Wat doen cranberry pillen tegen blaasontsteking?


Cranberry’s (ook wel veenbessen genoemd) zijn een ware kampioen in goede voedingsstoffen. Zo zijn cranberry pillen en sapjes zijn rijk aan antioxidanten en zijn uitstekende bronnen van vitamine C.

Daarnaast is er ontdekt dat cranberries blaasontstekingen kunnen voorkomen bij mensen die vaker last van urineweginfecties hebben. In dit artikel gaan we dat verder uitzoeken.

Hoeveel voedingsstoffen zitten er in cranberries?

Eén kopje rauwe cranberries bieden de volgende voedingsstoffen:

  • 46 calorieën
  • 0,5 gram (g) eiwit
  • 0,1 g vet
  • 12 g koolhydraten
  • 3,6 g vezels
  • 4,3 g suikers
  • 8 milligram (mg) calcium
  • 0,23 mg ijzer
  • 80 mg kalium
  • 2 mg natrium

Een portie cranberries bevat ook 14 mg vitamine C. Daarnaast bevatten ze vitamine E, met 1,3 mg per portie.

cranberry blaasonsteking

Wat kunnen cranberry’s bij blaasontsteking doen?

Van cranberry pillen wordt vaak gezegd dat ze helpen bij blaasontstekingen, wat veel voorkomende bacteriële infecties zijn. Onderzoek toont aan dat hier enige waarheid in zit: ze lijken inderdaad te beschermen tegen terugkerende blaasontstekingen.

Uit een meta-analyse die in december 2017 werd gepubliceerd in het Journal of Nutrition met deelnemers die een geschiedenis van urineweginfecties hadden, bleek dat cranberry’s het risico op terugkerende infecties met 26 procent verminderden.

Er zijn meer onderzoeken nodig om de relatie tussen blaasontsteking en cranberry pillen te begrijpen, maar er is in ieder geval één theorie. Het is waarschijnlijk dat verbindingen in cranberry’s helpen voorkomen dat bacteriën zich hechten aan oppervlakken in de blaas.

Wat betreft het algemene geloof dat cranberrysap een blaasontsteking kan genezen, dat is meer fictie dan feit. Volgens onderzoekers werken cranberrysapjes, op basis van weliswaar gemengde onderzoeksresultaten, misschien beter als preventieve maatregel dan als behandeling.

Cranberries helpen mogelijk als blaasonsteking preventie.

Er is ook nog geen bewijs dat cranberry pillen een reeds ontstane blaasonsteking effectief kunnen behandelen, volgens een overzicht van onderzoek uit het verleden. Antibiotica zijn de eerste en meest geschikte behandeling voor de meeste urineweginfecties.

Mogelijk langer gezond met cranberries

Een review gepubliceerd in Antioxidants ontdekte dat de antioxidanten in cranberry’s een positief effect kunnen hebben op 17 soorten kanker, waaronder borstkanker, longkanker en baarmoederhalskanker, mogelijk door hun vermogen om de groei van kankercellen te vertragen en ze uit het lichaam te verwijderen.

De auteurs waarschuwen dat er meer onderzoek nodig is om een oorzakelijk verband tussen veenbessen en kankerpreventie te bevestigen.

Gezondheid van het hart verbeteren

Uit een beperkt maar groeiend aantal onderzoeken blijkt dat cranberries in de voeding een positief effect kunnen hebben op de cardiometabolische gezondheid, waaronder de bloeddruk en serum lipidenprofielen, volgens een overzicht uit het verleden.

Veenbessen kunnen ook het cholesterolgehalte positief beïnvloeden en bleken cardiometabole risicofactoren te verminderen in een review gepubliceerd in het Journal of the Science of Food and Agriculture in november 2020.

En een kleine gerandomiseerde gecontroleerde trial gepubliceerd in Food & Function in maart 2022 ontdekte dat 9 gram cranberry poeder (dit staat gelijk aan 100 gram verse cranberry’s) de bloedvatfunctie verbeterde, een belangrijke marker van cardiovasculaire gezondheid.

cranberry veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over cranberry’s

Cranberry capsules kunnen in verband worden gebracht met andere voordelen voor de spijsvertering, de gezondheid van het hart, de gezondheid van de hersenen en de gezondheid van het gebit. Veel van deze voordelen worden toegeschreven aan het hoge gehalte aan antioxidanten in veenbessen.

Kun je met cranberries afvallen?

Hoewel cranberry’s mogelijke gezondheidsvoordelen hebben en deel uitmaken van een voedingsrijk dieet, zijn ze niet specifiek in verband gebracht met gewichtsverlies. Er is namelijk nog onvoldoende onderzoek gedaan naar de effecten van cranberries bij mensen die willen afvallen.

Wel is het zo dat veenbessen weinig calorieën bevatten, waardoor ze goed passen in een voedingsplan voor gewichtsverlies of beheersing. Maar wanneer we data willen, dan moeten we concluderen dat er nog geen bewijs is dat ze vet verbranden of gewichtsverlies stimuleren.

