Buikvet verbranden: de 20 beste tips!


Het menselijk lichaam slaat buikvet op om de overlevingskansen te vergroten. In onze huidige samenleving zijn we daar niet zo blij mee. Vet hoopt zich meestal op de buik op en rondom de heupen. Als we proberen af te vallen, willen de meeste mensen het liefst hun buikvet verbranden.

Maar hoe kom je daar het snelste vanaf? Moet je een dieet volgen, veel gaan sporten, bepaalde oefeningen doen? Er gaan veel verhalen rond over het verbranden van buikvet. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten vet en hoe je het beste buikvet kunt verbranden.

Er zijn twee soorten buikvet

Wil jij buikvet kwijtraken, dan is dat waarschijnlijk omdat je het niet mooi vindt staan. Natuurlijk is het ook vervelend als je een maatje groter moet dragen dan je gewend was, of wanneer je buik zichtbaar is als je een t-shirt draagt. Maar eigenlijk zou de belangrijkste reden om buikvet te verbranden, je gezondheid moeten zijn. Want buikvet kan behoorlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Om dat uit te leggen gaan we wat dieper in op wat buikvet precies is.

Het vet in je lichaam heeft als doel je organen te beschermen, je warm te houden en dient als bron van energie. Wij eten tegenwoordig echter vaak teveel, waardoor we een overmaat aan lichaamsvet hebben. Er zijn twee verschillende soorten buikvet: het gewone vet (subcutane vet), dat vlak onder de huid opgeslagen ligt. Het voelt zacht aan en je kunt het als een vetrolletje vastpakken.

Het viscerale vet is heel ongezond

Dan is er nog het viscerale vet. Dit zit dieper in je buikholte en hoopt zich op rondom je organen. Hoe weet je of je last hebt van visceraal vet? Dit vet kun je niet zelf zien of voelen. Je ziet het vooral aan een harde, opgezwollen buik. Dat komt doordat het vet onder de buikspieren zit. De buikwand wordt door het vet naar buiten gedrukt. Je ziet dit vooral bij mannen, het is de bekende bierbuik. Maar niet alleen mensen met overgewicht kunnen een overmaat aan visceraal vet hebben. Ook als je een gezond gewicht hebt, kun je hier last van hebben.

De gevaren van visceraal buikvet

Hoewel teveel lichaamsvet in het algemeen niet gezond is, blijkt uit onderzoek dat het vooral het viscerale vet dat gevaarlijk is voor je gezondheid. Het vet oefent druk uit op al je organen, zoals de maag, de lever, de darmen en de nieren. Dit kan het goed functioneren van je organen in de weg staan. Daarnaast maakt visceraal vet bepaalde hormonen aan die invloed uitoefenen op de vetverbranding. Dit kan ervoor zorgen dat je steeds meer vet blijft opslaan. Het heeft verder ook invloed op je eetlust, je energie en je hormoonbalans en kan de kans op verschillende ernstige aandoeningen verhogen.

Zo verhoogt visceraal buikvet de kans op:

  • Diabetes
  • Beroerte
  • Hartklachten
  • De ziekte van Alzheimer
  • Darm- en borstkanker

Heb je last van buikvet, dan is het dus een goed idee om te proberen buikvet kwijt te raken. Het is alleen wel de vraag hoe je dat kunt aanpakken. Er gaan vele verhalen rond, die uit zouden leggen hoe je buikvet zou kunnen verbranden. Hieronder gaan we daar dieper op in.

Buikvet verbranden: hoe doe je dat?

Misschien ben je al eens op zoek gegaan naar manieren om buikvet te verbranden. Zo zou je er vanaf kunnen komen met speciale diëten of oefeningen. Om uit te kunnen leggen wat wel en wat niet zal werken om het ongezonde buikvet kwijt te kunnen raken, gaan we eerst in op het verband tussen buikvet en cortisol.

Het is je waarschijnlijk wel eens opgevallen, dat er mensen zijn die alleen een dikke buik hebben. Verder zijn ze relatief slank op andere plekken van hun lichaam. Dat wordt veroorzaakt doordat je lichaam een voorkeur kan hebben voor de opslag van lichaamsvet. Waar vet wordt opgeslagen wordt niet alleen bepaald door wat je eet of hoeveel je beweegt. Hormonen spelen daar eveneens een belangrijke rol in, vooral cortisol.

