Beste magnesium tabletten & ervaringen


Magnesium is een van de belangrijkste mineralen in het lichaam, omdat het betrokken is bij honderden verschillende processen, waaronder de spier- en zenuwfunctie, slaapritme, de gezondheid van de botten, de bloedsuikerspiegel en de regulatie van de bloeddruk.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ongeveer de helft van de volwassenen niet de aanbevolen hoeveelheid magnesium binnenkrijgt via voeding. En dit is waarom magnesium tabletten populair zijn.

Er zijn meer dan 10 soorten magnesiumsupplementen verkrijgbaar, maar de meest voorkomende vormen in supplementen zijn: magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat, magnesiumoxide en magnesiumtauraat.  

De magnesium tabletten in onze top-5 zijn goed opneembaar en worden ook aanbevolen door onze experts.

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is goed voor verschillende zaken, maar er zijn er vier die eruit springen:

 • Algehele verbetering van gezondheid en welzijn
 • Verbeterde ontspanning en stressbeheersing
 • Beter humeur en mentale gezondheid
 • Verbeterde slaapkwaliteit

In dit artikel bekijken we de top 5 magnesiumsupplementen voor het slapen in 2023, zoals aanbevolen door experts, om je te helpen het beste product te kiezen voor jouw slaapbehoeften.

Welke magnesium tabletten zijn het beste?

Beste merk Magnesiumproduct Besteding Magnesiumvorm
1. Daily co Magnesium € 0,12 per tablet Magnesium citraat
2. Vitakruid Magnesium 200 € 0,22 per tablet Magnesium complex
3. NOW Magnesium 200 € 0,28 per tablet Magnesium complex
4. Orthica Magnesium 400 € 0,28 per tablet Magnesiumoxide
5. Vitals Magnesium 100 € 0,21 per tablet Magnesium bisglycinaat

1. Daily co Magnesium

In onze top vijf van beste magnesiumtabletten staat Daily co onmiskenbaar op nummer één positie, en dit is waarom. Allereerst levert Daily co een indrukwekkende dosis van 200 mg elementair magnesium per tablet, waardoor het een uitstekende keuze is voor degenen die hun gezondheid willen optimaliseren.

beste magnesium tabletten Daily co

De keuze voor magnesium in de citraatvorm maakt Daily co buitengewoon effectief. Het menselijk lichaam heeft een hogere absorptie van magnesiumcitraat dan andere vormen, waardoor het optimale voordelen biedt.

Met dit element betrokken bij meer dan 300 processen in het lichaam, is de keuze voor een goed opneembare vorm essentieel.

Daily Co’s magnesiumcitraat biedt een indrukwekkende lijst van gezondheidsvoordelen. Het draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid, speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen en draagt bij aan het proces van celvernieuwing.

Vooral de bijdrage aan normale spierwerking is een enorm pluspunt voor zowel atleten als mensen die op zoek zijn naar alledaagse ondersteuning van de spierfunctie.

In overeenstemming met de normen van Daily Co, zijn de tabletten samengesteld met minimale ingrediënten, waardoor er minder kans is op bijwerkingen. In tegenstelling tot sommige concurrenten, zijn er geen onnodige vulstoffen of schadelijke chemicaliën toegevoegd.

Kortom, Daily Co’s Magnesium Citraat is voor de meeste mensen een goed magnesiumsupplement, en in onze ogen zelfs de beste magnesiumtabletten van dit moment, zeker wanneer we de bescheiden besteding van slechts 12 cent per tablet in ogenschouw nemen.

Voordelen en nadelen van Daily co

Voordelen Nadelen
Hoog gedoseerde magnesium tabletten Er zijn geen nadelen vastgesteld.
Goed opneembare citraatvorm
Energie-boost bij vermoeidheid
Ondersteunt zenuwfunctie
Bevordert normale spierwerking
Bevordert celvernieuwing
Geen onnodige ingrediënten
Veilig en betrouwbaar merk

2. Vitakruid Magnesium 200

Vitakruid Magnesium 200 Complex tabletten bieden een unieke mix van verschillende organische magnesiumvormen, waardoor het een buitengewoon veelzijdig en effectief voedingssupplement is.

Deze interessante aanpak van Vitakruid maakt het supplement bruikbaar voor diverse doeleinden en doelgroepen, waardoor het een uitstekende keuze is voor iedereen die zijn algehele gezondheid wil ondersteunen.

allerbeste magnesium tabletten van Vitakruid

Het innovatieve van dit supplement ligt in de integratie van vier verschillende soorten magnesium – tauraat, malaat, bisglycinaat en citraat. Deze unieke magnesium mix is ontworpen om verschillende aspecten van de gezondheid te ondersteunen.

De combinatie van magnesiumtauraat en -bisglycinaat richt zich bijvoorbeeld specifiek op hersenfuncties en kan bijdragen aan een betere gemoedstoestand, concentratie en mentale energie. Tegelijkertijd zijn magnesiummalaat en -citraat voornamelijk gericht op spierweefsel en energieproductie in de cellen.

De aanwezigheid van vitamine B6 verhoogt de opneembaarheid van het supplement, wat zorgt voor een nog effectievere werking. Vitakruid heeft dus niet alleen geïnvesteerd in de veelzijdigheid van hun product, maar ook in de doeltreffendheid.

Vitakruid heeft een unieke magnesium mix.

Bovendien dragen de gekozen magnesiumvormen bij aan de botgezondheid, het geheugen, de leerprestaties en het concentratievermogen. Vitamine B6 speelt een rol in diverse lichaamsprocessen, zoals de aanmaak van rode bloedcellen en eiwitten, en de productie van cysteïne.

Wat betreft de ingrediëntenlijst zie ik dat Vitakruid ook 100% toegewijd is aan puurheid. Het bevat geen GMO, gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveermiddelen, wat het een veilige keuze maakt voor de meeste gebruikers.

Kortom, Vitakruid’s Magnesium 200 Complex is een prachtig samengesteld supplement dat veelzijdig en effectief is én de tweede plaats in onze top-5 is welverdiend.

