Begonnen met afvallen? Zo houd je motivatie tijdens je dieet!


Natuurlijk begin je vol goede moed aan een gezonde levensstijl, maar het kan een uitdaging zijn om die motivatie vast te houden. Om je een duwtje in de rug te geven, zetten we hieronder een aantal tips op een rij zodat jij er weer met nieuwe energie voor wilt gaan! Klaar om je dieetdoelen te bereiken? Zo houd je motivatie tijdens je dieet!

Focus je niet teveel op de weegschaal

Het cijfer op de weegschaal geeft je een goed idee van hoe ver je al staat bij het afslanken, maar het zegt daarom niet alles. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel je weegt zoals:

  • de hoeveelheid water die je die dag hebt gedronken;
  • of je ongesteld bent;
  • hoeveel zout je die dag hebt gegeten;
  • of je spiermassa aan het toenemen is, omdat je meer beweegt.

Ieder lichaam is uniek en het is een natuurlijk proces dat je lichaam niet elke dag hetzelfde weegt.

Laat je eigenwaarde dus niet afhangen van je gewicht. Daardoor verlies je motivatie tijdens je dieet. Het is bijvoorbeeld beter om je slechts één keer per week te wegen op een vast moment in de week, en niet elke dag. Op deze manier kun je zien of je op lange termijn resultaat boekt.

Ga niet te vaak op de weegschaal staan!

Stel realistische doelen voor jezelf

Als je graag zo snel mogelijk wilt afvallen, ben je soms geneigd om onrealistische doelen te stellen. Je wilt dan bijvoorbeeld niets liever dan 15 kilo in één maand afvallen, maar de kans dat dit lukt is onmogelijk. Een goed voornemen volhouden door onrealistische doelen te stellen is niet aan te raden.

Een veel betere manier om gemotiveerd te blijven is om het stap per stap te bekijken. Stel voor jezelf kleine doelen op en als je die behaald hebt, kun je weer een stap verder gaan. Afvallen volhouden is eigenlijk zoals een marathon lopen. Het kost wat tijd en doorzettingsvermogen. Dit bouw je geleidelijk aan op en dan pas zul je de voordelen ervaren.

Begin dus klein door bijvoorbeeld elke dag een extra glas water te drinken in plaats van frisdrank. Op die manier bouw je nieuwe gewoontes op die je op lange termijn kan volhouden.

Wat ook heel motiverend werkt is een afvinklijstje. Hier bestaan ook apps voor. Heb je voldoende water gedronken, gezond ontbeten, een wandeling gemaakt of voldoende groenten gegeten? Vink deze kleine prestaties dan af. Dit geeft je elke dag opnieuw een momentje van voldoening. Hier lees je nog 20 tips voor eenvoudige vinken op je lijst.

Lukt het afvallen? Beloon jezelf!

Jezelf regelmatig belonen voor je successen is een leuke manier om gemotiveerd te blijven. Als er een beloning in het vooruitzicht ligt, wil je immers nog meer je best doen. Kies een beloning die in lijn ligt met je prestaties. Heb je bijvoorbeeld een kledingmaat verloren, koop dan die jurk die je zo graag wilt. Als je spieren pijn doen van het sporten, beloon jezelf dan met een heerlijke massage.

Door jezelf te belonen, sta je even stil bij wat je al bereikt hebt en dat werkt motiverend. Deel je successen met de mensen om je heen en geniet van je resultaten.

Hieronder alvast een cadeautje van MA voor jou, voor het feit dat jij je inleest en aan de slag wilt met een gezondere levensstijl!

Gratis Download: 2 Weekmenu’s

Benieuwd hoe lekker koolhydraatarm eten kan zijn? Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF met 2 gratis weekmenu’s naar je toe kan sturen. 

Wees lief voor jezelf, vooral tijdens het dieet

Veel mensen beginnen met een alles-of-niets houding aan hun dieet. Zodra er iets misgaat, geven ze het maar meteen op. Kleine terugvallen en tegenslagen zijn bijna onvermijdelijk en maken gewoon deel uit van het proces. Het gebeurt bij iedereen! Dit betekent niet dat je daarom meteen de handdoek in de ring moet gooien.

Wees lief voor jezelf. Niemand is perfect en iedereen moet zijn eigen weg vinden op het pad naar een gezonde levensstijl. Het is normaal dat niet alles meteen van een leien dakje loopt. Vergeef jezelf dus als je die suikerrijke maaltijd niet kon weerstaan. Morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe mogelijkheden.

Je hoeft trouwens niet al je favoriete voedsel op te geven als je op dieet bent. Wat dacht je van deze heerlijke gezonde snacks?

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt

Een goede nachtrust is essentieel als je wilt afvallen. Als je moe bent, voel je je minder gemotiveerd en wordt het moeilijker om je emoties onder controle te houden. De kans is dan veel groter dat je impulsief dingen gaat eten die niet in lijn zijn met je goede voornemens en dat je hier later spijt van krijgt.