Je lichaam heeft een voorkeur waar het vet opslaat

Het zijn hormonen die bepalen waar extra lichaamsvet moet worden opgeslagen. Cortisol stuurt de opslag van vet en dit stresshormoon bevordert de opslag van buikvet. Het blijkt dat visceraal buikvet vier keer zoveel cortisol receptoren heeft als ander lichaamsvet. Hoe hoger de niveaus van dit hormoon, hoe meer je lichaam geneigd is om buikvet aan te maken. Daarbij geeft cortisol er de voorkeur aan om buikvet te behouden. Hierdoor wordt buikvet verbranden vrijwel onmogelijk.

Cortisol is een stresshormoon. Als je dus veel last van stress hebt, is de kans groot dat je meer cortisol aanmaakt en dat je lichaam daardoor meer buikvet aanmaakt. Wil jij buikvet gaan verbranden, dan is het een goed idee om eerst de stress in je leven eens aan te pakken. Maar wat kun je nog meer doen om dat schadelijke vet aan te pakken?

Speciale voeding eten om buikvet te verminderen

Wanneer je informatie zoekt over buikvet, vind je allerlei tips en suggesties over bepaalde soorten voeding, die zouden kunnen helpen om sneller buikvet te kunnen verbranden. Zo zouden smoothies met groene bladgroenten, meerdere koppen groente thee of elke dag een lepel appelazijn de wondermiddelen zijn die werken.

Dat zijn het echter niet. Dat is natuurlijk wel jammer, maar het heeft geen zin te hopen op een wondermiddel. Er zijn bepaalde soorten voeding die de vetverbranding wat kunnen versnellen. Het gaan dan echter om kleine veranderingen in je spijsvertering. Het betekent niet dat je opeens kilo’s gaat afvallen omdat je met deze voeding je lichaam in de turbostand van vetverbranding hebt gezet.

Je lichaam bepaald waar het vet verbrandt

Verder is het goed om er rekening mee te houden, dat als je lichaam al wat meer vet verbrandt, dit niet automatisch betekent dat dat het viscerale vet is. Er bestaat geen voeding, die je lichaam het signaal geeft om lichaamsvet op een specifieke plek te gaan verbranden. Voor je lichaam is vet gewoon vet, en als het dat gaat verbranden, dan zal het dat doen waar een overschot is. Soms is dat het buikvet, maar dat kan ook het vet op je heupen of billen zijn. Helaas kun je zelf niet sturen waar je lichaamsvet gaat verbranden. 

Buikspieroefeningen helpen niet om buikvet te verbranden

Veel mensen die van buikvet willen afkomen, hebben het idee dat dit sneller zou gaan door het doen van buikspieroefeningen. Je spant met deze oefeningen flink de buikspieren aan, wat hopelijk de vetverbranding zou stimuleren. In feite komt dit op hetzelfde neer als het vorige punt: het gaat er vanuit dat je de verbranding van vet op een bepaalde plaats zou kunnen sturen. Helaas werkt dat ook in dit geval niet.

Buikspieroefeningen verbruiken bijna geen calorieën en zijn daarom helemaal niet effectief

Wanneer je je namelijk inspant, of dit nu je buikspieren of je beenspieren zijn, heeft je lichaam energie nodig. Deze wordt opgewekt door middel van de stofwisseling en die vindt overal in het lichaam plaats, niet op een specifieke plaats. Het maakt dus niet uit welke spieren je aanspant, het zorgt er niet voor dat je vet gaat verbranden waar je aan het bewegen bent. Daarbij komt dat buikspieroefeningen helemaal niet zoveel energie verbruiken. Ze zijn daardoor niet eens zo effectief om te doen wanneer je af wilt vallen.

Spier opbouwende sporten zijn de beste keus tegen buikvet

Wil je je lichaam aanzetten tot een hogere vetverbranding, dan kun je beter andere oefeningen doen, zoals krachttraining of HIIT training. Dit verbruikt veel energie (calorieën), waardoor je lichaam veel vet gaat verbranden. Hopelijk is het energieverbruik zo hoog dat ook de vetreserves op je buik worden aangesproken. Workouts doen waarmee je veel calorieën verbrandt, kunnen wel helpen om vet te verbranden. Ook zorgt krachttraining ervoor dat je stofwisseling wordt verhoogt, waardoor je lichaam meer calorieën verbrand (bron).

