Hoe belangrijk is slaap? | Blog


Slaap is voor ieder mens ontzettend belangrijk. Wanneer je slaapt ontspannen je spieren en vinden er in het lichaam verschillende herstellende processen plaats die van belang zijn voor de gezondheid van het lichaam. In totaliteit slapen we ongeveer een derde deel van ons leven. Normale slaap vindt plaats volgens een bepaald patroon, dit noemen we de slaapcyclus en die bestaat uit vier fasen. In dit artikel vertellen we je meer over de slaapcyclus en het belang van een goede slaap.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Waarom is slaap belangrijk?
  • De vier slaapfasen
  • De risico’s van slecht slapen
  • Tips om beter te slapen

Waarom is slaap belangrijk?

Iedereen heeft slaap nodig om te leven en voor een goede gezondheid. Tijdens de slaap heeft het lichaam de kans om te herstellen en te genezen, wat de fysieke gezondheid ten goede komt. Daarnaast is slaap belangrijk voor de cognitieve functie zoals het geheugen en de concentratie. In de hersenen krimpen tijdens het slapen de hersencellen tijdelijk. Hierdoor heeft het hersenvocht de ruimte om afvalproducten in de hersenen weg te spoelen en worden de hersenen op deze manier schoongehouden. Wanneer je slaap veranderen verbindingen tussen de hersencellen en worden deze sterker. Ook speelt slaap een belangrijke rol bij het verwerken van emoties en kan een goede nachtrust bijdragen aan het verminderen van stress en angst. Slaap draagt bij aan het herstel van de energievoorraden in het lichaam waardoor je je uitgerust voelt en beter in je vel zit.

De vier slaapfasen

Fase 1: inslapen

Fase 1 is de meest lichte slaapfase. Bij het inslapen bewegen de ogen vaak nog langzaam heen en weer en kunnen geluiden er bijvoorbeeld voor zorgen dat je wakker wordt.

Fase 2: Lichte slaap

Na het inslapen beland je meestal na enkele minuten in de lichte slaapfase. Dit is de fase waarin je moeilijker wakker wordt dan in de eerste fase. Ook later in de nacht zit je vaker in fase 2.

Fase 3: Diepe slaap

In de diepe slaapfase vertragen de ademhaling en de hartslag. Het lichaam ontspant en maakt zich klaar voor een nieuwe dag. Dit is de meest belangrijke slaapfase omdat het lichaam zich in deze fase herstelt. In deze fase is het nog moeilijker om wakker te worden.

Fase 4: Droomslaap

In de droomslaap of REM-slaap zijn de ademhaling en hartslag ontregelmatig. De spieren in het lichaam zijn tijdens deze fase volledig ontspannen en de informatie van de dag wordt verwerkt. In deze fase kun je levendig dromen en bewegen de ogen snel heen en weer, vandaar de naam REM-slaap wat staat voor Rapid Eye Movement.

De risico’s van slecht slapen

Hiervoor heb je al kunnen lezen waarvoor een goede slaap belangrijk is. Dit belang wordt nog eens benadrukt door de negatieve gevolgen die slechte slaap heeft voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Onvoldoende slaap kan zorgen voor problemen met het geheugen, de concentratie en andere cognitieve functies. Daarnaast kan slechte slaap zorgen voor een slechte fysieke gezondheid en het risico gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartaandoeningen, obesitas en een zwakker immuunsysteem vergroten. Ook kunnen door slechte slaap bijdragen aan stress, angst en stemmingswisselingen. 

Tips om beter te slapen

Een regelmatig slaappatroon en voldoende uren slaap zijn van groot belang voor het behoud van een goede gezondheid. Aanbevolen wordt daarom dat volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht krijgen, daarbij is de kwaliteit van slaap ook van belang. Voor een goede slaap zijn een aantal zaken essentieel. Zorg voor een consistente slaaproutine waarbij je rond dezelfde tijd naar bed gaat en rond dezelfde tijd op staat. Zorg daarnaast voor een gezond voedingspatroon en eet geen zware maaltijd voor het slapengaan. Het lichaam blijft dan actiever waardoor het moeilijk is om in slaap te vallen. Cafeïne, nicotine en alcohol beïnvloeden de slaap. Wil je goed slapen, vermijd dan cafeïne vanaf de middag, rook niet en drink geen alcohol. Ook zijn er diverse voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan een goede slaap zoals valeriaan, hop, citroenmelisse en melatonine. Over het algemeen zorgt een goede lichamelijke conditie ook voor een betere slaap. Zorg voor een goede basisconditie door te sporten en overdag voldoende te bewegen. Vermijd sporten laat in de avond, dit maakt het lichaam juist alert en wakker.

Tot slot

Een goede slaap is ontzettend belangrijk voor een gezond lichaam en gezonde geest. Een slechte slaap kan zorgen voor negatieve gevolgen. Om deze risico’s te vermijden is het belangrijk om zelf te zorgen voor een zo goed mogelijke slaap door voldoende te bewegen, te zorgen voor een gezond voedingspatroon aangevuld met de juiste voedingsstoffen en te zorgen voor een consistente slaaproutine. Bij aanhoudende slaapproblemen is het aan te raden om professionele hulp te zoeken.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/hoe-belangrijk-is-slaap/