Ik wil afvallen gewoon niet graag genoeg (anders zou ik het wel doen)


Ik wil graag afvallen, maar blijkbaar nu niet graag genoeg. Anders zou ik het wel doen. Deze opmerking hoor ik vaak, ik zei het vroeger zelf ook. Het lijkt erop dat veel mensen denken dat als ze maar graag genoeg slank willen zijn, ze vanzelf een keer gaan afvallen.

Valse hoop

Uit onderzoek blijkt dat motivatie, oftewel: de wil om af te vallen, in de praktijk helemaal niet zo belangrijk is.

In het boek van Roos Vonk (Je bent wat je doet), bespreekt ze een onderzoek van Polivy, J. & Herman. Zij hebben het valse hoop syndroom onderzocht. Conclusie: hoe groter de motivatie om iets te doen, hoe meer mensen denken dat ze het ook daadwerkelijk gaan doen. Maar… blijkt uit hetzelfde onderzoek: de mate waarin je iets wilt, heeft helemaal geen effect op het daadwerkelijke doen. Mensen overschatten de eigen intenties, hebben onrealistische verwachtingen van het proces.

Als je propvol zit, lijkt minder eten het walhalla

Vaak beginnen mensen met afvallen na een periode van te veel eten. En ja met dat propvolle gevoel in je maag, lijkt het heel makkelijk om minder te eten. Je kunt je, uitgebuikt en al, niet voorstellen dat eetdrang ooit nog zo sterk wordt, dat je het niet kunt weerstaan. Toch gebeurt dat altijd. Waardoor je baalt van jezelf, het proces tegenvalt en je opgeeft. Ach, zei ik dan, ik wil het gewoon niet graag genoeg.

Inmiddels weet ik dat je jezelf het ‘ik wil het niet graag genoeg’ verhaaltje vertelt omdat je daarmee een goed argument hebt voor het mislukken van je poging. En je kunt vervolgens weer even lekker afwachten. Tot het juiste moment. Je hoeft nu niets meer. Heerlijk.

Niet gelukt, volgende keer beter

Alleen: iedere keer dat je toch nog een cracker neemt, of weer een handje chips of zak drop, drijf je verder weg van je doel. Hoe vaker je toegeeft aan eetdrang, hoe sterker die wordt.

Toch blijft de mens optimistisch. Want een tijd later, kun je zomaar opnieuw bedenken dat je het echt gaat doen: slank worden. Je concludeert nogmaals dat je de vorige keer niet graag genoeg wilde, en bovendien had je toen een periode met veel feestjes, of zat je destijds niet lekker in je vel. Gelukkig is nu alles anders…. Toch?

Ben je bereid te doen wat nodig is?

Niet echt. De wil om slank te worden is gewoon niet zo belangrijk: slank zijn wil iedereen wel. Het is de bereidheid om te doen wat daarvoor nodig is, die telt. Ongeacht de hoeveelheid feestjes, wat er gebeurt en hoe je je voelt. Ergens in de afgelopen 11 jaar, heb ik besloten dat ik vanaf nu doe wat me te doen staat op eet gebied. Of ik er nu zin in heb of niet, me goed voel of niet, gemotiveerd ben of niet. Ik heb besloten de regie op m’n eetgedrag altijd terug te pakken, al moet ik daarvoor honderd keer opnieuw beginnen.

Vraag jezelf af: ben jij bereid hoe dan ook door te zetten, het moeilijk te hebben, minimaal 10 keer opnieuw te beginnen, hulp te vragen en dus te doen wat nodig is?

Acties en reminders helpen

Uit hetzelfde onderzoek blijkt, dat het wél een positief effect heeft om je intentie te vertalen in concreet gedrag. En reminders daarvoor in te stellen.

Wat ga je doen?

Dus: Wil je nu afvallen? Bepaal dan als eerste wat je precies gaat doen. Wat is nodig voor jou? Bijvoorbeeld: bijhouden wat je eet, je eetpatroon plannen, minimaal drie keer per dag nee zeggen tegen iets wat je lekker vindt, nooit meer staand eten, minder ontbijten, één keer opscheppen, alleen nog in het weekend een wijntje drinken, met kerst alleen het lekkerst eten, bewust kiezen op welke borrel je wel drinkt, welke niet, maximaal drie hapjes nemen, doorgaan na een tegenslag, etc. Wees zo concreet mogelijk & schrijf 3-5 acties op.

Maak je voornemens waar

Vraag twee is dan: hoe herinner je jezelf dagelijks aan deze acties? Visualiseer je doel en motiveer jezelf! Bijvoorbeeld door de actielijst op je werkplek te hangen, een cursus te volgen, je successen op te schrijven, een dagelijkse herinnering in je telefoon te zetten, een moodboard te maken en zichtbaar op te hangen, stickers op de kast te plakken, een achtergrond op je telefoon instellen, de acties in te spreken en drie keer per dag te beluisteren, etc.

Nu is het juiste moment

Als je de bereidheid hebt te doen wat nodig is, je bepaalt concrete acties waar je jezelf dagelijks aan herinnert, en je herkent je saboteurs, dan is elk moment het juiste moment om te beginnen met afvallen, om de regie (terug) te pakken. Jij maakt dit het juiste moment!

E-book: Afvallen zonder dieet

Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet. Met tips en recepten, geheel volgens onze methode.  Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In dit boek ontdek je hóe je dat doet.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/ik-wil-graag-afvallen/