20 Tips om meer buikvet te verbranden

Hierboven heb je kunnen lezen wat niet werkt om buikvet kwijt te raken. Maar wat werkt dan wel? Om succes te kunnen hebben met afvallen en lichaamsvet kwijtraken is het van belang om ervoor te zorgen dat je lichamelijk in balans komt. Niet alleen is het verstandig om op je voeding te letten, maar ook op je leefstijl: denk aan een hogere weerbaarheid tegen stress, voldoende ontspanning, meer bewegen en goed slapen. Lees hieronder verder en gebruik zelf de 20 tips om sneller buikvet te verbranden.

Tip 1: Meer verse groenten eten

Groenten zijn rijk aan vitamines (zoals vitamine C, A en K) en mineralen, zoals bijvoorbeeld zink en magnesium. Deze zijn belangrijk voor goede energielevels, maar helpen ook om de niveaus van cortisol te verlagen. Verder bevatten groenten veel vezels, die goed verzadigen. Hierdoor zul je minder snel honger krijgen na een maaltijd en minder trek in tussendoortjes hebben.

Tip 2: Ga voor plantaardig

Eet jij eigenlijk teveel en heb je moeite om af te vallen? Richt dan je focus eens wat meer op plantaardige producten. Dat geldt zowel voor je maaltijden als je tussendoortjes. Kies dan noten, zaden, groente, fruit en peulvruchten. Deze zijn erg gezond en rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Groente en fruit zijn caloriearm, zodat je er vrijwel onbeperkt van kunt eten. Maar dat geldt trouwens niet voor noten en zaden, die wel veel calorieën bevatten. Het is verstandig daar niet meer dan een handje per dag van te nemen.

Tip 3: Vermijd producten met suiker

Ook suiker heeft invloed op de vorming van buikvet. Er is al veel onderzoek wat aanwijst dat het consumeren van veel suiker zorgt voor gewichtstoename. Wanneer je teveel suiker binnenkrijgt, stijgt het niveau van insuline en dat stimuleert het lichaam om vet op te slaan. Als je producten met suiker links laat liggen, blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en dat is een voorwaarde om vet te kunnen verbranden. Let dus op je suikerinname en beperk het eten van snoep, koek, chocola en gebak en dergelijke.

Tip 4: Zorg voor voldoende gezonde vetten

Om buikvet te kunnen kwijtraken heb je vet nodig. Dit lijkt een vreemd advies, maar gezonde vetten spelen een belangrijke rol bij het afvallen. Zo zorgen ze voor een langdurige verzadiging en zijn ze van belang voor de aanmaak van hormonen, zoals testosteron, progesteron en oestrogeen. Wanneer de hormoonbalans van je lichaam in orde is, maakt dit het afvallen en verbranden van buikvet makkelijker.

Tip 5: Intermittent fasting

Een aantal studies hebben aangetoond dat Intermittent fasting een effectief middel is om de vetverbranding te stimuleren. Sla bijvoorbeeld je ontbijt over. Hierdoor is de periode dat je niet eet een stuk langer (je eet niet vanaf je avondeten de vorige dag, tot de lunch de volgende dag). Dit heeft een positief effect op je insulineniveaus, en tevens op de hormonen testosteron en het groeihormoon. Deze zijn allemaal betrokken bij de stofwisseling en de opslag van vet.

Tip 6: Koffie drinken

Dit is een tip die veel mensen waarschijnlijk wel kunnen waarderen: meer koffie drinken om buikvet te kunnen verbranden. Drink je koffie liefst in de ochtend (1 of 2 kopjes). Dit stimuleert je vetverbranding. Probeer aan het eind van de dag koffie te vermijden, want dan heeft het een negatieve invloed op je slaap. Dat kan uiteindelijk weer leiden tot hogere niveaus van cortisol.

Tip 7: Meer vette vis eten

Zoals je eerder kon lezen, zijn gezonde vetten van groot belang als je wilt afvallen. Vette vis is rijk aan omega-3 vetzuren en deze helpen je hart en bloedvaten gezond houden. Daarbij komt dat omega-3 een ontstekingsremmende werking heeft en mogelijk de niveaus van cortisol kan helpen verlagen. Eet minstens 1 à 2 keer per week vette vis, zoals zalm, haring of makreel.

Tip 8: Een licht voorgerecht

Een licht voorgerecht nemen, kan helpen om de eerste honger alvast te stillen. Het vult je maag voor een deel en wanneer je dan je hoofdgerecht neemt, zul je minder moeite hebben om jezelf te beheersen. Je eet minder en daardoor eet je uiteindelijk minder calorieën. Neem een klein voorgerecht, zoals soep of een salade. En natuurlijk neem je na het eten geen dessert.