Voordelen en nadelen van Vitakruid

Voordelen Nadelen
Verschillende magnesiumvormen Hogere prijs door complexiteit
Goed opneembare combinatie
Ondersteunt hersenfuncties
Stimuleert energieproductie
Bevordert botgezondheid
Bevat vitamine B6
Allergenenvrij

3. NOW Magnesium Trio

NOW Magnesium Trio Softgels vormen een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbaar, goed opneembaar magnesiumsupplement. De combinatie van drie magnesiumverbindingen (citraat, bisglycinaat en malaat) maakt dit supplement bijzonder effectief, terwijl de softgel-vorm de opname verder verbetert.

Het bijzondere aan dit supplement is de doordachte combinatie van magnesiumverbindingen en de unieke olie-oplossing. Door de magnesium in olie op te lossen, wordt de opname niet alleen verbeterd, maar blijft het magnesium ook langer in het lichaam. Dit betekent dat de effecten van dit supplement verlengd worden, waardoor het meer gezondheidsvoordelen kan bieden dan veel andere magnesiumsupplementen.

Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij tal van lichaamsfuncties, zoals de werking van spieren en het zenuwstelsel, en het bevorderen van de energiestofwisseling. Bovendien draagt magnesium bij aan het behoud van sterke botten en tanden.

De voordelen van een voldoende inname van magnesium zijn enorm, waaronder het verminderen van vermoeidheid en stress, het bevorderen van een goede nachtrust en het ondersteunen van het immuunsysteem. Bovendien kan magnesium helpen spierkrampen en spierpijn na inspanning te voorkomen of verminderen.

Wat de ingrediënten betreft, is NOW eveneens toegewijd aan zuiverheid. Dit supplement is vrij van veelvoorkomende allergenen zoals tarwe, gluten, soja, melk, ei, vis, schaaldieren en noten, wat het geschikt maakt voor de meeste gebruikers.

Kortom, NOW’s Magnesium Trio Softgels zijn een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een effectief, goed opneembaar magnesiumsupplement. De unieke formule, de brede reeks aan voordelen en de inzet voor zuiverheid maken dit product een waardevolle aanvulling op elke gezondheidsroutine.

Voordelen en nadelen van NOW

Voordelen Nadelen
Drie magnesiumverbindingen Softgels moet je van houden
Verbeterde opname door olie
Ondersteunt spieren en het zenuwstelsel
Bevordert energiestofwisseling
Vermindert vermoeidheid en stress
Bevordert goede nachtrust
Ondersteunt immuunsysteem
Allergenenvrij

4. Orthica Magnesium 400

De Orthica magnesium tabletten bieden met 400 milligram een substantiële dosering magnesium, ideaal voor diegenen die een verhoogde inname nodig hebben, zoals intensieve sporters en zwangere vrouwen.

Dit voedingssupplement is niet alleen rijk aan magnesium, maar bevat ook een complete formule van andere essentiële mineralen, waaronder calcium, selenium en zink.

Het onderscheidende kenmerk van dit supplement is ongetwijfeld de hoge dosering magnesium. Met 400 mg per tablet wordt ruimschoots voldaan aan de dagelijkse behoefte, wat een grote aanvulling kan zijn in situaties waarin de vraag naar magnesium verhoogd is.

beste orthica magnesium tablet

De formule van Orthica is verder verrijkt met calcium, selenium en zink. Deze mineralen dragen bij aan de botaanmaak en zijn goed voor de spieren. De combinatie van deze mineralen met magnesium maakt van Orthica’s Magnesium een compleet en effectief supplement.

Ook qua ingrediënten zet Orthica trouwens in op kwaliteit en zuiverheid. Het supplement is vrij van veelvoorkomende allergenen zoals gluten, lactose en soja-eiwit, en bevat geen gist, sacharose of synthetische conserveermiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen. Het is ook geschikt voor vegetariërs.

Orthicas magnesium tabletten zijn dus een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een magnesiumsupplement met een hoge dosering en een uitgebreide minerale formule. Het commitment aan kwaliteit en zuiverheid maakt het een waardevolle toevoeging aan elke gezondheidsroutine.

Voordelen en nadelen van Orthica

Voordelen Nadelen
Hoge dosering magnesium Relatief duurder door hoge dosering
Complete formule (calcium, selenium, zink) Grotere tabletten lastiger in te nemen
Activeert natuurlijke energie
Belangrijk voor zenuwstelsel
Geen synthetische toevoegingen
Geschikt voor vegetariërs

5. Vitals Magnesium 100

Wat opvalt aan de magnesium tabletten van Vitals is de volledige focus op optimale absorptie en effectiviteit. Het bevat magnesiumbisglycinaat met TRAACS®-kenmerk, een vorm van magnesium dat bekend staat om zijn uitstekende opneembaarheid.

Maat wat is magnesiumbisglycinaat met het TRAACS®-kenmerk? Wel, van deze magnesiumvorm is aangetoond in studies om beter en sneller te worden opgenomen dan andere vormen van magnesium, zoals magnesiumoxide en magnesiumcarbonaat. Hierdoor krijgt het lichaam sneller toegang tot de gunstige effecten van magnesium, waaronder bij vermoeidheid.

beste magnesiumsupplement Vitals

Vitals voegde ook nog 200 milligram taurine toe aan elke tablet, waardoor dit supplement een synergetische werking heeft. Taurine werkt samen met magnesium en bevordert de opname ervan in de cellen, wat de effectiviteit van het supplement verhoogt.

Daarnaast is óó aan de zuiverheid is gedacht: de ingrediëntenlijst is kort en overzichtelijk, zonder overbodige toevoegingen dus. Bovendien is het supplement geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten, wat het bereik van het product verder vergroot.

Voordelen en nadelen van Vitals

Voordelen Nadelen
Zeer goede opneembaarheid Lager magnesiumgehalte (100 mg)
Bevat synergetische taurine
NZVT-keurmerk voor topsporters
Geschikt voor vegetariërs én veganisten

Hoe heb ik deze review gedaan?

