Zit er collageen in gelatine?


Wat is collageen?

Collageen is een cruciaal eiwit voor het menselijk lichaam, van vitaal belang voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid, evenals voor de gezondheid van onze gewrichten, botten en ander bindweefsel.

Naarmate we ouder worden, vermindert onze natuurlijke productie van collageen, wat leidt tot tekenen van veroudering zoals rimpels en zwakker wordende gewrichten. Daarom zoeken mensen vaak naar voedingsbronnen die collageen bevatten of willen ze hun collageen aanmaak stimuleren.

Wat is gelatine?

Gelatine is een eiwitproduct afgeleid van collageen, verkregen door het koken van dierlijke botten, huid en bindweefsels. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de voedingsindustrie, bekend om zijn vermogen om te geleren en wordt gebruikt in producten zoals gelei, marshmallows, yoghurt en diverse desserts.

Zit er ook gelatine in collageen?

Ja, er zit inderdaad collageen gelatine. Collageen is een eiwit dat veel voorkomt in bindweefsel bij dieren, inclusief mensen. Gelatine wordt geproduceerd door collageen te verwerken, wat meestal wordt gewonnen uit de huid, botten en bindweefsels van dieren zoals runderen, varkens en vissen.

Tijdens het productieproces wordt het collageen door middel van langdurige kookprocessen afgebroken tot gelatine. Dit proces, hydrolyse genoemd, breekt de grote collageenmoleculen af tot kleinere moleculen, die we kennen als gelatine.

Gelatine lost overigens alleen op in warm water (collageen poeder lost ook op in koud water) en vormt bij afkoeling een gel, waardoor het een populair ingrediënt is voor veel voedingsmiddelen, zoals gelei, snoepgoed, en bepaalde zuivelproducten.

Dus hoewel gelatine collageen bevat, is de vorm ervan veranderd door het verwerkingsproces. Dit betekent dat de gelatine niet dezelfde structurele eigenschappen heeft als het oorspronkelijke collageen in het lichaam.

Gelatine wordt ook gebruikt voedingssupplementen en bepaalde cosmetische producten, vaak met het idee dat het de gezondheid van de huid, haren en nagels kan ondersteunen.

Lees ook: Zit er collageen in eieren?

collageen poeder met water

Werkt collageen en gelatine als anti-aging supplement?

Collageen en gelatine kunnen tekenen van huidveroudering verbeteren, zoals droogheid, schilfering en een verlies aan elasticiteit dat het gevolg is van een vermindering van het collageengehalte van je huid.

Onderzoeken tonen aan dat de inname van collageen en collageenpeptiden (een afgebroken vorm van collageen) de collageenproductie van de huid kan stimuleren en anti-aging effecten kan hebben.

Twee onderzoeken bij mensen bijvoorbeeld, waarin deelnemers dagelijks 10 gram van een oraal collageensupplement innamen, vonden een verbetering van 28% in de vochtigheid van de huid en een vermindering van 31% in collageenfragmentatie – een indicator van collageenkwaliteitsverlies – na respectievelijk 8 en 12 weken.

Bovendien laat onderzoek zien dat collageen de hoeveelheid hyaluronzuur kan verhogen, een ander essentieel onderdeel van de huidstructuur, wat wijst op een mogelijk gunstig effect tegen huidbeschadiging door ultraviolet-B.

Tot slot bleek uit een onderzoek van 6 maanden bij 105 vrouwen dat een dagelijkse dosis van 2,5 gram collageenpeptiden het uiterlijk van de huid aanzienlijk verbeterde door cellulitis te verminderen, hoewel er meer onderzoek nodig is om dit effect te bevestigen.

Collageen & gelatine kunnen tekenen van huidveroudering verbeteren.

Wat maakt collageen anders dan gelatine?

De grootste verschillen tussen collageen en gelatine hebben te maken met hun chemische structuur. In zijn natuurlijke vorm wordt collageen gevormd door een drievoudige helix die bestaat uit 3 ketens met elk meer dan 1000 aminozuren.

Daarentegen heeft gelatine, als gedegradeerde vorm van collageen, een gedeeltelijke hydrolyse of breuk ondergaan, wat betekent dat het bestaat uit kortere aminozuurketens.

Hierdoor is gelatine makkelijker te verteren dan puur collageen. Collageensupplementen bestaan echter meestal uit een volledig gehydrolyseerde collageen, collageenpeptiden genaamd, en deze zijn gemakkelijker te verteren dan gelatine.

Bovendien lossen collageenpeptiden op in zowel warm als koud water. De meeste vormen van gelatine lossen daarentegen alleen op in heet water.

Aan de andere kant kan gelatine door zijn gelerende eigenschappen een gel vormen die dikker wordt als hij wordt afgekoeld, een eigenschap die collageenpeptiden niet hebben. Daarom kunnen ze niet door elkaar gebruikt worden.

Je vindt collageen en gelatine supplementen in zowel poedervorm als pilvorm.

Lees ook: Kan viscollageen bijwerkingen veroorzaken?

collageen en gelatine supplementen

Conclusie

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam en gelatine is een afgebroken vorm van collageen. Daarom hebben ze vrijwel identieke voedingsprofielen en kunnen ze allebei de gezondheid van huid, haar en nagels verbeteren.

Oraal ingenomen collageen en gelatine hebben beide een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat ze efficiënt worden opgenomen door je spijsverteringsstelsel. De keuze tussen collageen of gelatine uiteindelijk af van je doelstelling.

Collageen wordt meestal gebruikt als een licht verteerbaar voedingssupplement. Je kunt het toevoegen aan je koffie of thee, mengen in een smoothie of door soepen en sauzen mengen zonder dat de consistentie verandert.

Gelatine heeft daarentegen de voorkeur vanwege zijn gelerende eigenschappen, die veel culinaire toepassingen hebben. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om zelfgemaakte gelei en gummies te maken of om sauzen en dressings in te dikken.

Dit gezegd hebbende, als je je eiwitinname wilt verhogen, pluk je misschien wel de meeste vruchten als je het bij collageensupplementen houdt.

Verder lezen over: Collageen hydrolysaat, wat is dat?

Gelatine

Over dit artikel

Dit artikel over collageen in gelatine is gepubliceerd op 20 november 2023. Collageeneiwit, essentieel voor gezonde spieren en gewrichtspijnverlichting, speelt een cruciale rol in collageenvorming. Een goede gelatinepudding, verrijkt met rundvlees en l-glutamine, past perfect binnen een paleo voedingspatroon. Probeer ook smakelijke gelatine gummies. L-glutamine, prominent in bepaalde supplementen, bevordert spiermassa en vermindert verouderingseffecten. Sommige voedingsdeskundigen benadrukken het belang van glycine, aanwezig in onze collageenrijke voeding, voor het behoud van sterke spieren.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/zit-er-collageen-in-gelatine/