Zit er collageen in eieren?


Ei-eiwit bevat precies de juiste mix van essentiële aminozuren die mensen nodig hebben om weefsels op te bouwen, namelijk 18 in totaal. Veel gezonde voedingsmiddelen bevorderen de collageenproductie, maar er zijn maar weinig echte bronnen van collageen in voeding.

Waarom is collageen belangrijk?

Als we ouder worden, begint onze collageenproductie op natuurlijke wijze te vertragen. Door de afname van collageen krijgen we een slappere huid, rimpels en zwakker kraakbeen in onze gewrichten.

Andere zaken die de collageenproductie verminderen zijn een suikerrijk dieet, overmatig alcoholgebruik, blootstelling aan de zon en roken.

Lees ook: Wat zijn collageen draden precies?

Zit er collageen in een ei?

Er zit zeker collageen in eieren. Uit onderzoek blijkt dat collageen zowel in de schaalmembranen als in de dooier van kippeneieren zit. De exacte hoeveelheid collageen in een ei is lastiger te zeggen, al is het wel minder collageen in vergelijking met vlees of vis.

Eieren bevatten dus van nature collageen en daarnaast collageen bevorderende voedingsstoffen zoals B-vitamines, vitamine E, aminozuren en zwavel.

moeder en kind met ei collageen

Waar zit het collageen in een ei?

Eieren hebben een binnen- en buitenmembraan, die zich tussen de eierschaal en het eiwit bevinden. Deze twee transparante eiwitmembranen bieden een efficiënte verdediging tegen bacteriële invasie van het ei. Studies hebben aangetoond dat collageen wordt aangetroffen in de eierschaalmembranen van kippen.

In de twee lagen van het membraan, het dikke buitenmembraan en het dunne binnenmembraan, werden materialen gevonden die lijken op collagenen van type I en type V. Collageen wordt ook gevonden in de dooier van kippeneieren.

Er zijn veel verschillende soorten collageen in het hele lichaam. Type I collageen is een zeer sterk type collageen en komt het meest voor in het lichaam. Type I komt voor in littekenweefsel, huid, pezen, slagaderwanden en botten.

Er zit van nature ei in collageen.

Het wordt ook aangemaakt als reactie op verwondingen. Meer dan 90 procent van het collageen in het lichaam is type I. Een ander soort collageen dat in eieren wordt gevonden, type V, is ook belangrijk voor het menselijk lichaam. Het wordt gevonden in het haar, celoppervlakken en placenta.

Recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Proteomic, onthulde dat eierschaalmembranen nog meer soorten collageen bevatten dan oorspronkelijk werd gedacht.

Door middel van proteomische analyse ontdekten onderzoekers dat collageen typen III, IV, VII, VIII, XII en XXII ook aanwezig waren in eierschaalmembranen.

Omdat het koken van een ei de membranen denatureert, is een collageen supplement misschien wel de beste en gemakkelijkste manier om het collageen te verkrijgen.

Leer meer over: Waar zit collageen in?

Welke aminozuren zitten erin?

Collageen zelf is een eiwit dat bestaat uit aminozuren, waaronder glycine, proline, glutamine, hydroxyproline en arginine. Dit zijn aminozuren die onder normale omstandigheden door je lichaam worden aangemaakt.

Maar als je ziek, gestrest of anderszins ongezond bent, kan het zijn dat je lichaam niet in staat is om zelf voldoende van deze aminozuren aan te maken. Het heeft mogelijk hulp nodig van externe bronnen zoals je voeding om er genoeg vsab binnen te krijgen.

Eieren bevatten van nature collageen en bevatten ook collageen bevorderende voedingsstoffen zoals B-vitamines, vitamine E, aminozuren en zwavel.

vrouw met mooie collageen huid

Wat zijn de voordelen?

1. Goed voor de gewrichten

Membranen van eierschalen zijn rijk aan voedingsstoffen die lijken op collageen type I en V, glucosaminesulfaat, chondroïtinesulfaat, hyaluronzuur, glycosaminoglycanen en aminozuren. Deze zijn allemaal zeer bevorderlijk voor de gezondheid van gewrichten en bindweefsel.

Het hoge collageengehalte van de eiermembranen maakt het bijzonder nuttig bij de behandeling van bindweefselaandoeningen. Collageen zorgt namelijk voor de slanke vezels van de in elkaar gevlochten strengen waaruit pezen en ligamenten zijn opgebouwd.

Een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Proteomic, concludeerde ook dat de collageeneiwitten in eieren en eierschalen het risico op door voedsel overgedragen ziekten verminderen en de voedselveiligheid van het zeer voedzame kippenei bevorderen.

