Het voelde fijn om goed voor mezelf te zorgen


Van jongs af aan heb ik al gedoe gehad met mijn gewicht. Ik was altijd wel wat steviger, wat ervoor zorgde dat ik veel met diëten bezig was. Dat hielp om kilo’s te verliezen en op een gegeven moment bereikte ik een mooi gewicht. Maar het lukte helaas niet dat te behouden.

Tijdens mijn zwangerschappen had ik veel pijnklachten waardoor ik weinig kon doen en niet kon sporten of bewegen. Het maakte dat ik niet lekker in mijn vel zat. Ik bleef binnen en at uit emotie. Tot ik na mijn zwangerschap 125 kilo woog. Dat was ongekend, ik schrok er enorm van. Ik voelde me onprettig over mijn lichaam en over hoe ik eruit zag. Hoewel ik altijd gek was op dansen en avondjes uit gaan met vriendinnen, bleef ik nu liever binnen. Ik schaamde me. Ik wilde heel graag dat er iets zou veranderen, maar 125 kilo vond ik zo veel. Het voelde als een eindeloze tocht. Waar moest ik beginnen? Als ik 25 kilo af zou vallen was ik nog steeds te zwaar.

Het liefst ging ik op zoek naar een quick fix: een wonderpilletje of drankje waarmee ik een no time heel veel gewicht zou verliezen. Maar zou dat echt bestaan?

Geen wondermiddel

Nee. Een quick fix bestaat én werkt niet. Slank gedrag aanleren en je mindset over eten veranderen wel. Dat vertelde Mieke Kosters tijdens een uitzending die ik zag van Koffietijd. Mieke vertelde over hoe ze het eetgedrag van haar slanke vriendinnen kopieerde en zo zelf 18 kilo afviel. Ze vertelde hoe ze ontdekte dat slanke mensen geen geluksvogels zijn die alles kunnen eten zonder aan te komen, maar dat ze andere keuzes maken en anders denken over eten. Iets wat je kunt aanleren. Dat sprak me aan! Inderdaad, ik kende genoeg slanke mensen om me heen. Dat zette me aan het denken: zouden zij iets heel anders doen dan ik? Of iets weten dat ik niet weet?

Ik ga ervoor!

Mieke’s verhaal had me niet losgelaten, ik was langzaamaan overtuigd geraakt van de methode van Skinnyminds. Geen dieet of wondermiddel, maar een verandering in je mindset en eetgedrag. Ik hoopte dat dit in mij iets zo triggeren om te veranderen. En dus schreef ik me, hoogzwanger vanuit bed, in voor het coachplan van Skinnyminds.

Ik hield me voor er niet te veel van te verwachten, want ik was al vaak teleurgesteld. Maar het coachplan sloeg direct aan! Ik ben meteen in de lessen gedoken en meldde me aan voor de coachgroep. Ik vond de stof heel interessant. Wat ik heel tof vond is dat het van het begin af aan duidelijk was dat Skinnyminds geen quick fix is. De kilo’s vliegen er niet zomaar af, er bestaat geen wonderpilletje of toverdrankje. Dat zou natuurlijk wel leuk zijn, maar zo is de werkelijkheid niet.

Zo ging ik op weg naar een blijvende oplossing. In de app rekende ik mijn ideale kcal-inname uit en ik besloot ik een inname van 1500 kcal per dag aan te houden. Sporten kon ik kort na de geboorte nog niet, dus ik begon eerst met het bestuderen van mijn eetpatroon en het aanpassen daarvan. Mijn doel was om 35 kilo kwijt te raken.

voor- en na foto 51 kilo afvallen

Liever een gin-tonic dan twee latte macchiato’s

Ik ging op zoek naar slimme aanpassingen in mijn eetpatroon om me te kunnen houden aan de 1500 kcal per dag. Wat vond ik echt de moeite waard, en wat wilde ik veranderen?

Jarenlang begon ik de dag met twee latte macchiato’s (255 kcal). Dat was mijn vaste prik om de dag mee te starten. Maar ik kwam erachter dat er dan ’s avonds geen ruimte meer was voor wat te knabbelen of een lekkere gin-tonic. En dat heb ik dan toch een stuk liever! Dus verving ik mijn latte macchiato’s voor zwarte koffie. Ook nam ik voortaan een salade met vis of mager vlees mee naar mijn werk, zodat ik niet met honger in de kantine belandde. Volvette kaas heb ik vervangen voor 30+ kaas en tijdens onze vaste frietavond op vrijdag deed ik alleen mee met friet en nam ik geen extra snacks meer. Over het algemeen koos ik voor meer eiwitrijke producten en minder koolhydraten, omdat eiwit mij een meer verzadigd gevoel geeft. Daarnaast ben ik minder brood gaan eten en meer groenten, vis en cottage cheese.