Een review met de allerbeste in Nederland verkrijgbare magnesium tabletten is nog niet zo eenvoudig om samen te stellen. De supplementen op onze lijst van beste magnesiumsupplementen hebben betrekking op een aantal belangrijke factoren zoals:

 • Magnesiumgehalte per portie: Opties in het 100, 200, 300 en 400+ milligram bereik.
 • Specifieke toepassingen en doelen: Supplementen voor sportprestaties, angst, beenkrampen, slapeloosheid en meer.
 • Verschillende soorten magnesium: Glycinaat, bisglycinaat, bisglycinaat chelaat, oxide, citraat, L-threonaat en sucrosomial.
 • Kwaliteitsreferenties: Producten die voldoen aan kwaliteitsnormen zoals tests door derden en onafhankelijke certificering
 • Magnesiumvorm: Supplementen verkrijgbaar als capsules, tabletten, omhulde tabletten, poeders en vloeistof.
 • Besteding: Merken die kortingen of bundel aanbiedingen zoals 1+1 aanbieden.

Daarnaast bevatten onze topproducten producten die persoonlijk zijn getest door voedings- en gezondheidsexperts die hun feedback hebben gedeeld. Bekijk voor meer informatie ons product beoordelingsproces.

magnesium ervaringen

Magnesium tekort ervaringen

Magnesiumsupplementen zijn in onze magnesiumshop een veelgevraagd product, vooral bij klanten die een magnesium tekort ervaring achter de rug hebben. Ben jij ook een ervaringsdeskundige? Stuur je praktijkervaring naar support@vitamines.com en we zullen deze toevoegen aan onze recensiepagina.

 • Ervaring van Jolanda, 45 uit Eindhoven: “Ik had een ernstig magnesiumtekort en voelde me constant uitgeput. Sinds ik magnesium supplementen neem, is mijn energieniveau aanzienlijk verbeterd.”
 • Ervaring van Mark-jan, 63 jaar uit Rotterdam: “Na de diagnose van een magnesiumtekort begon ik met magnesiumsupplementen. Mijn constante hoofdpijn is verdwenen en ik voel me over het algemeen fitter.”
 • Ervaring van Denise, 50 jaar uit Gouda: “Ik had een magnesiumtekort en leed aan slapeloosheid. Sinds ik magnesium gebruik, slaap ik beter en voel ik me meer uitgerust.”
 • Ervaring van Richard, 55 jaar uit Nijmegen: “Mijn arts ontdekte een magnesium tekort. Sinds ik magnesium supplementen neem, zijn mijn spierkrampen verminderd en voel ik me sterker.”
 • Ervaring van Tessa, 32 jaar uit Den Bosch: “Na vaststellen van een magnesiumtekort en het gebruik van magnesium supplementen, merkte ik een aanzienlijke afname in mijn angstklachten.”
 • Ervaring van Coen, 37 jaar uit Zwolle: “Ik had een magnesiumtekort en merkte dat ik erg prikkelbaar was. Sinds ik magnesium neem, voel ik me meer in balans en beter in staat om met stress om te gaan.”
 • Ervaring van Linda, 40 jaar uit Deventer: “Een paar weken na het beginnen met magnesiumsupplementen voor mijn magnesiumtekort, merkte ik dat mijn vermoeidheid afnam en dat ik meer energie had.”
 • Ervaring van Ramona, 42 jaar uit Delft: “Ik gebruik nu al een paar maanden magnesium voor mijn tekort en merk dat mijn spierkracht en energieniveau sterk zijn verbeterd. Ik voel me fitter en actiever.”

Veelgestelde vragen

Wat is magnesium?

Magnesium speelt een rol in talloze lichaamsfuncties, meer dan 300 enzymsystemen, en is cruciaal voor het gezond functioneren van je hersenen, botten, spieren en bloed. Het is ook een nootropicum, een soort natuurlijke of synthetische cognitieve stof die angst, woede, depressie en verwarring kan verminderen.

Magnesium is een mineraal elektrolyt dat vooral bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen. Er wordt gedacht dat het een van de meest voorkomende nootropica is, een modewoord dat momenteel de ronde doet in de supplementen industrie.

In het lichaam is magnesium te vinden in de botten of op celniveau. In voedselbronnen wordt het vaak geassocieerd met groene groenten, volle granen en zaden, evenals sommige vezelrijke vruchten en groenten zoals appels, broccoli en wortels.

Helaas is het niet meer zo makkelijk om magnesium uit voeding te halen als vroeger, waardoor magnesiumsupplementen des te nuttiger zijn. Hoe dat komt? De huidige grond is nogal magnesiumarm. Dit betekent dat planten die vroeger een hoge concentratie magnesium hadden, dat nu niet meer hebben.

magnesium voordelen

Magnesium voordelen

Magnesium, een veelgebruikt mineraal elektrolyt die diverse belangrijke rollen heeft in het lichaam, van het kalmeren van angst en het verlichten van slapeloosheid tot het bevorderen van de gezondheid van het hart en het voorkomen van osteoporose.

Hieronder nemen we alle voordelen en veelgestelde vragen met je door.

Verlichting van slapeloosheid

Magnesiumcitraat en magnesiumglycinaat kunnen gunstig zijn voor de slaap. Eén onderzoek rapporteerde verbeterde slapeloosheid voor volwassenen die 500 milligram magnesium per nacht kregen.

Probeer om te beginnen 200 milligram magnesium in deze vormen in te nemen. Als spierverslapper helpt magnesium ook om later op de dag tot rust te komen. Het is een mogelijke aanvulling of alternatief voor slapeloosheidsmedicatie, omdat je er de volgende dag niet suf van wordt.

Angst

De reden waarom magnesium wordt geclassificeerd als een kalmerende nootropic is omdat het zeer behulpzaam blijkt te zijn bij mensen die angstig zijn. De meeste vormen van magnesium kunnen namelijk angst en stress verminderen door je lichaam te ontspannen.