Bovendien benadrukken deze resultaten de structurele aard van de ESM-bestanddelen en identificeren ze functionaliteiten (bijv. antimicrobieel) die relevant zijn voor verschillende biomedische toepassingen, zoals wondgenezing.

2. Goed voor de huid

Collageen is absoluut essentieel voor een gezonde, jonger uitziende huid. Een onderzoek uit 2015 onderzocht het potentieel van eierschaal membranen voor cosmetisch gebruik.

Onderzoekers keken met name naar het vermogen van eierschaalmembraanhydrolysaten om de huid te beschermen tegen rimpels, blootstelling aan de zon en vochtverlies. Om vast te stellen of eierschaalmembranen gebruikt kunnen worden als functionele cosmetische materialen, onderzochten onderzoekers het niveau van hyaluronzuur en collageenproductie bij dieren.

De resultaten toonden aan dat eierschaalmembranen uitstekende effecten hebben bij het tegengaan van huidveroudering, waaronder het vermogen om door UV-B straling veroorzaakte rimpels te verminderen. Over het geheel genomen wijst het onderzoek erop dat eierschaalmembranen absoluut een uitstekende keuze zijn voor natuurlijke schoonheidsproducten.

Collageen is essentieel voor de huid.

3. Houd je lichaam soepel

Proline en glycine zijn twee aminozuren in eicollageen die een belangrijke rol spelen bij het soepel laten verlopen van je lichaam. Deze twee aminozuren helpen bij de wederopbouw van het weefsel dat het spijsverteringskanaal omlijnt.

Door dit cruciale weefsel opnieuw op te bouwen, helpen glycine en proline voedseldeeltjes en bacteriën in de darmen te houden waar ze horen, in plaats van kleine openingen te maken waardoor deeltjes in de bloedbaan terechtkomen waar ze ontstekingen veroorzaken.

Van glycine is aangetoond dat het beschermt tegen darmschade door colitis, een ontstekingsreactie in de dikke darm. Dankzij glycine en proline kan eicollageen helpen de darmen te beschermen en daarmee het hele lichaam tegen ontstekingen.

Risico’s en bijwerkingen van collageen

Neem natuurlijk geen ei-collageen in welke vorm dan ook als je een ei-allergie hebt. Tekenen van een allergie voor eieren/ei-collageen zijn onder andere:

  • Huidontsteking of netelroos (meest voorkomend)
  • Spijsverteringsklachten, zoals krampen, misselijkheid of overgeven
  • Verstopte neus, loopneus en niezen
  • Piepen, hoesten, benauwdheid of kortademigheid op de borst

Als je kort na het eten van eicollageen of een ander ei-bevattend product tekenen van een voedselallergie krijgt, is het een goed idee om naar je huisarts te gaan. De ernst van ei-allergische reacties kan per keer verschillen, dus zelfs als een eerdere reactie mild was, kan de volgende ernstiger zijn.

vrouw met jonge huid

Conclusie

Eieren hebben twee vliezen die allebei collageen bevatten en van eigeel is ook wetenschappelijk aangetoond dat het collageen bevat. Eieren bevatten verschillende soorten collageen, waaronder type I, III, IV, V, VII, VIII, XII en XXII.

Eieren en hun collageen hebben ongeveer 24 tot 26 uur nodig om zich in een kip te vormen. Naarmate een kip ouder wordt, produceert ze grotere eieren, wat een grotere hoeveelheid collageen per ei betekent.

Er is ook een veelgebruikte natuurlijke schoonheidsbehandeling om eieren te gebruiken als een collageen masker en zo het collageengehalte in de huid te bevorderen.

Eieren verouderen meer in een dag op kamertemperatuur dan in een week in de koelkast. Collageen supplementen hoeven meestal niet in de koelkast bewaard te worden (gewoon uit de buurt van warmte en vocht bewaren), maar bewaar je eieren altijd in de koelkast.

Verder lezen over: Collageen poeder tijdens zwangerschap

Collageen

Over dit artikel

Dit artikel over collageen in eieren is voor het eerst live gezet op zaterdag 11 november 2023. Collageensupplementen zoals gummies verrijkt met enzymen en kiezelzuur kunnen mogelijk een collageenboost bieden. Deze zelfzorgproducten zijn samengesteld uit ingrediënten zoals rundvlees, kip, en veganistische opties zoals bonen en citrusvruchten. Ze richten zich op het versterken van bind- en botweefsel, zonder specifieke gezondheidsclaims te maken over aandoeningen als haaruitval, eczeem of osteoartritis. Ze bevatten ook ingrediënten als glucosamine en zwavel, en kunnen bijdragen aan de algehele concentratie en stressvermindering.

Bronnen

Je las een bericht in de categorie:

https://vitamines.com/zit-er-collageen-in-eieren/