Ikigai – wat is het en hoe vind je je ikigai?


Wat is jouw ikigai?

Misschien heb je nog nooit van het woord gehoord en heb je geen idee ;). Wees dan gerust, met behulp van dit blog kun je er achter komen!

Ikigai is een Japans begrip en is bekend geworden door het gelijknamige boek ‘Ikigai’ van auteurs Héctor García en Francesc Miralles.

De ondertitel van het boek is ‘Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven’. Dat omschrijft dus zo’n beetje wat ikigai is.

De schrijvers van het boek gingen naar Okinawa, een Japans eiland, waar heel veel gezonde, tevreden honderdjarigen bij elkaar wonen. “Hoe kan het dat juist op deze plek zoveel mensen zo gezond blijven en zo oud worden?” vroegen zij zich af.

Wat is het geheim van deze mensen?

Dit geheim blijkt dus Ikigai te zijn ;).

Maar wat is Ikigai nou precies en hoe kun jij er zelf achterkomen wat jouw ikigai is? Dat vertel ik (Jorine) je in deze blog. Je leest:

  • Wat ikigai is
  • Hoe het ikigai model eruit ziet
  • Hoe je je eigen ikigai vindt
  • Wat ikigai en yoga met elkaar te maken hebben

Lees je mee?

ikigai

Wat is ikigai?

Ikigai is een Japans concept en het betekent zoiets als ‘de reden om te leven’. Iki betekent namelijk ‘leven’ en gai ‘reden’. Vaak wordt het vertaald als datgene waar jij je bed voor uit komt.

Het gaat dus om dat wat betekenis geeft in jouw leven, dat wat het voor jou waard is om voor te leven.

Blue zones

Om er achter te komen wat nou precies de factoren zijn voor een lang en gelukkig leven, wordt er gekeken naar zogenaamde  ‘blue zones’. Dit zijn plekken waar de meest gezonde en meest oude mensen ter wereld wonen.

Het Japanse eiland Okinawa staat bovenaan deze lijst.

Er zijn overeenkomsten gevonden tussen alle mensen die in deze ‘blauwe zones’ wonen. Zo zijn er o.a. overeenkomsten gevonden in eetpatronen, beweegpatronen en sociale interacties.

Op Okinawa bleek dat ook Ikigai hier een belangrijke rol in speelt.

Ikigai model

Van Ikigai is een model gemaakt dat bestaat uit onderstaande 4 elementen. De bijbehorende vragen kunnen je helpen om te bepalen wat deze elementen voor jou persoonlijk inhouden.

Passie

Waar krijg je energie van en wat kost je energie? Waar raak je niet over uitgepraat?

Missie

Wat zou je achter willen laten in deze wereld? Op welke manier wil jij de wereld een beetje mooier maken? Wat zou je doen als geld geen rol zou spelen?

Beroep

Wat gaat jou natuurlijk af? Waar kun je geld mee verdienen en waar zou je geld mee willen verdienen?

Roeping

Wat zijn jouw sterke kanten? Waarom vragen anderen om jouw hulp?

Ikigai

Bron

Gezamenlijk vormen deze 4 elementen dan datgene waar je van houdt, dat wat de wereld nodig heeft, dat waar je goed in bent en dat waar je voor betaald kunt worden. In de combinatie van deze dingen ligt jouw ikigai.

Ikigai voorbeelden

Ikigai klinkt misschien heel groot, maar waar Ikigai eigenlijk echt om draait is het vinden van geluk en levensvreugde in de kleine, dagelijkse dingen.

Immers: veel goede momenten maken een goede dag.Veel goede dagen samen maken een goed jaar en veel goede jaren maken een goed leven.

Dan Buettner verltelt in een populair TED-talk over hoe je kunt leven om (gezond en tevreden) ouder dan honderd te worden. Hij heeft inwoners van Okinawa de vraag gesteld wat hun Ikigai is.

Een visser gaf als antwoord dat zijn Ikigai het vangen van vis voor zijn familie was. Een vrouw gaf aan dat het voor haar om het vasthouden van haar achter-achter-achterkleinkind ging. Weer een ander persoon, een sushi chef, gaf aan dat het voor hem om het vinden van het perfecte stuk tonijn op de vismarkt ging.

Dit laat zien dat het Ikigai dus echt in die kleine dingen van het leven zit.

