Wat is glucosamine? Werking & bijwerkingen


Hoewel het een welverdiende reputatie heeft als een van de beste artritis supplementen op de markt, doet glucosamine veel meer dan alleen gewrichtspijn verlichten.

Wat zijn de voordelen van glucosamine? Onderzoek toont aan dat het ontstekingen kan helpen verminderen, kan leiden tot een betere darmgezondheid en nog veel meer.

Niet alleen is glucosamine uitgebreid onderzocht en op grote schaal verkrijgbaar in zowel de apotheek als zonder recept, maar het geldt ook als een van de veiligste supplementen die er zijn, zelfs bij gebruik gedurende meerdere maanden of zelfs jaren.

Wat is glucosamine?

Glucosamine is een stof die van nature voorkomt in het kraakbeen van je gewrichten. Het is gemaakt van ketens van suikers en eiwitten die aan elkaar gebonden zijn. Het werkt als een van de natuurlijke schokdempers en gewrichtssmeermiddelen van het lichaam, waardoor je kunt bewegen terwijl gewrichts-, bot- en spierpijn tot een minimum wordt beperkt.

De reden dat glucosamine in korte tijd een populair supplement is geworden komt omdat men verondersteld dat glucosamine krachtige natuurlijke ontstekingsremmende en verouderingsremmende eigenschappen bezit. Het zou één van de beste natuurlijke supplementen bij artritis en ouderdomsgerelateerde bot- en gewrichtspijn.

glucosamine werking

Werking glucosamine

Je lichaam heeft glucosamine nodig voor de synthese van bepaalde eiwitten en vetten die belangrijke weefsels vormen, zoals kraakbeen. Dit speelt een belangrijke rol bij de opbouw van je gewrichten, pezen en banden. Daarnaast helpt het bij de vorming van de vloeistoffen die de gewrichten omgeven om te zorgen voor smering, ook wel gewrichtsvloeistof genoemd.

Glucosamine wordt ook gebruikt om de spijsvertering en darmgezondheid, mobiliteit, bewegingsbereik en algemene gewrichtsgezondheid te helpen verbeteren, zelfs bij gezonde mensen die geen chronische gewrichts- of spijsverteringsstoornissen hebben.

Waar is glucosaminesulfaat goed voor?

Het meeste onderzoek naar dit supplement heeft specifiek gekeken naar de voordelen van glucosaminesulfaat, de natuurlijke chemische stof die in het menselijk lichaam voorkomt. Het sulfaat lijkt goed te zijn voor de gezondheid van gewrichten omdat het het lichaam helpt kraakbeen te produceren. Het lijkt een grotere invloed te hebben dan andere vormen, waaronder glucosaminehydrochloride of N-acetylglucosamine.

Er is momenteel geen aanbevolen dagelijkse dosis voor glucosamine, maar de meeste mensen doen het het beste als ze dagelijks 500-1.500 milligram nemen, alleen of in combinatie met andere supplementen zoals sulfaat, omega-3 of in een MSM-supplement.

Deze dosering wordt vaak gebruikt voor:

  • Met glucosamine ontstekingen te verlagen
  • De gezondheid van gewrichten te behouden
  • Gewrichtspijn en gevoeligheid te verminderen
  • Darmslijmvlies te beschermen en te herstellen
  • Irritatie van maag, blaas en darmen te bestrijden
  • Inflammatoire darmziekten en het lekkende darmsyndroom te behandelen
  • Weefsel opnieuw opbouwen en sterkere botten na breuken of verwondingen

5 bekendste voordelen van glucosamine

1. Glucosamine is behulpzaam bij artrose en gewrichtspijn

Waarom is glucosamine precies goed voor gewrichten? Onderzoekers stellen dat het gebruik van glucosamine supplementen, of het verkrijgen uit natuurlijke bronnen zoals bottenbouillon, de hoeveelheid kraakbeen en gewrichtsvloeistof die iemand aanhoudt kan verhogen, wat helpt om afbraak van gewrichten te voorkomen en pijn te verlichten.

