Dikke buik na stoppen met roken? 9 tips!


Gewichtstoename na stoppen met sigaretten

Het komt vaak voor dat mensen aankomen na het stoppen met roken. In de maand na het stoppen met roken komen mensen gemiddeld 2-5 kilo aan. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de fysieke effecten van het stoppen met nicotine.

Maar er zijn dingen die je kunt doen om dit tegen te gaan, zoals uitgebalanceerde en voedzame maaltijden eten, bewegen en extra hydrateren als je stopt.

Lees ook: opgeblazen buik? Oma weet raad

Waarom kom je aan als je stopt met roken?

Wat de oorzaak van de extra kilo’s precies is verschilt per persoon. De nicotine in sigaretten en andere tabaksproducten kan verlies van eetlust veroorzaken en verhoogt de stofwisseling. Daardoor kan roken bijdragen aan gewichtsverlies. Stoppen met roken kan deze onderdrukking van de eetlust omkeren, wat juist leidt tot gewichtstoename.

De gewichtstoename na het stoppen met roken kan verschillende oorzaken hebben, zoals minder nicotine in het lichaam en (daardoor) meer eetlust.

Als iemand stopt met roken, krijgen zijn hersenen niet langer de effecten van nicotine, zoals een gevoel van welzijn, ontspanning en dopaminevrijlating. De afwezigheid van nicotine betekent dat de hersenen de belonende waarde van andere dopamine-inducerende stoffen, zoals voedsel, verhogen.

Lees ook: glucomannan werking & bijwerkingen uitgelegd

Veel mensen kunnen huiverig zijn om te stoppen met roken vanwege de mogelijke veranderingen in gewicht, met name gewichtstoename.

Vrouw met overgewicht door stoppen met roken

Hoe lang blijf je aankomen na stoppen met roken?

De gewichtstoename na het roken kan tijdelijk zijn. Het kan ook minimaal zijn. Het hangt af van verschillende factoren, waarvan je sommige zelf in de hand hebt.

De meeste mensen ervaren meer honger als ze voor het eerst stoppen met roken, maar dit is grotendeels een ontwenningsverschijnsel dat na een paar maanden verdwijnt. Het bijhouden van je eetgewoonten, samen met het nemen van stappen zoals zorgen dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt, kan helpen om gewichtstoename onder controle te houden. 

Lees ook: hoe verlies je snel buikvet?

Opgeblazen gevoel na stoppen met roken, hoe komt dat?

Sommige mensen hebben last van constipatie, winderigheid, een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringssymptomen als ze stoppen met roken. Dit is meestal een gevolg van het feit dat je lichaam zich aanpast aan het ontbreken van nicotine. 

Bij de meeste mensen duurt het opgeblazen gevoel een paar weken en verdwijnt het daarna vanzelf. Als het langer dan een paar weken aanhoudt, is het belangrijk om je huisarts op de hoogte te stellen.

Waarom stoppen met roken?

Roken is natuurlijk hartstikke ongezond, dus als je stopt met roken doe je je lichaam een groot plezier. Een gewoonte opgeven kost echter tijd om aan te wennen, zowel fysiek als emotioneel. Neem één stap tegelijk. Als je wel wat aankomt maar erin slaagt om van de sigaretten af te blijven, feliciteer jezelf dan toch! Stoppen heeft namelijk veel meer voordelen dan nadelen:

 • Hart en longen. Je longen en hart worden sterker
 • Huid. Je huid zal er jonger uitzien
 • Gebit. Je tanden zullen witter zijn
 • Adem. Je zult een betere adem hebben
 • Frissere lucht. Je haar en kleren zullen beter ruiken
 • Meer geld. Je zult meer geld hebben als je geen sigaretten koopt
 • Uithoudingsvermogen. Je zult beter presteren in sport of andere lichamelijke activiteiten

Bekijk ook: hulpmiddelen om te stoppen met roken

Voordelen van stoppen met roken

Tips om dikke buik te verminderen na het stoppen met roken

1. Vraag om hulp als je die nodig hebt

Een professional in de eerstelijnsgezondheidszorg heeft misschien gidsen en tips die je kunnen helpen op je reis. Ze kunnen je ook in contact brengen met professionals zoals voedingsdeskundigen of diëtisten die je kunnen helpen de beste keuzes te maken om je gewicht te beheersen.

2. Kies voedzame snacks

Als je stopt met roken, kun je meer trek in snacks krijgen. Probeer slimme keuzes bij de hand te hebben voor als je trek krijgt. Maak zelf snacks of kies voor bijvoorbeeld snoeptomaatjes, komkommer, gedroogd fruit, ongezouten noten of een blokje pure chocola.

Lees ook: afvallen in de overgang: hoe doe je dat?

3. Maak uitgebalanceerde maaltijden 

Bereid jezelf voor op succes door je gezonde en voedzame maaltijden voor de week te plannen. 

Tips om gezond te eten:

 • Mealpreppen. Van tevoren gezonde maaltijden plannen die meer fruit, groenten en volle granen bevatten.
 • Vermijd bewerkte producten. Het verminderen of elimineren van bewerkte voedingsmiddelen zoals snoep en gebakken producten.
 • Informeer bij een diëtist. Praten met een arts of diëtist om een individueel eetplan op te stellen.
 • Ga niet op crash-dieet. Het vermijden van crash-diëten, wat stoppen moeilijker maakt en ertoe kan leiden dat het lichaam de stofwisseling verlaagt en spieren verbrandt als brandstof wanneer je te weinig eet.

Lees ook: grootmoeders tips tegen hoge bloeddruk

4. Eet regelmatig maaltijden

Het is belangrijk om minstens drie volledige maaltijden per dag te eten. Sommige mensen vinden dat vaker kleinere maaltijden eten vooral helpt bij het stoppen met roken. Zorg wel dat je maaltijd uitgebalanceerd is (eiwitten, vezels en gezonde vetten). 