Tip 9: Gebruik een weekmenu

Door een overzichtelijk en duidelijk weekmenu te gebruiken, weet je zeker dat je gezond eet en minder calorieën binnenkrijgt. Het geeft je meer houvast: in het weekschema staat elke dag een suggestie voor ontbijt, lunch en avondeten en zelfs voor tussendoortjes. Hierdoor is het makkelijk om gezond te blijven eten en het overtollige buikvet kwijt te raken.

Veel mensen proberen een strikt dieet te volgen, maar dit kan uiteindelijk tegen je gaan werken. Het is te moeilijk vol te houden en snel afvallen kan zelfs stress in je lichaam veroorzaken. Dat zorgt er juist voor dat je meer cortisol aanmaakt, waardoor je lichaam het buikvet gaat vasthouden. Kies dus liever voor gezonde voeding en rustig maar gestaag afvallen, zodat je lekker in je vel zit en je fit blijft voelen.

Tip 10: Eet met aandacht

Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je eet is belangrijk. Zit je tijdens jouw maaltijd op de bank of zelfs achter je bureau? Je aandacht is dan niet bij je eten, maar bij je werk of de video’s of het nieuws waar je naar kijkt. Je proeft niet goed en je voelt niet goed wat en hoeveel je eet. Vaak eten mensen die afgeleid zijn veel te snel en ze merken dan ook niet dat ze vol zitten. De kans is groot dat je meer eet dan je eigenlijk nodig hebt.

Het is dus belangrijk om je aandacht bij je eten te houden. Spreek met jezelf (en andere gezinsleden) af dat je aan tafel geen mobiel bij de hand hebt, en laat de televisie uit. Niet alleen smaakt je eten dan veel beter, maar je eet ook rustiger en voelt je lichaam beter aan. Hierdoor zul je goed kunnen voelen wanneer je voldoende gegeten hebt en op tijd stoppen. Uit onderzoek (bron) blijkt dat met aandacht eten kan helpen om een gezond gewicht te behouden.

Tip 11: Stoppen met alcohol

Wil jij graag buikvet verbranden? Dan is een belangrijke tip om (tijdelijk) te stoppen met alcohol. Veel mensen realiseren het zich niet, maar alcohol bevat meer calorieën dan suiker! Daarnaast maakt het afvallen moeilijker: het verhoogt de productie van cortisol, het hormoon dat ervoor zorgt dat je lichaam buikvet wil vasthouden. Ook bleek uit een rapport uit 2015 dat mannen die overmatig alcohol drinken veel vet rond hun buik opslaan.

Een ander nadeel van alcohol is dat het zorgt voor overbelasting van de lever. Als de lever overbelast is, kan deze geen oestrogeen meer afbreken. Hierdoor kan oestrogeendominantie ontstaan en dat zorgt ervoor dat er meer buikvet wordt opgeslagen in het lichaam. Probeer alcohol dus te vermijden als je van je buikvet wilt afkomen.

Tip 12: Zorg elke dag voor ontspanning

Zoals je kon lezen heeft het stresshormoon cortisol veel invloed op de opslag en het vasthouden van buikvet. Je lichaam maakt cortisol aan als gevolg van stress. Daarom is ontspanning erg belangrijk als je meer buikvet wilt verbranden. Probeer elke dag minstens een half uur ontspanning in te plannen. Dit is tijd voor jezelf, waarin je iets doet waar je je goed bij voelt en waarbij je mentaal en lichamelijk tot rust komt.

Je kunt gaan mediteren of naar rustige muziek luisteren. Maar ook creatieve bezigheden werken ontspannend, zoals tekenen, koken of muziek maken. Ga in de natuur wandelen, lees een boek of werk in de tuin. Kies iets wat bij je past en zorg dat je even niet gestoord kan worden.

Tip 13: Buikvet verbranden met water

Ook water drinken kan ervoor zorgen dat je sneller van je buikvet af komt. Een glas water drinken voor het eten, helpt je maag vullen, waardoor je minder zult eten. Daarnaast kun je ook tussen de maaltijden door meer water drinken, om een gevoel van honger tegen te gaan. Water is sowieso gezond, het helpt je lichaam te zuiveren en is belangrijk om je energieniveaus op peil te houden.

