Het achtvoudige pad van Yoga – De 8 stappen uitgelegd!


Het achtvoudige pad van Yoga, heb jij daar al eens over gehoord?

De eerste keer dat ik over het achtvoudige pad van Yoga hoorde, was het net alsof ik naar Chinees aan het luisteren was. De woorden die genoemd werden waren in het Sanskriet genoemd en geschreven en verwarde me ontzettend.

‘Hoe moest ik dit allemaal gaan onthouden, laat staan beoefenen?!’

Ondanks deze verwarring heb ik hard mijn best gedaan en het achtvoudige pad van Yoga goed bestudeerd en uiteindelijk ook redelijk onder de knie gekregen.

Helaas blijft het voor iemand die er voor het eerst mee in aanraking komt nog steeds lastig te begrijpen. Daarom heb ik het achtvoudige pad hieronder zo simpel mogelijk geprobeerd uit te leggen.

Je komt in dit blog onder andere te weten:

 • Wat het achtvoudige pad precies is
 • Welke afzonderlijk stappen het achtvoudige pad kent
 • Waarom het achtvoudige pad essentieel is binnen de Yoga

En nog veel meer! Lees je mee?

achtvoudige pad

Vraag en antwoord

1.Wat is het achtvoudige pad van yoga?

Het achtvoudig pad bestaat uit 8 onderdelen, die gebaseerd zijn op de yoga Sutra’s van Patanjali.

2.Wat zijn de 8 stappen van het achtvoudige pad?

Yamas, niyamas, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana, samadhi.

Wat is het achtvoudige pad?

Het achtvoudige pad is gebaseerd op de Yoga Sutra’s van Patanjali. Het is het achtvoudige pad uit de ‘Ashtanga Yoga’, maar hierbij wordt verwarrend genoeg niet de Yogastijl Ashtanga yoga zoals die in Yoga studio’s gegeven wordt bedoeld.

Je kunt hier wat meer lezen over het verschil tussen Ashtanga yoga van Patanjali en Ashtanga yoga, de yogastijl.

Patanjali benadert het achtvoudig pad als Yoga waarbij ook de geest belangrijk is. Het wordt daarom ook wel ‘de Yoga van de geest’ genoemd. Patanjali beschrijft yoga ook als:

“Yoga is calming the fluctuations of the mind.”

Het achtvoudige pad van Yoga bestaat dus uit 8 onderdelen die samen het geheel van Yoga vormen. Deze acht onderdelen zijn:

 1. Yama. 
 2. Niyama. 
 3. Asana. 
 4. Pranayama. 
 5. Pratyahara. 
 6. Dharana.
 7. Dhyana.
 8. Samadhi. 

In de video hieronder zal ik je deze stappen zo eenvoudig mogelijk proberen uit te leggen 🙂

Het achtvoudige pad

1. Yamas

De Yamas wijzen je er in principe op dat je aardig en respectvol bent naar je medemens. De Yamas bestaan weer uit vijf ‘geloften’ die je helpen op dit pad te blijven.

De vijf Yamas zijn:

Ahimsā – Dit betekent dat je geen geweld mag gebruiken naar anderen. Je dient liefdevol en aardig te zijn naar je medemens. Dit zorgt er ook voor dat andere mensen minder agressief naar jou toe zijn.

Satya – Spreek je altijd de waarheid? Worden de woorden die uit je mond komen omgezet in daden?

Āsthēya – Steel je niet van andere mensen of jezelf?

Brahmachārya – Gebruik je je energie op de juiste manier?

Aparigraha – Vrij zijn van hebzucht. Kan je je verlangens weerstaan om altijd maar meer te willen hebben?

2. Niyamas

Ook zijn er vijf Niyamas. In tegenstelling tot de Yamas, zijn de Niyamas meer naar binnen en op jezelf gericht.

De vijf Niyamas zijn:

Shaucha – Zorg je goed voor je lichaam en geest door deze schoon en puur te houden?

Samtōsha – Kan je tevreden zijn met de dingen die je al hebt?

Tapas – Staat voor soberheid en komt er op neer dat je de onzuiverheden van je lichaam en geest vernietigd en je energie kunt beheersen.

Svādhyāya – Staat voor zelfreflectie en zelfbewustzijn. Ben je bezig je zelfbewustzijn te ontwikkelen?