Sommige mensen kiezen ervoor om magnesium te proberen vóór medicijnen tegen angst, omdat magnesiumsupplementen minder bijwerkingen hebben. Uiteraard is het advies van je arts hierin lijdend.

Spierkrampen

Magnesium is essentieel voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, inclusief spiercontrole en spiercontractie. Magnesium kan beenkrampen helpen verminderen, vooral als je zwanger bent.

Onderzoeken hebben aangetoond dat zwangere vrouwen die last hebben van nachtelijke beenkrampen een iets hogere slagingskans hebben dan de gemiddelde persoon wanneer ze magnesium innemen.

Magnesiumsupplementen kunnen ook spierkrampen na het sporten verminderen, omdat het sporten de magnesiumvoorraden in je lichaam uitput. Experts raden magnesiumcitraat, magnesiumglycinaat en magnesiumoxide aan om te helpen bij krampen in de benen.

Gezondheid van het hart

Magnesium is onmisbaar voor een gezond hart vanwege de manier waarop het een gezonde bloedstroom bevordert en het samentrekken van de hartspieren stimuleert. Wanneer het lichaam een tekort aan magnesium heeft, is het hart namelijk kwetsbaar voor aandoeningen zoals verkalkte slagaders, bloeddrukproblemen en hartaanvallen.

De hoogste concentratie magnesium in het lichaam bevindt zich in de linker hartkamer. Door de hoeveelheid calcium die het hart binnenkomt te reguleren, helpt het een hypercontractie van de spiercellen te voorkomen die kan leiden tot angina pectoris of een hartaanval.

Voor sommige patiënten met congestief hartfalen heeft magnesium supplementatie geleid tot betere resultaten en een betere kwaliteit van leven.

Magnesium is onmisbaar voor een gezond hart.

Botten opbouwen

Om sterke botten op te bouwen, moet je voldoende vitamine C en magnesium binnenkrijgen. Vitamine C is essentieel voor de collageenvorming en botontwikkeling, en magnesium verbetert de botdichtheid (bijna 60 procent van het magnesium wordt opgeslagen in de botten) om osteoporose te voorkomen. Magnesium bouwt ook nieuwe botcellen op en voorkomt botontstekingen.

Verlichting van constipatie

Probeer voor constipatie magnesiumhydroxide of magnesiumcitraat. De hydroxide vorm wordt vaak ‘magnesiummelk’ genoemd. Het effect van deze zoutoplossing laxeermiddelen ligt tussen de 30 minuten en zes uur.

Zoutoplossing laxeermiddelen trekken water in de ontlasting voor een gemakkelijkere stoelgang. Magnesiumhydroxide en magnesiumcitraat mogen niet langdurig worden gebruikt bij constipatie. Raadpleeg je apotheker of zorgverlener voor de beste dosering.

Verlichting van hoofdpijn

Veel specialisten raden magnesiumoxide aan voor de behandeling en preventie van migraine. Magnesium is een nutraceutical, wat een voedingsstof is die ook een medicinale werking heeft. Bij hoofdpijn of migraine kan 400-600 milligram magnesiumoxide verlichting geven.

Absorptie van mineralen

Essentiële mineralen zoals calcium en vitamine D hebben magnesium nodig om te werken. Magnesium verandert Vitamine D bijvoorbeeld in zijn actieve vorm, en geactiveerde Vitamine D helpt je lichaam calcium te gebruiken om gezonde botten op te bouwen.

magnesium energie

Cellulaire energie

Magnesium is het op drie na meest voorkomende mineraal in het lichaam en speelt een essentiële rol bij de synthese van DNA en RNA. Het is een essentieel co-enzym dat helpt bij honderden vitale processen in je lichaam.

Hoge concentraties magnesium worden aangetroffen in de mitochondriën van de cel. Magnesium activeert ook de aminozuur- en eiwitsynthese. Daarom is magnesium essentieel voor de celfunctie en energieproductie.

Diabetes

Sommige mensen met diabetes, vooral type 2, kunnen lagere magnesiumwaarden hebben. Magnesium, insuline en glucose (ook wel bloedsuiker genoemd) zijn allemaal met elkaar verbonden. Om ervoor te zorgen dat ze allemaal hun werk doen en goed functioneren in het lichaam, is het van cruciaal belang dat de magnesiumspiegels gezond zijn.

Waar moet je op letten bij magnesiumsupplementen?

Naast het type magnesium en de dosering zijn er nog een aantal andere aspecten waar je op moet letten als je magnesiumsupplementen koopt. Veel supplementen bevatten andere actieve ingrediënten die je wel of niet nodig hebt. Er zijn ook verschillende toedieningsmethodes, waaronder capsules, softgels, drinkpoeders, sprays en topicals.

Bedenk wat je zoekt in een magnesiumsupplement en zoek dan een optie die aan je eisen voldoet. Sommige marketingtaal kan misleidend zijn, dus controleer goed of het product de specificaties heeft die je wilt. Je persoonlijke behoeften zijn het belangrijkst bij het kopen van magnesiumsupplementen.

Magnesiumgehalte

Controleer welk type magnesium je supplement bevat. Magnesiumglycinaat en magnesiumcitraat zijn beide algemeen verkrijgbaar in slaapmiddelen, terwijl magnesiumoxide en magnesiumchloride vaak worden gebruikt om constipatie en brandend maagzuur te verlichten. De meeste supplementen geven precies aan welk type magnesium ze bevatten.

Andere actieve ingrediënten

Sommige magnesiumsupplementen bevatten alleen magnesium, terwijl andere supplementen extra actieve ingrediënten bevatten. Als je op zoek bent naar een slaapmiddel, zie je misschien toegevoegde ingrediënten zoals L-theanine, melatonine, gamma-aminoboterzuur (GABA) of tryptofaan, waarvan wordt aangenomen dat ze allemaal helpen om beter te slapen.

Merkreputatie

Hoewel supplementen niet worden gereguleerd zijn er genoeg fabrikanten die tests door derden uitvoeren en een uitstekende reputatie hebben. Kopen bij merken met een reputatie voor producten van hoge kwaliteit is een uitstekende manier om er zeker van te zijn dat je een supplement van topkwaliteit krijgt.