Door regelmatig te eten en uitgebalanceerde maaltijden te bereiden ben je langer verzadigd en grijp je minder snel naar ongezonde snacks.

5. Blijf gehydrateerd

Gehydrateerd blijven kan ervoor zorgen dat je niet naar een snack grijpt als je eigenlijk dorst hebt. Goed gehydrateerd zijn helpt ook om je lichaam en stofwisseling soepel te laten werken.

Lees ook: gezonde lunch meenemen naar werk? 5 tips!

Wat zijn gezonde drankjes om te drinken?

 • Water
 • Water met fruit
 • Kruidenthee
 • Groene thee
 • Thee met verse munt of gember
 • Eventueel groentesapje
Gezond eten om af te vallen na minderen roken

6. Vermijd alcohol

Alcoholische dranken bevatten vaak veel calorieën, wat het beheersen van je gewicht lastiger kan maken. Het drinken van alcohol kan het ook moeilijker maken om je trek in sigaretten onder controle te houden.

Lees ook: waar zitten veel koolhydraten in?

7. Gebruik iets om op te kauwen

Houd tandenstokers, rietjes of andere kauwbare dingen binnen handbereik. Veel mensen merken dat het hebben van iets om op te kauwen als de trek toeslaat, de drang om te roken of te snacken voorkomt.

8. Blijf actief

Actief blijven is altijd een van de beste dingen die je kunt doen om je gewicht onder controle te houden. Het helpt je lichaam ook om de cardiovasculaire schade van roken te herstellen. Wat kun je laagdrempelig doen:

 • Wandelen
 • Joggen
 • Fietsen
 • Roeien
 • Krachttraining

Bekijk ook: slank & detox producten

De meeste beweging kun je gewoon thuis of buiten uitvoeren, zoals fietsen of joggen. Ook kun je naar de sportschool, ga zelf aan de slag met de apparaten of neem een sportklasje waarbij zowel cardio als krachttraining voorbij komen.

Wil je af van je dikke buik? Beweeg dan voldoende. Dit kan gewoon laagdrempelig, zoals (lang) wandelen, joggen of fietsen.

9. Slaap voldoende

Slapen is van essentieel belang voor ons welzijn. Niet alleen om ons lichaam te laten rusten, maar er zijn nog veel meer belangrijke lichaamsprocessen gekoppeld aan slaap, zoals bijvoorbeeld eetlust. Zorg dat je voldoende slaapt, tussen de 7 en 9 uur per nacht. Tips voor een betere nachtrust:

 • Ontspanning. Doe iets ontspannends voor het slapen, zoals lezen of mediteren.
 • Geen schermen. Probeer schermen te vermijden twee uur voordat je gaat slapen, het liefst de hele avond.
 • Eet voldoende. Zorg dat je gedurende de dag al voldoende (vezelrijk eten) hebt gegeten zodat je niet met honger naar bed gaat.
 • Beweeg overdag. Beweeg voldoende overdag, zodat je ‘s avonds makkelijker in slaap valt.
 • Geen koffie. Vermijd koffie in de middag tot en met de avond.

Lees ook: afkicken van suiker

Kan je ook afvallen als je stopt met roken?

Ja, het stoppen met roken kan leiden tot gewichtsverlies, al komt het minder vaak voor. Roken onderdrukt soms de eetlust, dus stoppen kan leiden tot een toename van de calorie-inname. Maar je kunt natuurlijk ook gezondere eetgewoonten aannemen na het stoppen en beginnen met sporten, wat juist kan leiden tot gewichtsverlies.

Bovendien kan een toename van energie na het stoppen met roken leiden tot meer lichaamsbeweging, wat ook bijdraagt aan gewichtsverlies. Hoewel het lastiger is, is het dus wel mogelijk om juist af te vallen na het stoppen met roken. Hiervoor moet je echter wel aan de bak!

Wanneer moet ik naar de dokter?

Als je geprobeerd hebt om te stoppen met roken en weer terugvalt, kan je dokter nicotinevervangingstherapie voorstellen. Behandelingen in de vorm van een pleister, kauwgom, neusspray of inhalator geven je de hele dag door kleine doses nicotine. Ze kunnen helpen om de overgang van roken naar volledig rookvrij te maken.

Als je aankomt na het stoppen en je kunt het niet kwijtraken, heb je misschien betere resultaten met een georganiseerd programma. Vraag je huisarts om een programma aan te bevelen met een goede reputatie dat je kan helpen om op een gezonde, blijvende manier gewicht te verliezen.

Lees ook: orthomoleculair therapeut: wat is dat?

Samenvatting

Het komt vaak voor dat je wat aankomt na het stoppen met roken. Dit kan gebeuren tijdens de ontwenningsperiode, wanneer je lichaam zich aanpast. Sommige mensen hebben ook last van een opgeblazen gevoel en andere maag- en darmklachten.

Het nemen van maatregelen zoals het bijhouden van porties, het vermijden van alcohol, gehydrateerd blijven en actief blijven kan je helpen je gewicht onder controle te houden als je stopt. Als je je zorgen maakt over je gewicht na het stoppen, overweeg dan om met een arts te praten voor meer hulp.

Verder lezen: intermittent fasting: schema & wat is het?

Afvallen na stoppen met roken

Over dit artikel

Dit artikel over dikke buik na het stoppen met roken is voor het eerst gepubliceerd op 11 april 2024. Ga je weer roken na je gestopt bent? Vraag dan om hulp om er voorgoed vanaf te komen.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

 • Na het stoppen met roken dikke buik

 

 

https://vitamines.com/blog/dikke-buik-na-stoppen-met-roken/