Ga dus op tijd naar bed en zorg ervoor dat je 7 à 8 uur slaap per nacht hebt. Het eenvoudigste is dat je een bepaalde routine aanhoudt waarbij je elke dag op hetzelfde uur gaat slapen en elke ochtend op hetzelfde tijdstip weer opstaat. Wijk hier ook in het weekend niet teveel van af. Je zult merken dat voldoende slaap wonderen doet voor je dieet. Je lichaam krijgt immers de tijd om te herstellen en vet te verbranden en jij voelt je helemaal uitgerust om met positieve energie aan je dag te beginnen (bron).

Zorg voor voldoende afwisseling in je dieet

Als je elke week hetzelfde eet en dezelfde dingen doet, wordt het al snel een sleur en dat is niet de bedoeling. Een dieet volhouden hoeft helemaal niet saai te zijn. Je ontdekt namelijk allerlei nieuwe recepten en een nieuwe, gezondere manier van leven.

Probeer dus zoveel mogelijk nieuwe dingen uit. Dit kunnen lekkere gezonde recepten zijn of een bepaalde sport die je nog niet kende. Praat ook met andere mensen die misschien goede ideeën hebben. Vernieuwing werkt namelijk enorm motiverend.

Observeer je gedachten

Vaak zien mensen die een dieet niet volhouden alleen maar beperkingen. Ze mogen van allerlei dingen niet meer en maken daar een flink negatief gebeuren van. Als je het zo bekijkt, werkt dit enorm demotiverend en zul je al snel aan opgeven denken.

Probeer het positief te bekijken. Je bent aan een gezonder leven voor jezelf aan het werken en dat gaat steeds beter. Je eet gezonder en voedzamer en je voelt je langzaamaan fitter. Observeer overdag eens de gedachten die door je hoofd gaan. Zijn ze positief of negatief? Indien je merkt dat je vaak negatief denkt, probeer deze negatieve gedachten dan om te buigen naar iets positiefs.

Laat iedereen meedoen

Wil jij motivatie om af te vallen, houd het dan niet voor jezelf. Deel het met je naaste familie, vrienden, collega’s, de kassière van de supermarkt. Je zult zien dat je enorm veel steun krijgt als mensen ook daadwerkelijk weten waar je mee bezig bent. En het is veel fijner om respectvolle blikken te krijgen dan verbaasde blikken, als je vriendelijk past voor het stukje taart op verjaardagen en op het werk.

Maak er een spel van

Houd het leuk voor jezelf en maak er gewoon een spel van! Er zijn genoeg sportapps op de markt om je eigen sportgoals bij te houden, of om precies te zien hoeveel calorieën je hebt verbrand. Of maak er een wedstrijd met jezelf van om elke week weer heerlijke en gezonde recepten te vinden en uit te proberen. Kortom: omarm het afvallen.

Zoek een maatje om afslank ervaringen mee te delen

Samen afvallen werkt beter

Afvallen volhouden terwijl je gezin of je vrienden hier niet mee bezig zijn, kan soms wat moeite kosten. Als je je ervaringen kunt delen met iemand die hetzelfde wilt bereiken als jij, kan dit een groot verschil maken in je kans op slagen.

Je kunt bijvoorbeeld samen bepaalde doelen afspreken en elkaar motiveren op dagen dat het minder goed gaat. De kans is dan aanzienlijk kleiner dat je je niet aan je dieet houdt of dat je een training zult overslaan. Je weet namelijk dat je maatje in hetzelfde schuitje zit en dat jullie allebei resultaten willen boeken.

Heb je geen maatje in je directe omgeving die jou kan steunen? Sluit je dan online aan bij een community zoals onze Samen Slank Community. Je komt dan in contact met allemaal mensen die je kunnen steunen tijdens het afvallen door activiteiten, resultaten en ervaringen met elkaar te delen. Op die manier blijf je geïnspireerd en geeft je elkaar motivatie bij het afvallen.

Ontdek de wekelijkse menu’s en dagelijkse support.

Stop met uitstellen

Die goede mindset begint NU. Afvallen begint NU. Zoek je te vergeefs naar motivatie? Spookt het al weken door je hoofd dat je eigenlijk wel wat kilo’s kwijt wilt? Of baal je er nu al een tijdje van dat je broek niet meer zo goed past? Dan is het nu tijd om daar wat aan te doen.

Hoe je ook gaat beginnen – simpele en lekkere weekmenu’s volgen, eerst alleen snoepgoed laten staan of allereerst minder brood eten – het is belangrijk dat je vandaag nog begint. Heb je ietsje meer houvast nodig? Ontdek hoe deze 5 stappen het nog makkelijker maken om te beginnen met afvallen!

Aan uitstellen heeft niemand wat! GO YOU! Je kan het!



https://makkelijkafvallen.nl/motivatie-afvallen/