Ingrid (-15 kilo) ging van een fixed mindset naar een growth mindset


Ingrid volgde een programma van Skinnyminds en is van een fixed mindset naar een growth mindset gegaan. Ze is 15 kilo afgevallen en houdt weer van zichzelf. Lees hier haar verhaal.

Afvallen was nooit op lange termijn 

Ik was nooit heel veel te zwaar, maar woog altijd net iets te veel. Net iets boven de grens. Door de jaren heen probeerde ik af te vallen. Dat lukte allemaal wel met bijvoorbeeld Sonja Bakker en Weightwatchers. Ik merkte wel dat in de loop van de jaren de kilo’s er toch weer bij kwamen. Soms ging dat heel geleidelijk en ik bleef ook wel een langere periode op een mooi gewicht. Maar afvallen was bij mij nooit op de lange termijn.

Met tegenzin sporten

Ik ging al een tijdje naar de sportschool. Wel met tegenzin, want ik vond het helemaal niet leuk. Het was meer iets wat moest. Helaas kwam vervolgens corona. Toen is het omgeslagen voor mij. Ik kon niks en dus mocht ik van mijzelf gewoon lekker gaan eten. Ik gaf mezelf een vrijbrief om te gaan eten. Er was toch niks anders. Ik ben toen in bijna een jaar 8 kilo aangekomen. In januari 2021 vond ik dat ik er wel echt wat aan moest gaan doen, ik voelde me zo dik, maar dat lukte me niet in mijn eentje. Een kilo eraf en dan weer een halve kilo erbij, heel langzaam.

Toegeven dat ik het niet alleen kon, was zwaar

Vervolgens heb ik eerst meegedaan aan een 3-daagse challenge van Skinnyminds en daaruit volgt dan de cursus. Dat was wel toegeven voor mij. Toegeven dat ik het niet in mijn eentje kon. Dat was even zwaar. Ik begon daardoor ook met behoorlijk wat tegenzin aan het programma. De cursus begon heel rustig, waardoor die tegenzin al snel wegzakte. Het hoefde allemaal niet snel en ik hoefde niet na een week al resultaat te hebben. Je rolt langzaam in het proces van afvallen. 

We begonnen met het opstellen van dagelijkse doelen. Ik kwam er steeds meer achter dat ik iemand ben van regels, planning en duidelijkheid. Ik vulde de eerste 5 maanden regelmatig de eetmeter in om inzicht te krijgen waar de calorieën in zaten. Ook mijn actiedoelenlijst hangt bij mij nog steeds in de keuken en daar houd ik me regelmatig ook aan.

Geen half scenario meer

Tijdens de cursus leerden we ook om niet meer voor een half scenario te gaan, maar voor een vol scenario. Ik kwam erachter dat ik mezelf al die jaren voor de gek heb gehouden. Ik was al blij als ik 75 woog. Ik ging dus voor het halve scenario. 

Ik had veel gedachten zoals: “Het lukt me niet” of “ik kan het toch niet”. Daardoor ga je kleinere doelen stellen. Maar het goede resultaat zorgde voor een goede flow. Ik wilde meer. Ik ging steeds meer voor een vol scenario.

Gedragsverandering staat voorop

Waar ik het meest aan heb gehad van de cursus is de gedragsverandering. Aan het begin was ik een echte angsthaas en een perfectionist. Ik ging kleine dingen veranderen, want ik wilde gewoon met de rest van mijn gezin mee-eten. Bij mij was het zoiets simpels als 3 keer nee zeggen op een dag. Of na het avondeten maar één keer lekkers. Door mijn gedrag te veranderen ben ik erachter gekomen dat ik veel meer kan dan dat ik dacht. 

Een patroon die ik had was bijna elke avond een zak chips leegeten met mijn vriend. Dan lag ik ‘s avonds in bed helemaal beroerd en was ik de volgende dag aangekomen. Dan praatte ik mezelf omlaag. Vervolgens deed ik toch elke avond weer hetzelfde en je blijft jezelf straffen. 

Ik kon het gedragspatroon niet in mijn eentje doorbreken. Ik was streng voor mezelf, maar niet gedisciplineerd. Ik vond mezelf al snel zielig en het lukte me toch allemaal niet. Een groot leerpunt voor mij was ook dat je best mild kan zijn voor jezelf. Dat als je een keer de mist in gaat dat het niet gelijk helemaal mis is.

Van een fixed mindset naar een growth mindset

Als ik nu terugdenk aan mijn afvalproces zijn de kilo’s die ik kwijt ben een beetje bijzaak geworden. Ik ben vaker blij en heb niet meer een gefrustreerde relatie met de weegschaal. Over het algemeen sta ik vrolijk op in de ochtend. Na 5 maanden het programma te hebben gevolgd, besloot ik om te gaan hardlopen. Een waarde van mij is fit zijn en mijn lichaam voelde goed genoeg om met hardlopen te starten. 

Maar één van de grootste dingen is toch dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen. Als je letterlijk beter in je vel zit, dan zit je figuurlijk ook beter in je vel. Het programma draaide echt om mij. Het was mijn tijd om te werken aan mezelf. Het is veel groter dan alleen afvallen. Je gaat echt toewerken naar hoe je het liefst wil leven. 

Ik ben ook door de cursus en de goede gesprekken met mijn coach laatst gestart met een nieuwe opleiding. De strekking is vooral dat ik uit die ‘fixed mindset’ ben gekomen en een growth mindset heb gekregen. Ik weet nu dat ik meer kan dan ik dacht. Dat gaat allemaal niet vanzelf, je moet er wel moeite voor doen. Maar als het iets is wat bij je hart ligt, dan kan je het. Dat was voor mij een cadeautje wat ik met het programma heb gekregen. Dat er zoveel meer bij in zit dan alleen de kilo’s verliezen.

Je blijft genieten

Zelfs met afvallen kan je blijven genieten. Je hoeft maar hele kleine dingen aan te passen. Dat is wel mooi, want ik wou ook helemaal geen dieet meer. En dat was dit ook niet. Ik kies soms bewust voor gezelligheid. Bijvoorbeeld chips met mijn vriend en kinderen of een chocolaatje bij de thee. Dan viel ik maar wat langzamer af. Je leert bewust kiezen voor jouw persoonlijke belangrijke waarden.

Ik heb nu het gevoel dat ik het zelf kan. Ik heb de tools gekregen en als je daaraan vast blijft houden dan lukt het wel. Ik weet ik ben niet perfect en het gaat nog steeds wel eens mis, maar ik weet nu ook dat het niet erg is. Ik kan daar juist in groeien. Ik heb geleerd om van mezelf te houden in plaats van streng te zijn.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/ingrid-growth-mindset/