Glucosamine is een aminosaccharide die helpt kraakbeen te maken van verbindingen die aggrecan en proteoglycanen worden genoemd. Aangezien verslechtering van gewrichten en verlies van kraakbeen veel voorkomende oorzaken van artrose zijn, is het makkelijk te begrijpen waarom studies suggereren dat de kraakbeenopbouwende eigenschappen belangrijke manieren zijn om de symptomen van de aandoening op natuurlijke wijze te verlichten.

Hoewel niet iedereen met ernstige gewrichtspijn baat zal hebben bij glucosamine supplementen, melden veel mensen die reviews en ervaringen deelden dat ze al binnen zes tot acht weken verlichting van de pijn vinden. Vergeleken met veel andere supplementen zoals chondroïtine, komt glucosamine consistent naar voren als een van de meest effectieve voor de behandeling van artritisklachten.

Onderzoeken en studies naar artrose, waaronder gerandomiseerde, placebogecontroleerde onderzoeken, tonen aan dat het dagelijks innemen van ongeveer 800 tot 1500 milligram glucosamine miljoenen mensen die lijden aan degeneratieve gewrichtsaandoeningen kan helpen en verdere schade kan voorkomen, vooral in gewrichten die vaak worden aangetast, zoals die in de knieën en heupen.

glucosamine gewrichtspijn

Aangetoond is dat glucosamine binnen 4 tot 8 weken verlichting biedt van gewrichtspijn, wat langer kan zijn dan sommige voorgeschreven of vrij verkrijgbare pijnstillers, maar het is ook een natuurlijkere en beter te verdragen aanpak.

Glucosamine vertraagt de achteruitgang van gewrichten bij langdurig gebruik en biedt ook andere voordelen die voorgeschreven pijnstillers niet kunnen bieden, zoals vermindering van chronische ontstekingen en een betere spijsvertering.

De resultaten van het gebruik kunnen per persoon verschillen, maar sommige langdurige gebruikers melden vaak pijnverlichting waardoor ze operaties kunnen vermijden en minder of geen medicijnen hoeven te gebruiken.

De Glucosamine & Chondroitin Arthritis Intervention Trial (afgekort tot GAIT), wordt beschouwd als het meest uitgebreide onderzoek ooit met glucosamine. Hierin werd ontdekt dat de combinatie van glucosamine en chondroïtinesulfaat gedurende acht weken resulteerde in aanzienlijke verlichting bij de meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek die veel gewrichtspijn hadden.

2. Glucosamine helpt de darmen gezond te houden

Glucosamine is van vitaal belang voor een gezonde darm, omdat het een belangrijke rol speelt in de gezondheid van je microbioom, waarvan is aangetoond dat het een rol speelt bij alles van chronische ontstekingen tot de ontwikkeling van ziekten.

Een onderzoek uit Australië toonde zelfs aan dat supplementen met glucosaminesulfaat de samenstelling van de nuttige bacteriën in je darmen kan veranderen, wat verstrekkende gevolgen kan hebben voor je gezondheid en immuniteit.

Er is zelfs aangetoond dat het een effectief darmlekkage supplement is, dat in dierstudies een aandoening bestrijdt die soms darm permeabiliteit wordt genoemd. Bij deze aandoening komen onverteerde voedseldeeltjes en eiwitten (zoals gluten, gifstoffen en microben) in de bloedbaan terecht via kleine openingen in de bekleding van het darmkanaal.

Glucosamine is belangrijk voor gezonde darmen.

Onderzoek suggereert dat glucosamine supplementen, of natuurlijk glucosamine-rijke bottenbouillon, zou kunnen helpen bij het herstellen van beschadigd weefsel en het verminderen van ontstekingen die gerelateerd zijn aan inflammatoire darmziekten (IBD), een aandoening die berucht is om zijn pijn en moeilijk te behandelen.

