De invloed van alcohol op je lichaam


We leven in een samenleving waarin het gebruik van alcohol heel normaal is en waar overmatig gebruik in vergelijking met andere landen veel voorkomt. Zo’n 77,5% van alle volwassen Nederlanders van 18 jaar en ouder drinkt weleens alcohol. Zo’n 6,5 % van de volwassen Nederlanders drinkt overmatig en 8,3% procent kan een zware drinker worden genoemd [1]. Vroeger werd voornamelijk alcohol gedronken bij speciale gelegenheden, tegenwoordig is een wijntje bij het eten of veel drinken in het weekend voor velen de normale gang van zaken. Dit heeft onder andere te maken met de toegenomen welvaart en marketing [2]. Ook ervaren veel mensen positieve effecten bij het drinken van alcohol, ze voelen zich losser en gezelliger wanneer ze alcohol drinken en bovendien kan het drinken van alcohol ook verslavend werken.

Maar hoe ongezond is het regelmatig drinken van alcohol eigenlijk? In dit artikel vertellen we je meer over de invloed van het drinken van alcohol op je lichaam.  

Onderwerpen in dit artikel:

  • Beschadiging van de lever
  • Het maag-darmstelsel
  • Alcohol en de hersenen

Beschadiging van de lever

De lever is een belangrijk orgaan dat onder andere zorgt voor het filteren van het bloed en het onschadelijk maken en opruimen van giftige stoffen die ons lichaam binnenkomen. Een gezonde lever is van belang voor een gezond en goed functionerend lichaam. Alcohol is zo’n giftige stof en zo’n 90 procent van de totale consumptie van alcohol wordt verwerkt in de lever waardoor levercellen kunnen gaan ontsteken en de lever een groot risico op schade loopt. Bij langdurig en overmatig alcoholgebruik kunnen leveraandoeningen ontstaan [3]. Zo’n 90 procent van de mensen die overmatig drinken krijgen te maken met vervetting van de lever. Leververvetting is omkeerbaar als men stopt met drinken zodat de lever zich kan herstellen. Deze kan ook omslaan in ernstigere grotere problemen voor de lever, die is niet onomkeerbaar.

Doe de Online Health CheckGratis leefstijl analyseBinnen 2 uur de uitslagNAAR ONLINE HEALTH CHECK arrow right arrow right

Het maag-darmstelsel

Alcohol komt het lichaam binnen via het maag-darmstelsel waar het wordt opgenomen in het bloed. Door overmatig en langdurig alcoholgebruik kunnen verstoringen ontstaan in alle delen van het stelsel. Ook verstoort alcohol de balans tussen de goede en slechte bacteriën in onze darmen die de darmflora worden genoemd. Een evenwichtige darmflora is cruciaal voor een goede gezondheid, zo bepaalt het onder andere de werking van je immuunsysteem. Een darmflora die uit balans is verzorgd dan ook niet veel goeds voor je gezondheid.

Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dikke en dunne darm. Hierdoor kunnen ze gaan lekken en kunnen ongewenste stoffen in de bloedbaan terecht komen. Dit kan zorgen voor ontstekingen en infecties en zorgt voor extra belasting van het immuunsysteem en de lever.

Liver SupportOndersteunt reinigende werking lever en galDraagt bij aan een normale spijsverteringMariadistel, Artisjok, Paardenbloem, Curcuma, Zwarte Peper en Alfa- LiponzuurGepatenteerde keurmerken Curcumine C3 Complex® en Bioperine®Nu bestellen arrow right arrow right

Alcohol en de hersenen

Alcohol komt via het bloed terecht in de hersenen. De hersenen zijn vanwege de aanwezige hoeveelheid van bloed en hersenvocht erg gevoelig voor de effecten van alcohol. Er worden bij het drinken van alcohol hersencellen afgebroken die niet meer worden opgebouwd. Op korte termijn kan dit leiden tot een blackout, waarbij mensen zich na het drinken van een bepaalde hoeveelheid alcohol niet meer herinneren wat zich hebben gedaan. Op langere termijn kunnen bij volwassenen veranderingen optreden in de grootte en structuur van de hersenen, in de hersenactiviteit en het denkvermogen [4].

Tot slot

Het is ontzettend belangrijk om je bewust te zijn van de gezondheidsrisico’s die het drinken van alcohol met zich meebrengt. Het drinken van alcohol heeft een negatief effect op verschillende delen van ons lichaam en kan uiteindelijk leiden tot gezondheidsongemakken. Deze negatieve effecten wegen niet op tegen de positieve effecten die sommige alcoholdrinkers ervaren. Het is daarom verstandig om dat glas alcohol vaker te laten staan en te kiezen voor een gezond alcoholvrij alternatief. Drink je wel graag alcohol, beperk dan je inname en houdt het bij een glas. Geniet maar drink met mate!

Drink je regelmatig alcohol? Dan kunnen deze producten interessant zijn!

  • Liver Support – ondersteunt de leverfunctie
  • Human Probiotic – helpt natuurlijk evenwicht darmflora                           
  • Advanced Antioxidant Complex  – helpt schadelijke stoffen (vrije radicalen ) te neutraliseren

Referenties

  1. Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor, CBS(Centraal Bureau voor de Statistiek)  i.s.m. RIVM en Trimbos-Instituut, 2022.
  2. Prof. Dr. R.S. Kahn : Op je gezondheid? Over de effecten van alcohol
  3. Alcoholic Liver Disease: A Comprehensive Review – European Medical Journal (emjreviews.com)
  4. college-report-cr185.pdf (rcpsych.ac.uk)

Het bericht De invloed van alcohol op je lichaam verscheen eerst op Perfect Health.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/de-invloed-van-alcohol-op-je-lichaam/