Alles wat je moet weten van keto griep » Makkelijk Afvallen


Als je net begint met het keto dieet, heb je misschien wel eens gehoord van de keto griep. Maak je geen zorgen, het is niet echt een griep. In deze post ontdek je alles wat je moet weten over de keto griep, inclusief hoe je het kunt herkennen, hoe lang het duurt en belangrijker nog, hoe je het kunt voorkomen en verminderen. 

Leun achterover, ontspan en neem alle informatie rustig in je op. Hierna ben je op en top voorbereid om aan je keto reis te beginnen. Let’s go, dit gaat je lukken! 

Wat is keto griep? 

Wanneer je het keto dieet volgt eet je maximaal 50 gram koolhydraten per dag. Normaal gesproken eet je minimaal 200 gram carbs per dag. In plaats van koolhydraten te verbranden als primaire brandstof, moet je lichaam het nu doen met vetten als primaire brandstof. 

Je kan je wel voorstellen dat dit een hele omschakeling is voor je lichaam. In de eerste paar dagen of weken van je keto dieet kan je daardoor last krijgen van symptomen die je normaal ook hebt tijdens een griepje. Vandaar de naam keto griep. Ontdek hieronder welke symptomen er zijn en hoe je ze kan herkennen.

Symptomen van keto griep: herken de tekenen

Hoe weet je nu of je te maken hebt met keto griep? De symptomen kunnen variëren per persoon. De veel voorkomende zet ik voor je op een rijtje. 

Symptomen van keto griep: 

 • vermoeidheid; 
 • hoofdpijn;
 • duizeligheid;
 • misselijkheid;
 • moeite met concentreren;
 • futloos gevoel;
 • prikkelbaarheid; 
 • spierkrampen. 

Niet iedereen krijgt last van deze symptomen. Mocht het bij jou wel het geval zijn, maak je dan geen zorgen. Het is juist een goed teken. Het betekent gewoon dat je lichaam aan het overschakelen is naar ketose. En dat betekent over op standje vetverbranding en dus afvallen. Nu je weet waar je op moet letten, kan je ook sneller actie ondernemen om de klachten te verminderen en sneller te herstellen. Daarover later meer (bron). 

Hoe lang duurt keto griep? 

De duur van keto griep verschilt ook weer per persoon. Over het algemeen kunnen de symptomen van keto griep enkele dagen tot twee weken aanhouden. In de eerste paar dagen van het keto dieet kunnen de symptomen het meest intens zijn. Logisch, want je lichaam moet hard werken om jou in de vetverbrandingsmodus te krijgen. 

De mate en duur van je klachten kunnen worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals:

 • je algemene gezondheid;
 • eerdere voedingsgewoonten;
 • hoeveel water je dagelijks drinkt;
 • de mate waarin je koolhydraten hebt verminderd. 

Ook al is het niet fijn om je grieperig te voelen. Weet dat het tijdelijk is en wees dankbaar voor je lichaam die hard zijn best doet voor je. Blijf geduldig en geef het de tijd om zich aan te passen. Je gaat je op korte termijn echt beter voelen. 

Voorkomen en verminderen

Hoewel keto griep onvermijdelijk kan zijn tijdens de overgang naar het keto dieet, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de symptomen te verminderen of zelfs te voorkomen. 

Simpele basis tips

 • Geleidelijke overgang: in plaats van de een op de andere dag te stoppen met het eten van koolhydraten, kun je ervoor kiezen om je koolhydraatinname geleidelijk te verminderen. Dit geeft je lichaam de tijd om zich aan te passen en kan de intensiteit van de symptomen verminderen.
 • Hydratatie: het verminderen van koolhydraten kan leiden tot een verlies van water en elektrolyten. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt. 
 • Slaap lekker: een goede nachtrust bevordert het herstel van je lichaam en kan helpen om de symptomen van keto griep te verminderen.

