Gezond oud worden| Wie wil dat nou niet?


We leven in Nederland gemiddeld een stuk langer dan heel wat jaren geleden. Langer leven betekent dat we ouder worden en dat gaat gepaard met veranderingen, zowel lichamelijk als geestelijk. In welke mate en hoe snel dit gebeurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Door gezond ouder te worden, is niet alleen de kans dat je langer leeft groter, maar voel je je ook vitaler naarmate je ouder wordt. Wie wil dat nou niet?

Er zijn verschillende zaken die van invloed zijn op jouw gezondheid en de mate waarin je gezonder oud wordt. In dit artikel vertellen we je welke invloeden dit zijn en hoe je zelf kunt bijdragen aan een zo lang en gezond mogelijk leven.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Het ontstaan veroudering
  • Voorkom schade door vrije radicalen
  • Verstoorde cellen
  • Voorkom insulineresistentie
  • Voorkom stress
  • Het belang van een zo goed mogelijk werkend immuunsysteem
  • Evenwichtige darmflora

Hoe ontstaat veroudering

Ons lichaam veroudert door een opeenstapeling van schade aan onze cellen. Gedurende ons leven ontstaat schade aan onze lichaamscellen. Het lichaam kan deze schade deels herstellen maar er blijft steeds een deel over dat het lichaam niet kan repareren. Dit gedeelte neemt jaarlijks toe en er ontstaat een ophoping aan verouderde cellen. Deze cellen kunnen zich niet meer delen om jonge nieuwe cellen te maken en hierdoor gaan er fouten ontstaan in de celdeling waardoor optreedt, dat gepaard gaat met hoge risico op problemen, zoals bijvoorbeeld: verlies van kracht en spiermassa, maar ook het verslappen van de huid en grotere gezondheidsproblemen.

Hoe snel dit proces verloopt is grotendeels afhankelijk van hoe je leefstijl is geweest en hoe deze nu is. Ook genen spelen een belangrijke rol. Je genen waarmee je geboren wordt, bepalen voor welke risico’s je gevoelig bent. Daarvoor is tegenwoordig DNA onderzoek beschikbaar. Je leefstijl- en omgevingsfactoren bepalen welke van deze genen uit- en aan worden gezet. Met een gezonde leefstijl is het dus mogelijk om ‘slechte genen’ te slim af te zijn, waardoor je een bijdrage levert om gezonder oud te worden. Welke factoren hier positief en negatief aan bijdragen, vertellen we je hieronder. De impact die leefstijl en omgevingsfactoren hebben op je lichaam kun je heel goed in kaart brengen met bloed- en ontlastingsonderzoek.

Voorkom schade door vrije radicalen

Vrije radicalen zijn zuurstofmoleculen die ons DNA en cellen kunnen beschadigen, waardoor het verouderingsproces zal versnellen. Vrije radicalen kunnen van binnenuit ontstaan door het vrijmaken van energie, bij de celdeling en ontgiften. Wanneer men meer energie verbruikt bijvoorbeeld door intensief te sporten, zullen meer vrije radicalen worden opgewerkt. Daarnaast ontstaan ook vrije radicalen door invloeden van buitenaf zoals door het eten van ongezonde voeding en drinken van alcohol, zonnestraling, luchtvervuiling, nicotine en lichaamsvreemde (chemische) stoffen zoals gifstoffen op landbouwproducten. Om cellen goed te houden is het belangrijk om schade door vrije radicalen zoveel mogelijk te voorkomen.

Naast vermijden van ongezonde invloeden van buitenaf spelen antioxidanten een zeer belangrijke rol. Antioxidanten zijn in staat om vrije radicalen te neutraliseren (op te vangen). Op deze manier ontlasten ze je lichaam en helpen je immuunsysteem, en helpen in het vertragen van het verouderingsproces. Antioxidanten komen van nature voor in voeding, voornamelijk in felgekleurde fruit- en groentesoorten.  De beschermende werking van antioxidanten is het sterkts als je dagelijks een brede variatie aan verschillende antioxidanten inneemt.  Een hoogwaardig antioxidanten complex kan daarom een welkome aanvulling zijn!

Verstoorde cellen

Methylering is als het ware het aan- en uitzetten van stukjes DNA, waardoor de DNA-structuur verandert. Elke seconde verricht ons lichaam meer dan een miljard methyleringprocessen. Daarbij wordt de ene stof omgezet in de andere. Denk aan gifstoffen die onschadelijk worden gemaakt of bijvoorbeeld hormonen en neurotransmitters die vrijkomen en op het juiste niveau blijven. Verstoring van methylering kan leiden tot verstoorde celfuncties die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende gezondheidsongemakken en versnelling van het verouderingsproces. Factoren die het methyleringproces kunnen beïnvloeden zijn een ongezonde levensstijl en blootstelling aan toxinen. Zorg voor een gezonde leefstijl en vermijdt zoveel mogelijk blootstelling aan toxinen uit bijvoorbeeld ongezonde voeding, vervuilde lucht en chemische verzorgingsproducten en ondersteun zo een gezonde methylering die bijdraagt aan gezonde celgroei en ontwikkeling van het lichaam naarmate we ouder worden.

