gewicht te verliezen. Door te eten in een korter tijdsframe, krijg je minder vet en calorieën binnen. Mits je ervoor zorgt dat je onder je dagelijkse energiebehoefte blijft. Daarnaast kan vasten je metabolisme verhogen. Hierdoor is je stofwisseling zelfs hoger op momenten dat je helemaal niets doet!

Intermittent fasting als je moeilijk afvalt

Eet je gezond, maar val je moeilijk af? Dan kan vasten helpen en zelfs heel effectief zijn.

Het idee hierachter is als volgt: om eten te verwerken geeft je lichaam insuline af. Als je de hele dag door eet, moet je lichaam continu insuline afgeven. Op een gegeven moment kunnen de cellen in je lichaam hier ongevoelig voor worden en is je insulineniveau uit balans. Dit kan ervoor zorgen dat je slecht afvalt.

Door te vasten geef je je lichaam rust, zodat je insulineniveau weer in balans komt. TIP: zorg ervoor dat je handige weekmenu´s volgt die enkel langzame koolhydraten bevatten. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Dat zorgt ervoor dat je geen trek krijgt tussendoor en makkelijker afvalt.

Periode van vasten om je dieet te kickstarten

Als je moeilijk afvalt is het dus een idee om af en toe periodiek te vasten. Maar vasten kan je ook helpen om het afvallen te kickstarten, dus snel op gang te brengen. Probeer bijvoorbeeld een paar dagen minder dan 50 gram koolhydraten per dag te eten.

Ten eerste verminder je tijdelijk je calorie- en koolhydraatinname. Hierdoor val je in een korte tijd veel af en dat motiveert enorm!

Ten tweede, gedurende deze dagen geef je je lichaam de tijd om minder afhankelijk te zijn van slechte suikers. Ook de vetverbranding gaat daardoor beter, waardoor je makkelijker van het hardnekkige vet op bijvoorbeeld heupen en buik afkomt.

Lees hier meer over wat er precies gebeurt wanneer je minder dan 50 gram koolhydraten per dag eet.

Vasten tegen suikerverslaving

Door te vasten herstelt je insulinegevoeligheid. Hierdoor wordt je bloedsuikerspiegel stabieler. Daardoor heb je automatisch minder behoefte aan suiker. Door vasten kun je dus van je suikerverslaving afkomen.

Goed nieuws! Je lichaam heeft slechts 72 uur nodig om af te kicken van suikers. Besluit je dus een aantal dagen te vasten, dan zul je snel van je suikerverslaving afkomen.

Natuurlijk is het lastig om na het vasten helemaal geen suikers meer te nemen. Een ding is zeker. Welke koolhydraatarm programma je ook kiest (het koolhydraatarm dieet of keto dieet), bij geen van beiden kom je slechte suikers tegen. Hierdoor is het een stuk makkelijker om niet terug te vallen in oude gewoontes. Onthoud daarbij: af en toe zondigen mag best ;).

Is intermittent fasting gezond?

Periodes van vasten, zo zegt de wetenschap, heeft grote voordelen voor je gezondheid op korte termijn. Minder eten en maaltijden uitstellen, zijn effectieve manieren om ziekten te verbeteren en ouderdomsverschijnselen tegen te gaan. Wanneer je lichaam geen energie tot zich neemt, motiveert dat andere metabole reacties aan.

Het grootste voordeel van maaltijden overslaan of langer niet eten, is dat je lichaam de rust heeft zich te herstellen. Je lever kan zijn taak, ontgiften, goed uitvoeren en het maag-darmkanaal heeft tijd voor een grote schoonmaak. Met als resultaat dat je makkelijker afvalt (bron).

Intermittent Fasting Schema’s

Omdat deze vorm van vasten de laatste jaren erg populair is geworden, zijn er inmiddels verschillende methodes ontwikkeld. De 3 meest populaire methodes hebben we op een rijtje gezet.

