[ad_1]
Dankzij de hoge en diverse voedingswaarde van spinazie, staat deze groente hoog in de top 10 van gezondste groente.
Zo haal je hier je bèta-caroteen, verschillende B vitamines en een meerdaagse hoeveelheid vitamine K.
Natuurlijk staat deze groene bladgroente bekend om zijn hoge ijzergehalte, je krijgt er spierballen van! Deze reputatie wordt maar voor een deel waargemaakt, daarover later meer.
Zoals de meeste groente kan je deze groente prima rauw eten in een salade of een smoothie, maar stomen, koken of wokken kan natuurlijk ook. Of verwerk het in een recept zoals een lasagne! Verder in dit artikel geven we je 4 tips om eenvoudig meer spinazie te eten.
Let wel op, dit is een ‘nitraat-groente’. Daarom kan het beter niet elke dag eten.
Inhoud
- Waarom is spinazie gezond?
- Feitjes en kennis
- Voedingswaarde
- Vers uit Nederland verkrijgbaar
- Koolhydraatarme recepten met spinazie
Waarom is spinazie gezond?
Spinazie is één van de meest gezonde groente van Nederlandse bodem. De belangrijkste voordelen lees je hier.
- Nutriëntdicht. Bevat een hoge hoeveelheid en grote diversiteit aan vitaminen, mineralen, caroteen en bio-actieve stoffen. Daar komt bij dat het weinig calorieën en suikers bevat.
- Botten en spieren. Eén van de betere bronnen van kalium, ook wel bekend als potassium. Kalium stimuleert mineraaldichtheid in je botten. Ook voorkomt het spierafbraak en de ontwikkeling van nierstenen. Dagelijks heb je zo’n 3.600 mg nodig, spinazie geeft je 650 mg per 100 gram.
- Bloed, hart en vaten. Vitamine K speelt een belangrijke rol bij een goede bloedhuishouding. De stof zorgt voor een goede bloedstolling en houdt bloedvaten sterk en soepel. Spinazie bevat 5 maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K (per 100 gram!). Vitamine B11, foliumzuur, beschermt ons tegen hartinfarcten en bloedarmoede.
- Vitamine B11. Deze vitamine doet nog veel meer goed voor ons. B11, of foliumzuur, is één van de vitamine die we vaak niet voldoende binnen krijgen. Het eten van rauwe spinazie helpt ons met; gezonde groei en vorming van DNA en met het goed functioneren van ons zenuwstelsel en immuunsysteem. Met 100 gram, heb je al 40% van je aanbevolen dagelijkse hoeveel te pakken!
Feitjes en kennis
Hoe bereid je spinazie?
Verse spinazie is eenvoudig te bereiden. Je snijdt de de dikke stelen eraf en klaar is Kees. Het blad kan je beter niet snijden. Belangrijke voedingsmiddelen ‘lekken’ dan uit het blad.
Was de blaadjes onder de koude kraan en laat uitlekken in een vergiet. Wil je liever gekookt? Kook dan de natte bladeren voor enkele minuten zonder extra water. Dan belanden de meeste voedingsmiddelen op je bord!
Haal het maximale uit je voeding
Spinazie kan zowel rauw als gekookt worden verteerd. Wil je het maximale halen uit de vitamines, dan eet je deze het beste rauw. Kort roerbakken of stomen kan ook.
Wil je vooral profiteren van de eiwitten, luteïne en bèta-caroteen, kan je de bladeren beter even koken.
Mag je spinazie opwarmen, of niet?
Ja, je mag spinazie gewoon nog een keer opwarmen. Zo, dat lucht op.
Spinazie is rijk aan natrium. De meeste nitraten worden door je lichaam uitgescheiden. Een klein gedeelte wordt door bacteriën omgezet in nitriet. Een ophoping van nitriet is schadelijk voor je lichaam. De bacterie die hiervoor verantwoordelijk is gedijt in een lauw-warme omgeving.
Daarom werd vroeger gezegd dat je bereide spinazie niet kan bewaren. Deze bacterie krijgt dan de kans teveel nitriet aan te maken. Maar zet jij na het eten een kliekje in de koelkast, kan je deze rustig de volgende dag nog eens eten.
4 tips om eenvoudig meer spinazie eten
Spinazie past uitstekend in een gezond dieet. Hoe kan je er voor zorgen je eenvoudig meer kan eten?
- Smoothie. Verwerk spinazie in een groene smoothie. Bekijk hier een verfrissend recept.
- Sla dressing. Boost je toch al gezonde salade door het plafond met deze dressing. Pureer gestoomde spinazie met peterselie, basilicum, en knoflook. Vermeng dit met olijfolie en citroensap.
- Saus. Roerbakken met een handje sesamzaadjes. Pureer dit met peterselie en citroensap. Heerlijk over de kipfilet.
- Snelle hap. Rauw pureren met een handje amandelen, knoflook en olijfolie. Schep door kikkererwten en serveer met geraspte kaas.
IJzersterk imago overschat
Hoe kwam het zo, dat het ijzergehalte in spinazie voor een lange tijd zo overschat werd? Het legende blijkt te rusten op een menselijke fout.
Door een verkeerd geplaatste decimaalkomma leek een portie gelijk te staan aan het eten van een paperclip. Nu blijkt dat dit een beetje overdreven was.
En er is meer. Spinazie heeft dan wel een hoog ijzergehalte -50% van de de aanbevolen dagelijks hoeveelheid in een portie van 100 gram, maar bevat helaas ook oxaalzuur. Deze stof werkt ons lichaam tegen in de opname van ijzer. Gelukkig zit er nog genoeg caroteen en andere bio-actieve stoffen in!
Popeye
Om spinazie bij ook bij kinderen populair te maken, is Popeye tot leven gewekt. Deze bonkige matroos wordt ijzersterk na het achterover slaan van een heel blik spinazie. Hiermee weet hij zichzelf en zijn meisje altijd uit de problemen te halen.
Helaas bleek het voor ons niet de superfood die men dacht, maar dat maakt spinazie niet minder een held. En Popeye ook niet.
Voedingswaarde spinazie
Energie | 15 kcal | Energie | 63 kj |
Koolh. | 0,6 gr | Vet | 0,6 gr |
Eiwit | 2,5 gr | Suikers | 0,4 gr |
Vitamines
Vit. A | 0,8 mg | Vit. B06 | 0,2 µg |
Vit. B1 | 0,11 mg | Vit. B11 | 130 µg |
Vit B2 | 0,2 mg | Vit. C | 28 mg |
Mineralen
Natrium | 65 mg | IJzer | 4,1 mg |
Kalium | 650 mg | Magnesi. | 77 mg |
Calcium | 120 mg | Koper | 0,12 mg |
Fosfor | 55 mg | Zink | 3,3 mg |
De voedingswaarden per 100 gram.
Vers uit Nederland verkrijgbaar
Koolhydraatarme recepten met spinazie
Ovenschotel met kip
Een lekkere ovenschotel is nooit verkeerd. En deze ovenschotel met kip al helemaal niet! Smullen geblazen.
Spinazie quiche met feta en champignons
Ben je gek op spinazie en hartige taart? Dan is deze spinazie quiche met Parmezaanse kaas echt iets voor jou! Vult, verzadigt, is gezond en smaakt heerlijk! Wat is jouw favoriete quiche recept?
Omelet met spinazie
Deze omelet met spinazie eet ik vrijwel dagelijks als ontbijt. Het is makkelijk te maken en je kunt eindeloos variëren door de spinazie te vervangen voor andere groenten. Bovendien smaakt dit ontbijt altijd heerlijk.