Tips om je Ikigai te vinden

Om je ikigai te vinden helpt het dus om eens goed te kijken naar het model en daar voor jezelf een invulling aan te geven. Je kan dat doen met woorden, plaatjes of zinnen. Je creëert een soort visionboard dus voor jezelf.

Ga dan op zoek naar de overlap tussen deze dingen. Kun je een grote lijn, een rode draad zien in het geheel?

Maar nog meer draait het dus om de kleine dingen in het leven. Hieronder volgen een paar tips die je daarbij kunnen helpen.

1.Wie het kleine niet eert…

Realiseer je dat het gaat om de kleine dingen in het leven. Die kleine dingen zijn niet in materialen en geld uit te drukken.

2.Stap uit je comfort zone

In je comfort zone gaat er niks gebeuren. Daar voelt het lekker veilig, maar de kans is groot dat je daar stagneert en blijft hangen. In je comfort zone groei je niet.

Dus daag jezelf uit, doe nieuwe dingen. Stel jezelf open voor nieuwe ervaringen en ideeën.

3.Start je dag met je meest belangrijke taak

Bepaal iedere dag wat er die dag het meest belangrijke voor je is. Dat kan een heel concrete taak zijn zoals een hoofdstuk van een boek schrijven. Het kan ook zijn dat je heel bewust aandacht voor je kinderen wil hebben.

Het helpt om je dag te starten met een intentie en van daaruit te bepalen wat het meest belangrijke is. Als je daar de dag mee start, dan sta je de hele dag al 1-0 voor.

4.Beweeg

Bewegen is een heel belangrijk onderdeel van een gezond en gelukkig leven. Beweging heeft allerlei positieve effecten op het lichaam en ook op de geest. Dus zorg er voor dat je iedere dag in beweging komt.

Het helpt als je iets doet wat je echt leuk vindt en het gaat nog beter als je het samen doet met anderen. Dan heb je ook meteen die sociale interactie die zo belangrijk is!

5.Focus op de weg in plaats van het resultaat

Zo vaak zijn we alleen maar bezig met de eindbestemming, dat we vergeten te genieten van de weg er naar toe. Terwijl, de uiteindelijke eindbestemming van het leven is de dood. Beetje zonde toch, als we alleen maar daarnaar toe leven? 😉

Dus breng je aandacht zoveel mogelijk naar het proces, de ervaring in het nu.

6.Leg de aandacht op het grotere geheel

Uiteindelijk zijn we allemaal maar zo’n klein onderdeel van dit hele leven. Geluk ligt veel meer in het bijdragen aan ’the greater good’ dan puur en alleen doen wat jij als individu wil.

Dus stel je zelf wat vaker de vraag: hoe kan ik een bijdrage leveren? Maak tijd vrij voor anderen, geef, luister en help waar je kan. Je zal snel merken hoeveel voldoening dat geeft.

7.Have fun

Last but not least, misschien zelfs wel de belangrijkste van allemaal: heb plezier!

Neem het leven wat minder serieus, heb plezier, lach en speel. Observeer hoe kinderen dat doen, leer daarvan en speel mee. Doe iets omdat het leuk is en niet omdat het moet of omdat je er ‘goed’ in moet zijn, maar gewoon zomaar!

Discover your dharma training

Je zou dus ook kunnen zeggen dat je Ikigai draait om het steeds dichter bij je ware zelf komen. Zodat jij de meest authentieke versie van jezelf kunt zijn.

Dat is precies waar je ook naar op zoek gaat bij de HWY discover your Dharma training.

Tijdens deze online training worden deelnemers 100 dagen door een persoonlijke transformatie begeleid. Stap voor stap laat je los wat in de weg zit van de transformatie en komt het meeste authentieke gedeelte van jezelf naar voren.

Een belangrijk onderdeel hiervan is het begrip DHARMA. DHARMA kan vrij vertaald worden als purpose of levensdoel. Het is hetgeen waarvoor je gemaakt bent om het te doen. De meeste authentieke expressie van wie je bent.

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook meedoen met de ‘Discover your Dharma’ training?

Deze training is niet openbaar toegankelijk, dus de beste manier om in de toekomst deel te nemen, is door ons dit te laten weten door een mailtje te sturen. We zetten je op de wachtlijst. Stuur ons een berichtje via deze link.


Dit is een gastblog van Jorine Kuilman van www.jorinekuilman.nl

https://www.happywithyoga.com/lifestyle/ikigai/