24 uur geen eten? Dit zijn de verborgen voordelen van vasten » Makkelijk Afvallen


Vasten, of intermittent fasting, is één van de grootste voedingstrends van het moment. Heb jij het al eens geprobeerd? In deze blog delen we 4 verborgen voordelen van vasten, die je waarschijnlijk nog niet wist.

Wat is intermittent fasting?

Intermittent fasting is een manier van diëten waarbij je afwisselt tussen periodes van vasten en eten. In plaats van de focus te leggen op wat je eet, gaat het bij intermittent fasting vooral om wanneer je eet.

Intermittent fasting methodes

Er zijn verschillende methodes voor intermittent fasting. Zo heb je bijvoorbeeld de 16/8-methode, bij deze methode vast je 16 uur per dag en eet je alle maaltijden binnen een tijdsbestek van 8 uur. Dit kan inhouden dat je niet eet tussen 20:00 uur ’s avonds en 12:00 uur ’s middags de volgende dag.

Een andere methode is het 5:2-dieet, waarbij je vijf dagen per week normaal eet en op twee dagen je calorie-inname beperkt tot ongeveer 500-600 calorieën. Intermittent fasting kan verschillende voordelen hebben, zoals gewichtsverlies, verbeterde stofwisseling en meer energie. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat het niet voor iedereen een geschikte afvalmethode is. 

4 verborgen voordelen van vasten

Was jij al op de hoogte van deze 4 voordelen van vasten? Vast niet

Je maakt meer groeihormonen aan

Wanneer je 16 tot 18 uur vast produceert je lichaam extra groeihomonen. Dit is enorm belangrijk, want het zorgt ervoor dat jij je spiermassa behoudt, ondanks dat je niet eet. Wist je dat er verschillende onderzoeken zijn die aantonen dat de aanmaak van deze groeihormen je verouderingsproces vertraagd?

Je vetverbranding wordt gestimuleerd

Tijdens het vasten stop je lichaam met de productie van insuline. Dit is de stof die onze suikerspiegel op peil houdt. Op het moment dat er geen insuline geproduceerd wordt en je bloedsuiker daalt, zal je lichaam een gezonde dosis cortisol, glucagon en adrenaline aanmaken om vetten en suikers te verbranden. 

Je darmen krijgen rust

Je darmen verwerken al het voedsel dat je op een dag eet. Door te vasten, geef je jouw darmen tijd om tot rust te komen, waardoor je darmwand kan herstellen. Veel mensen merken dat ze na een tijd van vasten een snellere spijsvertering hebben. 

Je verouderde cellen worden sneller gerepareerd

Wanneer je een langere tijd vast, bijvoorbeeld meer dan 24 uur, gaat het lichaam slecht werkende cellen herstellen of opruimen. Dit wordt ook wel autofagie genoemd. 

Er zijn een aantal wetenschappelijke onderzoeken die suggereren dat dit een rol heeft bij het voorkomen van ziektes als kanker en Alzheimers, er is echter nog meer onderzoek nodig om hier écht iets over te concluderen…

Wat gebeurt er met je lichaam als je 24 uur vast?

Wanneer je 24 uur niet eet, gebeurt het volgende met je lichaam;

Wanneer je stopt met eten, gebruikt je lichaam als eerste de glucose van de laatste maaltijd die je gehad hebt. Na ongeveer 8 uur raakt de glucosevoorraad in je lichaam op en begint je lichaam met een nieuw proces. Dit noemen we gluconeogenese, een echte tongbreker. 

Verbranding glucose

Je lichaam heeft continu behoefte aan glucose, gelukkig zit deze glucose opgeslagen in andere delen van je lichaam zoals in je lever en spieren. Tijdens het gluconeogenese-proces wordt glucose onttrokken uit deze delen van je lichaam. Dit proces zorgt ervoor dat je tijdelijk meer calorieën verbrandt. 

Ketose

Na ongeveer 18 uur vasten komt je lichaam in ketose. Dit betekent dat je lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van lichaamsvet voor energie. Dit kan je merken aan een lichte, zwavelachtige geur die uit je adem komt. Dit proces helpt bij het verbranden van vet en is gunstig voor gewichtsverlies.

Is vasten gezond of niet? 

De grote vraag blijft natuurlijk, is vasten nou gezond of niet? Het antwoord daarop zal je misschien teleurstellen, maar het verschilt per persoon. Ja, er zijn een hoop voordelen verbonden aan vasten en als jij op zoek bent naar een manier om af te vallen, is vasten of intermittent fasting zeker de moeite waard om te proberen. 

Aandachtspunten bij vasten

Daarbij moeten we wel benadrukken dat vasten niet geschikt is voor iedereen. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, ondergewicht hebt, een eetstoornis of een bepaalde medische aandoening hebt, raden we je af om te vasten, tenzij een medisch professional je hier anders over adviseert. 

Bovendien kan vasten voor sommige mensen leiden tot negatieve bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Het is vooral belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en stopt met vasten als jij je onwel voelt. 

Hulp nodig bij het vasten? 

Wist je dat er verschillende hulpmiddelen zijn die het vasten makkelijker maken? Mensen die willen afvallen, gaan vaak dwangmatig met eten om, waardoor het niet gemakkelijk is om vol te houden. Het wordt al snel een voortdurende vicieuze cirkel van willen afvallen, lijnen, daarin falen en weer opnieuw beginnen met diëten. 

Zero 3 Forte is geen dieet, maar een kuur. Dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag eet je wat je maar wil volgens een gezond en evenwichtig voedingspatroon. De drie andere dagen zijn de kuurdagen. Je neemt enkel de afslankpil ZERO 3 Forte en drinkt daarbij water. Doordat de pil uitzet in je maag, ervaar je een verminderd hongergevoel. Wil jij het eens proberen? 

Bestel de Zero 3 Forte kuur direct bij Svensson.https://makkelijkafvallen.nl/24-uur-geen-eten-dit-zijn-de-verborgen-voordelen-van-vasten/