Ik kan weer schaamteloos naar het zwembad!


“Ik ben jarenlang structureel te zwaar geweest, maar wel altijd vrij constant. Ik woog rond de 95 kilo en die kilo’s waren verspreid over de hele linie. Niet alleen een hele dikke buik, billen of benen, maar overal zat iets te veel. Ik was er niet gelukkig mee, maar het was ook niet erg genoeg om er wat aan te doen. Ik ben één keer flink afgevallen met Sonja Bakker onder begeleiding van een gewichtsconsulente, maar alle kilo’s kwamen er uiteindelijk weer bij. Ik kreeg twee kinderen, kwam logischerwijs aan, maar zat ook snel weer op mijn oude gewicht.

Zo ging het eigenlijk bijna altijd: aankomen of afvallen, ik kwam altijd weer terug op mijn oude gewicht. Maar ja, dit was wel een gewicht die te hoog was. Eind 2017 kwamen er nog wat kilo’s bij en toen kwam het magische getal van 100 wel heel dichtbij.

De kilo’s vlogen eraf

Een paar jaar geleden had ik al eens het boek Het geheim van slanke mensen gekocht en gelezen en ik besloot het er weer bij te pakken. Destijds sprak het me ook wel aan, maar was ik druk met de kleine kinderen en daardoor had ik er geen aandacht en ruimte ervoor. Maar nu wel! Ik kreeg een inspiratiemail, waarvoor ik mij aangemeld had toen ik het boek had gekocht, en die kwam als geroepen. In mijn hoofd speelde al langer het idee dat ik wat moest doen, de kinderen waren groter, nu kon het!

Ik ging afwegen: ging ik weer een half jaar naar de gewichtsconsulente of zou ik iets anders proberen en mezelf aanmelden voor het coachplan? Met de gedachte dat als het coachplan niks is, ik binnen drie weken altijd terug kon, besloot ik me aan te melden. Maar ik had nog geen één week nodig om te weten dat dit het wél was. De kilo’s vlogen eraf.

voor- en na foto 30 kilo afvallen

Doelen inzichtelijk maken

Het begon met het maken van doelen. Mijn doel was dat ik in december 2018 28 kilo zou zijn afgevallen, van 101 kilo naar 73 kilo. Dan had ik een gezond gewicht en was ik ook een beter voorbeeld voor mijn kinderen. Dan kon ik weer met ze spelen en naar het zwembad zonder mij druk te maken, want ik was toch wel wat onzeker geworden, ondanks dat mijn gewicht altijd vrij constant (te zwaar) was.

Ik rekende mijn ideale kcal inname uit en daar kwam 1600 kcal uit per dag als ik drie kwart kilo wilde afvallen per week. Toen ik daarmee begon, kwam ik erachter dat ik met normaal ontbijten, lunchen, avondeten, een paar tussendoortjes en wat lekkers bij de thee nog wat kcal overhield. Dat had ik niet verwacht! Ondertussen paste ik wel wat aan aan mijn eetpatroon: zo at ik geen toetje meer, want het koekje bij de thee ’s avonds was mij meer waard. En na het invoeren van de borrelnootjes in de eetmeter waren die het mij ook niet meer waard. Elke keer keek ik: wat kan en wil ik laten om mijn eetpatroon aan te passen.

Verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag

Ik zie afvallen in drie fases: de afvallen fase, de stabilisatie fase en de laatste en hopelijk langste fase is op gewicht blijven. Soms kom ik aan, maar dan duik ik niet meer weg voor mijn verantwoordelijkheden. Dat zelf verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen gedrag vind ik juist een heel sterk element in de methode. Je doet het tenslotte zelf. Ook het feit dat je wel alles mag eten, spreekt me erg aan. Keuzes, keuzes, keuzes maken en daarbij je gezond verstand gebruiken. De handvatten en de opdrachten die het coachplan geeft, hebben mij hier erg bij geholpen. Ik ben eigenlijk bijna in een rechte lijn naar beneden gegaan en zo zat ik na ongeveer vijf maanden op mijn streefgewicht van 73 kilo. Toen heb ik deze maar bijgesteld naar onder de 70 kilo, in december zat ik op 68 kilo en in januari zelfs op 65 kilo. Nu moet ik dus mijn ideale kcal inname iets verhogen anders blijf ik afvallen!

Het enige waar ik nog wel eens mee worstel is het stabiliseren. Wat wordt mijn ideale gewicht en hoe blijf ik hierbij? Om dat te ontdekken en te bereiken heb ik het Lifestyle plan erachteraan gedaan. Het is heel fijn om er nog even mee door te kunnen gaan en je verhalen te delen met anderen.

Elke dag nieuwe kansen

Ik besef me dat ik altijd iets kan doen, je kan altijd bijsturen door te compenseren met eten. En als ik drukker ben geweest of op vakantie ben geweest dan weet ik dat ik even een pas op de plaats moet maken.

Inmiddels heb ik al mijn oude kleren weggegooid en niet bewaard, zodat ik een extra stok achter de deur heb. Ik kan weer makkelijker met de kinderen spelen en ga naar het zwembad zonder me te schamen. Ik ben trots op mezelf dat ik dit heb bereikt! En als ik nou eerlijk ben, heeft het me echt niet zóveel moeite gekost.”

 

Interesse in ons 6-maanden coachplan? Klik hier voor meer informatie.

https://miekekosters.nl/maaike-31-kilo-afvallen/