Prijzen

Magnesium is relatief goedkoop. Een tablet kan tussen de 13 cent en €2 kosten. Houd er rekening mee dat toegevoegde actieve ingrediënten, merknamen, certificeringen en verzending de totale kosten kunnen verhogen. Sommige bedrijven bieden ook abonnementen aan die de kosten kunnen drukken.

Je beoogde dosis kan ook van invloed zijn op de prijs. Als je van plan bent om meer dan één portie te nemen, houd dan rekening met de extra kosten.

energieke vrouw magnesiumsupplementen

Welke soorten magnesium supplementen zijn er?

Magnesiumsupplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals capsules, kauwtabletten, drankmixen en sprays. Na het kiezen van het type magnesium en de doseringsoptie, heb je verschillende opties om een supplement te vinden dat aan hun behoeften voldoet.

 • Tabletten: Magnesium tabletten zijn het meest voorkomende type magnesiumsupplement op de markt. Ze zijn licht verteerbaar, goedkoop te produceren en vaak veganistisch en glutenvrij. Omdat tabletten een van de makkelijkste manieren zijn voor bedrijven om magnesium te verpakken, vind je veel soorten consumeerbaar magnesium en andere actieve ingrediënten in tabletvorm.
 • Gummies: Mensen die het moeilijk vinden om pillen door te slikken, geven misschien de voorkeur aan magnesium gummies. Omdat het magnesium gebonden moet worden tot een gelvorm, hebben gummies meestal toegevoegde ingrediënten om ze hun aparte textuur te geven. Ze kunnen ook smaken hebben toegevoegd om de smaak te verbeteren. Sommige gummiesupplementen zijn ook veganistisch of glutenvrij.
 • Drankjes: Magnesium drankjes zijn één van de makkelijkste manieren om een exacte dosis te krijgen. Je kunt de hoeveelheid poeder die je mengt met water naar behoefte aanpassen om je dosis te verhogen of te verlagen. Magnesium drankmixen kunnen ook andere actieve ingrediënten bevatten en zijn er meestal in verschillende smaken.
 • Sprays: Sprays zijn een unieke manier om magnesium aan je lichaam toe te dienen. Sommige zijn bedoeld om op de voeten aan te brengen, terwijl andere niet specificeren waar ze gesprayd moeten worden. Als je een gevoelige maag hebt, is een magnesiumspray een uitstekende manier om gastro-intestinale bijwerkingen te vermijden. Sommige experts suggereren echter dat er meer onderzoek nodig is, omdat het gebruik van plaatselijk magnesium misschien niet zo effectief is als het innemen ervan. 
 • Zuigtabletten: Magnesiumsupplement zuigtabletten zijn een uitstekende keuze voor mensen die geen pillen willen slikken. Een zuigtablet werkt snel en kan zo worden samengesteld dat het meerdere soorten magnesium en actieve ingrediënten bevat. Meestal hebben ze toegevoegde smaakstoffen.
 • Magnesiummengsels: Als je op zoek bent naar een slaapmiddel op basis van magnesium, zul je waarschijnlijk supplementen tegenkomen met toegevoegde ingrediënten. Het mengen van magnesium met actieve ingrediënten zoals melatonine, L-theanine en GABA kan helpen om de slaapkwaliteit en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Hoewel deze stoffen over het algemeen veilig zijn voor consumptie, kun je het beste je arts raadplegen voordat je gemengde supplementen gaat gebruiken. Deze toegevoegde ingrediënten kunnen bijwerkingen hebben zoals hoofdpijn, slaperigheid of maagklachten.

Wat is het verschil tussen magnesium en melatonine?

Hoewel zowel een melatonine als magnesium populaire natuurlijke slaapmiddelen zijn, bevorderen ze een betere slaap op verschillende manieren. Melatonine is een hormoon dat je lichaam van nature aanmaakt als het tijd is om in slaap te vallen. Het lichaam begint melatonine aan te maken als de duisternis nadert en helpt je in slaap te vallen. Het nemen van melatonine supplementen kan sommige mensen helpen om makkelijker in slaap te vallen.

Je lichaam maakt geen magnesium aan, maar absorbeert magnesium dat aanwezig is in bepaalde voedingsmiddelen. Magnesium is een elektrolyt dat de homeostase van het lichaam bevordert en helpt bij meer dan 300 essentiële functies. Experts geloven dat magnesium als slaapmiddel het circadiane ritme van je lichaam helpt door het zenuwstelsel te reguleren en je spieren te ontspannen.

Hoewel geen van beide supplementen verslavend of verslavend is, moet je wel op de dosering letten, want beide kunnen milde bijwerkingen hebben. Te veel magnesium kan maagproblemen veroorzaken en kan gevaarlijk zijn voor mensen met nierproblemen.

Melatonine kan hoofdpijn en slaperigheid veroorzaken bij bepaalde gebruikers. Sommige supplementen bevatten zowel magnesium als melatonine als actieve ingrediënten, wat als veilig wordt beschouwd, omdat er geen bijwerkingen bekend zijn wanneer ze worden gecombineerd.

Melatonine kan hoofdpijn en slaperigheid veroorzaken.

Voor wie zijn magnesiumpillen interessant?

Magnesium is een essentieel mineraal dat helpt bij het reguleren van meer dan 300 lichaamssystemen, waaronder een gezond immuunsysteem, spier- en zenuwfunctie en bloedsuikercontrole.

Daarnaast kan magnesium helpen migraine te verlichten, de gezondheid van het hart te verbeteren en de botten gezond te houden.

Hoewel een magnesium tekort zeldzaam is, kunnen bepaalde mensen een risico lopen op een magnesiumtekort en baat hebben bij het nemen van magnesiumpillen.

Mensen met gastro-intestinale aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of coeliakie kunnen een tekort aan magnesium krijgen door een gebrek aan inname via de voeding of doordat het lichaam het mineraal niet goed kan absorberen. Het innemen van magnesiumsupplementen kan helpen om tekorten te verbeteren.

