Wat is maca wortel? | Vitamines.com


Maca is een plant die zijn oorsprong vindt in het Peruaanse Andesgebergte. Het is een natuurlijk middel dat gebruikt kan worden om bepaalde gezondheidsproblemen te behandelen, waaronder onvruchtbaarheid en een lage geslachtsdrift.

Maca is een plant die sommige bevolkingsgroepen in Peru al duizenden jaren gebruiken als voedsel en medicijn.

De laatste decennia is maca in populariteit toegenomen. Dit artikel legt uit wat maca wortel is, belicht 4 potentiële voordelen, en geeft antwoord op de vraag of het veilig is om aan je dieet toe te voegen.

wat is maca wortel

Maca wortel: wat is het?

Maca wortel, ook wel Peruaanse ginseng genoemd, is een inheemse plant uit Peru, en die vooral in het Andesgebergte wordt gevonden. De maca wortel groeit onder extreme omstandigheden en wordt voornamelijk gewaardeerd om zijn voedzame wortel, die al duizenden jaren door inheemse bevolking wordt gebruikt voor zijn vermeende gezondheidsvoordelen.

De maca wortel is rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine C, koper en ijzer. Het bevat ook veel eiwitten en vezels en is een goede bron van enkele essentiële aminozuren. Naast de basisvoedingsstoffen bevat het unieke stoffen zoals macamides en macaenes die worden geassocieerd met de vele gezondheidsvoordelen van de plant.

Er wordt verondersteld dat de maca-wortel een scala aan gezondheidsvoordelen biedt, zoals het verbeteren van de energie en het uithoudingsvermogen, het stimuleren van het immuunsysteem, het ondersteunen van de hormoonbalans, het verbeteren van de stemming, het geheugen en de leerprestaties, en het verhogen van de vruchtbaarheid.

Hier zijn enkele potentiële voordelen van de maca-wortel.

wat is maca

1. Maca kan de libido verhogen

Er zijn aanwijzingen dat het innemen van maca poeder gunstig kan zijn voor mensen met een laag libido, oftewel een laag seksueel verlangen.

Uit een onderzoek uit 2015 bij 45 vrouwen die last hadden van door antidepressiva veroorzaakte seksuele disfunctie bleek dat het innemen van 3.000 mg maca wortel per dag gedurende 12 weken de seksuele functie en het libido aanzienlijk verbeterde in vergelijking met een placebo.

Een review uit 2010 die vier studies van hoge kwaliteit met in totaal 131 deelnemers omvatte, vond bewijs dat het innemen van maca het seksueel verlangen na tenminste 6 weken verbeterde.

De onderzoekers merkten echter op dat de in de review opgenomen studies klein waren en dat het bewijs te beperkt was om harde conclusies te trekken.

Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, is het momenteel onduidelijk of maca echt voordeel heeft bij de behandeling van een laag libido of seksuele disfunctie.

Maca is mogelijk gunstig bij laag libido.

2. Van invloed op vruchtbaarheid bij mannen

Het innemen van maca poeder kan mogelijk bepaalde aspecten van de vruchtbaarheid bij mensen met sperma helpen verbeteren.

Studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat het innemen van maca kan helpen bij het verbeteren van de spermaconcentratie, of het aantal zaadcellen per milliliter sperma. Spermaconcentratie is nauw verbonden met mannelijke vruchtbaarheid.

Een studie uit 2020 beoordeelde de effecten van maca bij 69 mannen bij wie een mild laag aantal zaadcellen of een verminderde beweeglijkheid van het sperma werd vastgesteld. Beweeglijkheid van sperma is het vermogen van sperma om goed te zwemmen.

Het innemen van 2 gram maca per dag gedurende 12 weken verbeterde de spermaconcentratie aanzienlijk in vergelijking met een placebobehandeling. Er was echter geen significant verschil in spermamotiliteit tussen de behandelde en de placebogroep.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is het onderzoek op dit moment beperkt. Goed opgezette studies zijn nodig om de effecten van maca-supplementen op de spermakwaliteit en andere aspecten van de mannelijke vruchtbaarheid te onderzoeken.

libido verhogen

3. Kan helpen menopauze symptomen te verlichten

De menopauze komt op natuurlijke wijze voor bij mensen die menstrueren. Het is de tijd van het leven waarin de menstruatie definitief stopt.

De natuurlijke afname van oestrogeen die in deze tijd optreedt, kan een reeks symptomen veroorzaken, waarvan sommige mensen onaangenaam kunnen vinden. Daartoe behoren opvliegers, vaginale droogheid, stemmingswisselingen, slaapproblemen en prikkelbaarheid.

Sommige studies suggereren dat maca baat kan hebben bij mensen die de menopauze doormaken door te helpen sommige symptomen te verlichten, waaronder opvliegers en onderbroken slaap.

Een review uit 2011 die vier studies van hoge kwaliteit omvatte, vond enig bewijs dat een behandeling met maca gunstige effecten heeft op symptomen van de menopauze.

De onderzoekers merkten echter op dat er niet genoeg bewijs is om de veiligheid of effectiviteit van maca voor de behandeling van menopauzesymptomen vast te stellen.

