Wanneer berberine innemen? | Vitamines.com


Berberine wordt beschouwd als een natuurlijk kruid of bestanddeel in berberine die worden aangeprezen voor verbetering van de bloedsuikerspiegel. Meer recentelijk kwam het in het nieuws door mensen die berberine kopen om ermee af te vallen.

In dit artikel onderzoeken we de effecten van berberine op het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verminderen van de eetlust, mogelijke bijwerkingen, de aanbevolen berberine dosering voor gewichtsverlies en het beste tijdstip waarop je berberine kunt innemen.

Wat is berberine?

Berberine is een stof die voorkomt in sommige plantaardige voedingsmiddelen, zoals Europese berber, guldenkruid, gouddraad, Oregon druif, Phellodendron en boomkurkuma.

Berberine wordt uit de planten geëxtraheerd om geconcentreerde supplementen te maken die in verband worden gebracht met mogelijke voordelen voor de gezondheid.

Het extract dat als actief ingrediënt wordt genoemd in de meeste berberine supplementen is berberine HCI. Als voedingssupplement zit berberine meestal in capsules in doses van 400 tot 1.000 milligram.

wanneer berberine innemen

Wat is de beste tijd om berberine in te nemen?

Het beste tijdstip om berberine in te nemen is voor een maaltijd, dit om de veelvoorkomende bijwerkingen te voorkomen die je zou kunnen krijgen als je het inneemt zonder voedsel in je maag. Mensen die berberine innemen op een lege maag kunnen last krijgen van maagklachten.

Waar komt berberine vandaan?

Veel berberine capsules komen van planten en berberine is niet anders, omdat het een chemische stof is die in planten voorkomt. Om nog iets specifieker te zijn, berberine is afkomstig van planten zoals de Europese berberis, goldenseal, gouddraad, de Oregon druif, boomkurkuma en zelfs de phellodendron.

Hoewel berberine een bitter smakende chemische stof is die uit deze planten komt, helpt het (mogelijk) om gewichtsverlies te bevorderen, naast vele andere voordelen.

Berberine is ook een chemische stof die al jaren populair is in de Chinese geneeskunde vanwege de vele positieve voordelen die het kan hebben op alle aspecten van je lichaam, niet alleen op gewichtsverlies.

Berberine is afkomstig van planten.

Nu je weet waar berberine vandaan komt, vraag je je misschien af hoe het eigenlijk werkt. Berberine activeert een enzym in je cellen met de naam AMP-activated protein kinase (AMPK), dat de stofwisseling en het energieniveau in je lichaam reguleert.

Het kan ook specifieke genen in- en uitschakelen, wat chronische gezondheidsproblemen kan voorkomen die op den duur schade aan je lichaam kunnen toebrengen.

Hoe gebruik je berberine?

We begrijpen dat je na de positieve berichten over berberine dit voedingsupplement wilt gebruiken. De gebruikelijke dagelijkse hoeveelheid die gesuggereerd wordt, varieert echter van 1000 tot 1500 mg.

Wanneer je gaat voor de Vitakruid Berberine 500-capsule, bevat deze zoals de naam al doet vermoeden, 500 mg. Dit impliceert dat je dagelijks een tot drie van deze berberine capsules kunt innemen.

Word je slaperig van berberine?

Berberine kan slaperigheid en een vertraagde ademhaling veroorzaken. Als je berberine samen met andere supplementen met vergelijkbare effecten neemt, kan het bij sommige mensen leiden tot zelfs te veel slaperigheid of een vertraagde ademhaling. Voorbeelden van supplementen met zo’n effect zijn hop, kava, L-tryptofaan, melatonine en valeriaan.

tijdstip berberine voor of na maaltijd

Heeft berberine bijwerkingen?

Gelukkig, berberine is niet gevaarlijk maar sommige mensen hebben berberine bijwerkingen gemeld zoals:

 • Diarree
 • Constipatie
 • Winderigheid
 • Maagpijn

Het wordt nadrukkelijk afgeraden om berberine te nemen als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Je moet ook het gebruik van berberine vermijden als je bloedverdunners gebruikt, omdat berberine een anti-stollende werking kan hebben.

Als je diabetes medicijnen gebruikt, kan berberine het risico op een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) verhogen. 

Enkele tekenen van hypoglykemie zijn:

 • Snelle hartslag
 • Trillen
 • Zweten
 • Zenuwachtigheid of angst
 • Prikkelbaarheid of verwarring
 • Duizeligheid
 • Honger

Hoe lang kun je veilig berberine innemen?

Er zijn nog geen officieel onderzoek beschikbaar met een advies hoe lang je berberine achterelkaar innemen kunt. Sommige producenten raden aan om berberine drie maanden achter elkaar in te nemen en dan te stoppen en het na drie maanden weer op te pakken.

Op deze wijze kunnen ongewenste bijwerkingen van het supplement te voorkomen en ook om ontstekingen in je lichaam of andere langetermijnproblemen te voorkomen. Zorg er in ieder geval voor dat je berberine vóór elke maaltijd inneemt, en niet op een lege maag.

Hoe snel is de werking van berberine capsules?

De werking van berberine is direct merkbaar als je het maar een paar dagen inneemt. In plaats daarvan moet je het gedurende een langere periode innemen om de effecten te zien. Sommige publicaties suggereren dat de effecten van berberine zichtbaar worden als je de supplementen minstens twee tot drie maanden inneemt.

Wat is de beste berberine?

Vitakruid Berberine 500 heeft een goede samenstelling. Het bevat namelijk 500 mg berberine zonder verdere (onnodige) toevoegingen. Bovendien is Vitakruid Berberine 500 vrij van allergenen zoals gist, gluten en lactose. Misschien wel het beste berberine supplement voor iemand die kennis wil maken met berberine.

https://vitamines.com/wanneer-berberine-innemen/