Cortisol | Oorzaak slechte slaap


Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Toch is een goede nachtrust niet voor iedereen weggelegd. Uit onderzoek van CBS [1] blijkt dat maar liefst één op de vijf Nederlanders worstelt met slaapproblemen. Terwijl een goede nachtrust zorgt voor diverse positieve effecten en een goede gezondheid, kan slapeloosheid bijdragen aan de ontwikkeling van diverse veelvoorkomende ongemakken. Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. In dit artikel vertellen we je meer over de wijze waarop een te hoog cortisol kan zorgen voor slaapproblemen en wat je hieraan kunt doen.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Wat is cortisol
  • De invloed van cortisol op onze slaap
  • Het cortisolniveau op peil houden
  • Cortisol waarde meten

Wat is cortisol?

Cortisol is een hormoon dat ook wel het ‘stresshormoon’ wordt genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als onderdeel van het dagelijkse natuurlijke ritme van het lichaam en als reactie op stress. Het hormoon wordt gezamenlijk met adrenaline afgegeven, dat ervoor zorgt dat het lichaam in staat is om te vechten of vluchten. Het effect van adrenaline is van korte duur, de afgifte van cortisol zorgt ervoor dat het lichaam het effect langer vol kan houden. Naast het zijn van een stresshormoon heeft cortisol in het lichaam nog een aantal andere functies zoals het regelen van de bloeddruk en energieniveaus, de bloedsuikerspiegel in evenwicht houden, bijdragen aan de werking van het hartsysteem en bijdrage aan het beheersen van de slaap-waakcyclus.

De invloed van cortisol op onze slaap

Cortisol maakt onderdeel uit van het natuurlijke dagelijkse ritme, de aanmaak van cortisol piekt in de ochtend. Hierdoor voel je je wakker en alert. In de loop van de dag neemt de productie van cortisol af en neemt productie van het hormoon melatonine toe. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Het natuurlijke cortisolritme kan worden verstoord als gevolg van stress. Bij aanhoudende stress verhogen cortisolniveaus, wat er vervolgens toe kan leiden dat het moeilijker wordt om te ontspannen en moeilijkheden ontstaan met in slaap vallen en met doorslapen. Vervolgens kunnen slapeloosheid en een slechte slaapkwaliteit gedurende de dag stress en angst verergeren, waardoor weer verhoogde cortisolniveaus ontstaan en je in een vicieuze cirkel belandt van slaapproblemen en verhoogde cortisol.

Naast slaapproblemen kan een verhoogd cortisolniveau ook voor andere problemen zorgen. Een te hoog cortisol zorgt voor een grote behoefte aan suiker en stimulerende middelen zoals nicotine of cafeïne, kan leiden tot toename in het lichaamsgewicht en zorgen voor een verhoogde ademhaling en hartslag. Uiteindelijk kan dit bijdragen aan de ontwikkeling van uiteenlopende gezondheidsongemakken.

Het cortisolniveau op peil houden

Voor een goede slaap en goede gezondheid is het van belang om het cortisolniveau op peil te houden. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is een verhoogd cortisolniveau het gevolg van een teveel aan stress. Het is daarom ontzettend belangrijk om stress zoveel mogelijk te beheersen. Zorg voor voldoende ontspanning door regelmatige lichaamsbeweging, momenten van rust en mediatie en ademhalingsoefeningen. Daarnaast is een gezond voedingspatroon van groot belang. Ongezonde voedingsmiddelen kunnen zorgen voor heftige reacties in het lichaam die stress veroorzaken en de aanmaak van cortisol stimuleren. Gezonde voeding en een regelmatig eetpatroon kunnen helpen om het cortisolniveau op peil te houden. Geeft het verteringssysteem ook rust door een paar uur voor je gaat slapen niet te eten.

Naast gezonde voeding kunnen ook de juiste voedingsstoffen en supplementen ondersteunen bij een goed stressmanagement. Supplementen die goed werken voor stress bevatten stoffen zoals magnesium, vitamine B5 en B1, vitamine C, Ashwaganda en Rhodiola.

Cortisol waarde meten

Ervaar jij slaapproblemen of wil jij om welke reden dan ook weten hoe het ervoor staat met jouw cortisolniveau? Dan kun je je cortisolwaarde laten meten door middel van een bloedtest. Met de Bloed Health Check van Perfect Health worden standaard 30 bloedwaardes onderzocht waaronder die je naar eigen wens kunt aanvullen met aanvullende waardes zoals de cortisol waarde. Met de Bloed Health Check weet je hoe je gezondheid ervoor staat en welke supplementen jouw lichaam nodig heeft.

Tot slot

Voor een goede nachtrust en een gezond lichaam is het op peil houden van het cortisolniveau van groot belang. Wanneer het cortisolniveau uit balans raakt en stijgt, kan dit zorgen voor slaapproblemen, een verstoorde slaap kan vervolgens weer zorgen voor verhoogde cortisol en ga zo maar door. Je kunt zorgen voor een gezond cortisolniveau door middel van een gezonde leefstijl met voldoende ontspanning, lichaamsbeweging, zo min mogelijk stress en ook kunnen de juiste supplementen hieraan bijdragen.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/cortisol-de-oorzaak-van-slechte-slaap/