Chakra kleuren en hun betekenis


Chakra kleuren hebben allemaal hun eigen betekenis.

Erg handig, want als je jezelf een beetje verdiept in de Chakra’s zul je al snel zien dat ze wat helderheid kunnen brengen bij bepaalde fysieke en mentale klachten.

Inzicht in de Chakra kleuren kan je daarbij helpen om de oorsprong van een probleem aan het licht brengen dat je ervaart.

Er zijn zeven Chakra’s die verbonden zijn met de energielijnen die door het lichaam lopen. De Chakra’s kun je jezelf voorstellen als een lange lijn van cirkels vanaf het staartbeen tot aan de bovenkant van de schedel.

Onderaan begint bij het staartbeen begint het rode Chakra. Vervolgens volgen de Chakra kleuren oranje, geel, groen, blauw, indigo en tot slot violet/paars.

Op deze pagina vind je een uitgebreide handleiding over Chakra’s en wat Chakra’s nu eigenlijk precies zijn.

Hieronder geef ik een korte beschrijving van alle Chakra kleuren zodat je precies weet wat deze betekenen maar daarnaast kom je nog meer te weten in dit blog. Je leert onder andere meer over:

  • Welke Chakra kleuren er zijn en welke betekenis ze hebben
  • Wat je kunt doen met de informatie over Chakra kleuren
  • Hoe je de Chakra’s in balans brengt en hoe kennis van de kleuren je daarbij helpt
  • Waar je aan de slag kunt gaan met het in balans brengen van de Chakra’s

Lees je mee?

chakra kleuren

Veelgestelde vragen over Chakra kleuren

1. Wat zijn Chakra kleuren?

Chakra kleuren verwijzen naar de kleur die aan ieder Chakra gekoppeld wordt. Het onderste chakra heeft een rode kleur, vervolgens volgen de Chakra kleuren naar boven toe oranje, geel, groen, blauw, indigo en tot slot violet/paars.

2. Kun je Chakra kleuren zien?

Of je chakra kleuren kunt zien is heel persoonlijk. Sommige mensen beweren de kleuren al hun hele leven lang te zien, anderen zien de kleuren meer als een schematische weergave die niet op realiteit gebaseerd is.

3. Welke betekenis hebben Chakra kleuren?

De betekenis van iedere Chakra kleur is anders. Het eerste rode Chakra staat bijvoorbeeld voor de verbinding met de aarde. Het laatste Chakra met de violet/paarse kleur staat voor kracht en spiritualiteit.

Verschillende Chakra kleuren

Rode Chakra kleur

De kleur rood komt bij het eerste Chakra aan bod. Het eerste Chakra staat in verbinding met de aarde. Het is eerste chakra is rood omdat dit Chakra rode aarde energie opneemt.

Rood staat voor warmte, activiteit, passie, kracht, liefde, energie, verlangen en agressie.

Het eerste Chakra zorgt ervoor dat je je stabiel voelt. Je bent geaard en je voelt je veilig. Door een goed contact te hebben met de aarde, voel je je zeker.

Lees hier meer over het eerste Chakra.

rood chakra

Oranje Chakra kleur

De tweede van de Chakra kleuren is oranje. Deze kleur ontstaat door een vermenging van het eerste rode Chakra en het derde gele Chakra.

Oranje staat voor enthousiasme, vrolijkheid, actie, vriendelijkheid en creativiteit.

Het tweede Chakra staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit.

Je weet wat je wilt en durft emoties te uiten. Deze kun je uiten zonder over emotioneel te worden. ‘Ik voel’ staat centraal.

Klik hier om meer te lezen over het tweede Chakra.

oranje chakra

Gele Chakra kleur

Het derde Chakra heeft een gele kleur en staat voor het opslaan van energie. Het heeft een gele kleur omdat het ook wel het zonnevlecht Chakra wordt genoemd.

Geel staat voor licht, intelligentie, logica, samenwerking, energie, optimisme, duidelijkheid, nieuwsgierigheid en hoop.

Bij het derde Chakra staan blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt.

Op het moment dat dit derde Chakra in evenwicht is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn.

Klik hier om meer te lezen over het derde Chakra.

geel chakra

Groene Chakra kleur

Het groene Chakra bevindt zich ter hoogte van het hart en verbindt de onderste drie en de bovenste drie Chakra’s met elkaar.

