Een ACT oefening waardoor je nu in actie komt richting je doelen


Je kunt deze tekst ook beluisteren in een podcast.

Meld je hieronder aan en wordt op de hoogte gehouden voor nieuwe afleveringen.

In dit artikel vind je de volgende onderwerpen:

Vandaag wil ik het hebben over ACT, acceptance commitment therapy, een wetenschappelijk bewezen effectieve aanpak van allerlei issues waar je tegenaan loopt in het leven. Wat mij betreft is dit een hele interessante en effectieve aanpak, en ik gebruik deze dus ook veel in mijn boeken en trainingen. Het is een actiegerichte aanpak, de naam zegt het eigenlijk al, je komt in actie richting je waarden en doelen en laat je niet van de wijs brengen door alle gedachten en emoties die je hebt. Dat is eigenlijk de zin die ACT in een notendop beschrijft, doen wat je moet doen en ruimte maken voor ongemak en pijn. Als je dit nou interessant vindt en wil afvallen kun je een training bij mij volgen, en als je je meer wil verdiepen in ACT raad ik je mijn favoriete boek “De valstrik van geluk” van Bruce Harris aan.  

Ineffectief gedrag 

ACT zegt eigenlijk dat in een waardevol leven ook ruimte is voor minder leuke emoties, gedachtes, herinneren etc. Wat heel veel mensen doen is namelijk controle strategieën inzetten bij gevoelens of situaties die je niet wilt ervaren omdat ze negatief zijn. Je gaat ertegen vechten, en dat brengt je eigenlijk alleen maar verder van je doel af. Dit kan natuurlijk op allerlei manieren, bijvoorbeeld negatieve gevoelens weg eten, of misschien wel drinken, maar ook shoppen is een goed voorbeeld. Het gaat eigenlijk om ineffectief gedrag, wat je inzet om vaak niet te voelen wat er speelt in je leven. 

Maak ruimte

In plaats van te vechten met die gedachtes en gevoelens, moet je volgens ACT dit van een afstandje bekijken. Ervaar wat er gebeurt en wat je voelt, laat het toe en geef het een plekje in je leven want als je eenmaal ruimte maakt voor minder leuke situaties, gedachtes en emoties, heb je ook veel meer ruimte voor positieve en waardevolle emoties, gedachtes en dingen die je meemaakt. Je hebt meer tijd om de dingen te doen die jij leuk en belangrijk vindt, en om in actie te komen richting jouw doelen. De dingen die je dus niet meer wil voelen en ervaren toch een plekje te geven, zodat je er niet meer door overspoeld raakt, en het je leven niet meer beheerst. Je gaat met die gedachtes en gevoelens onder je arm, richting je doel.  

Afvallen 

Als ik het concreet over afvallen heb, heb ik het over de mensen die maar met hardnekkige gedachtes in hun hoofd blijven zitten. Heel veel mensen die beginnen met afvallen blijven gedachtes hebben van: 

“Wat ik ook probeer het lukt me toch nooit” 

“Ik heb een laag zelfbeeld, en daardoor zorg ik eigenlijk nooit goed voor mezelf, ik ben het niet waard” 

En dit soort gedachtes zitten het afvallen absoluut in de weg. Weer andere mensen beginnen wel, maar zetten bijvoorbeeld andere dingen altijd voor het afvallen, of hebben slechte eerdere ervaringen met afvallen waarin ze blijven hangen. Het kan zelfs zo zijn dat slechte situaties en gevoelens die helemaal niks met afvallen te maken hebben je tegenhouden. Ook bij afvallen gaat het er dus om dat jij dit soort dingen herkent en erkent en er mee omgaat, niet in overeten doorschiet, en er niet mee in gevecht gaat.  

Het doosje

Ik had laatst een sessie voor mijn 100 dagen programma over ACT, en toen kwam één van de deelnemers met een hele leuke oefening, die ze van een oude coach van skinnyminds nog had meegekregen. Je hebt een doosje of bakje, een pen en een papiertje nodig. De vraag aan jou tijdens deze oefening is: Wat is jou meest hardnekkige en belangrijkste gedachte, gevoel of herinnering, die eigenlijk continu in de wegstaat om de dingen te doen die je wil doen? Dit mag zo groot of klein zijn als je zelf wil. Zo is het bij mij denk ik dat ik het niet te moeilijk wil hebben, dat is mijn gedachte waardoor ik vaak mijn doelen niet haal. Het kan echt van alles zijn, een slechte herinnering, te veel van gezelligheid houden, je zelfbeeld, als het maar het grootste ding is dat jou tegenhoudt en steeds weer terugkomt. Schrijf dat op het papiertje en stop het in het doosje. Zet het doosje ergens neer in het zicht of neem het zelfs met je mee, maar doe het heel bewust in het doosje en zeg: 

“Je hebt een plek in mijn leven, je mag er zijn, maar ik hoef er niet langer alles aan op te hangen” 

Je hoeft er niet langer je eetgedrag en andere dingen door te laten bepalen, want naast dit doosje is er zoveel ruimte om andere dingen te doen, te voelen, en om je eigen keuzes te maken. Om juist de dingen te doen waar je wel blij van wordt, op lange en korte termijn.  

Jij kiest jouw gedrag

Dit betekent dus niet weg eten, maar bel een vriendin, ga even bij je partner liggen, ga wandelen, in bad, noem het maar op, als je maar dingen doet waar je blij van wordt, die bijdragen aan je doel. Tuurlijk kan je af en toe dat doosje even opendoen, even voelen wat erin zit, maar vervolgens stop je het terug, geef je het een plekje en creëer je ruimte voor dingen die je echt belangrijk vindt. Je geeft het een plek in je leven, maar jij kiest er nu voor om er niet altijd naar te luisteren en je leven er niet naar te lijden. Jij kiest het gedrag dat je wel degelijk helpt naar je doelen. Het is dus niet de bedoeling dat je het doosje weer leeg maakt en het er niet mag zijn, juist niet. Je stopt alleen met ertegen vechten, dit is namelijk ook een deel van hoe jij bent.  

Kies voor jezelf 

Ieder mens heeft rare gedachtes en emoties die zij of hij liever niet voelt, dat hebben wel allemaal, maar als je daar maar tegen blijft vechten en het blijft dempen met voedsel, dan kom je niet bij jouw doelen en leef je niet naar jouw waarden. Dat is niet voluit leven. Geef ze een plek, neem het doosje de rest van je leven mee, of zet het in het zicht, maar jij vecht niet langer tegen het doosje, het mag er zijn. Jij kiest voor wat je echt belangrijk vindt en voor het gedrag dat je verder brengt. Ik hoop dat deze oefening ook jou helpt met keuzes maken en inderdaad daadwerkelijk afvallen en nee zeggen tegen overeten. Geef het een plek, stop met vechten en kies voor wat je echt wil. Kies voor jezelf.  

Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.
Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.

Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag. In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.

In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering. Gecombineerd met online groepen en een persoonlijk coachtraject, is dat het Skinnyminds coachplan. Vanaf 2019 leiden we coaches op in onze eigen coachopleiding, geaccrediteerd op HBO-niveau. In 2020 zijn we gestart met de Skinnyminds community.

Mijn dagelijkse ervaringen deel ik hier onder Mieke’s ervaringen

https://miekekosters.nl/een-act-oefening-waardoor-je-nu-in-actie-komt-richting-je-doelen/