In 2000 ontdekten onderzoekers van de University College School of Medicine dat glucosamine een effectief, goedkoop en niet-toxisch supplement was voor de behandeling van chronische inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

Ze toonden ook aan dat kinderen met een inflammatoire darmziekte vaak lagere glucosaminegehaltes in het lichaam hebben. Interessant is dat suppletie met N-acetylcysteïne (GlcNAc) een ander werkingsmechanisme had dan andere behandelingen, waardoor de symptomen bij 75 procent van de patiënten afnamen.

Ander bewijs suggereert dat glucosamine ook de bekleding van de blaas, maag en darmen kan helpen herstellen.

3. Ondersteuning bij TMJ-symptomen

TMJ is een aandoening die te maken heeft met het temporo-manibulaire gewricht in de kaak en is een veel voorkomende aandoening die jonge tot middelbare volwassenen treft. Het maakt het moeilijker om te praten, te eten en normaal te functioneren.

Hoe werkt glucosamine voor TMJ? Onderzoeken wijzen uit dat glucosamine helpt bij het verlichten van TMJ-symptomen en pijn bij mensen met artritis die de kaak aantast.

Een onderzoek uit 2018 uit Brazilië toonde aan dat glucosamine net zo effectief was als ibuprofen bij het verlichten van de pijn bij inname over een periode van 12 weken.

Het dagelijks innemen van 500 tot 1.500 milligram gedurende enkele maanden of jaren kan je helpen om beter te slapen, te kauwen en te genezen, terwijl het de ontsteking in de kaak op lange termijn verlaagt.

glucosamine botpijn

4. Glucosamine kan verlichting geven bij botpijn

Veel mensen met botpijn, een lage botdichtheid en een geschiedenis van botbreuken kunnen baat hebben bij het innemen van glucosamine, dat ook helpt bij botgenezing. Dit geldt vooral als ze ook chronische gewrichtspijn of een vorm van artritis hebben.

Er zijn aanwijzingen dat het helpt bij het behoud van gewrichtskraakbeen rondom botten, pijn vermindert, de fysieke functie verhoogt en activiteiten verbetert bij mensen met botaandoeningen of mensen die het meeste risico lopen op botverlies, zoals vrouwen van middelbare leeftijd en oudere vrouwen.

5. Ondersteuning van de cardiovasculaire gezondheid

Glucosamine heeft ontstekingsremmende eigenschappen en regelmatig gebruik wordt in verband gebracht met lagere niveaus van C-reactief proteïne in het bloed, een marker voor ontsteking.

Volgens een artikel in de New England Journal of Medicine suggereren de resultaten van dierstudies en transversale onderzoeken bij mensen dat het gebruik van glucosamine het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

Glucosamine heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

In één studie (de U.K. Biobank prospectieve studie) vonden onderzoekers een verband tussen regelmatig gebruik van glucosamine en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten onder bijna 500.000 volwassenen.

Regelmatige gebruikers van glucosamine hadden significant lagere risico’s op algehele ongunstige CVD-gebeurtenissen (15 procent lager), cardiovasculair gerelateerd overlijden (22 procent lager), coronaire hartziekten (18 procent lager) en niet-fatale beroerte (9 procent lager) in vergelijking met niet-gebruikers.

Dosering glucosamine per dag

Voor het verbeteren van de gezondheid van gewrichten en het verminderen van gewrichtspijn wordt vaak 500 tot 1.500 milligram glucosamine per dag ingenomen, wat kan worden ingenomen als driemaal daags 500 mg.