Hoe herken je verse cranberry’s?

Je vindt cranberry’s meestal in pakjes, maar als je de kans hebt om je eigen cranberry’s op te scheppen, kun je een eenvoudige truc toepassen om er zeker van te zijn dat ze vers zijn.

Een klassieke manier waarop mensen de rijpheid van cranberry’s testen is een stuitertest. Rijpe cranberry’s hebben kleine luchtzakjes, waardoor ze een beetje stuiteren in tegenstelling tot helemaal platdrukken.

Verse cranberry’s kun je maximaal een maand bewaren in de koelkast of maximaal een jaar in de vriezer. Gedroogde cranberry’s bewaar je in een goed afgesloten verpakking in de voorraadkast en moet je consumeren voor de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Als je liever sapje wilt dan cranberry capsules, zoek dan naar een sap met de kleinste hoeveelheid toegevoegde suiker. Ook is het slim om het sap te drinken met een maaltijd of een stevige uitgebalanceerde snack om de bloedsuikerreactie af te remmen.

verse cranberries

Hoe eet je cranberry’s?

De meeste tijd van het jaar zul je cranberry’s tegenkomen die zijn voorgekookt, ingeblikt of verwerkt in sap of thee. Maar ze zijn veelzijdiger dan je denkt. Gebruik ze gedroogd of vers; strooi ze over salades, maak er sap van of eet ze zelfs rauw.

Zelf gooi ik graag een paar cranberries in een kommetje havermout of yoghurt, of maakt er een eenvoudige relish van. Maar wees gewaarschuwd: rauwe cranberry’s hebben nogal een uitgesproken friszure smaak. Het kan zijn dat de rauwe vrucht helemaal mniet in de smaak valt bij jouw smaakpapillen.

Waarom meer suiker in gedroogde cranberry’s?

Cranberry’s verliezen water en volume als ze gedroogd worden, en daarom bevatten gedroogde cranberry’s bevatten meer calorieën en suiker dan verse cranberry’s. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je portiegrootte, vooral als je een eetplan volgt om je te helpen je diabetes te beheersen of om af te vallen.

Je kunt bij veel drogisterijen orale capsules kopen met geconcentreerd veenbessenextract, dus je kunt misschien toch profiteren van een aantal van de gezondheidsvoordelen, zelfs als je geen fan bent van de smaak. Een onderzoek uit het verleden suggereerde dat mensen die 12 weken lang cranberry-extract innamen, minder vaak terugkerende urineweginfecties hadden.

cranberry pillen bijwerkingen

Cranberry bijwerkingen

Over het algemeen zijn er geen enorme cranberry bijwerkingen waar je rekening mee moet houden, maar ze kunnen soms leiden tot maagklachten en diarree als ze in grote hoeveelheden worden gegeten, vooral door jonge kinderen.

Ook worden cranberry pillen worden afgeraden wanneer je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals warfarine.

Uit een onderzoek gepubliceerd in Nutrients in 2021 bleek dat cranberry een wisselwerking had met het vermogen van deelnemers om warfarine te verwerken, waardoor de medicatie mogelijk krachtiger werd. Dit zou het risico op bloedingen kunnen verhogen.

Mogelijk diarree bij grote hoeveelheden cranberry.

Sommige mensen denken dat cranberry’s nierstenen veroorzaken. Dit idee komt voort uit het feit dat cranberry’s moleculen bevatten die oxalaten worden genoemd en die soms aan elkaar plakken en een niersteen vormen, volgens de National Kidney Foundation. In werkelijkheid lijken cranberry’s hier echter geen schuld aan te hebben.

Tot slot zijn cranberries ook veilig voor honden in kleine hoeveelheden, hoewel de kans wél groot is dat je hond ze niet lekker vindt.

Conclusie: de cranberry is goed tegen blaasontsteking

Cranberry capsules, pillen en sappen worden in verband gebracht met veel potentiële voordelen voor de gezondheid, vooral het voorkomen van blaasontstekingen en het in toom houden van het cholesterolgehalte en het bevorderen van een gezond hart.

Van ernstige bijwerkingen is geen sprake, al kunnen maagklachten voorkomen wanneer je cranberry’s in grote hoeveelheden consumeert.

Bronnen

Over dit cranberry pillen blaasontsteking artikel –
Cranberry, rijk aan vitaminen en prebiotica, is erkend in de wetenschap voor zijn voordelen voor het immuunsysteem. De huisarts kan cranberry pillen, cranberrycapsules of cranberrysupplementen zoals cranberry tablet met d-mannose voorschrijven als een natuurlijk medicijn tegen blaaskanker.

Cranberrysap is populair bij atleten en kan helpen tegen pijn en obesitas. Berendruif, net als cranberry, kan acrylamide reduceren. De toevoeging van cranberry aan granola kan een gezonde optie zijn, mits gecontroleerd op acrylamide.

https://vitamines.com/cranberry-pillen-blaasonsteking/