Mensen met diabetes type 2 kunnen een verhoogde magnesiumuitscheiding in de urine hebben, wat kan leiden tot lage magnesiumniveaus in het lichaam. Magnesiumpillen kunnen helpen bij het verbeteren van magnesiumtekorten, insulineresistentie, oxidatieve stress en ontstekingen bij mensen met diabetes.

Mensen die verslaafd zijn geweest aan alcohol kunnen moeite hebben om voldoende magnesium in hun lichaam te houden. Dit kan het gevolg zijn van maagdarmproblemen zoals braken of diarree, nierfalen waardoor magnesium overmatig wordt uitgescheiden via de urine, fosfaatuitputting of een tekort aan vitamine D. Onderzoek wijst uit dat het nemen van een magnesiumsupplement de leverfunctie kan verbeteren en de spierkracht kan vergroten.

magnesiumpillen

Oudere volwassenen kunnen moeite hebben met het opnemen van magnesium via hun voeding, omdat de darmen afnemen en de nieren meer magnesium uitscheiden naarmate mensen ouder worden.

Daarnaast is het waarschijnlijker dat oudere volwassenen minder magnesium binnenkrijgen of medicijnen nemen die het magnesiumgehalte in het lichaam verlagen. Het innemen van een magnesiumsupplement kan oudere volwassenen helpen om ontstekingen te voorkomen en aandoeningen gerelateerd aan een magnesiumtekort te verbeteren.

Lees ook: Waar is magnesium goed voor?

Wat is de beste magnesiumvorm bij slapen en angst?

Over het algemeen wordt magnesiumglycinaat gezien als de beste magnesiumvorm om te helpen bij het slapen, omdat het gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen.

Hoewel de effecten van magnesium op de slaap niet helemaal bekend of begrepen zijn, geloven sommigen dat de effecten op het samentrekken van de spieren en de regulatie van het zenuwstelsel helpen om de slaap te verbeteren.

Magnesium is een mineraal elektrolyt dat helpt bij de zenuw- en spierfunctie, bloedsuikerregulatie en het hartritme, naast andere belangrijke lichaamsfuncties. Een laag magnesiumgehalte wordt in verband gebracht met vermoeidheid, spierkrampen, depressie en misselijkheid.

Hoeveel magnesium per dag?

Categorie en leeftijd Dagelijkse aanbeveling
Kinderen  
6-11 maanden 80 mg
1-2 jaar 85 mg
2-5 jaar 120 mg
6-9 jaar 200 mg
Mannen  
9-13 jaar 280 mg
14-17 jaar 350 mg
Vanaf 18 jaar 350 mg
Vrouwen  
9-13 jaar 280 mg
14-17 jaar 280 mg
Vanaf 18 jaar 300 mg
Zwangere vrouwen 300 mg
Bij borstvoeding 280 mg

Bron: Voedingscentrum

Hoe lang blijft magnesium in je lichaam?

Hoe lang magnesium in je lichaam blijft, hangt af van de magnesiumvorm dat wordt opgenomen. Over het algemeen verlaat de meeste magnesium het lichaam binnen twee tot vier uur na inname van een oraal supplement. Onderzoeken wijzen uit dat het lichaam meestal binnen zes uur na inname van magnesium weer zijn normale niveau bereikt.

Je lichaam slaat het meeste magnesium op in botten en weefsels en niet in je bloedbaan. Het resterende magnesium wordt geabsorbeerd, verwerkt door je nieren en binnen ongeveer een dag vrijgegeven via de urine. Deze tijdlijn varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van de gezondheid van de nieren en de algehele magnesiumspiegel.

Wat zijn magnesium tekort symptomen?

Magnesium is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam, maar toch hebben veel mensen een magnesiumtekort.

Een laag magnesiumgehalte, ook wel bekend als magnesiumtekort of hypomagnesemie, kan een heleboel gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hormonale onbalans, verlaagde calcium- en kaliumspiegels, neuromusculaire en cardiovasculaire problematiek.

Dus hoe kun je zien of je een laag magnesiumgehalte hebt? Dit zijn enkele symptomen:

 • Verminderde eetlust
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Vermoeidheid of zwakte
 • Verergering van de symptomen
 • Gevoelloosheid
 • Tintelingen
 • Spierkrampen
 • Abnormale hartslag

Wie loopt er risico op een magnesiumtekort?

Vooral senioren lopen risico op een magnesiumtekort. Door insulineresistentie lopen mensen met diabetes het risico op een laag magnesiumgehalte. Maagproblemen door chronische diarree of de ziekte van Crohn kunnen je risico ook verhogen, net als alcoholisme of een maagbypassoperatie.

Eigenlijk kan alles wat de opname van voedingsstoffen beïnvloedt, het serum magnesiumgehalte veranderen en bijdragen aan een laag magnesiumgehalte.

Senioren lopen risico op een tekort.

Medicijnen in verband met magnesiumtekort

Bepaalde medicijnen kunnen ook een magnesiumtekort veroorzaken, dus vraag je arts of je een magnesiumsupplement bij je recepten moet nemen.

Als een medicijn de functie van de darmen of het spijsverteringsstelsel verandert, heeft dat bijna gegarandeerd invloed op de magnesiumniveaus in het lichaam. Deze zelfde vuistregel geldt voor synthetische hormonen, hetzij versterkend of onderdrukkend, evenals cholesterolmedicijnen zoals statines.

Medicijnen en behandelingen die het lichaam uitputten van de juiste magnesiumspiegels zijn onder andere:

 • Zuurblokkers
 • Antacida
 • Antibiotica
 • Antivirale middelen
 • Bloeddruk medicijnen
 • Stimulerende middelen voor het centrale zenuwstelsel
 • Cholesterol middelen
 • Corticosteroïden
 • Hormoonvervangende therapieën
 • Orale anticonceptiva
 • Immunosuppressiva

De reden dat cholesterolmedicijnen magnesium uit het lichaam uitputten is omdat deze voorgeschreven medicijnen zich binden aan de vetten die nodig zijn voor de absorptie van mineralen, waardoor het lichaam minder goed in staat is om magnesium te gebruiken.