Je kunt glucosamine gebruiken in combinatie met andere ontstekingsremmende supplementen, waaronder kurkuma en omega-3 vetzuren. Glucosamine supplementen zijn er in verschillende vormen, waaronder:

  • Glucosaminesulfaat (ook wel glucosaminesulfaat genoemd)
  • Glucosamine hydrochloride (glucosamine hcl)
  • N-acetylglucosamine of acetylglucosamine

Glucosaminesulfaat (of glucosaminesulfaat) wordt beschouwd als de meest heilzame en beste orale vorm omdat het gemakkelijk wordt opgenomen en uitgebreid is onderzocht. Het bevat ook sulfaat, dat nodig is voor de aanmaak en het onderhoud van kraakbeen.

Glucosaminehydrochloride en N-acetylglucosamine zijn daarentegen minder goed onderzocht en missen de sulfaatcomponent die nodig is voor de aanmaak van kraakbeen.

Glucosaminesulfaat is de beste vorm van glucosamine.

Voor het verlichten van artritis/osteoartritis symptomen: 800 tot 1.500 milligram per dag, ingenomen met 400 milligram chondroïtinesulfaat. Deze hoeveelheid kan tot drie jaar lang veilig worden gebruikt. Je kunt ook een topische crème met 30 milligram glucosamine gebruiken, die je maximaal twee maanden achtereen op pijnlijke plekken kunt aanbrengen.

Voor een betere spijsvertering: 500 tot 1.500 milligram dagelijks innemen. Je kunt het misschien combineren met andere nuttige supplementen waarvan bekend is dat ze de darmgezondheid bevorderen, zoals MSM, zoethoutwortel, spijsverteringsenzymen of probiotica.

Glucosamine vs. chondroïtine vs. glutamine

Glucosamine, chondroïtine en MSM zijn drie van de meest gebruikte supplementen om de gezondheid van gewrichten te bevorderen, maar er zijn een aantal opmerkelijke verschillen tussen hen.

Net als glucosamine is chondroïtine een natuurlijk voorkomende stof die voorkomt in het bindweefsel van je lichaam. Chondroïtinesulfaat is een supplement dat volgens studies net als glucosamine werkt om de gezondheid van gewrichten te bevorderen en ontstekingen te verminderen.

Veel supplementen voor gezonde gewrichten combineren glucosamine en chondroïtine om te profiteren van de unieke gezondheidsvoordelen van beide.

Glucosamine, chondroïtine & MSM bevorderen gezonde gewrichten.

Methylsulfonylmethaan (MSM) is een zwavelhoudende verbinding die voorkomt in de weefsels van alle levende organismen. Net als glucosamine kan MSM helpen de immuniteit te verbeteren en ontstekingen te verminderen om gewrichtspijn te verlichten.

Glutamine daarentegen is een soort essentieel aminozuur dat het lichaam nodig heeft. Het wordt vaak gevonden in supplementvorm en wordt gebruikt om gewichtsverlies te bevorderen, de vetverbranding te verhogen en spiermassa en kracht op te bouwen.

Net als van glucosamine is aangetoond dat het de doorlaatbaarheid van de darmen vermindert, ontstekingen vermindert en beschermt tegen aandoeningen zoals het lekkende darmsyndroom.

Glucosamine bijwerkingen

Omdat het al in het menselijk lichaam aanwezig is, is glucosamine meestal erg veilig en wordt het goed verdragen. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat dagelijks gebruik de symptomen bij volwassenen kan verbeteren met een zeer laag risico op mogelijke glucosamine bijwerkingen.

Glucosamine kan echter wel voedselallergiesymptomen veroorzaken bij mensen met een allergie voor de bron die gebruikt wordt om glucosamine supplementen te maken (zoals schaaldieren). Als je een bekende allergie voor schaaldieren hebt, controleer dan zorgvuldig het etiket en de informatie over de ingrediënten, aangezien de meeste glucosamine supplementen afkomstig zijn van schaaldieren.

Wat zijn de bijwerkingen van glucosamine? Hoewel zeldzaam, kunnen mogelijke bijwerkingen van glucosamine supplementen zijn: indigestie, misselijkheid, brandend maagzuur, diarree, constipatie, huidreacties en hoofdpijn.

glucosamine bijwerkingen

Onderzoek is beperkt naar de effecten op vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, dus het is het beste om het innemen van supplementen tijdens deze periode te vermijden, tenzij onder medisch toezicht.

