Hoeveel kcal verbrand je met lopen?


Wil je graag calorieën verbranden met lopen? Dat kan! Als het gaat om calorieën verbranden tijdens het lopen, zijn je gewicht en de afstand die je loopt de belangrijkste factoren om te berekenen hoeveel calorieën je verbrandt. 

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen? 

Hoeveel calorieën je precies verbrandt tijdens het wandelen hangt af van je eigen gewicht en tempo. 

Zoveel calorieën verbrand je gemiddeld: 

  • Langzaam wandelen. Met zo’n 3,5 km per uur verbrand je ongeveer 176 tot 265 kcal per uur. 
  • Normaal tempo. Ongeveer 4.5-5.0 km per uur verbrand je circa 222 tot 331 kcal per uur. 
  • Stevig wandelen. Denk aan 5.6 km per uur verbrand je ongeveer 271 tot 406 kcal per uur. 
  • Hoog tempo. Wandel je zo’n 6.4 km per uur? Dan verbrand je ongeveer 315 tot 473 kcal per uur. 

Half uur wandelen kcal 

Ga je een halfuur lopen? Dat zorgt ook al voor calorieverbranding. Loop je op een normaal tempo, dan verbrand je zo’n 111 tot 165 calorieën. Zet je de snelle pas in? Dan kun je wel 157 tot 236 calorieën verbranden in een halfuurtje!

Uur wandelen kcal

Met een uurtje wandelen kun je tot wel 473 calorieën verbranden! Hoeveel calorieën je precies in een uur verbrandt hangt echter af van je eigen tempo en de snelheid van je pas. 

In principe geldt: hoe meer lichaamsgewicht, hoe meer calorieën je verbrandt met wandelen en hoe sneller je loopt, hoe meer calorieën je lichaam nodig heeft. 

Gemiddeld verbrandt iemand in Nederland zo’n 294 calorieën met een uur wandelen.  

Wandelschoenen om kcal te verbrandenWandelschoenen om kcal te verbranden

Wandelen als sport

Wandelen kan een makkelijke én leuke manier zijn om lichamelijk actief te blijven en het kan helpen om op gewicht te blijven of af te vallen, vooral als je jezelf af en toe uitdaagt met heuvels of hardloopintervallen om de intensiteit te verhogen.

Maar elk wandeltempo kan nuttig zijn, zolang je het maar vaak doet. Het belangrijkste van het verbranden van meer calorieën met lichaamsbeweging is iets vinden wat je leuk vindt en het consequent doen. 

Hoewel je misschien niet de meeste calorieën verbrandt met wandelen, tellen ze wel op. Als je het leuk vindt om met je hond te wandelen of als het handig is om te wandelen tijdens je werkpauzes, dan is de kans groter dat je het doet en blijft doen!

Gemiddeld verbrand je zo’n 294 calorieën met één uur wandelen.

Hoe verbrand je meer calorieën met wandelen?

Je kunt het calorieverbruik wat opschroeven, al zijn een aantal factoren niet per direct aanpasbaar. Deze factoren spelen een rol bij je calorieverbruik tijdens het wandelen: 

  • Eigen gewicht. Hoe meer gewicht, hoe meer calorieën je verbrandt. 
  • Looptempo. Hoe sneller je loopt, hoe meer calorieën je verbrandt. 
  • Tijd. Hoe langer je wandelt, hoe meer calorieën je verbrandt.
  • Afstand. Hoe langer je wandelt, hoe meer calorieën je verbrandt. 
  • Looproute. Loop je bergopwaarts? Of op bijvoorbeeld zand? Dan heb je ook meer calorieën nodig.

Hoe werkt calorieën verbranden?

Hoeveel calorieën verbrand je met 10.000 stappen?

Het aantal calorieën dat je verbrandt met 10.000 stappen hangt af van verschillende factoren, zoals je lichaamsgewicht, snelheid van lopen en de route die je neemt. 

Over het algemeen wordt aangenomen dat een persoon gemiddeld tussen de 300 en 500 calorieën kan verbranden door 10.000 stappen te zetten, wat overeenkomt met ongeveer 5 tot 8 kilometer lopen voor de meeste mensen. 

Let op dat dit echt een ruwe schatting is en het voor jou dus anders kan zijn. 

Hoe lang lopen om 500 calorieën te verbranden?

Hoe lang je moet lopen om 500 calorieën te verbranden is wederom afhankelijk van je eigen gewicht en het tempo waarin je loopt. Gemiddeld gezien moet je ongeveer 102 minuten (ofwel iets meer dan 1,5 uur) wandelen om 500 calorieën te verbanden. 

Vrouw wandelt met smartwatchVrouw wandelt met smartwatch

Hoe lang wandelen om 1 kilo af te vallen?

Om 1 kilo lichaamsgewicht te verliezen, moet je een calorietekort creëren van ongeveer 7.700 calorieën. Wandelen is een effectieve manier om calorieën te verbranden, maar het precieze aantal kilometers dat nodig is om 1 kilo af te vallen is lastig te zeggen. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals je lichaamsgewicht, snelheid van lopen en je routes.

Gemiddeld zou je ongeveer 1.570 minuten moeten lopen om 1 kilo af te vallen. Dit is echter een ruwe schatting en ook is het uiteraard niet verstandig 1.570 minuten achter elkaar te lopen. Je kunt beter elke dag een uur stevig wandelen om elke dag een calorietekort van 500 calorieën te creëren. 

Is hardlopen of wandelen beter?

Of hardlopen of wandelen beter is, hangt af van je eigen doelen en fysieke conditie. Hardlopen verbrandt over het algemeen meer calorieën en verbetert cardiovasculaire conditie, maar kan belastend zijn voor gewrichten. 

Wandelen is minder intens, toegankelijker en duurzamer op lange termijn, met minder kans op blessures. Kies de activiteit die het beste past bij je voorkeuren en doelen. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon combineren!

Wandelen en hardlopen zijn allebei goed voor je, maar het kent allebei voor- en nadelen.

Hoe weet je hoeveel calorieën je hebt verbrand?

Je kunt het aantal verbrande calorieën tijdens het lopen meten aan de hand van verschillende soorten gegevens. Je kunt bijvoorbeeld je afstand, trainingsduur of tempo gebruiken om te bepalen hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoe hard je hebt gewerkt.

Ook kun je investeren in bijvoorbeeld een smartwatch die je stappen en activiteit bijhoudt. Dit kan ook helpen bij sporten of andere activiteiten!

Man buiten aan het wandelen voor calorieverbruikMan buiten aan het wandelen voor calorieverbruik

Samenvatting

Als je calorieën wilt verbranden door te wandelen, zijn je gewicht en de afstand die je aflegt belangrijk. Langzaam wandelen verbrandt ongeveer 176-265 kcal/uur, terwijl een stevig tempo tot 406 kcal/uur kan verbranden. 

Zelfs in een halfuur kun je al 111-236 calorieën verbranden, en een uur wandelen kan tot wel 473 calorieën verbranden. Wandelen is een geweldige manier om actief te blijven, je gewicht te beheersen en je gezondheid te verbeteren. Dus trek die wandelschoenen maar aan!

Hoeveel kcal verbrand je met lopen

Over dit artikel

Dit artikel over hoeveel calorieën verbrand je met lopen is voor het eerst gepubliceerd op 20 mei 2024.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie: 

  • hoeveel kcal verbrand je met wandelenhttps://vitamines.com/blog/hoeveel-kcal-verbrand-je-met-lopen/