1. Intermittent fasting schema 16/8

Dit is de meest simpele en daarmee de meest toegepaste methode. De bedoeling is dat je per etmaal 16 uur vast. Dat betekent dat je 8 uur vrij mag eten. Het tijdsframe mag je zelf bepalen. De één houdt van een goed en stevig ontbijt, terwijl een ander liever in de avond wat meer eet. Het principe blijft altijd hetzelfde, de toepassing is flexibel. Maar zorg wel dat het tijdsframe niet constant afwijkt, zodat het lichaam kan wennen aan de nieuwe situatie.

intermittent-fastng-afvallen-16-8
Het 16/8 Schema

2. Het 5:2 dieet

Een methode die is gefocust op het tellen van calorieën. Bij het 5:2 dieet eet je 5 dagen in de week normaal en 2 dagen slechts 500 – 600 kilocalorieën. Neem daarbij in gedachte dat wanneer je wilt afvallen je normaal gezien tussen de 1500 en 1800 kilocalorieën per dag nodig hebt. Het 5:2 dieet lijkt gedurende de 2 vastendagen dus erg veel op een crashdieet.

3. De Eet-stop-eet methode

Bij deze methode eet je één tot tweemaal per week gedurende 24 uur helemaal niets. Dat wil zeggen dat je vanaf het avondeten niets meer eet, tot aan het diner de volgende dag. Je vast daardoor de nacht en je slaat het ontbijt en de lunch over. In het begin kan deze methode onwennig zijn en kun je een licht hongergevoel ervaren. Maar het fijne aan deze methode is dat je je wel kunt verheugen op een lekkere avondmaaltijd.

Alcohol en vasten

Alcohol zorgt ervoor dat de verbranding van vetten in het lichaam wordt tegengehouden. Dit werkt intermittent fasting tegen. Het doel van vasten, voor de meeste mensen, is vaak juíst vet verbranden!

Drink je dus een wijntje bij het eten, dan blokkeer je zelfs gedurende je vastendieet de vetverbranding. Dit blijkt uit onderzoek. Drinken van alcohol tijdens de maaltijd zorgde ervoor dat de vetafbraak na 5 uur aanzienlijk was verminderd.

Een andere eigenschap van alcohol is dat het de eetlust stimuleert, waardoor je meer gaat eten dan je normaal zou doen. Dat maakt afvallen alleen maar moeilijker.

Helemaal geen alcohol drinken is voor veel mensen ook moeilijk. Dat snap ik. Ik raad je toch aan het gebruik van alcohol te beperken. Maximaal 1 x per week is toegestaan. Alleen op deze manier zal het effect van vasten minimaal worden beïnvloedt. Ga je liever voor het hoogst haalbare effect? Dan is het beter om alcohol helemaal te laten staan.

Voordelen van vasten

Mensen die al een tijdje op deze wijze leven, geven aan dat ze zich energieker voelen en lekker in hun vel zitten. Dat willen we allemaal, toch? Daar blijft het niet bij. Alle voordelen van intermittent fasting voor je op een rijtje:

 • optimale vetverbranding;
 • verhoogt je metabolisme;
 • zolang je onder je dagelijkse energiebehoefte blijft, is het niet nodig een speciaal dieet te volgen (mag natuurlijk wel);
 • gezondheidsvoordelen diabetespatiënten door daling insuline- en bloedsuikerspiegel;
 • je geeft je lichaam de tijd om te ontgiften;
 • helpt bij het afkicken van je suikerverslaving;
 • goed voor je algehele gezondheid.

Intermittent fasting is dus niet voor niets een populaire trend.

Conclusie: Intermittent fasting is een goed idee!

Wil je jouw afvalproces boosten op een makkelijke manier? Dan is vasten een goede en verantwoorde optie, mits je weet wat je doet. Het is niet de bedoeling dat je honger leidt of belangrijke voedingsstoffen tekort komt.

Volg daarom een gebalanceerd programma, zodat je direct gezonde keuzes maakt en voorkomt dat je bij de start van intermitent fasting de voorraadkast induikt. Je krijgt alle benodigde voedingsstoffen binnen, eet lekker en valt af tegelijkertijd. Begin vandaag nog met succesvol afvallen. Heel veel succes!https://makkelijkafvallen.nl/intermittent-fasting/