Er zijn ook aanwijzingen dat glucosamine supplementen in hoge doseringen veranderingen in cholesterol, insulineresistentie en bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken bij mensen met diabetes of een hoog cholesterolgehalte, dus wees voorzichtig als je tot deze categorieën behoort en overweeg overleg met je arts om eventuele zorgen weg te nemen.

Zorg er ook voor dat je mogelijke interacties bespreekt als je medicijnen gebruikt zoals chemotherapie, waaronder etoposide, teniposide en doxorubicine.

Glucosamine voor honden

Naast het helpen verlichten van gewrichtspijn en het verbeteren van de spijsvertering bij oudere volwassenen, kan glucosamine ook worden gebruikt om de kwaliteit van leven voor je hond te verbeteren. Het is zelfs een veelgebruikt ingrediënt in zowel kauwtabletten als capsules die ontworpen zijn om de gewrichtsfunctie bij honden te verbeteren als ze ouder worden.

Dierenartsen raden meestal aan om te beginnen met een oplaaddosis voor een paar weken en dan af te bouwen naar een lagere onderhoudsdosis voor langdurig gebruik.

glucosamine hond

Hoewel de symptomen al na een paar weken kunnen beginnen te verbeteren, kan je hond nog langer doorgaan met het innemen van glucosamine om de gezondheid van de gewrichten op hogere leeftijd verder te beschermen en te behouden.

Gewrichtssupplementen die speciaal gericht zijn op oudere honden bevatten vaak een mix van ingrediënten, waaronder glucosamine, chondroïtine en MSM. Ze zijn meestal zonder recept verkrijgbaar, maar kunnen ook worden voorgeschreven door je dierenarts.

Hoe werd gluocasamine ontdekt?

Glucosamine werd voor het eerst ontdekt in 1876 door de Duitse chirurg Dr. Georg Ledderhose, die in Strassburg experimenten uitvoerde op kraakbeen. Het duurde echter nog 63 jaar voordat de stereochemie van de verbinding werd vastgesteld door de Britse scheikundige Norman Haworth, dezelfde wetenschapper die een Nobelprijs kreeg voor zijn onderzoek naar koolhydraten en vitamine C.

Conclusie

Glucosamine is een stof die van nature in het kraakbeen van je gewrichten wordt gevonden. Het wordt erkend om zijn potentiële rol in de context van gewrichtsfunctionaliteit, de spijsvertering, het verzachten van gevoelens van ongemak in de botten en het verminderen van TMJ-symptomen.

Glucosamine, chondroïtine en MSM zijn vaak genoemde componenten in gesprekken over gewrichtscomfort. Ze worden vaak individueel gebruikt of gecombineerd als onderdeel van een complex dat gericht is op gewrichtsverzorging.

Je kunt glucosamine vinden in bepaalde voedselbronnen, zoals bottenbouillon, wat kan bijdragen aan het benutten van de mogelijke voordelen van deze verbinding. In vitamine winkels en bij de drogist is glucosamine ook als voedingssupplement verkrijgbaar.

Bronnen

Over glucosamineGlucosamine, verkrijgbaar als glucosamine-sulfaat en glucosamine hydrochloride, is een voedingssupplement populair in de fitness- en krachttraining community. Wetenschappelijk onderzoek geeft indicaties voor effectiviteit bij overgewicht, waarbij glucosamine het lichaamsgewicht en spiermassa kan beïnvloeden. Zo speelt glucosamine een rol in de farmacokinetiek van ontstekingsremmers zoals Ibuprofen, vergelijkbaar met creatine in de sportschool. Stamceltherapie en kunstgewrichten zijn andere opties onderzocht.

https://vitamines.com/glucosamine-werking/