Īshvarapraņidhāna – Neem je de tijd om te beseffen dat er meer is dan jijzelf? Dit is niet zozeer ‘God’ zoals we die kennen uit het Christendom, maar meer de krachten van het universum.

*Mocht je trouwens ooit bij me in de les staan, vraag me niet om dit woord uit het Sanskriet uit te spreken! 😉

3. Asana

Dit is het meest bekende onderdeel van het achtvoudige pad van Yoga. Asana’s zijn namelijk de houdingen die je beoefent met yoga.

Zo zie je dat de houdingen die je bij Yoga doet maar een klein stukje van de puzzel zijn van het totaalplaatje.

De houdingen zijn bedoeld om de aandacht te richten op jezelf en deze naar binnen te richten. Dat je er wat fitter en gezonder door wordt is eigenlijk slechts een bijeffect.

De houdingen maken bepaalde energie los in je lichaam en zijn bedoelt om zowel lichaam, geest, de adem, je hart en je ziel te verbinden.

patanjali

4. Pranayama

Prana is de levensenergie. De energie waardoor je kunt bestaan op deze wereld. De prana wordt gedragen door de ademhaling.

Daarom is de ademhaling in yoga zo ontzettend belangrijk. Adem op de juiste manier en alle puzzelstukjes zullen in elkaar vallen. Lees hier meer over pranayama.

5. Pratyahara

Dit is het terugtrekken van de zintuigen. In plaats van je zintuigen naar buiten te laten stralen op de wereld om je heen, gebruik je ze nu om jezelf te ontdekken.

De zintuigen worden hierdoor sterker, omdat ze niet worden afgeleid door de miljoenen indrukken die zich constant om ons heen bevinden.

6. Dharana

Zesde in het achtvoudige pad van Yoga is Dharana (Ik weet, het de termen blijven raar klinken). Dharana is het fixeren van aandacht op een object en hierbij kom je tot volledige concentratie.

Dit focuspunt kan bijvoorbeeld de ademhaling zijn, of een mantra. Het maakt niet uit wat het is, als het maar werkt voor jou.

Het doel hiervan is om de afdwalende gedachten te kalmeren en zich te laten focussen op een iets.

7. Dhyana

Als je gedachten niet meer afdwalen en je bent volledig gefocust is het tijd voor meditatie.

Dit is het punt waarop er geen gedachten meer zijn en je voelt de directe ervaring van hetgeen wat je aan het doen bent. Je bent volledig in het hier en nu.

8. Samadhi

Dit is het uiteindelijke doel van Yoga. ‘Doel’ is misschien niet het juiste woord, omdat je het niet in je agenda kan zetten en het zomaar ‘doen’.

Het is iets wat voortkomt uit het oefenen van yoga en kan min of meer spontaan gebeuren. Je lichaam, zintuigen en de geest zijn één en je ervaart het hier en nu en voelt je verbonden met alles om je heen.

Samadhi is als het ware een samensmelting van alle andere zeven onderdelen van het achtvoudige pad van Yoga.

achtvoudige pad van yoga

Het achtvoudige pad – Nog steeds vreemd?!

Als je nog nooit eerder van het achtvoudige pad van Yoga hebt gehoord kan dit allemaal heel vreemd en raar klinken. Misschien denk je wel ‘waar heeft die jongen het over?!’.

Toch is Yoga niet compleet zonder alle van deze acht onderdelen. Asana’s, de houdingen zijn zonder de zeven andere onderdelen slechts een ‘fysieke work-out’ en hiervoor kun je net zo goed gaan fitnessen.

Alle 8 onderdelen zijn gelijk en de één kan niet zonder de ander. Ze werken samen en als er één buiten beschouwing wordt gelaten is het niet echt Yoga.

Ik hoop dat dit je een wat beter beeld geeft van wat Yoga eigenlijk is. Vooral over de onderdelen van het achtvoudige pad buiten de yogahoudingen.

Wat ik ook hoop is dat er een klein vonkje is overgeslagen en dat je interesse naar meer kennis over yoga is aangewakkerd. Er is zoveel te leren en te ontdekken! Ga verder met ontdekken! Lees, leer maar vooral: Ervaar!


Laat het met weten als je vragen of opmerkingen hebt in de reacties hieronder!

https://www.happywithyoga.com/yoga/achtvoudige-pad-van-yoga/