Het weerspiegelt de verbinding tussen aarde (onderste drie Chakra’s) en geest (bovenste drie Chakra’s).

Groen staat voor vruchtbaarheid, groei, hoop, kalmte, geluk, stabiliteit, betrouwbaarheid, bezinning en evenwicht.

Het vierde Chakra staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. ‘Ik bemin en word bemind’ staat centraal.

Klik hier om meer te lezen over het vierde Chakra.

groen chakra

Blauwe Chakra kleur

Het vijfde blauwe Chakra ontstaat door een vermenging van het groene en het gele Chakra en bevindt zich ter hoogte van de keel.

De kleur blauw staat voor wijsheid, rust vrede, veiligheid, vrijheid, toewijding, inspiratie en vriendschap.

Het vijfde Chakra staat in verbinding met het laten horen van jezelf, klanken maken, zingen. Het geluid is hoorbaar. Je durft jezelf te laten horen, aan te geven wie je bent en wat je nodig hebt.

Daarnaast is het luisteren naar anderen ook van groot belang. Het van binnenin stil kunnen worden, het zwijgen. Eventuele afleiding en prikkels kunnen weerstaan.

Klik hier om meer te lezen over het vijfde Chakra.

blauw chakra

Indigo Chakra kleur

Het zesde Chakra heeft de kleur indigo. Het heeft deze kleur omdat dit een menging is van het oranje en het blauwe Chakra.

Indigo staat voor intuïtie, loslaten, kennis, controle, vaardigheid, en acceptatie.

Dit chakra staat voor bewustzijn en oplettendheid. Inzicht, intuïtie, wijsheid en visualisatie zijn belangrijke aspecten van het zesde Chakra. ‘Ik zie’ staat centraal. Daardoor zullen de hieronder besproken gerelateerde lichaamsdelen ook geen verrassing zijn.

Het zesde Chakra wordt ook wel het derde oog genoemd.

Klik hier om meer te lezen over het zesde Chakra.

indigo chakra

Paarse Chakra kleur

Het laatste en zevende Chakra is paars.

Paars staat voor kracht, spiritualiteit, zelfvertrouwen, ambitie, arrogantie, dromen en overtuiging.

Het zevende Chakra, ook wel het Kruinchakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit Chakra is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen.

Het zevende Chakra staat in relatie met verlichting het spiritualiteit. Je staat in verbinding met de geestelijke wereld en je bent je bewust van de kosmos. Je voelt je één.

Klik hier om meer te lezen over het zevende Chakra.

paars chakra

Een overzicht van de Chakra kleuren

Hieronder vind je een overzicht van de Chakra kleuren in een handig overzicht. Je ziet hier precies op welke hoogte de chakra’s zich in het lichaam bevinden.

Wat kan ik doen met al deze Chakra kleuren?

Misschien denk je leuk en aardig al die Chakra kleuren, maar waar is het goed voor?

Elke Chakra correspondeert met een bepaalde trilling. Als een Chakra blokkeert of juist te veel gestimuleerd wordt, dan raken de Chakra’s en daarmee ook je fysieke en mentale toestand uit balans.

Door meer bekend te worden met de Chakra’s en hun symbolen en kleuren, kun je dus meer begrip krijgen voor de klachten en problemen waar je mee kampt. Hierdoor kunnen we deze klachten en problemen beter en bij de oorsprong aanpakken.

Een chakra meditatie kan hierbij ontzettend goed helpen om problemen bij de oorsprong aan te pakken end de Chakra’s te openen. Doe de meditatie hieronder maar eens mee en ervaar het zelf! 🙂

Doe mee met onze online cursus: Yoga Nidra – Reis door de chakra’s

Als de bovenstaande meditatie je goed bevallen is en je interesse hebt in het verder in balans brengen van je Chakra’s is onderstaande cursus zeker de moeite waard om eens te bekijken.

In de Yoga Nidra Chakra cursus geven we je namelijk alle begeleiding en tools om hiermee aan de slag te gaan! Klik op de afbeelding hieronder om de cursus te bekijken 🙂
chakra cursus

Wil je graag nog meer info, tips, video’s en quotes over Yoga, Mindfulness en meditatie? Like ons dan op Facebook!

En heb je vragen over of ervaringen met de Chakra’s? Laat dan hieronder een reactie achter! 🙂

https://www.happywithyoga.com/yoga/chakra-kleuren/