Bloeddrukmedicijnen zijn vaak diuretica, die overtollig vocht uit het lichaam verwijderen, en magnesium kan daarom het risico lopen te snel uit het lichaam te worden verwijderd, waardoor een tekort ontstaat.”

Helaas kunnen magnesiumsupplementen ook interacties veroorzaken, wat onderstreept hoe belangrijk het is om met je zorgverlener te praten voordat je magnesium aan je routine toevoegt. We behandelen mogelijke interacties in de volgende paragraaf.

populaire magnesiumvormen

Wie moet juist geen magnesium nemen?

Er zijn ook zeker situaties waarin je beter geen magnesiumsupplement kunt nemen, bijvoorbeeld wanneer magnesium supplementen interacties met medicijnen veroorzaken.

Voorbeelden van medicijnen die een wisselwerking kunnen hebben met magnesiumsupplementen zijn:

 • Antacida
 • Bepaalde antibiotica en antischimmelmiddelen
 • Aminoglycosiden en amfotericine B
 • Hartmedicijnen zoals digitalis
 • Diuretica
 • Protonprotonpompremmers
 • Sommige chemotherapiemedicijnen
 • Maagoperaties, diarree en uitdroging

Let ook op de verschillende soorten magnesium, want sommige kunnen meer interfereren met medicijnen dan andere.

Neem bijvoorbeeld geen magnesiumcitraat als je een maagoperatie hebt gehad, diarree hebt of uitgedroogd bent, omdat het laxerende effect je nog meer kan uitdrogen.

Lees meer over: magnesium citraat bijwerkingen.

Nierziekte of nierfalen

Neem geen magnesium als je nierfalen hebt. De nieren filteren overtollig magnesium, dus het risico op een verstoorde magnesiumbalans is groter bij een nierziekte.

Wat zijn de beste magnesium tablet soorten?

Magnesium komt in een breed scala van verschillende formuleringen. Dit kan van alles zijn, van magnesiumchloride tot magnesiumoxide tot magnesiumthronaat. En deze hebben zeer verschillende absorptiecapaciteiten in het lichaam.

Magnesiumcitraat is bijvoorbeeld het beste magnesium tablet als je wilt dat magnesium snel en makkelijk wordt opgenomen én gebruikt in je lichaam, maar magnesiumglycinaat en chelaatvormen worden beter opgenomen dan citraat of lactaatvormen. Chelated vormen van magnesium worden gemakkelijker door je lichaam opgenomen vanwege hun moleculaire structuur.

Dus wat is de beste magnesiumvorm? Kort gezegd is een hogere biologische beschikbaarheid beter, want dat betekent dat je lichaam meer voedingsstoffen kan opnemen.

Meest populaire magnesiumsupplementen

Van glycinaat tot citraat, van chloride tot oxide, malaat en meer, er zijn veel soorten magnesiumsupplementen verkrijgbaar.

Zoals alle mineralen wordt magnesium geleverd als een complex, gekoppeld aan een andere verbinding die helpt bij de levering. Deze secundaire, helpende organische verbindingen (bijv. glycine aminozuur, citroenzuur, etc.) kunnen ook hun eigen gezondheidsvoordelen hebben.

Dit zijn enkele veel voorkomende vormen van magnesium in supplementen en hun voordelen:

 • Magnesiumbisglycinaat: De combinatie van magnesium en twee glycine aminozuren, magnesiumbisglycinaat (ook wel magnesiumglycinaat genoemd) is een van de meest biobeschikbare vormen van magnesium. De combinatie is gemakkelijk op te nemen door het lichaam, waardoor het zacht is voor de maag en het spijsverteringskanaal. Er zijn andere vormen van magnesium, die we hieronder behandelen, die speciaal worden ingenomen om de darmen in hoge doses in beweging te krijgen. Dit is niet het primaire doel van Mg glycinaat (hoewel alle vormen van magnesium tot op zekere hoogte de spijsverteringsmotiliteit ondersteunen). In plaats daarvan is het aminozuur glycine het meest veelbelovend voor het bevorderen van een goede slaap5, waardoor een supplement met magnesiumbisglycinaat ‘s nachts een goede keuze is voor gezonde magnesiumspiegels en een meer rustgevende slaap.
 • Magnesiumchloride: Magnesiumchloride, een mengsel van magnesium en chloor, kan worden gewonnen uit pekel of zeewater. Het heeft een relatief hoge biologische beschikbaarheid en is een goed supplement om te nemen als je alleen maar je inname van magnesium via de voeding wilt verhogen
 • Magnesiumcitraat: Magnesiumcitraat is een combinatie van magnesiumoxide en citroenzuur en kan helpen een gezonde stoelgang te bevorderen. Omdat het ook een relatief hoge biologische beschikbaarheid heeft, kan het ook worden gebruikt als een dagelijks magnesiumsupplement in de juiste dosis. Deze vorm van magnesium lost gemakkelijk op in water, waardoor het een populaire keuze is voor magnesiumpoeders en -vloeistoffen.
 • Magnesiumoxide: De meest voorkomende (en goedkoopste) vorm van magnesium wordt gevormd door magnesium- en zuurstofionen te combineren. Deze eenvoudige vorm heeft een lagere absorptiesnelheid en wordt meestal genomen om de stoelgang te bevorderen6 en als een nuttige buffer voor andere vormen van magnesium te dienen.
 • Magnesiummalaat: Samen zijn magnesium en appelzuur relatief biologisch beschikbaar en lijken ze langer in de bloedbaan te blijven dan sommige andere vormen van magnesium. Er is ook enig anekdotisch bewijs dat magnesiummalaat spiercomfort kan bevorderen, maar de klinische resultaten zijn gemengd.
 • Magnesiumsulfaat: De combinatie van magnesium en sulfaat kan worden gebruikt om elektrolyten aan te vullen en de stoelgang te bevorderen en wordt vaak gevonden in supplementen en andere middelen zoals Epsomzout. (Leuk weetje: De man die magnesium in de westerse geneeskunde introduceerde was naar verluidt een boer die werkte in Epsom, Engeland, die merkte dat de zouten in zijn bronwater een kalmerend effect hadden op zijn koeien). Tegenwoordig nemen veel mensen Epsom zoutbaden om hun spieren te kalmeren.