Voedingstips tijdens keto griep

 • Matig je eiwitinname: Hoewel eiwitten belangrijk zijn voor spierbehoud, is het tijdens keto griep belangrijk om je eiwitinname te matigen. Te veel eiwitten kunnen de ketose verstoren. Kies voor matige porties vlees, vis, eieren en zuivelproducten.
 • Go green baby: niet van de misselijkheid, maar door het gebruik van groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en rucola. Maak bijvoorbeeld heerlijke groene smoothies. Deze zijn rijk aan belangrijke vitamine, mineralen en vezels. 
 • Elektrolytenrijke voedingsmiddelen: Later meer uitleg over elektrolyten. Alles wat je nu moet weten is, dat avocado’s, noten, zaden en groene bladgroenten op je boodschappenlijstje moeten staan. 
 • Skip bewerkte voedingsmiddelen: daar zitten vaak suikers en koolhydraten in verstopt. Deze verergeren symptomen van keto griep.
 • Weg met snelle koolhydraten: mocht je dat nog niet hebben gedaan, doe suiker, witte bloem en frisdranken de deur uit. Deze kunnen je lichaam uit ketose halen en de symptomen verergeren.

Gratis Download: Keto Weekmenu

Benieuwd hoe lekker ketogeen eten kan zijn? Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF met gratis recepten naar je toe kan sturen. Ontdek wat je kan eten in een ketogeen dieet! 

Wat zijn elektrolyten? 

Elektrolyten zijn mineralen die je nodig hebt om goed te functioneren. Ze spelen een belangrijkrol bij: 

 • het reguleren van de vochtbalans, 
 • het bevorderen van zenuwfuncties en 
 • een gezonde spierfunctie. 

Tijdens het keto dieet verlies je in het begin veel vocht. Dit komt doordat koolhydraten water vasthouden in je lichaam. Wanneer je ze beperkt, scheidt je meer vocht uit en loop je kans op een tekort aan elektrolyten. Als gevolg daarvan kan je last krijgen van de keto griep. 

De belangrijkste elektrolyten zijn natrium, kalium, magnesium en calcium. Om deze elektrolyten op peil te houden en de symptomen van ketogriep te voorkomen, doe je er goed aan de volgende ingrediënten in huis te halen:

 • Avocado’s en groene bladgroente: bevatten kalium en magnesium.
 • Noten en zaden: amandelen, cashewnoten, pompoenpitten en chiazaad zijn goede bronnen van magnesium.
 • Zalm: niet alleen een uitstekende bron van vetten, maar ook van magnesium en kalium. 
 • Zuivelproducten: hier kan je calcium uit halen. 
 • Elektrolytensupplementen: Als je moeite hebt om voldoende elektrolyten uit voedselbronnen te halen, kun je overwegen om elektrolytensupplementen te nemen. Raadpleeg echter altijd een zorgverlener voordat je supplementen toevoegt aan je dieet.

Kan je sporten tijdens keto griep?

Ja, geen probleem. Luister daarbij wel goed naar je lichaam. Het is verstandig om niet te pushen en de intensiteit aan te passen. Het kan zijn dat je in de beginfase van het keto dieet een lager energieniveau hebt. Neem daarom ook genoeg tijd om te herstellen van je training. Is sporten net te veel gevraagd? Begin met lichtere activiteiten zoals wandelen of yoga en bouw langzaam op naarmate je lichaam zich aanpast aan de nieuwe manier van eten.

Vrouw met energie tijdens keto dieet.

Verbeter je energieniveau

Iedereen heeft baat bij meer energie. Wil je ook tijdens de keto groep je energieniveau verbeteren? Volg dan onderstaande tips: 

 1. Slaap 8 uur per nacht: dit geeft je lichaam de tijd en rust om te herstellen;
 2. Eet voldoende kcal: neem voldoende gezonde vetten in je eetpatroon op om je dagelijkse energiebehoefte te behalen en zo veel mogelijk energie uit eten te halen.
 3. Drink minimaal 1,5 liter water per dag: dit voorkomt uitdroging, voert afvalstoffen af en zorgt ervoor dat je helder kan nadenken; 
 4. Overweeg elektrolyten: dit houdt de mineralenstatus in balans, waardoor je je fitter voelt. 

Keto griep overwinnen

Keto griep verschijnselen kunnen erg vervelend en demotiverd zijn. Maar maak je geen zorgen. Je bent hier niet alleen in en het laat juist zien dat je op de goede weg zit! Het is maar tijdelijk, zoals elke griep. En weetje..elke griep maakt je sterker. 

Als je nog twijfelde over starten, dan is nu het moment om je keuze te maken. You got this! Je hebt alles bij de hand om met de juiste voorbereiding van start te gaan met de 50 Dagen Keto Challenge. Neem hier de eerste stap. 

Luister naar je eigen lichaam, wees lief voor jezelf en geef niet op. Begin je transformatie hier. https://makkelijkafvallen.nl/keto-griep/