Voorkom dat je resistent wordt voor insuline

Als je niet meer gevoelig bent voor insuline dan vormt dat een risico van verouderingsverschijnselen. In onze moderne maatschappij is dit een factor waar veel mensen mee te maken krijgen. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat bloedsuiker opgeslagen kan worden in de lichaamscellen waardoor het bloedsuikergehalte niet te hoog oploopt. Als je lichaamscellen ongevoelig worden voor dit hormoon  kan glucose minder goed worden opgenomen in de cellen waardoor de bloedsuikerspiegel kan stijgen en uiteindelijk schadelijk wordt voor je lichaam. De oorzaken voor dit gebeuren, ontstaan hoofdzakelijk door het jarenlang voeren van een verkeerde leefstijl. Verkeerde voeding, overgewicht, suikers, weinig beweging, langdurige stress, roken , alcohol, slaapgebrek, allemaal voorbeelden die er toe leiden dat je cellen ongevoelig worden voor insuline.

Een gezonde leefstijl is vanuit deze optiek dan ontzettend belangrijk om het verouderingsproces zoveel mogelijk te vertragen.

Voorkom stress

Stress ervaren we allemaal, in meerdere of mindere mate en als gevolg van verschillende oorzaken. Stress kan onder andere worden veroorzaakt door een hoge werkdruk, een lastige thuissituatie, een slechte nachtrust maar ook door ongezonde voeding of een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen, bepaalde medicatie of toxische belasting.  Stress is in feite een reactie in het lichaam die op de lange termijn zeer schadelijk is, en veroorzaakt wordt door leefstijl- en omgevingsfactoren, waarbij ook de genetische component een rol speelt. In situaties van stress produceert het lichaam het hormoon cortisol, dat het lichaam helpt om te reageren op stressvolle situaties.

Wanneer we langdurig of vaak gestrest zijn raakt de cortisolspiegel verhoogd en kan op de lange termijn leiden tot aantasting en uitputting van lichaamsfuncties. Ook kan cortisol zorgen voor afbraak van collageen, dit is het eiwit dat zorgt voor stevigheid en veerkracht van de huid. Afbraak van collageen zorgt voor rimpels en andere tekenen van huidveroudering. Daarnaast kan stress ervoor zorgen dat de telomeren, de beschermende dopjes aan het einde van de chromosomen die het DNA beschermen, korter worden. Deze worden van nature korter maar stress versnelt dit proces. Korte telomeren dragen bij aan veroudering op celniveau.   

Stress volledig vermijden is geen makkelijke opgave, maar om gezond oud te worden is het verminderen van stress wel noodzakelijk. Beheers stressniveaus door te zorgen voor regelmatige lichaamsbeweging, voldoende ontspanning en sociaal contact. En kunnen voedingstoffen zoals magnesium, vitamine B5, ashwaganda* en rhiodiola* ondersteuning bieden in stressvolle perioden.

Het belang van een zo goed mogelijk werkend immuunsysteem

Een goed werkend immuunsysteem is essentieel voor een goede gezondheid en om zo gezond mogelijk oud te worden. Het immuunsysteem beschermt ons lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf en speelt daarnaast een belangrijke rol bij het opruimen en beschermen van schadelijke cellen en bij herstelprocessen in ons lichaam. Het immuunsysteem kan verzwakken naarmate we ouder worden door veranderingen en afname van productie van belangrijke immuuncellen. Dit kan ervoor zorgen dat we kwetsbaarder worden voor invloeden van buitenaf en kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk het immuunsysteem goed te blijven ondersteunen zodat ook naarmate we ouder worden het immuunsysteem zijn werk goed kan blijven doen. Ondersteun het immuunsysteem door een gezond voedingspatroon en gezonde leefstijl. Naast een gezond voedingspatroon en gezonde leefstijl kunnen ook diverse voedingsstoffen zorgen voor extra ondersteuning van het immuunsysteem.

Evenwichtige darmflora

Ook een evenwichtige darmflora speelt een grote rol bij gezond oud worden. In onze darmen bevinden zich vele bacteriën die samen de darmflora vormen. Deze goede en slechte bacteriën spelen een rol bij het ondersteunen van de spijsvertering, opname van belangrijke voedingsstoffen en de goede werking van het immuunsysteem. Je darmen vervullen veel meer dan alleen je stoelgang en spijsvertering. Ze bepalen voor een groot deel je algemene gezondheid. De samenstelling van de darmflora kan veranderen naarmate we ouder worden als gevolg van verschillende factoren. Een onevenwichtige darmflora waarbij slechte bacteriën de overhand nemen kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Zorg voor een evenwichtige darmflora door het volgen van een vezelrijk dieet dat de goede bacteriën in de darmen voedt. Probiotica kunnen helpen bij het ondersteunen van gezonde darmen en komen voor in bijvoorbeeld gefermenteerde groenten, yoghurt of kefir of zijn te krijgen in de vorm van een supplement. Vermijdt daarnaast zoveel mogelijk voedingsmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor de darmflora zoals bewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers en voorkom stress zoveel mogelijk.

Tot slot

Oud worden willen we allemaal en dan natuurlijk het liefst zo gezond mogelijk. Een gezond, gelukkig en lang leven van goede kwaliteit begint altijd bij een gezonde leefstijl. In deze blog hebben we je meer verteld over de verschillende factoren die kunnen leiden tot versnelling van het verouderingsproces maar ook tot gezondheidsproblemen die je het liefst wilt voorkomen. Een gezonde leefstijl  is het allerbelangrijkste voor een lang en gezond leven. Zorg voor gezonde voeding, voldoende beweging, en ontspanning en plezier, een goed werkend immuunsysteem en vermijdt zoveel mogelijk schadelijke invloeden van buitenaf. Voedingssupplementen kunnen ondersteuning bieden in deze belangrijke missie en regelmatig preventief onderzoek geeft inzicht hoe het er echt voor staat met je gezondheid en zorgt ervoor dat je eventuele gezondheidsproblemen zo snel mogelijk kunt aanpakken.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/gezond-oud-worden/