4. Maca heeft invloed op stemming en energie

Beperkt bewijs suggereert dat maca bij sommige bevolkingsgroepen het energieniveau kan helpen verbeteren en de stemming kan verbeteren.

Een onderzoek uit 2016 bij 175 mensen die op lage of grote hoogte wonen, toonde aan dat het innemen van 3 gram rode of zwarte maca per dag gedurende 12 weken de stemming en energiescores verbeterde in vergelijking met een placebo.

Bovendien bleek uit een onderzoek uit 2015 bij 29 postmenopauzale Chinese vrouwen dat behandeling met 3,3 gram maca per dag gedurende 6 weken de symptomen van depressie verminderde in vergelijking met een placebobehandeling.

Bovendien suggereren oudere onderzoeksresultaten dat maca nuttig kan zijn voor het verminderen van symptomen van angst en depressie bij postmenopauzale vrouwen.

Hoewel maca een gunstig effect kan hebben op de stemming en het energieniveau, is er momenteel niet genoeg bewijs om harde conclusies te trekken.

Andere voordelen van de maca wortel

Menselijk onderzoek naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van maca is beperkt.

De eerste bevindingen van dierstudies suggereren echter dat maca de gezondheid op de volgende manieren kan beïnvloeden:

  • Kan helpen de cognitieve functie te behouden. Knaagdierstudies hebben aangetoond dat maca de cognitieve functie en motorische coördinatie helpt verbeteren en leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang kan helpen vertragen.
  • Kan gunstig zijn voor goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Bevindingen uit dierstudies suggereren dat maca kan helpen ontstekingseiwitten te verminderen en BPH of vergroting van de prostaat te remmen.
  • Kan de gezondheid van de huid ten goede komen. Van maca is aangetoond dat het de wondgenezing versnelt, en uit een ouder onderzoek bleek dat het de huid van dieren beschermde tegen UV-schade.

Houd in gedachten dat er momenteel geen bewijs is dat deze potentiële voordelen gelden voor mensen, dus onderzoek bij mensen zou nodig zijn om ze te onderzoeken.

symptomen van menopauze verlichten

Heeft maca bijwerkingen?

Studies tonen aan dat maca over het algemeen veilig is en dat het gebruik ervan niet gepaard gaat met nadelige bijwerkingen.

Uit een onderzoek uit 2016 bij 175 mensen bleek dat het innemen van 3 gram rode of zwarte maca per dag gedurende 12 weken goed werd verdragen en niet gepaard ging met ernstige bijwerkingen.

Traditionele methoden die mensen hebben gebruikt om maca te consumeren, zoals het koken en dan opeten of drinken, zijn ook niet in verband gebracht met bijwerkingen.

Momenteel is niet bekend of maca veilig is om te consumeren tijdens zwangerschap of borstvoeding, dus degenen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten met hun gezondheidsteam overleggen voordat ze maca innemen.

Hoe gebruik je de maca wortel?

Maca is verkrijgbaar in vele vormen, waaronder capsules en poeders.

Je kunt macapoeder toevoegen aan smoothies, havermout, gebakken producten, energierepen en meer. Het heeft een nootachtige, butterscotch-achtige smaak, dus het past goed bij veel zoetere smaken.

De optimale dosis voor medicinaal gebruik is niet vastgesteld. Maar de dosering van maca wortelpoeder die in studies wordt gebruikt varieert meestal van 1,5 tot 3 gram per dag.

Je kunt maca vinden in sommige supermarkten, bij natuurvoedingswinkels, en via diverse online winkels. Er is ook een zeer goede selectie beschikbaar op Vitamines.com met vele beoordelingen.

Als je er zeker van wilt zijn dat je maca van hogere kwaliteit kiest of een persoonlijk dosering advies wilt krijgen, spreek dan met een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige zoals een geregistreerde diëtist of arts.

vruchtbaarheid verbeteren

Conclusie

Hoewel het onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van maca beperkt is, zijn er aanwijzingen dat het innemen van maca poeder bepaalde aspecten van seksuele gezondheid en vruchtbaarheid kan helpen verbeteren en bij bepaalde mensen symptomen van de menopauze kan helpen verminderen en de stemming kan verbeteren.

Wetenschappers moeten maca echter uitgebreider bestuderen voordat het kan worden aanbevolen voor de behandeling van welke gezondheidstoestand of symptoom dan ook.

Als je geïnteresseerd bent in het nemen van maca, raadpleeg dan eerst een gezondheidsdeskundige. Die kan je helpen bepalen of maca de juiste keuze is voor jouw gezondheidsbehoeften.

Maca poeder proberen

Probeer dit vandaag eens: Voeg maca poeder toe aan energieballen voor een heerlijke en vullende snackoptie. Je kunt online veel recepten voor energieballen vinden die passen bij jouw smaak. Daarin kun je maca combineren met voedzame ingrediënten als hennep, cacao en lijnzaad.

Bronnen

Over dit wat is maca wortel artikel – Txt.

https://vitamines.com/wat-is-maca-wortel/