Wat zijn magnesiumrijke voedingsmiddelen?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere donkere bladgroenten (denk aan spinazie), bonen, amandelen, avocado’s, pure chocolade, tonijn en bananen.

Andere voedingsmiddelen met veel magnesium zijn pompoenpitten, cashewnoten, chiazaden, verrijkte ontbijtgranen, edamame, zilvervliesrijst en zalm. Over het algemeen zijn vis, bladgroenten en voedingsmiddelen met gezonde vetten magnesiumrijke bronnen.

Verder lezen over: Waar zit veel magnesium in voeding?

wanneer magnesium innemen

Wanneer magnesium innemen?

In de avond is meestal een goed moment om magnesium in te nemen, omdat het een ontspannend effect kan hebben. Check het etiket van het product voor het aanbevolen gebruik en begin met de laagste dosis.

Welke vitaminen en supplementen kun je beter niet samen met magnesium nemen?

Het wordt aanbevolen om magnesium één tot twee uur na vezels, foliumzuur, ijzer, zink en multivitaminen in te nemen voor de beste opname.

Is het goed om elke dag magnesium te nemen?

Je kunt elke dag magnesium nemen, hoewel het toevoegen van te veel tegelijk misselijkheid, kramp en diarree kan veroorzaken. Overleg met je arts voordat je begint met een consequente magnesiumkuur.

Helpt magnesium tegen constipatie?

Er zijn twee manieren waarop magnesium het lichaam kan helpen om regelmatig te blijven. Magnesium kan helpen bij het ontspannen van de spieren, en omdat de wanden van de darmen spieren zijn, kan dit helpen om de ontlasting er soepeler doorheen te laten bewegen.

Ten tweede kan magnesium water naar de darm trekken. Meer water in de darm kan zorgen voor zachtere, grotere ontlasting die de beweging van afvalstoffen door de darmen stimuleert en soepeler laat verlopen.

Hoewel elke vorm van magnesium – inclusief magnesiumrijke voeding – een bepaald effect kan hebben op de stoelgang, wordt magnesiumoxide vaak gebruikt voor incidentele constipatie omdat het niet goed door het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor blijft er meer achter in de darmen om water op te nemen.

Magnesiumcitraat is een andere veelgebruikte vorm die specifiek wordt gebruikt om te helpen met een laxerend effect.

Verlaagt magnesium de bloeddruk?

Magnesium speelt een belangrijke rol bij verschillende functies in het lichaam die de bloeddrukregulatie beïnvloeden. Het samentrekken en ontspannen van gladde spieren (zoals het hart) en vaten is waarschijnlijk de belangrijkste rol waarbij magnesium helpt bij de bloeddruk.

Magnesium zou ook invloed kunnen hebben op aandoeningen die de bloeddruk kunnen verhogen, zoals een verdikking van de halsslagader. Er zijn onderzoeken die aantonen dat magnesium de bloeddruk kan verlagen bij mensen met een hoge bloeddruk.

De mate waarin de bloeddruk wordt verlaagd varieert echter van onderzoek tot onderzoek, waarbij in sommige onderzoeken geen significant effect is gevonden.

Magnesium helpt spieren ontspannen.

Conclusie

De meest voorkomende vormen van magnesium die je in een supplement vindt zijn magnesiumoxide, magnesiumbisglycinaat, magnesiumchloride, magnesiumcitraat, magnesiummalaat en magnesiumsulfaat.

De vorm van magnesium kan van grote invloed zijn op hoe efficiënt het wordt opgenomen in het lichaam, waarbij chloride, glycinaat en citraat het beter doen dan oxide.

Onthoud: magnesium tabletten zijn voor de meeste mensen het best geschikt, magnesiumgummies zijn leuk maar over het algemeen minder geconcentreerd en vloeibaar magnesium wordt door sommigen beter verdragen.

Het beste magnesium supplement voor de meeste mensen is Daily co.

Bronnen

Beste Magnesium Consumentenbond

Wie zoekt op beste magnesium volgens de Consumentenbond ziet dat magnesium een cruciaal element is voor onze levensenergie en beschikbaar in organische en anorganische magnesiumpreparaten. De Consumentenbond heeft aangetoond dat de allerbeste magnesium capsules overwegend anorganische magnesiumzouten bevatten, veelal van uitgeputte landbouwgrond. Voor de beste magnesiumstatus, is magnesium citrate de voorkeurskeuze; het wordt efficiënt opgenomen in de dunne darm, zelfs tijdens een koolhydraatarm dieet.

beste magnesium consumentenbond

Een trillend ooglid voorkomen met meer levensenergie?

Magnesium is betrokken bij de lichaamstemperatuur en de productie van serotonine. Een tekort kan een trillend ooglid veroorzaken. Magnesiumdeeltjes of magnesiumionen kunnen bijdragen aan een verbeterde levensenergie. Zwangere vrouwen kunnen voordeel halen uit een hogere inname dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, altijd in overleg met de arts.

Astaxanthine en co-enzym Q10

Een combinatie van magnesiumoxide tabletten, astaxanthine en co-enzym Q10 kan hart- en vaatziekten en aderverkalking helpen voorkomen. Bij een allergie voor deze stoffen is een alternatief vereist. Verrijk uw dieet met natuurlijke bronnen van magnesium zoals brandnetel en koffie. En voor een extra boost van de levensenergie, overweeg qi gong-oefeningen. Dit helpt om de magnesiumstatus op peil te houden en bij te dragen aan een gezond leven.

https://vitamines.com/beste-magnesium-tabletten/