Tip 14: Meer tijd tussen maaltijden

Eet jij graag tussendoortjes? Dat kan de reden zijn dat je minder snel afvalt. Door de hele dag door te snacken, houd je je insuline niveau hoog en zal afvallen niet lukken. Als je langere tijd niet eet, heeft je lichaam geen suikers meer om te verbranden. Daardoor kan het overgaan op het verbranden van buikvet en dat is wat je wilt. Probeer dus eens te kijken of je zonder tussendoortjes kunt!

Tip 15: Krachttraining

Doe jij nog niet aan krachttraining? Wil je gewicht verliezen, dan is nu het goede moment om daarmee te beginnen. Door aan krachttraining te doen, bouw je je spieren op. Deze helpen om per dag meer calorieën te verbranden, waardoor je sneller gewicht kunt kwijtraken.

Uit onderzoek blijkt dat krachttraining effectiever is in het verbranden van buikvet dan lopen op de loopband. Ondanks dat je met lopen of fietsen veel calorieën verbrand zorgt krachttraining voor de opbouw van spiermassa die je ruststofwisseling verhoogt. En het is nog leuker ook!

Tip 16: Buikvet verbranden terwijl je slaapt

Afvallen en buikvet kwijtraken kun je ook doen terwijl je slaapt. Het is dan wel van belang dat je lang genoeg en diep slaapt. Alleen dan maakt je lichaam groeihormoon aan, dat een rol speelt bij de vetverbranding en de aanmaak van spiermassa. Zorg dus dat je elke nacht kunt genieten van een goede nachtrust.

Uit verschillende onderzoeken is ook een link gelegd met kort slapen en buikvet. Hoewel de link nog niet heel hard is gelegd kun je er wel dus voor zorgen dat je altijd een goede nachtrust hebt om je buikvet te verminderen.

Tip 17: Voldoende vitamine C

Dat vitamine C belangrijk is voor een goede weerstand, wist je waarschijnlijk wel. Maar deze vitamine is eveneens belangrijk wanneer je meer buikvet wilt verbranden. Deze is namelijk nodig voor de aanmaak van bepaalde hormonen en neurotransmitters, die betrokken zijn bij de stofwisseling. Verder stimuleert vitamine C de aanmaak van het stofje carnitine, dat de vetverbranding kan bevorderen. Eet dus voldoende fruit (zoals citrusvruchten, kiwi’s, blauwe bessen en aardbeien) om je lichaam te voorzien van alle vitamine C die het nodig heeft.

Tip 18: Kou helpt meer buikvet verbranden

Veel mensen houden niet zo van kou, maar het kan je wel helpen als je buikvet wilt kwijtraken. Koud water zorgt voor een boost in de productie van testosteron, dat de vetverbranding zal stimuleren. Daarnaast heeft je lichaam flink veel energie nodig om warm te blijven, waardoor je automatisch meer calorieën en dus buikvet gaat verbranden. Hoe pak je het aan om jezelf meer bloot te stellen aan kou? Dat kan door af te douchen met koud water. Nadat je jezelf gewassen hebt met warm water, draai je de koude kraan open. Blijf in ieder geval 30 seconden tot een hele minuut onder de koude douche staan.

Maar wil je de vetverbranding echt goed stimuleren, dan is zwemmen in koud water de oplossing. En dat zet echt zoden aan de dijk: met 3 minuten zwemmen in koud water, kun je al 250 calorieën extra verbranden, doordat je lichaam hard moet werken om zichzelf op temperatuur te houden. Dus durf jij het aan om je vetverbranding op deze manier te stimuleren, ga dan wekelijks zwemmen in koud water (natuurwater is de beste optie).

19: Buikvet meten

Door op de weegschaal te gaan staan of je BMI te meten, weet je nog helemaal niets over of je buikvet hebt of niet. Je kunt het beste je vetpercentage meten met behulp van een speciale weegschaal of bij de huisarts. Een gezond vetpercentage voor vrouwen is 25 tot 31% en voor mannen is dat 18 tot 25%.

20: Eet meer eiwitten

Ook eiwitten kunnen helpen als je meer buikvet wilt verliezen. Door meer eiwitrijke producten te eten, bijvoorbeeld uit mager vlees of eiwitrijke groenten, maakt je lichaam meer leptine aan, het hormoon dat aangeeft dat je vol zit. Een eiwitrijke maaltijd vult dus meer en blijft ook langduriger verzadigen. Dat is handig als je wilt afvallen. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat de stofwisseling sneller gaat. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen meer eiwitten eten en het hebben van minder buikvet.

https://yellowfit.nl/buikvet-verbranden/