Aan de slag

De eerste kilo’s gingen er af, dat vond ik nog niet heel spannend. Maar na drie maanden waren de eerste vijftien kilo eraf en kwam de honderd in zicht. Dat was toch wel een magische punt!. In vierenhalve maand was ik 25 kilo afgevallen en mijn doel van 90 kilo kwam steeds dichterbij. Dan zou ik weer net zoveel wegen als voor mijn zwangerschappen. Toch waren het lang niet alleen de kilo’s die me motiveerden. Ik heb twee jonge kinderen, die wilde ik graag het goede voorbeeld geven. Ook voelde het fijn om goed voor mezelf te zorgen, dat had ik al veel te lang niet gedaan. De wetenschap dat ik nu goed bezig was voor mezelf gaf me een positieve boost.

In beweging!

En zo ging ik door met het maken van keuzes. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerst. Plannen, kcal bijhouden en alles opschrijven. Dat was mijn houvast. Ook was ik na een tijdje rustig gaan fietsen en roeien op zolder, daar hebben we een fiets- en roei-apparaat staan. Buiten gaan hardlopen wilde ik wel, maar vond ik echt een drempel. Dan zou ik hartstikke voor schut staan, dacht ik.

Maar nadat ik een tijdje thuis had getraind heb ik me eroverheen gezet. Het enige wat ik hoefde te doen was letterlijk de drempel over en naar buiten. Eerst was het confronterend: jeetje, dacht ik, wat sleep ik allemaal met me mee. Maar keer op keer ging het beter. Door te sporten komt er in je lichaam het gelukshormoon endorfine vrij, en dat was goed te voelen. Ik werd er vrolijk van! Bovendien motiveerde sporten ontzettend: wat je er net af hebt gelopen snoep je er niet zomaar bij.

Afvallen met dingen die ik lekker vond

En zo bereikte ik na iets meer dan een half jaar de 90 kilo. Wauw! Ik had mijn doel behaald. Maar tegelijkertijd dacht ik: als ik dit kan, dan kan ik ook verdergaan. Dan zie ik wel waar het schip strand, wie weet kon ik wel terug naar het gewicht dat ik had tijdens mijn bruiloft. Daarvoor moest ik destijds heel veel moeite doen, maar nu leek het wel vanzelf te gaan. Zolang ik me hield aan mijn 1500 kcal per dag ging het eraf. En omdat ik zelf koos voor dingen die ik lekker vond, hoefde ik helemaal niet af te zien. Van 90 ging ik naar 86 en vanaf daar naar 83. Ik kon me niet meer herinneren wanneer ik dat voor het laatst had gewogen!

Van 125 naar 74 kilo

Keer op keer bleef ik tegen mijn man zeggen: ik had nooit gedacht dat ik dit zou kunnen halen. Maar ik haalde mijn tussendoelen keer op keer. Ik bereikte de 74 kilo en voelde dat dit het moment was om te stoppen met afvallen. Dit gewicht voelde goed! Wat een verschil. Hoe het voelt om slank te zijn kan ik niet in woorden uitdrukken. Van 125 naar 74 kilo. Ik heb nu een gezond BMI en geniet van sporten, wat ik nu vier keer per week doe. Ik ben nog steeds wel curvy met mijn maatje 40, maar ik voel me fantastisch. Ik kan leuke kleren dragen en werd overspoeld met complimenten. Sommige mensen herkenden me zelfs niet eens!

Die 51 kilo kwijt zijn voelt nog steeds als pure vrijheid. Ik sta weer middenin het leven, ga weer dansen en avondjes uit met vriendinnen en val nu op in mijn schoonheid, niet door mijn omvang. Het belangrijkste en mooiste vind ik dat ik meer respect heb gekregen voor mijzelf en mijn lichaam. Ik ben goed voor mezelf gaan zorgen en dat is iets wat iedereen verdient.

Uit mijn schulp

De kilo’s gingen er zeker niet vanzelf af, ik heb er hard voor gewerkt en moet nog steeds goed opletten om op gewicht te blijven. Als ik niks opschrijf of bijhoud, dan val ik weer terug in oude patronen. Maar ik heb nu de tools om de regie te pakken, waar ik ook ben. Zo houd ik ook bij wat ik eet als ik op vakantie ben. Het gaat nu eenmaal niet vanzelf.

Wat ik ervoor terug heb gekregen is onbeschrijflijk en enorm de moeite waard. Dat gun ik iedereen, en dat is ook de reden dat ik mijn verhaal deel. Ik wil graag laten zien dat het écht kan. Ook als je van ver moet komen, fulltime werkt en/of jonge kinderen hebt. Goed (blijven) zorgen voor jezelf en stilstaan bij je gevoel is altijd en in alle situaties belangrijk. Ik heb het idee dat ik uit mijn schulp ben gekropen. Het omhulsel aan kilo’s dat jarenlang om me heen zat heb ik van mezelf afgegooid. Dat deze vrouw eronder zat had ik 50 kilo terug niet durven dromen, maar is realiteit!

Interesse in ons 6-maanden coachplan? Klik hier voor meer informatie.

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/monique-51-kilo-afvallen/