Adaptogene voedingsstoffen


Adaptogene voedingstoffen zijn natuurlijke stoffen uit kruiden of planten die bijdragen aan het in stand houden van de natuurlijke balans van je lichaam en geest. Adaptogenen worden in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde al eeuwenlang gebruikt. Tegenwoordig worden ze ook steeds meer in de Westerse wereld ingezet. Adaptogenen ondersteunen de weerbaarheid tegen zowel fysieke als mentale stress en brengen het zenuw- en hormoonstelsel in evenwicht. Er zijn ook adaptogenen die het immuunsysteem kunnen ondersteunen of vermoeidheid kunnen verminderen.

Onderwerpen in dit artikel:

  • Soorten adaptogenen
  • Ashwaganda
  • Rhodiola

Soorten adaptogenen

Er zijn verschillende soorten adaptogenen met ieder hun eigen werking en functie. Adaptogenen kunnen helpen om weerstand te bieden tegen lichamelijke en geestelijke stress en hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen waarmee ze het lichaam en de geest kunnen ondersteunen. De twee bekendste adaptogene voedingstoffen zijn Ashwaganda en Rhodiola met ieder hun eigen unieke eigenschappen maar die ook gezamenlijk ontzettend krachtig werken.

Brain SupportGoed voor geheugen, concentratie en denkvermogen*Evenwicht bij stresssituaties, opbeurend en rustgevend*Helpt doorbloeding van je hersenen*Helpt je hersenen beschermenNu bestellen arrow right arrow right

Ashwaganda

Ashwaganda is misschien wel de meest bekende adaptogeen. Ashwaganda is een kleine struik die oorspronkelijk voor komt in India- Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De plant wordt ook wel gingseng genoemd en is een belangrijk kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de Ayurveda, de traditionele geneeskunde in India vanwege de diverse gezondheidsvoordelen die Ashwaganda biedt. Het adaptogeen brengt rust en maakt weerbaarder voor zoals fysieke als mentale stress*. Ashwaganda ondersteunt daarnaast het energieniveau en het uithoudingsvermogen* en kan bijdragen aan een beter geheugen en betere focus*.

Rhodiola

Ook Rhodiola is een bekende adaptogene voedingsstof die wordt gewonnen uit de wortels van de plant. De Rhodiola komt voor in Noordelijke en bergachtige gebieden en bevat diverse actieve bestanddelen zoals fytosterolen, flavonoïden, glycosiden, fenolen en etherische oliën. Net als Ashwaganda is Rhodiola ook een belangrijke plant in de traditionele geneeskunde dankzij de veelzijdige werking. Rhodiola wordt gebruikt om het aanpassingsvermogen tegen psychische stress en de weerbaarheid tegen oxidatieve stress te verbeteren*. Ook werkt Rhodiola stimulerend bij vermoeidheid, draagt bij aan een betere hersenfunctie en de gemoedstoestand*. Daarnaast heeft Rhodiola een normaliserend vermogen op het cortisol, het hormoon dat in stressvolle situaties wordt afgegeven.

Ashwaganda en Rhodiola zijn ieder afzonderlijk krachtige adaptogene kruiden die zich kunnen aanpassen aan de behoeftes van het lichaam en ons hierdoor weerbaarder kunnen maken tegen stress. De werking van beide adaptogenen overlapt, Ashwaganda werkt over het algemeen meer ontspannen terwijl Rhodiola ook energieker maakt. Gezamenlijk vormen Ashwaganda en Rhodiola een krachtige combinatie. Een combinatie van beide adaptogene voedingsstoffen zorgt voor synergie en sterke werking waardoor een meer gecontroleerde, kalme en gefocuste energie ontstaat.

Stress Relief ComplexOndersteunt het lichaam in periodes van stress en vermoeidheidGoed voor geestelijke balans en nachtrustOpbeurend en rustgevendASHWAGANDA KSM-66 en RHODIOLANu bestellen arrow right arrow right

Tot slot

Naast Ashwaganda en Rhodiola zijn er nog diverse andere planten met adaptogene eigenschappen en eigen unieke werking. Voorbeelden zijn Reishi, Ginseng en Echinacea.
De meeste adaptogene voedingsstoffen zijn in poedervorm verkrijgbaar maar kunnen ook eenvoudig worden ingenomen in supplementvorm. Het gebruik per adaptogene voedingsstof kan verschillen. Voor het beste resultaat is aan te raden om adaptogenen regelmatig en voor een langere tijd in te nemen.

*Gezondheidsclaim is lopende

Het bericht Adaptogene voedingsstoffen verscheen eerst op Perfect Health.https://www.perfecthealth.nl/nieuws/adaptogene-voedingsstoffen/